TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aksu

AGRONEWS - Aksu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aksu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aksu Örtü Altı Tarımda Liderliğini Sürdürüyor Haber

Aksu Örtü Altı Tarımda Liderliğini Sürdürüyor

Örtü Altı Tarım Alanlarında Büyük Artış Antalya’nın Aksu ilçesi, örtü altı tarımdaki büyümesiyle Türkiye’nin tarımsal üretim üssü olmayı sürdürüyor. 2023 yılında 31 bin 419 dekar olan örtü altı tarım alanı, 2024 yılında %13 artışla 35 bin 568 dekara ulaştı. Tarımla uğraşan çiftçi sayısı ise 3 bin 606'dan 3 bin 659'a yükseldi. Domates ve Kaliforniya Biberi Öne Çıkıyor Aksu’da en çok üretilen örtü altı ürünlerin başında domates geliyor. 2024 yılında 19 bin 589 dekar alanda domates üretilirken, 5 bin 926 dekar alanda yetiştirilen Kaliforniya biberi de yerel ve uluslararası pazarlarda büyük ilgi gördü. Kesme Çiçek ve Fide Üretimi Bölge, sadece sebzelerle değil, kesme çiçek üretimiyle de dikkat çekiyor. 445 dekar alanda yetiştirilen çiçekler, hem iç piyasaya hem de ihracata katkı sağlıyor. Ayrıca Türkiye'nin fide ihtiyacının büyük kısmı, modern seralar sayesinde Aksu’dan karşılanıyor. Ekonomiye Katkı Aksu’da üretilen ürünler, Antalya Toptancı Hali aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına ve dünya genelindeki ülkelere gönderiliyor. İlçenin tarımsal üretim kapasitesindeki artış, bölgenin ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sunuyor. Aksu, 2024 itibarıyla tarımda yenilikçi teknolojiler ve çevre dostu üretim uygulamalarıyla ihracat potansiyelini artırarak liderliğini pekiştiriyor.

Azimle Hayvancılık Yapan Hüsniye ve Mehmet Gönül Çifti Haber

Azimle Hayvancılık Yapan Hüsniye ve Mehmet Gönül Çifti

Antalya'nın Aksu ilçesinde, 74 yaşındaki Hüsniye ve Mehmet Gönül çifti, 44 yıldır küçükbaş hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyor. Çift, 43 küçükbaş hayvanlarını besleyip, kurban dönemi satışları ile kazanç sağlıyor. Yem fiyatlarının artışı ve yeşil alanların azalması nedeniyle hayvanlarını her gün sınırlı alanda otlatmak zorunda kalan Gönül çifti, yaşlarının ilerlemesine rağmen işlerinden vazgeçmiyor. "Yem Fiyatları Artınca Zorlanıyoruz" Hayvancılıklarının en büyük zorluğu, yem fiyatlarındaki yükseliş. Hüsniye Gönül, "Eskiden yem ucuzdu, yeşil alan çoktu, ancak şimdi Antalya'da çoğu yer yapılaşmış durumda. Yem almak zorlaştı ve her gün 700 TL'ye kadar yem parası ödüyoruz," diyor. "Kendimize Yem Almıyoruz, Hayvanlarımıza Alıyoruz" Gönül çifti, kazançlarının çoğunu hayvanlarının bakımına harcıyor. Hüsniye Gönül, "Hayvanlarımıza bakmak için her gün yem alıyoruz, kendi ihtiyaçlarımızı erteleyip, onları besliyoruz. Bu işi yapmak çok zor ama işin sonunda elde edilen başarı tarifsiz," diyor. Hayvancılıkta Başarı İçin Sabır ve Özveri Gerekiyor Mehmet Gönül, hayvanlarını beslerken onlara her türlü özeni gösterdiklerini belirtiyor: "Hayvanı iyi beslersen, güzel fiyatlarla satarsın. Biz evimizin önünde kesim yapıyoruz ve bu işte gençler de başarılı olabilir," diyor. Gençlere Tavsiye: Saygı ve Şevk ile Çalışın 44 yıllık hayvancılık deneyimiyle Gönül çifti, gençlere bu mesleği tavsiye ediyor. Hüsniye Gönül, "Hırsızlık ayıp, iş yapmak ayıp değildir. Kendi malını güdüyorsan kimse sana çoban demez. Bu işin emeğiyle ekmek kazanıyorum, bunu bilen gençler daha çok değer verir," ifadelerini kullanıyor. Hüsniye ve Mehmet Gönül çifti, 48 yıldır birlikte yürüttükleri bu zorlu işte azimle ilerlemeye devam ediyor ve yaşadıkları zorluklara rağmen her gün hayvanlarıyla ilgilenerek bu işin onurunu yaşıyorlar.

Kadın çiftçiler üretmeye devam ediyor Haber

Kadın çiftçiler üretmeye devam ediyor

Yaklaşık 47 bin dekarda gerçekleştirilen örtü altı üretim de hasatlar, haziran ayı sonuna kadar devam edecek. 3 dekar alanda salatalık ve 5 dekar alanda domates üretimi yapan kadın çiftçi Songül Bulut, her gün sabahın erken saatlerinde başlayıp akşam geç saatlere kadar kızıyla serada ürün topluyor. Antalya’nın Aksu ilçesi Kurşunlu Mahallesi’nde 30 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Songül Bulut, "Kendi başıma mücadele ediyorum. Üretmeye devam ediyoruz. 3 dekar alanda salatalık üretiyoruz. Kadın olarak tarım işini devam ettiriyoruz. Üretim yaparak yurt dışına daha fazla ürün satmak istiyoruz. Sabah çok erken saatlerde seraya giriyoruz, akşam geç saatlere kadar çalışıyoruz. Ülkemize ürün yetiştirmeye devam ediyoruz" dedi. İki çocuk annesi Songül Bulut, 16 yaşında kızıyla birlikte çalıştığını ifade ederek şunları söyledi: "Salatalık şu an 10 TL. Maliyetlerimizi kurtarmıyor açıkçası. Çiftçi şu an bu fiyatlarla zarar ediyor. Kışın ürün olmayınca çok yüksek rakamlarda satılıyor. 50 derece sıcakta üretim yapmaya çalışıyoruz, zahmetli olan bu iş için devletimizden yardım bekliyoruz. Mahsullerimizin iyi fiyatlara satılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 5 dekar alanda domates de yetiştirdiğini kaydeden Songül Bulut, "Çiftçiliğin keyifli tarafı ürünü toplayıp hale gittiğimiz zaman, ürünümüz biraz daha fazla rakamlara satılınca keyif alıyoruz. Biraz daha kazanalım istiyoruz. Devletimize yardımımız dokunsun istiyoruz. Otellere ve yurt dışına ürünlerimiz gidiyor. Yurt dışına daha çok satılsın istiyoruz. Devletimize destek olmak için biz de çalışıyoruz. Yurt dışına giden ürünlerimiz döviz olarak geri dönecek. Kadın olarak devlet yardımı istiyorum. Mücadelemi hiçbir zaman bırakmayacağım" diye belirtti.

Büyükşehir Belediyesi’nden silajlık mısır tohumu desteği Haber

Büyükşehir Belediyesi’nden silajlık mısır tohumu desteği

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya’da hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde, üreticilerin girdi ve yem maliyetlerini azaltmak amacıyla yüksek verimli silajlık mısır tohumu hibe desteğine başladı. Yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak sürdüren Antalya Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin yanında olmaya devam ediyor. Yem desteklerinin yanında çiftçilik ve hayvancılığın bir arada yapılabileceği bölgelere tohum hibesi sunan Büyükşehir Belediyesi, verimliliği yüksek silajlık hibrit mısır tohumu dağıtımlarına üç ilçede başladı. Hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayarak et ve süt üretim miktarını ve kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında Aksu, Serik ve Elmalı’da toplam 2 bin 650 dekar alanda dikilmesi için talepte bulunan 202 çiftçiye 5 ton hibrit tohum dağıtıldı. Girdi maliyetlerini azaltarak üretim yapmaya başlayacak çiftçiler, desteklerden son derece memnun. Yeniden üretim yapmaya karar verdi Aksu ilçesi Karaöz Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Süleyman Küçük, çiftçilerin üretim yapamayacak durumda olduğunu, hibe desteklerinin çiftçilere adeta can suyu olduğunu söyledi. Küçük, artan maliyetlerin büyük bir yük getirdiğini ifade ederek, “Her geçen yıl tarım ve hayvancılık giderek zorlaşıyor. Yem ve yem tohumu hibeleri olsun bizlere hayati bir destek oldu. Bu yıl nasıl ekim yapacağımızı kara kara düşünüyordum. Komşularım Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri var dedi. Hemen talepte bulundum bugün de tohumlarımı teslim aldım. Bu destekler bize yeniden üretim yapmamız için vesile oldu. İlk defa böyle destekler alıyoruz. Böyle bir çalışmayı her belediyenin yapması gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek Başkanımıza yanımızda olduğu için destekleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Verimi yüksek çeşit” Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Hatice Parlak, dağıtımı gerçekleştirilen tohumların Tarım Kredi Kooperatiflerinden tescilli verimi son derece yüksek silajlık bir çeşit olduğunu belirterek, “Dekarda ortalama sekiz ile on ton arasından bir verimliliği olan tohumlar aynı zamanda hastalıklara dayanıklı bir tür. Dağıtım yapılacak bölgeler verimlilik olarak en iyi sonuçların alınabileceği bölgelerden seçildi” dedi. Elmalı Yuva Mahallesi’nin başlıca geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ve aile işletmelerinin süt üreticiliği üzerine olduğunu söyleyen Yuva Muhtarı Hüseyin Demir ise, “Hayvancılığın yanı sıra tarım arazilerimiz hayvan yem bitkisi yetiştiriciliğine elverişlidir. Günümüzde maliyetlerin artması süt üreticilerimizi zorlamaktadır. Üreticilerimizin devamlılığını sürdürebilmesi için bu tür destekler çok önemli” diye konuştu.

Kurban pazarındaki satıcılar, online kurban satışlarından dertli Haber

Kurban pazarındaki satıcılar, online kurban satışlarından dertli

Giresun’da kurulan kurban pazarındaki besiciler, mandıra ve internet üzerinden kurban satışlarından olumsuz etkilendiklerini ileri sürdü. Giresun’da Aksu Mahallesi festival alanına kurulan kurban pazarındaki besiciler, mandıra ve internet üzerinden kurban satışlarından yakındı. Şebinkarahisar ilçesinde gelerek satış yapan Hakan Sıvakçı, kurbanlıkları kendi müşterilerine sattığını belirterek “Biz Şebinkarahisar’dan geldik 3-4 gündür buradayız. Müşterisi olan satış yapıyor, olmayan satamıyor. Mandıralarda, pazar yerlerinden daha çok yoğunluk var. Mandıra sistemi bu işi bitirdi. Fiyatlar büyükbaşlarda 40 ila 80 bin lira arasında, küçükbaşlarda ise 4 ila 8 bin lira arasında değişiyor. Günümüz koşullarında yemin ve diğer giderlerin fiyatını göz önüne aldığımızda fiyatlar gayet normal. Bir hayvanın yetişip kurbanlık olması 3 seneyi buluyor. Bir çuval yem yaklaşık 300 lira, bir ton sarı saman 4 bin lirayı buluyor. Çok şükür benim belirli müşterilerim olduğu için getirdiğim malları satabiliyorum. İyi mal alıcı buluyor. Mandıralar olmasa pazar daha hareketli olurdu” dedi. Diğer ticari ürünler gibi kurbanlıkların da satışlarının internet üzerinden yapıldığını ifade eden Oğuz Yılmaz, “Günümüzde her şey dijitalleşti. Eskiden görüp, dokunup, iyice kontrol ettikten sonra kurbanlık alınıyordu. Şimdi bazı derneklerin, kurumların kurbanlıkları internet üzerinden satması vatandaşın işini kolaylaştırdığı için buralara yönelme var. Eskiden olduğu gibi pazara gelip kurbanlık seçip alanların sayısı azaldı. Bu da yerel besicileri, hayvancılık yapanları olumsuz etkiliyor. Birçok kişi de görmeden, dokunmadan, kurbanlıklarını internet üzerinden kesmiş oluyor. Allah kabul etsin ama ne kadar sağlıklı olduğu da tartışılan bir durumdur. Dolayısıyla bu teknolojik imkanlar yerel hayvancılığı bitiriyor” diye konuştu.

Girişimci kadın, ürettiği kuşkonmazı yurt dışına da ihraç ediyor Haber

Girişimci kadın, ürettiği kuşkonmazı yurt dışına da ihraç ediyor

Aksu ilçesinde 250 dekar (dönüm) alanda kuşkonmaz üreten Aksoy, şubatta başladığı ürün hasadını sürdürüyor. Dönüm başına 1200 kilo ürün elde eden Aksoy, özenle yetiştirdiği kuşkonmazı iç pazarın yanı sıra farklı ülkelere de gönderiyor. Aksoy, yaptığı açıklamada, Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz ürettiğini hatırlatarak, özellikle üç yıldır kuşkonmazın üretimi ve pazarlanması konularında güzel gelişmeler olduğunu ifade etti. Kuşkonmazın yurt içi ve yurt dışında büyük pazar potansiyeline ulaşacağını anlatan Aksoy, "Beş yılda üretimin yüzde 50'sini ihraç edecek hale geleceğiz. Dünya pazarına yakınız. Kuşkonmaz üretiminde İspanya, İtalya, Peru ve Meksika'ya rakip olabiliriz. Üretimimizin büyük kısmını Almanya, Hollanda ve Singapur başta olmak üzere birçok ülkeye taze ürün gönderiyoruz. Avrupa pazarına yakın olmanın avantajını kullanmak istiyoruz." diye konuştu. Kuşkonmazın gen kaynağının Anadolu olmasına rağmen tohum üretiminde Hollanda'nın söz sahibi olduğunu dile getiren Aksoy, kuşkonmaz tohumlarının tescillerini almaya başladıklarını, Türkiye'de tescillenmiş iki çeşit kuşkonmaz tohumu olduğunu hatırlattı. Kuşkonmaz üretimi 12 aya yayılacak Aksoy, kuşkonmazı taze olarak iç ve dış pazara sunmanın yanı sıra dondurulmuş 50 ton ürünü yurt içi pazarına sunduklarını vurguladı. Üretimin 12 ay kesintisiz yapılması için çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Aksoy, "Isparta'da önümüzdeki günlerde 400 dekarlık alanda dikim yapılacak. Yaz aylarında da üretim yapmak için yaylalarda üretim alanları oluşturuyoruz. Kuşkonmaz, önümüzdeki yıllarda daha çok getirisi olan bir ürün olarak kendinden söz ettirecek." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.