TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akkuş Şeker Fasulyesi

AGRONEWS - Akkuş Şeker Fasulyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akkuş Şeker Fasulyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Akkuş Fasulyesine coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor” Haber

“Akkuş Fasulyesine coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor”

Büyükşehir Belediye başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in destekleriyle Akkuş Şeker Fasulyesi Paketleme Tesisi üretim kapasitesini her geçen gün arttırarak geniş çaplı bir pazara ulaştı. Başkan Güler’in öncüsü olduğu çalışmalarla pazar alanı genişleyen fasulye bugün zincir marketlerde yerini alan marka değeri yüksek bir ürün haline geldi. Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken ve Türk Patent Enstitüsü tarafından ’coğrafi işaret’ olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesi için yeni sezon fasulye ekimi başladı. Mehmet Hilmi Güler, ilçenin Ceyhanlı Mahallesi’nde üreticiler ile birlikte tarlada fasulye ekti. “Akkuş Şeker Fasulyesini dünya tanıyacak” Fasulyenin ekim töreninde konuşan Mehmet Hilmi Güler, hem üretiminin hem de pazar payının arttırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Güler, “Yaptığımız çalışmalarla Akkuş Şeker Fasulyesi adıyla yeni bir marka ortaya çıktı. Şu anda üretimi yapılandan iki kat daha boş alan var, 14 bin dekar boş alan var. Buraları da üretime kazandırınca üretim katlanacak. Bunun alımını biz yapacağız. Özel sektörden de almak için sıraya girenler var. Daha önceleri paketleme tesisini de yapmıştık. Önümüzdeki günlerde Ankara’da Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımız birlikte olacağız. Orada da Akkuş’un fasulyesini anlatacağım. Bu iş birazda tanıtım ile oluyor. Gerçekten dünyanın en iyi fasulyesi. Avrupa Birliğinde coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor. Bu sayede artık dünya da tanımış olacak” diye konuştu. Programda konuşan Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya da yaptıkları konuşmada tarıma verdiği destekler dolayısıyla Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti. Yapılan konuşmaların ardından Mehmet Hilmi Güler ve protokol üyeleri tarafından tohumlar Akkuş’un bereketli topraklarıyla buluşturuldu.

Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak Haber

Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak

Düzenlenen panelde Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Akkuş Argan Yerel Eylem Grubu Derneği’nin Yerel Kalkınma Stratejisi faaliyetleri kapsamında üreticilere yönelik eğitim paneli düzenlendi. Panelde, coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesinin yetiştirilmesi, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili üreticilere bilgiler verildi. İki bölümden oluşan panelde alanında uzman kişiler tarafından üreticiler bilgilendirildi. “Üretim güvence altına alınacak” Panelde konuşan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Yılmaz, “Tarımsal üretimin planlanması çalışmaları kapsamında stratejik ürünlerimiz olan tahıl ve baklagillerin üretimini güvence altına alacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda Akkuş şeker fasulyesi de önümüzdeki süreçte bu planlamada yerini alacak ve bu ürünümüze sahip çıkacağız” diye konuştu. “Üretimi yaygınlaştıracağız” Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci ise şeker fasulyenin Akkuş için önemine değindi. Başkan Demirci, “Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesi ilçemiz için bir değer. Yaptığımız çalışmalar ile fasulyenin katma değerini yükselterek önemli bir marka haline getirdik. Bizler elimizdeki imkanlarla şeker fasulyenin önündeki başta sulama sorunu olmak üzere yeni çalışmalar yaparak üretimin daha da yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi. Programa Ordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ordu İl Koordinatörü Berkay Çelik, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

Ordu’da Coğrafi Tescilli ürünlere talep arttı Haber

Ordu’da Coğrafi Tescilli ürünlere talep arttı

Coğrafi işaret belgesi alan ürünlerin imalat ve satışını yapan işyerleri de sertifikalarını alınca satışlar arttı. Ordu Büyükşehir Belediyesi yöresel ürünlere katma değer kazandırmak ve bu ürünleri marka haline getirmek için çalışmalarına devam ediyor. Fındık dışında yöre halkı tarafından bilinen ancak tanıtımı yapılmamış pek çok tat, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde tescillenerek markalaştırıldı. 15 ürün tescillendi 9’u Başkan Güler’in öncülüğünde olmak üzere kente özgü 15 yöresel lezzet coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Bu kapsamda kent ile özdeşleşmiş Mesudiye Kuru Ekmeği (Mesudiye Goliti), Yalıköy Köftesi, Galdirik Kavurması, Fındıklı Burma Tatlısı, Sakarca Mıhlaması, Melocan Kavurması, Kabataş Helvası, Perşembe Ceviz Helvası, Yayla Pancarı (Dürme) Turşusu, Akkuş Şeker Fasulyesi, Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Taflan Turşusu ve Ordu Pidesi/Ordu Yağlısı olmak üzere toplamda 15 tat Büyükşehir Belediyesinin girişimleri, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek koruma altına alındı. İşletmeler sertifikalandırılıyor Ordu Büyükşehir Belediyesi bu çalışmalarla da sınırlı kalmadı. Türk Patent ve Marka Kurumunun tescilli ürün sicil belgesinde belirtilen standartlara uygun üretim yapan işletmelerle Ordu Büyükşehir Belediyesi arasında taahhütname imzalanarak işletmelere Coğrafi İşaretli Ürün Üretici Sertifikaları verildi. Coğrafi işaret, ürünlere olan ilgiyi arttırdı Kent genelinde Coğrafi İşaretli Ürün Üretici Sertifikası almaya hak kazanan işletme sahipleri, yapılan çalışmaları değerlendirdi. Birçok ürünün daha önce bilinmediğini ifade eden işletmeler, coğrafi işaret alan ürünlere olan ilginin ise her geçen gün arttığını söyledi. Ordu pidesi/Ordu yağlısı satışı yapan işletme sahibi Nesrin Ekiz, “Yıllardır pidemizi işletmemizde satıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile pidemiz marka haline geldi. Şimdi de sertifikamızı aldık. Ordu Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ederiz” dedi. “Coğrafi işaretle satışlarımız arttı” Yalıköy Köftesi satışı yapan işletme sahibi Halit Yılmaz da “Daha önceden Yalıköy köftesinin bir marka veya tescili yoktu. Yalıköy köftesini Büyükşehir sayesinde tescilledik. Şimdi insanlarımız daha çok merak ediyor, daha çok ilgi gösteriyor. Satışlarımız arttı. Böyle bir olanağı sağladığı için Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu tescili gördükleri zaman insanların güveni daha çok arttı. O yüzden tescilin bize çok faydası oldu” diye konuştu. “Taflan Turşusu bilinmiyordu şimdi talep arttı” Ordu’ya özgü taflan turşusu üretimi ve satışı yapan Perşembe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Denetçisi Nazime Kontaş, “Kooperatif ilk açıldığında yerli yerinde taflan adında başladık. Büyükşehir Belediyemiz de bu taflan turşusunun coğrafi işaretini aldı. Ondan sonra talep çoğaldı. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum, hepsinden Allah razı olsun” ifadesini kullandı. Galdirik, melocan, sakarca kavurması ve Ordu tostu üretimi ve satışı yapan işletme sahipleri Benay Karadeniz ve İzzet Karadeniz ise “Tescilli ürünlerin satışını yaptığımız için sertifikalarımızı aldık. Ürünleri yıllardır çıkarıyoruz ama coğrafi işaret alınması ve sertifika çok daha farklı bir boyut kazandırıyor. Coğrafi işaret insanların gözünde o kadar değerli ki güven de kazandırıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu çalışmaları yaptığı için çok teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu. Öte yandan 15 yöresel tadın bulunduğu listeye yeni yöresel ürünler ekleme çalışmaları da devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.