TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aksaray

AGRONEWS - Aksaray haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aksaray haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin organik sarımsağında hasat başladı Haber

Türkiye’nin organik sarımsağında hasat başladı

Tamamen organik ve GDO’suz üretilen sarımsakta bu yıl geçtiğimiz yıla oranla yükselerek 100 dönüm arazide 200 ton bandında rekolte bekleniyor. Tarım ve hayvancılık alanında birçok üretimde Türkiye’de ilk 10 sırada yer alan Aksaray’da organik ve GDO’suz sarımsağın hasadı başladı. Geçen yıla oranla bu yıl daha yüksek rekolte veren sarımsaklar tarım işçileri tarafından hasat edilirken, 100 dönüm arazide 200 ton bandında sarımsak elde ediliyor. Üretici Aydın Öngün (66) tarafından üretilen sarımsak bu yıl yağışların yüksek olması nedeniyle yüzleri güldürdü. Babasıyla birlikte tarlalarda hasat yapan Uğur Öngün (33), iklim değişikliği nedeniyle bu yıl hasadın 15 gün önce başladığını belirterek, "2024 sarımsak hasadına başladık şu an. Sarımsaklarımız Türkiye’nin ilk ve tek organik olan sarımsakları. Geçen yıl üretimimiz düşüktü ama bu yıl rekoltemiz biraz daha yüksek. Şu an rekolte olarak ortalama dönüm başına 2 ton bandında. Bu zamana kadar yaptığımız hasatlarda ortalama 1 ton 600 kilo ile 1 ton 900 kilo aldık. Ama hasadın büyük bir bölümü daha hala devam etmekte. Normalde organik sarımsağın geçiş 1-2 ve 3. yıldan sonra tam organiğe geçiyoruz. Bu yıl bizim 7. yılımız ama mevsim şartları ve iklim değişikliği nedeniyle bu yıl biraz daha 15 gün önden geldi. O sebeple bizim ilk etapta biraz tereddütlerimiz vardı rekolte için ama şu an rekolte istediğimizden çok daha üstünde oldu. Sarımsaklarımızı Aksaray’ın ata tohumundan geliştirdiğimiz bir çeşit. GDO’suz ve tam organik olarak üretimimiz devam ediyor. 100 dönüm arazide organik sarımsak üretimimiz var. Rekolte beklentimiz de 200 ton bandında bu yıl inşallah" dedi.

Başkan Dinçer: “Her türlü atığı kaynağa dönüştürüyoruz” Haber

Başkan Dinçer: “Her türlü atığı kaynağa dönüştürüyoruz”

1. Sınıf Atık Getirme Merkezinde toplanan geri dönüşebilen atıklar ayrıştırılarak hem çevreye vereceği zararların önüne geçiliyor hem de ayrıştırılan maddeler ekonomiye tekrar kazandırılıyor. Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Tesislerimizde her türlü atığı kaynağa dönüştürüyoruz” dedi. Sıfır atık projesine destek vermek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir şehir inşa etmek için hayata geçirilen Atık Toplama Ayırma Tesisi (TAT) ile I. Sınıf Atık Getirme Merkezinde haftada 120 ton atığın ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması sağlanıyor. Sürdürülebilir atık yönetimi amacı ile hayata geçirilen toplama ayırma tesisinde geri dönüşebilen cam, kağıt, metal, plastik gibi atıklar ayrıştırılıyor. Ayrıştırılmak üzere işletmeye gelen hammadde miktarı her gün artarak devam ediyor. Mevcutta günlük 18 ton atığın toplanıp ayrıştırıldığı tesis, tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 60 ton atığı ayrıştırılabilecek. İstihdam kaynağı da oluşturulan tesiste kadın istihdamının desteklenmesi için çalışanların yüzde 50’sinin kadınlardan oluşmasına dikkat edildi. Üreten belediyecilik anlayışı ile hayata geçirilen projelerden biri olan Atık Toplama Ayırma Tesisi (TAT) ve I. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde geri dönüşümden elde edilen mali gelirler halkın hizmetlerinde kullanılmak üzere belediye bütçesine ek bir getiri sağlıyor. Ayrıca cam, kağıt, metal, plastik gibi toprakta uzun yıllar yok olmayan ve doğaya zararlı atıklar da ekonomiye tekrar kazandırılmış oluyor. Toplama merkezde yapılan araştırmalara göre 1 ton atık kağıt 17 ağacı kesilmekten kurtarıyor. Tesiste günlük toplanan toplam 18 Ton atık kağıt ile yaklaşık 250 ağacın kesilmesinin önüne geçildi. Atıkların dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması ve çevre bilinci oluşturulması konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak için çeşitli eğitim projeleri de düzenleyen Aksaray Belediyesi, öğrencilere ayrıştırma tesisini de gezdiriyor. Proje kapsamında çevre bilinci ve sıfır atık farkındalığının oluşturulması amacı ile tesiste gerçekleştirilen faaliyetler öğrencilere anlatılıyor. Tesis içerisinde cam, kağıt, metal, plastik gibi atıkların tekrar kullanılması için yapılan sınıflandırma işlemlerini çocuklar tek tek inceliyorlar. Çocuklara çevre kirliliğinin doğaya verdiği zararları ve bu durumun neden olduğu çevresel problemleri gözlemlemeleri için geri dönüşüm ve sıfır atığın önemi anlatılıyor. Çocuklara günlük hayatlarında kullandıkları ürünlerin kullanıma hazır hale gelmesinin kolay olmadığı vurgusu yapılıyor. Tesisi ziyaret eden çocukların çevre konusunda motivasyonunu ve duyarlılığını artırmak adına Belediye Başkanı Evren Dinçer’in imzaladığı teşekkür belgesi veriliyor. Atıkları hiçbir zaman çöp olarak görmediklerini belirten Başka Dinçer, “Dünyada hızla artan nüfus artışı ve tüketim sürdürülebilir atık yönetimlerini de zaruri hale getirdi. Bizler de ülke genelinde başlatılan sıfır atık kampanyasına destek olmak için yenilikçi projeler ürettik. Şehrimizde hayata geçirdiğimiz çevreci projelerle çevre kirliliğinin önüne geçmenin yanı sıra toplanan ham maddelerle şehrimizin ekonomisine de destek olduk. Biz hiçbir atığı çöp olarak görmüyoruz. Her türlü atığı tesislerimizde bir kaynağa dönüştürüyoruz” dedi.

Aksaray’ın organik sarımsağı Rusya ve Almanya antibiyotiğinde Haber

Aksaray’ın organik sarımsağı Rusya ve Almanya antibiyotiğinde

Aksaray topraklarında üretilen organik sarımsaklar Rusya ve Almanya’daki antibiyotik ilaç sanayilerine gönderiliyor. Nüfusunun yüzde 80’nin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray, tarım ve hayvancılık üretimindeki birçok kalemde ülke genelinde sıralamada ilk 10 içerisinde yer alırken, sarımsak üretiminde de oldukça başarılı olan tarım kentinde ilk ve tek olarak üretilen organik sarımsaklar Rusya ve Almanya’ya gönderilerek antibiyotik ilaç sanayinde kullanılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı organik tarım sertifikalı sarımsaklar Rusya ve Almanya’da da birçok analize girerek yüzde yüzlük bir organik raporuna sahip. “Ürettiğimiz sarımsaklar yüzde yüz organik ve doğaldır” Aksaray’ın merkeze bağlı Acıpınar köyünde üretimi yapılan organik sarımsaklar Uğur Öngün tarafından üretilip yurtdışına ihraç ediliyor. Üretim ve ihracatla ilgili bilgiler veren Uğur Öngün, organik sarımsağın Aksaray topraklarında üretildiğini belirterek, “Organik tarım, normalde geçiş 1-2-3’ten sonra tam organiğe geçiliyor. Şu an organik tarımda 6. yılımız. 2017’den bu yana organik tarım ile uğraşıyoruz. İnşallah 2024’ün, yani 7. yılımızın hasadını bu yıl alacağız. Verimde herhangi bir düşüklük yok. Organik tarımda biz herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz. İnsan sağlığına zararlı herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. Sadece su, deniz yosunu ve leonardit, yani doğal madenlerle beslemelerini yapıyoruz. Rusya’ya Türkiye’den sarımsak ihracatını ilk biz yaptık. O zaman sürecinden beri Rusya’ya ihracat olarak çalışıyoruz. Şu an Avrupa pazarımız var. Organik tarım sertifikamızla giriyoruz zaten pazarlarımıza. Ürünlerimiz yüzde yüz doğal ve organiktir. Zaten bu yabancı ülkelere girerken bakanlıktan onaylı sertifikalarla giriyor. O ülkede de ayrıca bir analize giriyor. Oralarda da tam organik olarak testlerden geçiyor. Türkiye’de tek organik sarımsak olarak üretimimiz var. İlk etapta zaten biz 10 dönüm ile başlamıştık. Şu an 100 dönüme yakın bir organik sarımsak üretimimiz var. 100 bin metrekareden organik sarımsak olarak en düşük aldığımız verimler 200 ton bandında” dedi. “Organik sarımsaklarımız yurtdışında ilaç sanayi ve gıda sektöründe kullanılıyor” Yurtdışındaki ilaç firmalarından talep geldiğine dikkat çeken organik sarımsak üreticisi Öngün, “Biz bunu 2017 yılında Rusya’ya ilaç firmasına vermiştik. İçindeki selenyum ve germanyum oranlarının, diğer bir takım değerlerin yüksek geldiği zaten analiz raporlarımızda vardı. İlk etapta Rusya’ya antibiyotik firmasına girmiştik. 2017 yılından bu yana biz zaten Rusya ile çalışıyoruz. Ama bu Rusya Ukrayna savaşından dolayı biraz etkilendik. Gönderim tonajımız biraz daha düştü. O yüzden Avrupa pazarına giriyoruz. Bu yılki hedefimiz de inşallah ilaç sanayi olarak bir firmadan talep aldık. Orada görüşmelerimiz var ve Almanya’da büyük bir alışveriş merkezinin Ceo’su ile görüşme yaptık ve bizden talep ettiler. Tabii ki organik şartıyla talep oldu. Biz buradan çalışmalarımızı yaptık, raporlarımızı gönderdik. Şu an Rusya ve Almanya’ya halen gönderiyoruz. Sırada Polonya ve Hollanda da var. Ben daha çok İngiltere pazarına girmeyi istiyorum. Organik sarımsaklarımız yurtdışında özellikle ilaç sanayi ve gıda sektöründe kullanılıyor” diye konuştu.

Aksaray’daki küçük Adana’da geçim seracılıktan Haber

Aksaray’daki küçük Adana’da geçim seracılıktan

Aksaray’ın merkeze bağlı bin 300 nüfusa sahip Gücünkaya köyünde yaşayan köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da her geçen yıl gelişen tarım ve hayvancılık büyümeye devam ediyor. Merkeze bağlı bin 300 nüfuslu Gücünkaya köyünde ise köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Hemen her evin önünde en az 2 adet sera bulunurken, köy halkı domates, salatalık, biber, patlıcan gibi tüm sebzelerin yanı sıra fide üreterek satışa sunuyor. Çocukluklarından beri seracılık yaptıklarını anlatan Serpil Ok (50), “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Köyümüzün ekmek teknesi, gelir kaynağı, bizim işimiz de bu. Anne, baba ve ebeden gelme bir meslek. Köyümüzün bütün halkı fidecilik yapar, sebzecilik yapar, seralarda domates, salatalık, biber yetiştirilir, fideler yetiştirilir. Köyümüzün işi bu” dedi. Gücünkaya köyünün ’küçük Adana’ olduğunu belirten İsmail Ok (59) ise, “Ben doğduğumdan beri, ebelerimizden, dedelerimizden öğrendiğimiz gibi bu işi yapıyoruz. Şimdi hala devam ediyoruz. Şubat ayında başlar Mayıs’ın sonuna kadar devam ederiz. Fide yetiştiriyoruz. Diğer günlerde de sebze üzerinde çalışırız. Yani burası küçük bir Adana. Bizim gelirimiz bu. Bütün köy geçimini sera üzerinden sağlamaktadır. Domates, biber, fasulye, salatalık, patlıcan gibi sebze üzerinde her şey burada yetiştirilir” diye konuştu.

Aksaray’da Ramazan ayında semt pazarları ilgi görüyor Haber

Aksaray’da Ramazan ayında semt pazarları ilgi görüyor

Aksaray’da Ramazan ayı ile birlikte semt pazarlarında hareketlilik yaşanırken vatandaşlar hem fiyat hem de tazelik açısından semt pazarlarına ilgi gösteriyor. Ramazan ayının ilk haftası geride kalırken, Aksaray’da semt pazar yerlerinde yoğunluk yaşanıyor. Sebze ve meyve fiyatlarındaki indirimlerin etiketlere yansımasıyla birlikte vatandaşlar semt pazarlarını tercih ediyor. Ramazan’ın gelmesiyle birlikte son günlerde pazar fiyatlarının düşüşte olduğunu belirten esnaf, yoğunluğun ve satışların arttığını anlattı. Esnaf, vatandaşların pazarda daha uygun fiyatlara daha taze ürünler bulabildikleri için pazara yöneldiklerini belirtirken, alışveriş yapan vatandaşlar da semt pazarlarında uygun fiyatlara alışveriş yapabildiklerini söyledi. Ailesi ile birlikte pazar alışverişine çıktığını belirten Sergen Ayhan, “İftardan önce ailemizle beraber bir pazar alışverişine çıktık. Mübarek Ramazan ayında pazar fiyatlarının da biraz daha marketlere göre daha uygun olduğunu gördüm. Ramazan ayından dolayı da bir tık daha düşürülmüş. Yani markete göre pazarda 200-250 TL daha uygun bir alışveriş olduğunu düşünüyorum. Aldığım ürünlere göre” dedi. Pazar esnafı Turan Akar ise, “Pazar fiyatları çok ucuz gördüğünüz gibi, domates 30 lira, salatalıklar 35, kabak 15, biberler 50, 60 ve 70 türüne göre değişiyor. Patlıcanı 40 liraya sattık. Pazarda fiyatlar bayağı bir uygun, yani vatandaş tercih ediyor. Bu ay çok yoğun bir kalabalık var. Sabah biraz durgun oluyor. Saat 13.00’ten sonra başlıyor, akşam 18.00’e kadar iş oluyor. İşlerimiz güzel, herkesin işi iyi, vatandaş bu sene marketi değil de pazarı tercih ediyor” diye konuştu.

Hibeden yararlanan çiftçi, sebze üretimini 100 tona çıkardı Haber

Hibeden yararlanan çiftçi, sebze üretimini 100 tona çıkardı

Aksaray'ın merkez Laleli Mahallesi'nde yaşayan Hasan Hüseyin Ulu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile KOP İdaresinin hibe projelerinden yararlanarak sera alanını genişletip sebze üretimini arttırdı. Ulu, 200-400 metrekare alanlara sahip seralarını, yararlandığı hibe ve tarım destek projeleri ile genişleterek 5 bin metrekare alana çıkarırken, buradaki üretimini de 20 tondan 100 tona ulaştırdı. Aksaray'da 30 yıldır sebze üretimi yapan Ulu, AA muhabirine yaşadıkları bölgenin toprak ve iklim yapısı bakımından örtü altı olarak adlandırılan sera üretimine uygun olduğunu söyledi. Ulu, kendilerine ait evin yanında küçük bir alanda başladıkları sebze üretimini modern tarım uygulamaları ile artırdıklarını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı ve KOP İdaresinin hibe projelerinden yararlanarak 5 bin metrekare alanda seralar kurduklarını anlatan Ulu, "Yılın 12 ayı üretim yapıyoruz. Eşim ve çocuklarım ile başladığımız sebze üretiminde yaz sezonunda 10 kişiye de istihdam sağlıyoruz. Seralarımızda salatalık, salkım domates, çanak domates üretiyoruz. Kış döneminde ise ıspanak, yeşil soğan gibi sebzeleri üretiyoruz. 20 ton olarak başladığımız üretimimiz şu anda 100 tona ulaştı. Pazar sorunumuz da yok." dedi. Ürünlerinde kimyasal ilaç kullanmadıklarını aktaran Ulu, seraların içine yerleştirdikleri bombus arıları ile ürünlerin doğal yollardan tozlaşmasını sağladıklarını sözlerine ekledi. Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav da Aksaray'da son yıllarda örtü altı yetiştiriciliğinin artış gösterdiğini söyledi. Saklav, Tarım Bakanlığı, Aksaray Valiliği ve KOP İdaresi tarafından yüzde 70'i hibe sera projelerinden son 5 yılda yararlanan üretici sayısının 100'ü geçtiğini bildirdi. Tarımsal destekler ile kentte üretim çeşitliliğinin arttığını ifade eden Saklav, "Aksaray'da örtü altı seralar kurulmasıyla üreticimiz yılın 12 ayı üretim yapabilme imkanı bulmuştur. Kapalı alanda üretimini gerçekleştiren üreticimiz hastalık ve zararlıları kontrol altına alabilmekte bu da üretim miktarını çok artırmaktadır. Aynı zamanda ailesinin geçimini de bu hibeli seralardan sağlamaktadır. Amacımız bu seraların sayısını arttırarak çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmaktır." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.