TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Alabalık

AGRONEWS - Alabalık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alabalık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uludağ eteklerinde kurulan çiftlikte alabalıklar rağbet görüyor Haber

Uludağ eteklerinde kurulan çiftlikte alabalıklar rağbet görüyor

Bin 300 rakımda buz gibi sularda yetiştirilen taze balıklar müşterilerin beğenisine sunulurken, Uludağ manzarası ise gelenleri mest ediyor. Bursa’nın kırsal Keles ilçesinde Uludağ’ın güney yamacındaki eteklerine kurulan alabalık çiftliğinde buz gibi sularda alabalık yetiştiriliyor. Yaz aylarında şehir merkezinde hava sıcaklıkları 37 dereceleri bulurken alabalık çiftliğinin bulunduğu Pınarcık Mahallesi’nde ise öğle vakitlerinde bile sıcaklık 20 derecelerde seyrediyor. Tesiste bulunan havuzlarda yetiştirilen alabalıklar, müşterilerin siparişi üzerinde canlı olarak yakalanıp, taş fırında pişirilmesinin ardından müşterilerin beğenisine sunuluyor. Şehirde bunalan burada üşüyor Şehrin kavurucu sıcaklığında bunalanların alabalık çiftliğine üşümek için geldiklerini belirten Müşteri Temsilcisi Ahmet Aslan, “Burası Bursa’nın Keles ilçesi Pınarcık Mahallesi’nde yer alıyor. Yaklaşık bin 300 rakımdayız. Burası çok serin bir yer, ailecek geldiğimiz huzurlu bir ortamda karnımızı doyurduğumuz bir mekan. Buraya geldiğinizde her şey sizin yanınızda hazırlanıyor. Balığı havuzdan canlı çıkarıp, belirli bir işlem sonrası misafirlerin beğenisine sunuluyor. Akabinde fiyat olarak da çok ekonomik bir mekan. Bursa’ya maksimum uzaklığı 30 dakika. Bursa şehir merkezinde sıcaktan kavrulurken 30 dakikada buraya gelip üşüdüğümüz bir ortam var burada. İstanbul’dan buraya gelen misafirlerimiz oldu. Burada arkadaş olduğumuz misafirlerimiz de oldu. Marmara’nın en büyük yaylası olan Kocayayla ve Keles’i gezmeye gelenler mutlaka burada tazeliği, ferahlığı ekonomik bir fiyata yararlanıp gidebiliyorlar. Balığın dışında köfte ve Keles’e özgü seralarda yetiştirilen kültür mantarı da menüde yer alıyor. Sadece mantar siparişi de verebilirsiniz. Vejetaryen olan misafirlerimizin de burada aç kalma şansı yok. Şehirden uzak şehre yakın bir mekan. Buradan Uludağ’ın güney yamacını görebiliyorsunuz. Çocuklarınız burada toprakla buluşurken sizde huzur içinde yemeğinizin tadını çıkarıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Dere ve tatlı sulara balık salınacak Haber

Dere ve tatlı sulara balık salınacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi yürüten ve bu güne kadar 42 bin yavru balığı tören eşliğinde İzmit Körfezine bırakan Büyükşehir, iç sular ve derelerde de balıklandırma çalışması yapmak için bir çalışma başlattı. Kocaeli Kent Konseyi ile yapılan istişarenin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne yaptığı talebin olumlu karşılanması sonucunda, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesinde çalışma başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Bolu Abant Alabalık Üretim İstasyonu ile başlatılan çalışma kapsamında öncelikle tesiste teknik inceleme gerçekleştirdi. Teknik inceleme sonrasında üretim istasyonu yetkilileri bölgede incelemeler yapmak üzere Kocaeli'ye geldi. Bolu Abant Alabalık Üretim İstasyonu teknik personeli ve Kocaeli'deki ilgili kurum, kuruluş ve dernek yetkililerinden oluşturulan ekip Kartepe, Başiskele ve Gölcük'teki derelerde saha incelemeleri yürüttü. Bölgedeki Kiraz Deresi (Soğuk ve Sıcak Dere), Serindere, Yanıkdere, Karpuz Deresi, Müflis Deresi, Aygır Deresi ve Asar Deresi gibi derelerde başlatılan ve hafta boyunca süren çalışmalarda özellikle kırmızı benekli alabalık temin edilebilecek meralar tespit edilmeye çalışıldı. Alabalık popülasyonu artacak Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasının sağlanması, orman içi sulardaki alabalık popülasyonlarının çoğaltılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, türler hakkında farkındalığın arttırılması, sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi ile biyolojik çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir bir anlayışla gelecek nesillere intikali hedeflenen proje kapsamında; Kiraz Dere’sinden temin edilen damızlık balıklar, Bolu Abant Alabalık Üretim İstasyonunda sağılarak yavru balıkların üretimi sağlandı. Başiskele ilçesindeki Kiraz Dereden temin edilen anaç balıkların tesiste sağılması ve başarılı bir şekilde yavru elde edilmesi sonrasında Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı teknik ekibi Bolu Abant Alabalık Üretim İstasyonu’nda teknik incelemelerde bulundu. Teknik incelemeye Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Bolu İl Şube Müdürlüğü ile Abant Alabalık Üretim İstasyonu Tesisi teknik ekibi eşlik etti. Tesiste sağılan anaç balıklardan binlerce yavru balık elde edilmesi memnuniyetle karşılandı. Balıkların üretim ve büyüme süreci ile ilgili yapılan bilgilendirme sonrasında tesiste elde edilen ve beslenme alışkanlığı kazanan yavrular ayrı bir tanka taşındı. Bu tankta yetiştirilecek söz konusu yavru balıklar belli bir boya ulaştığında Kiraz Dere’sine geri bırakılacak.

Tütsülenen alabalıklar üreticisine daha fazla kazandırıyor Haber

Tütsülenen alabalıklar üreticisine daha fazla kazandırıyor

Temiz ve oksijen seviyesi yüksek yerlerdeki akarsu kenarlarında kurulan çiftliklerde yetiştirilen alabalıklar, iç pazarda dondurulmuş, taze soğutulmuş, taze fileto, yurt dışında ise tütsülenmiş ve füme olarak tercih ediliyor. Alabalığın üretim ve yetiştirme serüveni ise akarsu kaynaklarına yakın noktalarda setler halinde hazırlanan çiftliklerde anaç balıklardan alınan yumurtalarla başlıyor. Büyütülüp boylarına göre ayrılan yavru alabalıklar yaklaşık 1 yıl süren yetiştirme sürecinde ekonomiye girdi sağlıyor. Balıklar, işleme tesisinde temizlenip ayıklandıktan sonra iç ve dış piyasa için talebe göre paketleniyor. İhracata gidecek alabalıklar raf ömrünün uzun sürmesi için 6 saat tuzlu suda bekletildikten sonra şişe dizilerek meşe odunun yakıldığı ve içinde dumanın dolaştırıldığı özel bir fırında 1 saate yakın pişmeye bırakılıyor. Bir süre dinlenen tütsülenmiş balıklar, vakumlu ambalajlara alınarak ihracatın yapılacağı yere doğru yola çıkıyor. Tütsülenen alabalık, dondurulmuş olarak gönderilenden daha yüksek fiyata satılıyor. Türkiye'de bu yılın ilk 6 ayında 4 bin 282 bin ton alabalık ihracatından 34 milyon 534 bin dolar gelir sağlandı. Aynı dönemde 1879 bin ton tütsülenmiş alabalık ihracatından ise 22 milyon 430 bin dolar, taze dondurulmuş 1925 bin ton alabalık ihracatından ise 9 milyon 783 bin dolar elde edilmiş oldu. Tütsülenmiş alabalık, üreticisine dondurulmuşa göre üreticisine neredeyse 2 katı daha fazla kazanç sağlıyor. Denizli'den 20 ülkeye alabalık ihracatı Denizli'de alabalık üretimi yapan firmanın genel müdürü Yasin Özpek AA muhabirine, 12 ayrı ilde yatırımları olduğunu belirtti. Kendilerine ait 1500 alabalık havuzunda üretilen 30 milyon alabalığı işleyerek yıllık 10 bin ton üretim yaptıklarını belirten Özpek, babasının yaklaşık 49 yıl önce kurduğu işi aile olarak büyütmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Doğal kaynak sularında balık yetiştirdiklerini anlatan Özpek, "Burada anaçlarımız var, onları biz sağıyoruz. Bunları dişi erkek birleştirdikten sonra gözlenmesi için 21 gün bekliyoruz. Ondan sonra yumurtalarımız gözleniyor. Sonra 12 ay boyunca bunu besliyoruz. 300-400 gram aralığına getirip Denizli'deki işletmemize götürüp orada işleyip Danimarka, Hollanda, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Rusya gibi 20 ülkeye ihracatını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Gökkuşağı alabalık üretimine 1 milyon TL’lik destek Haber

Gökkuşağı alabalık üretimine 1 milyon TL’lik destek

Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla 1 milyon TL destek projesi hazırlandı. Alabalık üretiminde önemli bir yere sahip Seydikemer ilçesi Eşen Çayı havzasında üretilen gökkuşağı alabalığının üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla hazırlanan projenin protokolü imzalandı. Proje, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının destekleriyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ortaklığında yürütülecek. Eşen Çayı havzasında faaliyet gösteren gökkuşağı alabalığı işletmelerinde verimlilik ve kaliteli üretim başta olmak üzere güvenli gıda arzı ile üreticilerin hem iç piyasada, hem dış piyasada rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının yaklaşık 1 milyon TL destek verdiği proje ile üretimde verimliliğin ve kalitenin yanı sıra işletme karlılığı arttırılacak. Ayrıca işletme sorumlularına verilecek eğitimlerle biyogüvenlik kültürünün de geliştirilmesi hedefleniyor. Hazırlanan projenin protokolü Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda taraflarca atıldı. Protokol törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Proje koordinatörü Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Şimşek ve araştırmacılar katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.