TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Alabalık Üretimi

AGRONEWS - Alabalık Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alabalık Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uludağ eteklerinde kurulan çiftlikte alabalıklar rağbet görüyor Haber

Uludağ eteklerinde kurulan çiftlikte alabalıklar rağbet görüyor

Bin 300 rakımda buz gibi sularda yetiştirilen taze balıklar müşterilerin beğenisine sunulurken, Uludağ manzarası ise gelenleri mest ediyor. Bursa’nın kırsal Keles ilçesinde Uludağ’ın güney yamacındaki eteklerine kurulan alabalık çiftliğinde buz gibi sularda alabalık yetiştiriliyor. Yaz aylarında şehir merkezinde hava sıcaklıkları 37 dereceleri bulurken alabalık çiftliğinin bulunduğu Pınarcık Mahallesi’nde ise öğle vakitlerinde bile sıcaklık 20 derecelerde seyrediyor. Tesiste bulunan havuzlarda yetiştirilen alabalıklar, müşterilerin siparişi üzerinde canlı olarak yakalanıp, taş fırında pişirilmesinin ardından müşterilerin beğenisine sunuluyor. Şehirde bunalan burada üşüyor Şehrin kavurucu sıcaklığında bunalanların alabalık çiftliğine üşümek için geldiklerini belirten Müşteri Temsilcisi Ahmet Aslan, “Burası Bursa’nın Keles ilçesi Pınarcık Mahallesi’nde yer alıyor. Yaklaşık bin 300 rakımdayız. Burası çok serin bir yer, ailecek geldiğimiz huzurlu bir ortamda karnımızı doyurduğumuz bir mekan. Buraya geldiğinizde her şey sizin yanınızda hazırlanıyor. Balığı havuzdan canlı çıkarıp, belirli bir işlem sonrası misafirlerin beğenisine sunuluyor. Akabinde fiyat olarak da çok ekonomik bir mekan. Bursa’ya maksimum uzaklığı 30 dakika. Bursa şehir merkezinde sıcaktan kavrulurken 30 dakikada buraya gelip üşüdüğümüz bir ortam var burada. İstanbul’dan buraya gelen misafirlerimiz oldu. Burada arkadaş olduğumuz misafirlerimiz de oldu. Marmara’nın en büyük yaylası olan Kocayayla ve Keles’i gezmeye gelenler mutlaka burada tazeliği, ferahlığı ekonomik bir fiyata yararlanıp gidebiliyorlar. Balığın dışında köfte ve Keles’e özgü seralarda yetiştirilen kültür mantarı da menüde yer alıyor. Sadece mantar siparişi de verebilirsiniz. Vejetaryen olan misafirlerimizin de burada aç kalma şansı yok. Şehirden uzak şehre yakın bir mekan. Buradan Uludağ’ın güney yamacını görebiliyorsunuz. Çocuklarınız burada toprakla buluşurken sizde huzur içinde yemeğinizin tadını çıkarıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Muş’ta 2100 rakımlı tesisten Japonya’ya alabalık ihracatı Haber

Muş’ta 2100 rakımlı tesisten Japonya’ya alabalık ihracatı

Muş’un Varto ilçesinde 2100 rakımlı Bingöl Dağı‘nın eteğinde kurulan alabalık tesisinde üretilen balıklar, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Başta Japonya ve Rusya’ya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen Türk somonlarının yanı sıra yavru alabalıkları da yurt içinde farklı illere sevk ediliyor. Doğal su kaynaklarının üzerine kurulan Varto somon ve alabalık tesisinde yetiştirilen balıklardan ilçe ekonomisine yılda 30 milyon lira katkı bekleniyor. Tesiste 8 milyon balık yavrusunun belli bir gramaja geldikten sonra iç ve dış piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Tesise ilişkin bilgi veren işletmeci Ercan Özer, kentte ilk kez kurulan tesiste bin anaç somondan 8 milyon balık yavrusu elde ettiklerini aktardı. Bölgedeki su kaynaklarının verimliliği sayesinde kaliteli balıkların yetiştiğini dile getiren Özer, “2100 rakımlı Bingöl Dağı eteklerinde kurulan Varto somon ve alabalık üretim tesisimizde üretilen balıklarımızı ağırlıklı olarak yurt dışına ihracat ediyoruz. Bu yıl 8 milyon adet üretimimiz oldu. Japonya ve Rusya’ya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmaktayız. Ürettiğimiz yavru alabalıkları ise yurt içinde farklı illere vermekteyiz. Bingöl Dağı’ndan çıkan su soğuk ve berrak olduğu için alabalıklarımız yağlı ve lezzetli oluyor. Bu nedenle rağbet görmektedir. Yılda 30 milyon lira ilçeye katkımız olacaktır” dedi.

Tütsülenen alabalıklar üreticisine daha fazla kazandırıyor Haber

Tütsülenen alabalıklar üreticisine daha fazla kazandırıyor

Temiz ve oksijen seviyesi yüksek yerlerdeki akarsu kenarlarında kurulan çiftliklerde yetiştirilen alabalıklar, iç pazarda dondurulmuş, taze soğutulmuş, taze fileto, yurt dışında ise tütsülenmiş ve füme olarak tercih ediliyor. Alabalığın üretim ve yetiştirme serüveni ise akarsu kaynaklarına yakın noktalarda setler halinde hazırlanan çiftliklerde anaç balıklardan alınan yumurtalarla başlıyor. Büyütülüp boylarına göre ayrılan yavru alabalıklar yaklaşık 1 yıl süren yetiştirme sürecinde ekonomiye girdi sağlıyor. Balıklar, işleme tesisinde temizlenip ayıklandıktan sonra iç ve dış piyasa için talebe göre paketleniyor. İhracata gidecek alabalıklar raf ömrünün uzun sürmesi için 6 saat tuzlu suda bekletildikten sonra şişe dizilerek meşe odunun yakıldığı ve içinde dumanın dolaştırıldığı özel bir fırında 1 saate yakın pişmeye bırakılıyor. Bir süre dinlenen tütsülenmiş balıklar, vakumlu ambalajlara alınarak ihracatın yapılacağı yere doğru yola çıkıyor. Tütsülenen alabalık, dondurulmuş olarak gönderilenden daha yüksek fiyata satılıyor. Türkiye'de bu yılın ilk 6 ayında 4 bin 282 bin ton alabalık ihracatından 34 milyon 534 bin dolar gelir sağlandı. Aynı dönemde 1879 bin ton tütsülenmiş alabalık ihracatından ise 22 milyon 430 bin dolar, taze dondurulmuş 1925 bin ton alabalık ihracatından ise 9 milyon 783 bin dolar elde edilmiş oldu. Tütsülenmiş alabalık, üreticisine dondurulmuşa göre üreticisine neredeyse 2 katı daha fazla kazanç sağlıyor. Denizli'den 20 ülkeye alabalık ihracatı Denizli'de alabalık üretimi yapan firmanın genel müdürü Yasin Özpek AA muhabirine, 12 ayrı ilde yatırımları olduğunu belirtti. Kendilerine ait 1500 alabalık havuzunda üretilen 30 milyon alabalığı işleyerek yıllık 10 bin ton üretim yaptıklarını belirten Özpek, babasının yaklaşık 49 yıl önce kurduğu işi aile olarak büyütmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Doğal kaynak sularında balık yetiştirdiklerini anlatan Özpek, "Burada anaçlarımız var, onları biz sağıyoruz. Bunları dişi erkek birleştirdikten sonra gözlenmesi için 21 gün bekliyoruz. Ondan sonra yumurtalarımız gözleniyor. Sonra 12 ay boyunca bunu besliyoruz. 300-400 gram aralığına getirip Denizli'deki işletmemize götürüp orada işleyip Danimarka, Hollanda, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Rusya gibi 20 ülkeye ihracatını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Kayseri'de alabalık yavrusu üretim kapasitesi 220 milyona ulaştı Haber

Kayseri'de alabalık yavrusu üretim kapasitesi 220 milyona ulaştı

Türkiye'de balık üretiminde önemli yere sahip Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde alabalık yavrusu üretim kapasitesi arttı. İlçede 1500 metre rakımlı Uzunyayla'da yer alan Şerefiye Mahallesi'nden doğan Zamantı Irmağı ve Bahçelik Barajı üzerinde kurulan tesisler, balık piyasasında önemli rol üstleniyor. İlçede üretilen alabalık yavruları, nakledikleri barajlardaki tesislerde yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra Karadeniz'deki işletmelerde Türk somonuna dönüşüyor. Pınarbaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Kayhan, AA muhabirine, ilçede alabalık üretimi yapan 21 işletme olduğunu söyledi. Alabalık yavrusu üretiminde önemli bir yere sahip olduklarını vurgulayan Kayhan, "Bu tesislerin yüzde 90'ı yavru balık üretmekte. Gözlü yumurta üretimimiz de işletmelerimizde yapılmaktadır. Aynı zamanda porsiyonluk üretim de var." dedi. Kayhan, suyun oksijen oranının iyi ve içme suyu kalitesinde olması ile iklim yapısının ilçeyi balık üretiminde cazip hale getirdiğini dile getirerek, "Türkiye'deki yavru alabalık üretiminin yüzde 40'ı ilçemizde yapılmaktadır. Geçen yıl işletmelerdeki kapasitemiz 200 milyon yavru balıkken bu yıl 220 milyon adede çıkmıştır." diye konuştu. Türk somonu olarak ihraç ediliyor Pınarbaşı'nda üretilen yavru alabalıkların Türk somonu olarak yurt içi ve dışına gönderildiğini anlatan Kayhan, "Avrupa Birliği ülkeleri dahil olmak üzere özellikle Rusya ve Amerika gibi, dünyanın çeşitli yerlerine Türk somonu ihraç edilmektedir." ifadesini kullandı. Uzun Yayla Alabalık Üretim Çiftliği'nde mühendis olarak görev yapan Aydın Sürmeli de elektrik ihtiyacını güneş enerjisi santrali ile karşıladıkları tesislerinin 150 milyon yumurta sağımı ve 120 milyon alabalık yavrusu üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Ülkedeki balık yavrusu üretimini önemli oranda karşıladıklarını belirten Sürmeli, "2023 yılını baz aldığımız zaman daha şimdiden 45 milyonu aşkın gözlenmiş yumurta satışı gerçekleştirdik. 43 milyon civarında yavru satışımız gerçekleşti." dedi.

Kandil Barajında ilk alabalık hasadı: Avrupa ve Rusya’ya gönderilecek Haber

Kandil Barajında ilk alabalık hasadı: Avrupa ve Rusya’ya gönderilecek

Baraj gölü üzerine kurulan 14 tesiste yetiştirilen ve ilk hasadı yapılan 5 bin ton alabalık, işlendikten sonra Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok yerine ihraç edileceği bildirildi. Kandil Barajı, 10 bin tonluk kapasitesi ile sadece Kahramanmaraş’ın değil Türkiye’nin en önemli ağ kafeste alabalık üretim merkezi haline geldi. Baraj gölüne 500 milyon liralık yatırımla 14 ayrı işletme kuruldu. Geçen yıl Ekim-Kasım aylarında Kandil Barajı’nın suları ile ile buluşan milyonlarca yavru balık, yeterli büyüklüğe ulaşmalarının ardından hasat edildi. 10 ton kapasitenin 7 bin tonunun faaliyete geçtiği baraj gölünde ilk kez yapılan hasatta yaklaşık 5 bin tonluk bir rakama ulaşıldı. İşletmelerde devam eden hasadın Temmuz ayına kadar sürmesinin beklendiği ifade edildi. Hasat edilen balıklar, özel kamyonlarla başta Isparta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrindeki işletmelere gönderiliyor. Burada işlenen balıkların Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve ABD’ye de ihraç edildiği bildirildi. Halihazırda 100’ü doğrudan olmak üzere yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayan alabalık tesislerinin, Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin en büyük balık üretim merkezleri arasında ikinci sıraya yükseltmesini sağlayacağı kaydedildi. Kandil Baraj Gölü’nün tam kapasitesinin kullanılmasıyla birlikte yıllık üretim miktarının yaklaşık 16 bin tona çıkacağı belirtildi. Kandil Barajının, devasa yatırımla hem bölge hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sunmasının beklendiği ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.