TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Alanya

AGRONEWS - Alanya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alanya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gastronomi Festivali, Alanya'da avokado ve mango hasadı ile başladı Haber

Gastronomi Festivali, Alanya'da avokado ve mango hasadı ile başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Alanya ilçesinde avokado ve mango hasadı ile başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya’da 38 tropikal meyveden 20’sinin adaptasyonunun sağlanarak üretiminin yapıldığını ifade etti.  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 6-8 Eylül 2024 tarihleri arasında 3.’sünü gerçekleştirileceği Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Antalya lezzetlerini dünya ile buluşuyor. Foodfest Gastronomi Festivali kapsamında Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü Alanya avokadosunun hasadı yapıldı. Alanya’nın Konaklı Mahallesi’nde bulunan bir avokado bahçesinde gerçekleştirelen hasada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir katıldı.  YERELDEN KALKINMA ÖNEMLİ  Avokado bahçesini gezen Başkan Muhittin Böcek ve Osman Tarık Özçelik, daha sonra hasada ilişkin açıklamalarda bulundu. Festivalin ilk yılında tavşan yüreği zeytini, ikinci yılında mor üzüm bu yıl da avokado hasadı gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Muhittin Böcek, “Alanya’nın verimli topraklarında 38 tropikal meyve yetiştiriliyor. 20’sinin üretim adaptasyonu sağlanmış şekilde üretimi yapılıyor. Turizm, tarım birbirinden ayrılamaz. Yerelden kalkınma bizim en önemli projelerimizden biridir. Üreticilerimizin her zaman yanındayız. Her ilçemizin coğrafi konumuna göre farklı ürünlerin yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz” dedi.  BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK’E TEŞEKKÜR  Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ise Alanya’da turizm ve tarımı en yüksek seviyeye getirmek için söz verdiğini ifade ederek, “Muhittin Başkan’ın desteği ile bunu daha kısa sürede gerçekleştireceğiz. Bu hasat Alanya’da yetiştirilen tropikal meyve tanıtımında önemli bir katkı sağlayacak. Muhittin Başkan’a destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.  ÜRETİCİLER İLERLEYEN SÜREÇLERDE SIKINTI YAŞAMAZ  Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de avokadonun birçok çeşidi olduğunu Alanya bölgesinde yetişen avokadonun pazar sorunu olmadığını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer ise Gastronomi Festivali’nde her yıl bir ürün hasadı yapıldığına dikkat çekerek, Antalya’nın 18 coğrafi işaretli ürünü olduğunu söyledi. Tuncer, her yıl farklı bir ilçede festival kapsamında hasat gerçekleştireceklerini kaydetti.  BAŞKANLAR AVOKADO TOPLADI Konuşmalardan sonra ise Başkan Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, avokado ağacından avokado topladı. Başkan Böcek, avokado ile basın mensuplarına poz verdi. Avokado bahçesinde, Alanya’nın tropikal ürünlerinden yetiştirilen ürünler gazetecilere tanıtıldı. Avokado hasadından sonra ise mango hasadı gerçekleştirildi. Başkan Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, mango serasına girerek, hasat yaptı.

Sapadere ipek böcekleriyle yeniden canlanıyor Haber

Sapadere ipek böcekleriyle yeniden canlanıyor

Yerelden kalkınmayı ve tersine göçü arttırmayı hedefleyen proje bölge halkına ve turizme katkı sunacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerelden kalkınma hedefleri doğrultusunda oluşturulan Sapadere İpek Evi’nde ilk kez ipek böceği üretim ve yetiştiriciliğine başlandı. Restore edilen eski köy okulunun içerisinde yer alan özel odalarda dut yapraklarıyla beslenen ipek böcekleri, dört farklı evrenin ardından kozaya dönüşecek. İpek böceklerinin oluşturduğu kozalardan elde edilen ipek iplerden de üretim atölyelerinde çeşitli ürünler üretilecek. Bölgede unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirasın yeniden canlandırılmasıyla bölge halkına hem ekonomik gelir hem de turizme yeni bir katkı sunulacak. Bölgede dokumacılık yeniden canlanacak Sapadere İpek Evi sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, “Sapadere uzun yıllar boyunca ipek böcekçiliği yaparak çoğu ailenin geçimini sağladığı ve bu gelirle emekli olduğu bir bölgemiz. Zaman içerisinde bölgenin ismi gibi sapa bir yerde kalmasıyla gençler kentlere göç etmeye başlamış ve bu sebeple köyde kalan yaşlı kesim de ipek böcekçiliğine ara vermek zorunda kalmış. Hazırladığımız proje kapsamında 2019 yılında bölge halkına dut fidanları dağıtımına başladık” dedi. İpek böceği yetiştiriliyor Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte mahallenin kullanılmayan atıl durumdaki okul binasını baştan sona yenileyerek İpek Evi Üretim Merkezi’ne dönüştürdüğünü söyleyen Gülmez, şu bilgileri verdi: “Bu güzel alanda ipek böceği yetiştiriciliğine ilk kez başlamış bulunuyoruz. İpek böceklerimiz için özel olarak hazırladığımız sınıflarda yeşillenen dut ağacı yapraklarıyla günde üç kere böceklerimizi besliyoruz. Titizlikle yürütülmesi gereken bir süreç dut yapraklarının kesinlikle ilaçlı olmaması organik olması gerekiyor. Nisan ayı itibariyle ilk yapraklar oluşmaya başladığında böceklerimizi yumurtadan çıkarıyoruz ve böceklerimiz larva haline geliyor. Bu süreçten sonra çeşitli evreleri uyku dönemleri var. Şu anda üçüncü dönem büyüme evresindeler. Bu süreçten sonra artık şaha geçiş süreci dediğimiz koza örme sürecine girecekler ve ipek kozalarımız oluşacak.” Yeniden ekonomik gelir sağlanacak “Kendi ürettiğimiz kozalarımız ile Eylül ayında başlayacak kurlarımızda ip çekimini yaparak ipek dokumalarımızı dokumaya başlayacağız” diyen Gülmez, diğer atölye kurslarıyla da kadınlara katkı sunacak farklı ürünlerin üretimleriyle ilgili eğitimler verilmeye devam edileceğini söyledi. Bu ürünlerin satışından bölge halkının yeniden gelir sağlaması, bölgede dokumacılığının yeniden canlandırılması ve tersine göçün hızlandırılması hedefleniyor. Alternatif turizm Bölgeye Nisan ayından başlayarak Eylül ayına kadar yaz döneminde günlük 1500 -2000 arası turist geldiğini söyleyen Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, projenin turizme de hizmet edeceğini ifade etti. Bina içerisinde yer alan yöresel müze ve ipek üretim atölyelerini turistlerin ziyaret edebileceğini söyleyen Gülmez, “Kurduğumuz stantlarda bölge halkımız ürettikleri ürünleri satışa sunabilecek. Bölgeye kültür turizmi için de önemli bir renk ve alternatif sunmuş olacağız” dedi. Yerinde ve anlamlı bir çalışma Emekli olduktan sonra sakin bir yer olması sebebiyle eşiyle birlikte Sapadere’ye yerleşen emekli psikolog Bekir Örmeci Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden hayata geçirdiği ipekböcekçiliğinin bölge için önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Örmeci, “İnsanlar kırsal alanlardan uzaklaştıkça kültürel değerlerimiz olan el sanatları da ne yazık ki azalmaya başlıyor hatta yavaş yavaş yok oluyor. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyemizin burada yaptığı gibi atıl vaziyetteki eski köy okullarını yenileyip yok olmak üzere olan bu el sanatlarını yeniden canlandırmak istemesini son derece yerinde ve anlamlı buluyorum. Başkanımız Muhittin Böcek’e destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Özlem Örmeci de Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çok yoğun bir çaba ve çalışması sonucu köy okulunun değişimine şahit olduklarını dile getirerek, “İpek böcekleri yetişmeye başladı. Ben de böcek yetiştiriciliğini öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Muhittin Böcek Başkanımıza çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Böyle güzel bir çalışmayı başlattılar. İpek böcekçiliğini yaşatmak bence çok önemli” ifadelerini kullandı.

Antalya'da tropikal meyve kiwano üreticiye gelir kapısı oldu Haber

Antalya'da tropikal meyve kiwano üreticiye gelir kapısı oldu

Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde üreticiler, bölge ikliminin tropikal özellik taşıması nedeniyle iyi verim ve yüksek gelir elde etmek için tropikal bitkilere yöneliyor. 42 çeşit tropikal meyvenin yetiştirilebildiği iki ilçede, muz, avokado, yenidünya, mango, ejder meyvesi ve passiflorayla yüzü gülen üreticiler, yeni tropikal ürünlere ekonomik değer katmak için çalışmalarını sürdürüyor. Gazipaşa'da 52 yaşındaki sebze ve meyve üreticisi Muhammet Görgülü de bu üreticilerden biri oldu. Görgülü, AA muhabirine, daha önce tropikal meyve üretimine hiç girmediğini söyledi. Arkadaşı aracılığıyla 3 yıl önce tanıştığı meyvenin tadını sevdiği için bahçesinde bir kaç fidan dikerek üretim işine girdiğini anlatan Görgülü, "Deneme ürünlerinden aldığım verimle fidan üretimi yaptım. Ürettiğim fidanları da bir dönüm kapalı alanda dikmeye başladım. Ocak ayında diktiğim fidanlar meyve verdi. Olgunlaşan meyveleri de pazar buldukça satıyorum." dedi. Görgülü, ürünün tanesini şu anda 25-30 liraya sattığını belirterek, bahçesinde yaklaşık 10 bin adet kiwanonun hasat edilmeyi beklediğini kaydetti. Yılda bir kez ürün aldığı bitkiyi her yılbaşından yeniden ektiğini belirten Görgülü, "Fidanları aldığım arkadaşım üretimi bıraktı. Ben devam ettim ve şimdi para da kazanıyorum. Şu an çok bilinmediği için pazarı yok ama buna rağmen hasat ettiğim ürünleri satarak gelir elde ediyorum." diye konuştu. Meyvenin ihracatı için çalıştığını dile getiren Görgülü, "Avrupa'ya ihracatını yapmak istediğim bu meyve, C vitamini yönünden zengin. Bağışlık sistemini güçlendirici özelliği var. Salgın döneminde ailecek çok tükettik. Çok şükür hasta olmadık. Bağırsakları da temizleyen ve faydaları saymakla bitmeyen bir meyve." ifadelerini kullandı. Görgülü, meyvenin güneş görmeyen yerde oda sıcaklığında 5 ay boyunca tüketime hazır halde bekleyebildiğini bunun da pazarlamada kolaylık sağladığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.