TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ali Kaçan

AGRONEWS - Ali Kaçan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ali Kaçan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çay bardağına sığmayan Lapseki kirazının hasadına başlandı Haber

Çay bardağına sığmayan Lapseki kirazının hasadına başlandı

Lezzeti kadar iriliğiyle de meşhur olan, çay bardağına sığmayan ve 1 liradan büyük olan ‘Ziraat 900’ cinsi kirazlar tüketiciyle buluşuyor. Bardağa sığmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasında satılıyor. Kiraz ve şeftali üretimiyle öne çıkan Lapseki ilçesi, meyve yetiştiriciliğinde önemli bir merkez konumunda yer alıyor. Lapsekili üreticiler, bir süredir kiraz hasadına devam ediyor. Her gün toplanan kirazlar İstanbul’a hallere gönderiliyor. Lapseki’nin lezzeti ve iriliğiyle meşhur kirazları buradan da tüketicinin sofralarına ulaştırılıyor. Lapseki kirazı, aromasını toprak yapısından alıyor. Son günlerde ise çay bardağının boğumundan geçmeyecek kadar iri ve 1 liradan büyük olan ’Ziraat 900’ cinsi kirazlar toplanmaya başladı. Lapseki’de bu yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Lapseki’nin şeftali, kiraz ve nektarin ile adından söz ettirdiğini belirten ilçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Tabiri caizse meyve depomuz. Kirazımızın hasadı başladı. Çay bardağından da kirazlarımız geçmiyor. Lapseki geçiş ilkim özelliklerini taşıyan bir ilçemiz. Üreticilerimiz bilinçli ve neyi nasıl şekilde yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Böyle olunca da ağızda iz, lezzet ve nefaset bırakan bir sağlıklı ürünler ortaya çıkıyor. Kirazda aranan ilk parametre irilik, renk, tat. Bizde ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimin en başından sonuna kadar üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Böyle üreticilerimizle, tüketicilerde memnun oluyor. Tüketicilerimiz üzerinde Lapseki, Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül rahatlığıyla sağlıklı bir şekilde tüketebilirler. Biz başından sonuna kadar bunun takipçisiyiz. 7 bin ile 10 bin dekar arasında bir üretimimiz var. İstanbul Çanakkale ürünlerinin çıkmasını ve satmasını bekliyor. İhracatçılarda Çanakkale ürünlerini bekliyor. Şuanda bardağa sığmayan bu kiraz 200 il 250 lira arasında satılıyor” dedi. Emekli sınıf öğretmeni olan ve 25 yıldır kiraz üreticiliği yapan Cahide Çoban, doğa sevgisinden dolayı kiraz üreticiliğine başladığını belirterek, “Kiraz hasadımız başladı. Rekolteden çok memnunum. Alıcı sıkıntımız yok. Sürekli ürünlerimiz tercih ediliyor. Kaliteli, raf ömrü çok uzun ürün yetiştiriyoruz. Aroması yüksek çay bardağına sığmayan lezzetli bir kirazımız. Kirazımız 200 ile 250 lira arasında satılıyor. Bu ürünümüz toplandıktan sonra İstanbul’a hale ve büyük marketlere gidiyor. İyi mal, iyi para demek oluyor. Bardağa sığmayan bu kirazımız 1’inci kalite. Ortalama fiyatı 200 ile 250 lira arasında geliyor. Bu kirazımıza talep çok. Bende bir emekçiyim. Kiraz toplayan çalışanlarımın yanı sıra ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine de teşekkür ederim” diye konuştu. Bardağa sığmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasında satılıyor.

Lapseki şeftalisinde bu yıl 150 bin ton üretim bekleniyor Haber

Lapseki şeftalisinde bu yıl 150 bin ton üretim bekleniyor

Lapseki şeftalisi iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Çanakkale’nin Lapseki ilçesi kirazı ve şeftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payına sahip. Şeftali denince de akla Lapseki ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, bölgede bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin ton olmasını bekliyor. Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleşirken, Lapseki şeftalisinin hasadı Haziran ayında başlanacak. Lapseki’de toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Şeftaliler, aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor. Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Lapseki’de 2 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunuyor. Bunlar meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim gerçekleştirmekteler. Biz şeftali ve kirazla anılan bir ilçeyiz. Lapseki şeftalisi olarak coğrafi işarete sahibiz. 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Yaklaşık 40’a yakın üretim çeşidimiz var. İç pazarda ve dış pazarda farklılık göze çarpıyor. İhracatçı geldiği zaman Lapseki şeftalisini tercih ediyor. Lapseki toprak yapısı olarak, geçiş iklim özelliklerini taşıyor. Ayrıca neyi nasıl yapmasını bilen üreticilerin olmasıdır. Budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi hep birlikte farklılığı ortaya koyarak bir ürün oluşturuluyor. Bu yıl iyi bir üretim bekliyoruz. Umarım üreticimizin de yüzü gülecektir” dedi.

"Lapseki şeftalisi"nde ihracat ürünleri toplanmaya başlandı Haber

"Lapseki şeftalisi"nde ihracat ürünleri toplanmaya başlandı

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan "Lapseki şeftalisi"nin pazardaki gücünün artmasıyla birlikte marka değeri de yükseldi. Mevsimdeki duruma göre haziran ayı ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan ürünler, eylül sonuna kadar hasat ediliyor. Lapseki'nin verimli topraklarında yaklaşık 40 bin dekar alanda yetiştirilen 150 bin ton ürününün büyük bölümü Almanya, Fransa ve İspanya'ya gönderiliyor. Ülkedeki şeftali üretiminin yüzde 18'inin karşılandığı Çanakkale, yüzde 20,50'lik üretim ile Mersin'den sonra ikinci büyük üretim merkezi konumunda. Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, AA muhabirine, üreticilerin 1 haftadır ihracatlık ürün hasadına devam ettiğini söyledi. Bölgedeki şeftali hasadının ise 1 ay önce başladığını dile getiren Kaçan, "Bundan sonraki hasat ihracata yönelik oluyor. İç piyasadan muazzam bir talep var. Dış pazardan da muazzam bir alım talebi var. Tabi bizim ürünümüz coğrafi işaretli bir ürün. Bizler de bu farklılıkları ortaya koyduğumuz için buna bağlı olarak kalite artıyor. Lapseki geçiş ikliminde olan bir yer. Toprak yapısı farklı ve üreticilerimiz neyi ne şekilde üretmesi gerektiğini çok iyi biliyor." dedi. Üründeki kaliteden dolayı üreticilerin şeftaliden iyi bir gelir elde ettiğini kaydeden Kaçan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimin başından sona kadar adeta her konuda üreticilerimizin yanındayız. Geçen yıl ve bu yıl kalite çok yükseldi ürünlerde. Her yıl kalite üzerine koyarak artıyor. Bize gelen ihracatçıların bahsettiği bir konu var, bunu iç piyasadan da duyuyoruz. Artık insanlar baktığı zaman bu ürünün Lapseki şeftalisi olduğunu anlayabiliyor. Şeftali çeşitlerini de biliyorlar. Bizim ürünümüzü bir anlamda dünya çıksın diye bekliyor. Artı İstanbul gibi büyük şehirlerde bu ürünü satanlar da 'Çanakkale'den ürün gelse, Lapseki'nin şeftalisi gelse de satsak' diye bekliyorlar." Üretici Ahmet Aksoy da ihracatlık şeftaliyi toplamaya başladıklarını ifade etti. Yaklaşık 4-5 gündür ürünleri topladıklarını belirten Aksoy, "Rekoltenin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Kalitemiz ve buna bağlı olarak fiyatlarımız da çok yüksek. Fiyatlar bu yıl gerçekten çiftçiyi üreticiyi memnun ediyor. Kalitemiz de buna bağlı olarak yüksek olunca gerçekten bu yıl bizim yılımız oldu diyebilirim." diye konuştu. Geçen yıl ağaçlarda çok fazla meyve olduğunu, bu nedenle kalitenin düştüğünü anlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Bu yıl geçen yıla nazaran kalitemiz çok yüksek. Geçen yıl ki tecrübemizden ötürü seyreltmesini ve budamasını ona göre yaptık ve fiyatlar da buna bağlı olarak yükseldi. Bu sene 15 liradan 27 liraya kadar kilogram başı fiyatlarımız var. Bunlar çok iyi rakamlar. Bizim bu ürünlerimizin tümü ihracata gidiyor. Dış piyasaya gidiyor. Şu anda ilçemizde çok fazla firma var. Bütün ihracatçı firmalara yetecek kapasitede şeftalimiz mevcuttur." Üreticilerden Faruk Ahmet Ergin de her geçen yıl yeni tecrübeler ile Lapseki şeftalisinin kalitesinin arttığını hatırlattı. Arif Özdemir ise ürünlerdeki kalitenin artmasının ve dış pazarda aranan ürün olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade ederek, "Lapseki şeftalisi tescilli bir ürün, tadıyla kokusuyla görüntüsüyle kendisini belli ediyor. İç pazardaki gibi dış pazarda da aranan bir ürün artık. Bu gelişmeler bize ekonomik olarak yansıyor." şeklinde konuşu.

Lapseki’de Tarla Günü programı gerçekleşti Haber

Lapseki’de Tarla Günü programı gerçekleşti

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Kocaveli köyü sınırları içinde Bahri Kaya’ya ait elma bahçesinde Tarla Günü programı düzenledi. Etkinliğe Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Etkinlik saygı duruşundan bulunup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, "İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gerek bitkisel üretimde, gerek su ürünlerinde, gerek hayvansal üretimde ve gıda alanında her türlü üreticilerimizin ve üretmeye meyilli olan kişilerin hep yanındayız ve yanlarında olmaya da devam edeceğiz. Meyvede İsocod-C isimli Biyolojik Mücadelede kullanılan ürün, elma iç kurdu Feromon’u içeren kablo benzeri çubuk materyallerdir. Ağaç dallarına asılmak suretiyle kullanılır. Uygulaması 50 adet/da şeklinde olmaktadır. Elma iç kurdunun kendi biyolojik cinsel çekici Feromun’u içerdiğinden Biyolojik Mücadele metodu olarak tanımlanmıştır. Kimyasal ilaç değildir” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, "İlimiz baktığımız zaman hakikaten ister bitkisel üretim ister hayvansal üretim olsun, isterseniz su ürünleri olsun potansiyeli yüksek olan illerden birisi. Bitkisel üretimde de baktığımızda Türkiye’de toprak varlığı bakımından 36. sırada olmasına rağmen ama ütüm miktarına baktığımız da 18. sırada olduğunu görüyoruz. Bu da ne demektir? Kaliteli ve yüksek verim elde ediyoruz anlamına gelir. Son zamanlarda özellikle meyvede çiftçilerimiz bilinçlendi. Bilimsel teknikleri araştırarak alarak kendi bahçelerinde uygulamaya başladılar. İnşallah bu uygulamaları daha göreceğiz. Elma ve şeftali üretiminde nektarın üretiminde Türkiye’de söz sahibiyiz. Hele şeftali ile nektarın Türkiye’de birinci sıradayız. Üretim miktarı bakımından ve aynı zamanda kalite olarak ta çok iyi durumdayız. Biz uygulamayı ilk kez 2020 yılında elma ağacında başlattık. İnsanlar artık kimyasallardan arınmış, çevreye duyarı faydalı mikro organizmaları yok etmeyen böyle bir üretim modelini istiyor. Böyle bir üretim modeli gerekli zaten. 2020 yılında başlattığımız biyoteknik mücadeleyle inşallah önümüzdeki süreçte dalga dalya büyüyerek bu uygulamayı arttıracağız” diye konuştu. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ise, "Burada en önemli konu üreticileri maliyeleri düşürmeleri çok önemli ama ben bu işe tamamen sağlık açışından bakıyorum. Yani bir tarafta kimyasal kullanıyorsunuz. Elma’da en az 20 defa ilaç atıyorsunuz ama onun yanında biyoteknik usullerle bunu daha aza indiriyorsunuz. Belki 3-4 defaya indiriyorsunuz. Bu üreticimiz içim çok önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, programa düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek, çiftçilere bereketli bir yıl diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.