TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aliağa

AGRONEWS - Aliağa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aliağa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aliağa 3. Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Gerçekleştirildi Haber

Aliağa 3. Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Gerçekleştirildi

İZMİR (İHA) - Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen 3. Zeytin Hasat Şenliği, bu yıl Helvacı'da düzenlendi.   Helvacı Meydanı’nda yapılan etkinliğe Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Başkan Vekili Mesut Öztürk, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, siyasi ve STK temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katılım gösterdi. Şenlik, Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Aksakal, Aliağa’da zeytinin hem sofralık hem de yağlık olarak üretildiğine değinerek, "İlçemizde 8 tane zeytinyağı fabrikası ile sofralık zeytin paketleme tesisi bulunuyor. Zeytin üretimini artırmak ve elde edilen zeytin ve zeytinyağımızı marka haline getirmek amacıyla zeytin hasat şenliğimizin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz" dedi. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra zeytin ve zeytinyağını sofraların vazgeçilmezi haline getirmeleri gerektiğini belirtti. Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, zeytin yetiştiriciliğinin ilçedeki tarımsal faaliyetlerdeki önemini vurgulayarak, "Aliağa ülke ekonomisine sanayi ve limanlarıyla önemli katkılar sağlıyor. Bunun yanında Aliağamızın tarımsal faaliyetlerinin de ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Aliağamızda en önemli tarımsal faaliyet zeytin yetiştiriciliğidir. Zeytin yetiştiriciliğindeki önemi göstermek adına üreticimizle beraber şenlik havasında bir araya geldik" diyerek emeği geçenlere, katılımcı ve sponsorlara teşekkür etti.   Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk, 24 yıldır zeytincilik yaptığını belirterek, "Organizasyonun gerçekleştirilmesine katkı sunan başta Sayın Kaymakamımız ve İlçe Tarım Müdürümüz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Ayrıca yarışmaya katılanları emeklerinden dolayı tebrik etti.  ŞENLİKTE ÜÇ YARIŞMA DÜZENLENDİ Bu yılki şenlikte, "Zeytinyağı Tadım Yarışması", "Çekiçte (Kırma) Zeytin Yarışması" ve "Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışması" isimli üç yarışma düzenlendi. Zeytinyağı Tadım Yarışmasında jüri üyeliklerini İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden Berna Yıldırım, Dr. Elif Burçin Uyanık, Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk ve Üretici Nazan Aras üstlendi. Çekiçte Zeytin Yarışmasında jüri üyeleri; Dr. Elif Burçin Uyanık, Ferişte Öztürk Güngör ve Hacıömerli Mahallesi’nden Üretici Şerif Uslu oldu. Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışmasında ise jüri üyeleri; Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Şef Sedat Çetiner ve Şef Emrah Tütüncüoğlu’ndan oluştu. Şenliğin sonunda, Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney verirken, Çekiçte Zeytin Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Zeytinyağı Tadım yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk sundu. Ödül töreninin ardından program müzikle son buldu.

İzmir’de izinli ve kontrollü kenevir hasadı gerçekleştirildi Haber

İzmir’de izinli ve kontrollü kenevir hasadı gerçekleştirildi

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi’nde ilk kez izinli ve kontrollü olarak lif ve tohum üretimi amacıyla ekimi yapılan kenevirin hasadı gerçekleştirildi. Hasat programına Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Demir ve çok sayıda çiftçi katıldı. Türkiye’de yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilen kenevir yetiştiriciliği kapsamında, Helvacı Mahallesi’nde 3D Çevre Teknolojileri Sanayi firmadı tarafından 22 dekar alanda üretim yapıldı. Üretimde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün tescilini yaptığı Narlısaray çeşidi kenevir tohumları kullanıldı. 22 dekarlık alana toplam 88 kg kenevir tohumu ekildi. Üretim sahasının korunması ve yasal düzenlemelere uygun bir süreç yürütülmesi için gerekli güvenlik önlemleri alındı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik personeli, ürünün gelişim sürecinde düzenli kontroller gerçekleştirdi. Hasat edilen kenevirlerin işlenmesi ve pazara sunulması süreci, ilgili firmalar ve yetkili merciler tarafından yakından takip ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, hasat sırasında yaptığı konuşmada, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün kenevir üzerine yürüttüğü çalışmalara değinerek, Enstitünün adaptasyonunu ve tescilini yaptığı Narlısaray çeşidinin özellikle iyi lif verimiyle öne çıktığını belirtti. Şahin, "Bundan sonraki süreçte, bölgemizdeki üreticiler, ekimi yapılan kenevirin demonstrasyonunu görecek ve bu değerli bitkinin yaygınlaşması adına ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine büyük alanlarda ekim yapılması, hem kontrollü üretim için hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlar altında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.

Aliağa Municipality supports producers with 18,600 saplings Haber

Aliağa Municipality supports producers with 18,600 saplings

The Municipality of Aliağa distributed 18,600 walnut and almond saplings across the district to support producers and increase agricultural production. Continuing its "Agricultural Development and Support to Producers" project, the municipality distributed a total of 18,600 walnut and almond saplings to producers in all neighborhoods. The sapling distribution, named "Abundance in Production, Support to Our Producers," began in Yeni Şakran and concluded in Siteler Mahallesi, covering various neighborhoods. The distribution program, organized by the Aliağa Municipality Parks and Gardens Department, delivered a total of 18,600 walnut and almond saplings to producers throughout Aliağa. Producers and neighborhood muhtars (local leaders) showed intense interest in the sapling distributions by the Municipality of Aliağa. They expressed gratitude, stating that such support is crucial and well-timed for producers. Şenol Yoldaş, the muhtar of Çaltılıdere, said, "This kind of sapling support is beneficial for our farmers. Our farmers plant the saplings in their fields and generate income. Last year, olive sapling support was provided. This year, support for almonds and walnuts was given. Hopefully, such support for our small farmers will continue in the coming years. We farmers are very pleased. Our people are also satisfied. I thank Mayor Serkan Acar of Aliağa Municipality very much." Suat Ural, the muhtar of Hacıömerli, mentioned, "The free distribution of these saplings is really good for the producer." Selim Erkmen, who attended the sapling distribution in Yeni Şakran, said, "It's a very good service. The saplings I ordered have arrived; I will take my walnut and almond saplings. I will plant them in the soil as soon as possible. I thank the Municipality of Aliağa, especially for their agricultural efforts." Adil Çağlar, the Director of Aliağa Municipality Parks and Gardens, expressed satisfaction with the interest and attention shown by Aliağa producers in the sapling distributions. He mentioned that as part of the 'Agricultural Development and Support to Producers' project, they distributed olive saplings last year and are now distributing walnut and almond saplings. Adil Çağlar also highlighted that a 'Agricultural Development and Producer Consultation Office' has been established under the Aliağa Municipality Parks and Gardens Directorate. All citizens in Aliağa can continuously receive technical support from the agricultural consultation office.

Aliağa Belediyesinden üreticilere 18 bin 600 adet fidan desteği Haber

Aliağa Belediyesinden üreticilere 18 bin 600 adet fidan desteği

Aliağa Belediyesi, üreticilere destek sağlamak ve tarımsal üretimi arttırmak için ilçe genelinde 18 bin 600 ceviz ve badem fidanı dağıttı. Aliağa Belediyesi, "Tarımsal Kalkınma ve Üreticiye Destek" projesini sürdürüyor. Bu kapsamında belediye, tüm mahallelerde üreticilere 18 bin 600 adet ceviz ve badem fidanı dağıtımı yaptı. "Üretimde Bereket, Üreticimize Destek" adıyla Yeni Şakran’da başlayan; Çaltılıdere, Güzelhisar, Samurlu, Uzunhasanlar, Kalabak, Hacıömerli, Karaköy, Bahçedere, Aşağı Şakran, Şehitkemal, Çoraklar, Bozköy, Horozgediği, Kapukaya, Karakuzu, Yalı, Kazım Dirik, Atatürk, Kurtuluş, Kültür, Yeni ve Helvacı Mahallesi’nde gerçekleştirilen fidan dağıtımları Siteler Mahallesi’nde son buldu. Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından organize edilen dağıtım programında, Aliağa genelinde toplam 18 bin 600 adet ceviz ve badem fidanı üreticilere teslim edildi. Aliağa Belediyesinin fidan dağıtımlarına yoğun ilgi gösteren üreticiler ve mahalle muhtarları, desteklemelerin üreticiler için çok önemli ve yerinde bir karar olduğunu belirterek Aliağa Belediyesine teşekkür etti. Çaltılıdere Muhtarı Şenol Yoldaş, “Bu tür fidan desteği çiftçimize iyi gelmektedir. Çiftçimiz fidanları tarlasına dikip, gelir kaynağı elde ediyor. Geçen yılda zeytin fidanı desteği yapılmıştı. Bu sene de bademle ceviz desteği yapıldı. Umarım önümüzdeki yıllarda bu tür küçük çiftçilerimize destekler devam eder. Biz üreticiler çok memnunuz. Halkımız da memnun. Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’a çok teşekkür ediyorum” dedi. Hacıömerli Mahallesi muhtarı Suat Ural ise “Bu fidanların ücretsiz dağıtılması üretici için gerçekten çok iyi" dedi. Yeni Sakran’da fidan dağıtımına katılan Selim Erkmen da, “Çok güzel bir hizmet. Yazıldığım fidanlar gelmiş; ceviz ve badem fidanlarımı alacağım. Onları en kısa sürede toprakla buluşturacağım. Bu konuda Aliağa Belediyesine yaptığı çalışmalardan dolayı, özellikle tarımsal çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı Aliağalı üreticilerin fidan dağıtımlarına göstermiş olduğu ilgi ve alakadan memnun kaldıklarını belirten Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Adil Çağlar, ’Tarımsal Kalkınma ve Üreticiye Destek’ projesi kapsamında ilk olarak geçen yıl zeytin fidanı dağıtımlarını gerçekleştirdiklerini, şimdi de ceviz ve badem fidanlarını dağıttıklarını belirtti. Adil Çağlar, Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde Tarımsal Kalkınma ve Üretici Danışma Ofisi kurulduğunu, Aliağa’daki tüm vatandaşların tarımsal danışma ofisinden sürekli olarak teknik destek alabileceğini kaydetti.

Aliağa’da nar ekşisi zamanı: Bin bir emekle sofralara ulaşıyor Haber

Aliağa’da nar ekşisi zamanı: Bin bir emekle sofralara ulaşıyor

İzmir’in Aliağa ilçesinde, nar hasadı ile birlikte elde edilen organik nar ekşisi yapımına başlanırken, kadınların bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, zahmetli ve yorucu bir süreci beraberinde getiriyor. Tarihi, turistik, kültürel ve doğal zenginlikleri; gastronomi kültürü, yüksek tarım ve hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğu Aliağa’da, narların hasadı başladı. İlçede hasatla birlikte üreticilerin nar ekşisi mesaisi de yoğunlaştı. Ev kadınları, hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine destek için her yıl kış öncesi yaptığı nar ekşisinin üretimine ağırlık verdi. Sofralara uzanan zahmetli yolculuk Çıtak Mahallesi kadınlarının bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, birçok zahmetli süreci içeriyor. Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar, önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanelerini kabuğundan ayıklıyor. Çuvalların içerisine konulan nar tanelerinin, daha sonra suyu çıkartılıyor. Ezerek çıkarılan nar suyu, koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık 10-15 kilogram nardan 1 kilogram elde edilebilen nar ekşisi, soğutularak plastik damacanalara konuyor. Ekşi narların suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken, tüketicinin de ağzını tatlandırıyor. "Coğrafi işaret almak istiyoruz" Nar sezonunun başladığını belirten Çıtak Mahalle Muhtarı Üstün Güleç, “Mahalle içerisinde nar hasadı ile birlikte nar ekşilerini kaynatmaya başladık. Nar ekşisini 100 yıldan fazladır imece usulü ile yapıyoruz. Nar ekşimizin marka tescili ile birlikte bu konuda coğrafi işaret almak istiyoruz. Nar ekşilerimizi şişeleyerek bölgeye ve ülke geneline göndermek ve tanıtımını yapmak istiyoruz; çünkü bizim nar ekşimiz tamamen doğal, 2 sene, 3 sene dayanabilen, bozulmayan bir üründür. Bu sayede köylülerimiz küçük da olsa ev ekonomisine bir katkı sağlıyor” dedi. Mahallede 1870’lerden beri nar ekşisi üretiliyor Çıtak Mahallesi’nde yapılan nar ekşisi üretiminin 1870’lere dayandığını vurgulayan Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal da, “Bilindiği üzere Orta Asya ve Anadolu narın anavatanı olarak kabul ediliyor. Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi yapılıyor. Nar, su tropik ve tropik bir bitki ağacıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre narın antioksidan özelliğinin yanı sıra C vitamini özelliğiyle de ön plana çıkıyor. Çıtak Mahallesi’nde 1870’lerden beri nar ekşisi üretimi geleneksel yöntemlerle, imece usulü ile yapılıyor. Kadınlar, topladıkları narları bir araya getirip imece halinde önce nar tanelerini çıkartıp sonra presle uygulamayla suyunu çıkarıyorlar. Sonrasında ise kazanlarda 24 saat kaynatılarak nar ekşisi haline getiriliyor. Nar; talebi olan, Çıtak Mahallesi’ne özgü bir ürün. Çok talep olmakta, talepten dolayı üreticilerimizin elinde çok da nar kalmıyor. Bu sezonun, narın üreticilerimize bereketli olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Ege Bölgesinde organik narı ve nar ekşisiyle ünlenen Çıtak Mahallesi’ni ziyaret eden Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney ise bölgede nar ağacı dikim alanlarını genişletmeyi düşündüklerini söyledi. Güney yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çıtak Mahallemizde yetişen nar ağaçlarından elde edilen nar ürünleriyle, geleneksel usulde nar ekşisi yapılıyor. Şenlik havasında yapılan nar ekşisi yapım süreci imece usulüyle gerçekleştiriliyor. Çıtak Mahallemizde üretilen nar ekşisine patent almayı düşünüyoruz. Ekonomik olarak da daha fazla gelir sağlamasını bekliyoruz. Burada tamamen doğal ortamda katkı maddesi katılmadan yapılan nar ekşileri var. Tüm çiftçilerimize, üreticilerimize, köylü vatandaşlarımıza bereketli bol kazançlar diliyorum."

İzmir mozzarellası için üreticiye destek devam ediyor Haber

İzmir mozzarellası için üreticiye destek devam ediyor

İzmir mozzarellası üretmek için yola çıkan süreçte, manda yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması için Menemen ve Aliağa’daki eğitimini tamamlayan 9 üreticiye 34 baş manda hibe edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen “İzmir’de Kadim Manda Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması ve Desteklenmesi Projesi” büyüyor. İzmir mozzarellası üretmek için yola çıkan süreçte birçok ilçede üreticiye manda dağıtımı yapılıyor. 2020’de Selçuk’tan başlayan projede Menemen ve Aliağa’da eğitimini tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanan üreticilere de mandaları teslim edildi. Menemen Süleymanlı Regülatör Piknik Alanı’nda düzenlenen dağıtım töreninde Menemen’deki 7 ve Aliağa’daki 2 üreticiye 34 baş manda hibe edildi. Eğitimini tamamlayan üreticilere 7 erkek, 27 dişi manda verildi. "Altın kadar kıymeti" Mandacılık yapmak üzere eğitim alan 9 üreticiyi tebrik eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Bunlar altın kadar kıymetli. Bugün manda sütünün litresi 45 lira. Onun için altın kadar kıymetli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı iş de bunun için çok kıymetli bir şey. Bu bölgede kadim bir üreticilik olan manda üreticiliğini tekrardan canlandırıyoruz. Selçuk’ta, Tire’de, Bergama’da, Kınık’ta manda dağıttık. Bugüne kadar aşağı yukarı 300’ün üzerinde mandayı dağıttık. Onlar aynı zamanda yavruladılar ve çoğalmaya başladılar” dedi. “Mandacılık, İzmir ve çevresinde çığ gibi büyüyecek” Mandaların çoğalmasıyla projenin büyümeye devam edeceğini vurgulayan Özuslu, “Sizin hanenize bereket gelecek. Sizin hanenize daha iyi bir yaşam için daha fazla para girecek. ’Ben bu işi yapacağım’ diye yola çıkan değerli kardeşlerimiz diğer köylü ve üretici arkadaşlarımıza örnek olacak. Mandacılık İzmir’de ve İzmir çevresinde çığ gibi büyüyecek. Kırsal kesimde gelir getirici aktiviteleri desteklemek amacıyla bu projeyi yapıyoruz biz. ’Başka Bir Tarım Mümkün’ derken bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Köylü, üretici yoksa hiçbir şey yok. Gıdanın ne kadar kıymetli olduğunu pandemide hepimiz yaşadık. Hep birlikte üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Bir kıvılcımı daha atmak için buradayız” ifadelerini kullandı. Özuslu ayrıca kent kırsalında yürütülen tarım ve hayvancılık çalışmaları ile aktarılan destekler hakkında bilgi verdi. “Tarımın bu kadar öne çıkması bizler için çok önemli” Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, üreticinin üretime devam etmesi amacıyla verilen katkıların önemine değinerek “Tarımın bu kadar öne çıkıyor olması bizler için çok önemli. Bugün dağıtılacak olan mandalar ve verilecek destekler için teşekkür ederim. Dağıtılan mandaların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Kuralar çekildi Törende konuşan üreticiler ise verilen desteklerden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkürlerini sundu. Üreticiler, Başkan Soyer’in önderliğinde yürütülen çalışmaların sosyal belediyecilik örneği olduğunu aktardı. Başkan Vekili Özuslu tarafından üreticilere sertifikaları verildi. Program kura çekimi ve mandaların teslim edilmesiyle sonlandı. Manda sayısı 500’ü geçecek İzmir kırsalındaki ilçelerde kadim yetiştiricilik olan ve artık tamamen tükenmiş durumda bulunan manda yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması ve yaygınlaştırılması hedefiyle küçük üreticinin gelir getirici faaliyetlerinin desteklenmesi çerçevesinde 2020 yılında harekete geçildi. Proje ilk olarak Selçuk’un Belevi bölgesinde 9 kadın üreticiye 28 baş manda hibesi ile başladı. 2020-2021 yılları arasında Selçuk. Bergama, Tire, Kınık’ta 33’ü kadın olmak üzere 79 üreticiye 2 milyon 450 bin liralık destekle 268 baş manda hibe edildi. Doğan yavrularla birlikte sayı 423’ye ulaştı. Önümüzdeki günlerde Menemen’de 7, Aliağa’da 2 üreticiye 34, Bergama’da 15 üreticiye 55 baş olmak üzere toplam 89 baş manda desteği yapılacak. Böylelikle İzmir’deki manda sayısı 500’ü geçecek.

Aşı kampanyası Aliağalı üreticilere 28 milyonluk katkı sağladı Haber

Aşı kampanyası Aliağalı üreticilere 28 milyonluk katkı sağladı

İzmir’in Aliağa ilçesinde geçimini hayvancılıktan sağlayan çiftçilere destek olmak amacıyla Aliağa Belediyesi ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde projelendirilen ’Büyükbaş ve Küçükbaş Gebe Hayvanlarda Yavru Ölümlerine Karşı Aşı Kampanyası’yla üreticilere toplamda 28 milyon liralık katkı sağlandı. Aliağa’da geçimini hayvancılıktan sağlayan çiftçilere destek olmak amacıyla Aliağa Belediyesi ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde projelendirilen ’Büyükbaş ve Küçükbaş Gebe Hayvanlarda Yavru Ölümlerine Karşı Aşı Kampanyası’nda kampanyaya katılan üreticilere sertifikaları takdim edildi. Hacıömerli Mahallesi’nde düzenlenen programa Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ile üreticiler katıldı. Programda, aşı kampanyasından faydalanan üreticiler Adem Kartal, Uğur Aydın, Ömür Arslan ve Hasan Özçelik’e sertifikaları takdim edildi. Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Haziran ayında Uzunhasanlar Mahallesi’nde startı verilen aşı kampanyası hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Ülkemizde kesim ağırlığına veya damızlık özelliğine ulaşamadan genç yaşta kuzu, buzağı ve oğlak ölümlerine yol açan E. Coli septisemisi ve perfingens tip c hastalıklarından ve hijyenik olmayan bilinçsiz uygulamalardan dolayı ilçemiz genelinde yılda yaklaşık 4 bin kuzu, oğlak ve 200’den fazla da buzağı ölümleri meydana gelmekteydi. Geçtiğimiz yıl bu yavru ölümlerini durdurmak için uygulanması gereken aşıyı ilçe müdürlüğümüz olarak yapmaya karar verdik. Projemizin bütçesi Aliağa Belediyesi tarafından karşılandı. Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimleri, mahalle mahalle, ahır, ağıl gezerek gebelik dönemimdeki hayvanlara çift doz aşı uygulamasını ve eğitim çalışmalarını yaptılar. Bir sene sonunda beklentilerimizin üstünde bizleri mutlu eden sonuca ulaştık. Bahsettiğimiz etmenlerden dolayı ilçemizde yaklaşık yüzde 10 ila 20 arasında yavru kaybı oluşurken aşı uygulaması ve eğitim çalışmalarımız sonucunda küçük ve büyükbaş hayvanlarda yavru ölümlerini yüzde 2’lere kadar düşürmeyi başardık. Kampanyaya başlarken yavru ölümlerini yüzde 5’e düşürmek ve yavruların ölümünü engelleyerek damızlık ve kesim büyüklüklerine getirdiğimizde üreticilerimizin ekonomisine 17 milyon lira katkı sağlamayı hedeflemiştik. Aşı kampanyamızın bütçesi sadece 180 bin TL olmasına rağmen hedefimizin üstüne çıkarak yaklaşık 28 milyon lira gibi bir rakamın ilçe üreticilerimizin ekonomisine katkı sağladığını sonucuna ulaştık. Projemizin diğer il ve ilçelere örnek rol model olması temenni ederiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.