TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akın Çiftçi

AGRONEWS - Akın Çiftçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akın Çiftçi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu’da ana arı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor Haber

Ordu’da ana arı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Türkiye’de en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, ana arı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için eğitimler düzenleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Ana Arı Yetiştiriciliği Talimatnamesi’ kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Karapınar Mahallesi’nde ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 15 gün süreyle ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı olan arıcılara, koloni bireyleri tanıma, ana arının kolonideki önemi, ana arının kalitesini etkileyen faktörler, üretim yöntemleri, kalite kontrolü, bankalama, koloniye kazandırma başta olmak üzere, damızlık ana arı yetiştiriciliği uygulama talimatnamesi ile damızlık ana arı üretimi hakkında eğitim verilecek. Vali Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Ordu İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ile birlikte ana arı yetiştiriciliği eğitim alanında 23 kursiyerlerin çalışmalarını yerince inceleyerek, kursiyerlere başarılar diledi. Yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Muammer Erol, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 15 gün süreyle ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı olan arıcılara ana arı yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini söyledi. Vali Muammer Erol’a incelemeler sonrası kursiyerler adına arıcı körüğü hediye edildi. Düzenlenen kurs sonunda yapılacak sınav sonrası başarılı olan kursiyerlere ana arı yetiştirici sertifikası verilecek.

Ordu’da arıcılar yeni sezona hazırlanıyor Haber

Ordu’da arıcılar yeni sezona hazırlanıyor

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bu bakımlar ile arı kolonisinin kışa genç bir şekilde girdiğini, bu sayede sezonda verimin arttığını söyledi. Ordu ili 3 bin 500 aktif kayıtlı arıcısı, 630 bin koloni sayısı ve 19 bin 100 ton ile bal üretiminde birinci sırada yer alıyor. Büyük kısmı gezgin olarak üretim yapan arıcılar, Türkiye’nin 45 bölgesinde bal üretimi için çalışırken, bal hasat sezonunun ardından da bahar beslemeleri ve kış bakımlarını gerçekleştiriyor. Arıcılar, yaşlı arılar ile kışı geçirmemek ve verimli bir bal sezonu için kış bakımlarının önemli olduğunu belirtiyor. “Arıcılarımız kışa hazır, baharı bekliyor” Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, “Arıcılarımız zorlu bir mevsim döneminden sonra arılarını getirdiler ve şuanda Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgesi ile Samsun, Ordu, Tokat, Amasya illerinde arıcılarını kışlık noktalara yerleştirdiler. Kış bakımı ile ilgili bakımları yapılıyor ve sezona hazırlanıyor. Tabi arılarımız ile varroa mücadelesi ve bahar beslemeleri ile ilgili çalışmalarını tamamladılar. Arılar artık inşallah kışa hazır ve baharı bekliyor” diye konuştu. “Arılar genç nesle biniyor, sezona daha kuvvetli giriyor” Kış bakımında varroa ve hastalıklar ile mücadelelerin yapıldığını söyleyen Çiftçi, “Zaten arıcılarımızın hepsi de profesyonel, yaylalardan geldiklerinde şeker ve şurup beslemesi yapıyorlar. Bunu yapmalarının en önemli nedenleri de yaşlı arılar ile kış sezonuna girmemek. Yaşlı arı ile kış sezonuna girerse koloni kayıpları yaşayabiliriz. Arıcılarımız yayladan geldikten sonra mutlaka bu beslemeyi yapıp, arılarını genç nesle bindiriyor. Bu sayede arılar bahar mevsimine daha kuvvetli çıkıyor” ifadelerine yer verdi. “Bu yıl sezon 43 bölgede iyi geçmedi” 2023 yılında arıcılık sezonunun bölgelere göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Çiftçi, “Toplamda 45 bölgede gezgin arıcılarımız var. Erzincan ve Sivas bölgesindeki arıcılarımızı için bir nebze iyiydi ancak diğer bölgeler çok istediğimiz gibi gitmedi” şeklinde konuştu. Kovan başı desteklemeleri geçen yıla göre 2 katına çıktı Çiftçi, her yıl kovan başına verilen desteklemelerin bu yıl 29 Aralık tarihinde sona ereceğini, desteklemelerin geçen yıla göre 30 liradan 60 liraya yükseldiğini sözlerine ekledi. “Bakım, bal verimi ve polen akışını arttırıyor” Yaklaşık 10 yıldır arıcılık ile uğraşan Bedirhan Çiftçi, kışlık bakımları yaparak sezona hazırlandıklarını söyledi. Verimli bir sezon için bakımlarına önemine değinen Çiftçi, “Bu bakımlarda arılarımızdaki fazla çerçeveleri sıkıştırıyoruz, eksik balları varsa takviye yapıyoruz. Arılarımız ne kadar sıkışık olursa o kadar iyi yavru atıyorlar. Bahar başlangıçlarında polen de daha iyi geliyor” dedi.

Ordulu arıcılar ‘çiçek balı’ için yaylalara göç başlattı Haber

Ordulu arıcılar ‘çiçek balı’ için yaylalara göç başlattı

Çiçek balı hasadı için yola çıkan arıcılar, sonrasında ise kestane balı hasadı için farklı illere ve Ordu’ya gelecek. Yıllık 18 bin ton bal üretimi, 3 bin 500 kayıtlı arıcı ve 600 bin kovan sayısı ile Türkiye’deki bal üretiminin yüzde 15’lik kısmını karşılayan Ordu’da arıcılar yaylaların yolunu tuttu. Yağışlı havalar nedeniyle bölgede akasya çiçeğinden bal alamayan, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine giden arıcılar, yaylalarda çiçek balı hasadından umutlu. “Ordu 110 ülkeden fazla bal üretimi yapıyor” Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, 18 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de en fazla bal üretimi yapılan Ordu’nun, dünyada 110 ülkeden de daha fazla bal üretimi yaptığını söyledi. Ordulu arıcıların Akdeniz Bölgesi’nden başlayıp, Güneydoğu Bölgesi’ne kadar gittiğini ve yaylalarda çiçek balı hasadı yaptığını belirterek, “Şubat ayından itibaren arıcılarımız bakımlar başladı, bal üretimi için Doğu ve Güneydoğu illerine giden arıcılarımız oldu. O bölgelerde yağışlar nedeniyle fazla verim alınamadı. Artık mayıs ayı ortası itibarıyla arıcılarımız yüksek rakımlı yaylalara çıkmaya başladılar. Ordu 3 bin 500 kayıtlı arıcı ve 600 bin kovan ile artık yaylalara çıkmaya başladı ve Türkiye’nin yaklaşık 50 ilinde bundan sonra Ordulu arıcıları görmek mümkün” dedi. Ordulu arıcılar Türkiye’nin farklı illerinde bal hasadı yapacak Ordu’da arıcılık sektörünün fındıktan sonra en büyük geçim kaynağı olduğunu ifade eden Çiftçi, “İlimiz ekonomisi için çok önemli, biz de arıcılarımızın yaylalara çıkması ve yaşadıkları sorunlar için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu yıl şimdiye kadar akasya çiçeğinden bal alınması gerekiyordu ancak yağışlı havalar etkiledi. Bu nedenle arıcılarımız artık çiçek balı üretimi için yola çıkıyorlar. Sivas, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Kars, Hakkari, Van, Ağrı, Bingöl illerine gidecekler; sonrasında kestane balı üretimi için Sinop, Kastamonu’ya giden arıcılarımız olacak, Kayseri ve Konya illerine giden arıcılarımız olacak. Bu yaylalardan dönüşte de çam balı üretimi için bölgelere gidecekler. Çiftçi, arıcılara bol ve bereketli bir sezon diledi.

Ordu’da arıcılara ilaç desteği Haber

Ordu’da arıcılara ilaç desteği

Ordu Valisi Tuncay Sonel, Bolaman Havzası Projesi kapsamında Kabataş ilçesinde arıcılara yüzde 100 hibe destekli ilaç dağıtımı programına katıldı. Kabataş Kaymakamı Yunus Emre Sakızcı, Kabataş Belediye Başkanı Yakup Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi ile birlikte Kabataş İlçesi Eceli mahallesinde gerçekleştirilen programda Vali Sonel, arı kovanlarının bulunduğu alanı gezdi. Arıcı Yusuf Keskin’e ait olan arazide kovanlarda yapılan bal üretimi hakkında bilgi alan Vali Sonel, arıların çiçek polenlerinden elde ettikleri nektarı bala dönüştürme, depolama ve yumurtalarını barındırma yeri olan petekleri de yakından inceledi. Arıcılık sektörünün devamlılığı ve ekonomik kayıpların önüne geçilmesi için arı hastalık ve zararlıları ile mücadelenin önemine vurgu yapan Vali Tuncay Sonel, ”Bolaman Havzası Projesi kapsamında, arıcıların topyekün mücadele yapabilmeleri için projenin ilk faaliyeti olarak hibe destekli 177 üreticiye 131 bin 700 doz varroa ilacını veriyoruz. Yetiştiricilerimiz yapılacak uygulamalarla 44 bin arılı kovanın erken ilkbahar varroa mücadelesi gerçekleştirilmiş olacak” dedi. “Arıcılık başta olmak üzere bu vadide büyükbaş, küçükbaş, kaz hayvancılığı, kültür mantarcılığı gibi çiftçilerimize yönelik çeşitli katkılar sunulacak” diyen Vali Sonel, “Bu projede olduğu gibi bize tarım konusunda her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’ye, başarılı ve çalışkan İl Tarım ve Orman Müdürümüz ve ekibine, Kabataş Kaymakamımıza, Kabataş Belediye Başkanımıza, Arıcılar Birliği Başkanımıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza özellikle de ekmeğini bu topraklardan çıkaran çiftçilerimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. “Arıcılarımızın yanındayız” Yöre arıcıları ile de sohbet eden Vali Sonel, “Ordu arıcılıkta söz sahibi bir il. Valilik olarak arıcılarımızın her zaman yanındayız” dedi ve arıcılara Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği’nin 10 milyon Euro hibe desteği sağladığı “Arım, Balım, Peteğim” projesi kapsamında yapılan ve proje kapsamında kurulan içerisinde süzme, petek bal paketleme, balmumu ve temel petek üretimi ile bal analizinin yapıldığı laboratuvarların yer aldığı Balmer’i gezmelerini istedi. Gösterdiği yakın ilgisi ve destekleri dolayısıyla Vali Sonel’e teşekkür eden arıcılar “Her daim yanımızdasınız. Desteğinizi bizlerden esirgemiyorsunuz. Sizlere duacıyız. Allah sizden razı olsun” diye konuştular. Ordu’nun 12 ilçesi ile 242 mahallesini kapsayan ve 2027 yılına kadar devam edecek olan Bolaman Havzası Projesi kapsamında, kırsalda yaşayan ancak ekonomik gücü yeterli olmayan vatandaşlara yeni gelir kapıları, yeni kazanç yolları açılmış olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.