TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ali Ihsan Ülgen

AGRONEWS - Ali Ihsan Ülgen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ali Ihsan Ülgen haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı Haber

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm hasadına başlandı. Temmuz ayının 15'inden önce erkence üzüm türü olan Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin hasadına devam edilen ilçede havaların çok sıcak gitmesi üzerine Çekirdeksiz Sultaniye üzümlerin kırsal alanlarda erken hasadına neden oldu. Sarıgöl ve çevresinde 120 bin dekarlık üzüm bağında sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına giren tarım işçileri kestikleri üzümleri kamyonlara yükleyerek büyük illerdeki hallere göndermeye devam ediyor. Sarıgöl Ovasında Superiol türü üzümün bağda kilosu 25-50 lira arasında kalitesine göre alımı yapılırken diğer yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm kırsal alanlardaki bağlardan kilosu 25-45 lira arasında kalitesine göre alımı yapıldığı öğrenildi. Sarıgöl Emcelli Mahallesinden üzüm üreticisi İlyas Karadağ Superiol türü üzümlerinin kilosunu 50 liradan sattığını ifade etti. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise hava şartlarının bu yıl Sultaniye üzüm başta olmak üzere 20 gün önceden geliştiğini ifade ederek, "Sultaniye Üzümlerimizde geçtiğimiz yıllarda ağustos ayının 20'sinden sonra hasadına başlanırdı. Bu yıl 20 gün önceden olgunlaşma gösteren üzümün satışına başlandı. İlçemizde iç piyasa ve ihracatlık üzüm var. Şuan iç piyasaya Sultaniye üzümler 25-35 lira arasında bağdan kesiliyor. Üzüm üreticilerimizi uyarıyorum. Açığa üzüm satmayın havalar sıcak iken kurutulur bu yıl kuru üzüm fiyatı iyi olacak çünkü geçen yıllardan stok kuru üzüm yok. Tüccarlar bile geçen yılın kuru üzümünün kilosunu 125-150 liradan alıyor. Tekrar edeyim açık üzüm vermeyin kurutun. Kapalı alanlarda bulunan üzümlerimiz kaliteli. Bağcılar her gün üzümlerin salkımlarıyla yakından ilgileniyor. Bu nedenle üzümlerimizi değerinde satmaya çalışın. Peşin satın ki geçmiş yıllarda yaşanan mağduriyetleri yaşamayın." dedi.

Manisa’da erkence üzümde hasat başladı Haber

Manisa’da erkence üzümde hasat başladı

Superiol cinsi üzüm bağda 35-50 TL arasında satılırken, Trakya İlkeren cinsi üzümün ise 35 TL’den satıldığı öğrenildi. Manisa’da üzüm faaliyetlerinin en yoğun olduğu yerlerin başında gelen Sarıgöl’de erkence üzüm çeşitlerinden olan Superiol ve Trakya İlkeren’de hasat zamanı başladı. İlk hasadın Mustafa Çalık isimli üreticinin 4 dönümlük Superiol cinsi üzüm bağında yapıldığı öğrenilirken, Superiol cinsi üzümün 35-50 TL arasında Trakya İlkeren üzümün ise 35 TL’den satımına başlandığı öğrenildi. Sabahın erken saatlerinde kesimlere başlanan erkence üzüm türü olan Superiol üzümü iç piyasada satılmak üzere büyük illere gönderiliyor. Sarıgöl’de mevsimin ilk erkence üzümünü satan üretici Mustafa Çalık, "Bu yıl erkence üzüm hasadına başlandı. İlçede ilk hasat bana nasip oldu. Öğrendiğimiz kadarıyla da Denizli’nin Buldan ilçesinde de hasadın başladığı yönünde bilgiler aldık. Sezonun tüm üzüm üreticilerine hayırlı olmasını dilerim." dedi. "Yaş üzümü peşin paraya satın" İlçede başta Çekirdeksiz Sultaniye olmak üzere 9 farklı tür üzüm yetiştirildiğini aktaran Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen hasadın başladığı şu günlerde geçmiş yıllarda bir çok üreticinin mağdur olmasına neden olan dolandırıcılık olaylarının tekrar yaşanmaması için yaş üzümlerin mutlak peşin paraya satılması gerektiğinin altını çizdi. Ülgen şunları söyledi: "Sarıgöl’de sezonun erkence üzüm türü olarak yetiştirilen Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin kesimleri başladı. Üzüm üreticilerimize hayırlı olsun. Her yıl yaptığımız bir çağrı var yine tekrar etmekte fayda var. Yaş üzümlerinizi mutlaka peşin para ile satın. Her yıl birçok üreticimiz mağdur oluyor. Öte yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarında örtme işlemleri devam ediyor. Çekirdeksiz Sultaniye üzümü hasadı Ağustos ayının 15’inden başlayacak ve aralık ayı sonuna kadar devam edecek. İlçemizde 120 bin dekarlık alanda üzüm yetiştirilmektedir. Sarıgöl’de ova ve Yayla bağcılığı sayesinde başta Çekirdeksiz Sultaniye üzüm olmak üzere dokuz tür sofralık üzüm yetiştirilir."

Manisa’nın üzüm bağları örtüyle koruma altına alınıyor Haber

Manisa’nın üzüm bağları örtüyle koruma altına alınıyor

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağları doğa olaylarına karşı örtü altında alınmaya başladı. Üzüm üreticileri nisan ayının 15’inden sonra olabilecek dolu ve iri yağmurlardan bağlarını korumak için üzüm bağlarını "Dolu tül" olarak adlandırılan ve ömrü 5 yıl olan naylon tül ile örtme çalışmalarına devam ediyor. Emcelli Mahallesindeki bağını dolu tül ile koruma altına alan Sarıgöllü üzüm üreticisi Emin Çepel dolu tül örtüsü hakkında şunları söyledi: "Ben geçen yıl yüzde 25’i peşin olmak üzere geriye kalan yüzde 75’i banka kredisi kullanarak örtü ile bağımı koruma altına aldım. Beş yılda borcumu ödeyeceğim. Benim bağım 6 dekar İtalyan modern sistem ile örtü altına aldım. Geçen yıl çok faydasını gördüm. Dolu tül olabilecek dolu ve iri yağmurlardan bağımızı koruyor." Öte yandan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen nisan ayında dolu ve iri yağmur için bu yıl 2 bin dekarlık alanın örtü alına alındığını ifade ederek, "Sarıgöl ve ve çevresinde 113 bin dekarlık üzüm sahamız var. Son yıllarda bağlar nisan ayından itibaren örtünmeye başladı. Bunun en büyük sebebi ise değişen iklim şartları sonrası bahar yağmurlarının dolu ve iri olarak yağmasıdır. Dolu ve iri yağmurlardan üzüm salkımlarının zarar görmemesi için dolu tül denilen örtü sistemiyle örtülerek bağlar koruma altına alınmaya başladı. Bu örtüler üzüm hasadının sonuna kadar bağların üzerinde kalıyor." dedi. Ülgen ayrıca, temmuz ayının 15’inden sonra ilçe genelindeki üzüm bağlarının yüzde 80’inden fazlasının sıcaklardan, tozlardan, çiy ve kırağılardan korunmak üzere örtü altında olacağını sözlerine ekledi.

Sarıgöl’de bir yandan hasat bir yandan budama Haber

Sarıgöl’de bir yandan hasat bir yandan budama

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde bir yandan 2023 yılı Çekirdeksiz Sultaniye üzümleri hasat edilirken diğer yandan da bağlar budanarak 2024 yılı ürünleri için hazırlanıyor. Sarıgöl ilçesine bağlı Bahadırlar Mahallesi Boğazçiftliği Mevkiinde bir yandan Çekirdeksiz Sultaniye Üzümü hasadı yapılırken, diğer yandan da üzüm hasadı tamamlanan bağlarda budama çalışmaları başlatıldı. Topraklarının verimli olduğunu belirten Bahadırlar Mahallesinden Yücel Keşkekoğlu, "Çe vremizde üzüm hasadı devam ediyor. Bizim ovamızın toprakları verimli ve son sistem bağcılık ile uğraşmaktayız. Şuan Çekirdeksiz Sultaniye Üzümün bağda kilosu 35-40 liradan satılmakta. Bu seviyeye gelmesi için de bakımları ve salkımların temizlikleri de titizlikle yapıyoruz. Hava ve toprak şartları ile birlikte bilinçli yapılan tarım sayesinde bu bölgelerde kaliteli üzümlerin yetişmesini sağlıyor. Bu sayede yurt içi ve dışına dalında taze üzüm sevkiyatına devam ediyoruz." dedi. "Dalında en az bin bin 500 ton üzüm var" Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise şunları söyledi: "Sarıgöl ve çevresinde şuan sultaniye üzüm dalında 35-40 liradan satılıyor. Ben de kendi üzümümün kilosunu 36 liradan sattım. 40 liradan üzüm satan üreticimiz de var. Bağlarda örtü altında tahminimize göre en az bin, bin 500 ton üzüm dalında kesilmeyi bekliyor. Üzümlerimiz yaş olarak yurt içinde ve ihraç edilerek dünyanın dört bir yanında tüketilmeye devam ediyor. Sarıgöl’den en büyük ihracat ise Rusya’ya yapılmakta."

Manisa'nın bağlarında kasım ayında da hasat devam ediyor Haber

Manisa'nın bağlarında kasım ayında da hasat devam ediyor

Manisa'nın dünyaca ünlü Çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzüm bağlarında kasım ayına girilmesine rağmen devam eden hasat çalışmaları, ağustos ayında başlayan üzüm hasadını aratmıyor. Yaşanan doğal olaylar ve mildiyö hastalığından dolayı bu sene rekoltenin düşük olmasına rağmen, TARİŞ'in üzüm alım fiyatları ve sumalık üzüm fiyatları ise üreticinin yüzünü güldürdü. Kasım ayının ilk günlerinde Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde örtü altında adeta açık hava deposu gibi korunan dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye Üzümlerinin hasadına devam ediliyor. Üzüm kesimlerinin hızlı bir şekilde ilk günkü gibi devam ettiği bölgede çalışmalar sabah 07.00'de başlayıp 15.00'e kadar devam ediyor. Bir yandan üzüm kesimleri yapılırken diğer yandan da daha sonra kesilecek olan üzümlerin bakım çalışmaları yapılıyor. "TARİŞ'in fiyatlarından ve sumalık üzüm fiyatlarından memnunuz" Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen yaş üzüm kesimlerinin kasım ayı sonu, aralık ayının ilk haftasına kadar devam edeceğini belirterek, "Bu yıl mildiyö hastalığı nedeniyle bağlarımızın büyük bölümde üzümlerimiz zarar gördü. Rekolteyi etkiledi. TARİŞ kuru üzüm fiyatlarının açıkladı ve fiyatlardan memnunuz. Ayrıca sumalık üzümlerin de fiyatları şu an 14 TL civarında. TMO fiyat açıklaması yapmadığı için üretici bu sene ürün veremedi. Kasım ayında örtü altındaki kaliteli sultaniye üzümlerin fiyatı 20-30 TL arasında satılıyor. Yaş çekirdeksiz Sultaniye üzümler, ihracatçı firmalar aracılığı ile başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor." diyerek ilçe genelinde 113 bin dekarlık alanda da bağcılık yapıldığını sözlerine ekledi.

Sarıgöl Ovası’nın bağlarında hummalı çalışma Haber

Sarıgöl Ovası’nın bağlarında hummalı çalışma

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzümün yetiştiği Sarıgöl Ovası’ndaki bağlarda hasat sezonu hazırlıklarına başlandı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzümün yetiştirildiği Sarıgöl Ovası’nda üzümler ihracat için hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta meydana gelen yağışlar nedeniyle bağların hastalanmaması için gece ilaçlamalarını yapan çiftçiler, gündüzleri de bağlarına gelerek bakımlarını eksik etmiyor. Üzüm bağlarındaki çalışmaları anlatan üzüm üreticisi Emin Cepel, "Kaliteli üzüm almak için iyi tarım uygulamasından ve ziraat mühendislerinden faydalanmaktayız. Bağlarda tarımsal ilaçlama, üzümsüz kolların alınması, gübreleme, damlama ile sulama, üzüm salkımı altındaki yaprakların alınması, uzun kolların kesilmesi, ızgara çekilmesi gibi çalışmalar yapmaktayız" dedi. Cepel, ayrıca üzümünü dolu yağışı gibi olumsuz hava şartlarına karşı korumaya aldığını da söyledi. Üretilen üzümün yüzde 85’inin ihraç edildiğini söyleyen Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzümün başkenti Sarıgöl Ovası’dır. 113 bin dekarlık sultaniye üzümlerin yüzde 85’i yaş olarak ihraç edilmekte, geriye kalanlar ise şaraplık ve kurutmalık olarak değerlenir. İlçemizde ayrıca sofralık çekirdekli dokuz tür üzüm de vardır. Her zaman kaliteli üzüm iyi para ediyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.