TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Alican Açkan

AGRONEWS - Alican Açkan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alican Açkan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Watermelon Harvest in Iğdır Haber

Watermelon Harvest in Iğdır

Alican Açkan, known as the 'exemplary farmer' residing in the village of Oba in the center of Iğdır, harvested the normal watermelons and the black watermelons he planted and took special care of during the autumn season. Known as the "Çukurova of the East," Alican Açkan, a farmer in Iğdır for years and known as an exemplary farmer, harvested watermelons in the autumn season. Alongside the watermelons planted at the usual time, the Iğdır farmer also planted the black watermelon, known as an heirloom and hybrid. While other watermelons were being harvested, Açkan paid special attention to these black watermelons, which take a long time to mature. The harvest of the watermelon, which ripened in the autumn season, coincided with the autumn season. Açkan mentioned that many people are surprised when they see this watermelon, but in fact, it has been inherited from ancestors and is planted every year. Açkan said, "We also have big joys and small joys. Traditionally, during the regional Çile Bayramı (Watermelon Festival), we always cut watermelons, which is a festival for us. The watermelon we planted and harvested today is a hybrid and has been coming as a black watermelon for years. The unique feature of this watermelon is that it is black and comes from my father and grandfather. I claim that there is currently no watermelon in open fields throughout Turkey. We give this watermelon to supermarkets, those who crave watermelon, pregnant sisters, and our brothers in need. We provide this watermelon for these needs. Since this watermelon requires care, we have taken care of it, and that's why it has come to this day. The harvest of this watermelon will continue until December 21st." Turgay Bağrı, the President of the Iğdır Chamber of Agriculture, stated that agricultural production in Iğdır lasts for 9 months, saying, "In Iğdır, the vegetation period is still ongoing. This means that if we consider November as part of the production season, it means that we cannot produce a crop for three months in Iğdır. We have a 9-month production. This is not a situation that will be granted to every province. This is crucial due to the microclimate feature of Iğdır. Therefore, in agriculture, producing a crop earlier or later is an advantage for us. Currently, we are challenging the climate. We are challenging both the fall and the spring. Hopefully, we will further advance this in Iğdır. It is currently impossible to see watermelons in open fields in Turkey. We have watermelons with a taste of spring. People should buy this watermelon by respecting it." Ahmet Tingiş, the Director of Agriculture and Forestry of Iğdır, stated that Iğdır is prone to production in terms of climate, saying, "Watermelon production has started to increase in recent years in our province. Our watermelon harvest is still ongoing. Our Iğdır Plain demonstrates its yield and potential. We will continue to be with our producers at every stage."

Iğdır’da karpuz hasadı Haber

Iğdır’da karpuz hasadı

Iğdır merkez Oba köyünde yaşayan ’örnek çiftçi’ olarak bilinen Alican Açkan, normal karpuzlar ile ektiği ve özel bakım yaptığı siyah karpuzların hasadını sonbahar döneminde yaptı. "Doğu’nun Çukurova’sı" Iğdır’da yıllardır çiftçilik yapan ve örnek çiftçi olarak bilinen Alican Açkan, sonbahar mevsiminde karpuz hasadı yaptı. Iğdırlı çiftçi normal zamanda ekilen karpuzlar ile beraber tohumu atadan gelen ve melez olan siyah karpuz olarak bilinen karpuzu ekti. Diğer karpuzlar hasat olurken Açkan, yetişmesi uzun süre alan bu siyah karpuzlar ile özel ilgilendi. Sonbahar mevsimi ile olgunlaşan karpuzun hasadı da sonbahar mevsimine denk geldi. Açkan çoğu insanın bu karpuzu gördüğünde şaşırdığını belirtirken aslında bu karpuzu ekiminin atadan geldiğini söyleyerek, “Biz de büyük çile ve küçük çile vardır. Bizde her yıl geleneksel olarak yöresel olarak çile bayramında illaki olmazların olmazı karpuz kesiyoruz. Bizde bu bir bayramdır. Ektiğimiz ve bugün hasadını yaptığımız bu karpuz melezdir ve yıllardan beri siyah karpuz olarak gelmiştir. Bu karpuzun özelliği siyah olması ile beraber baba ve deden gelme bir karpuzdur. Türkiye genelinde iddia ediyorum açık tarlada şu an karpuz yoktur. Biz bu karpuzu marketlere, hastası olanlar canı karpuz çekenlere ya da hamile ablalarımıza, bacılarımıza veriyoruz. Bu şekil ihtiyaçlar için vatandaşlar bu karpuzu alıyor. Bu karpuz bakım istediği için bizde bakımını yaptığımız için bugüne kadar geldi. Bu karpuzun hasadı 21 Aralığa kadar sürer” dedi. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Bağrı, Iğdır’da tarım üretimin 9 ay sürdüğünü söyleyerek, "Iğdır’da vejetasyon süresi hala devam ediyor. Bu şu anlama geliyor. Kasım ayının da üretim sezonuna dahil olmasını da göze alırsak yani demek ki Iğdır’da biz üç ay ürün üretemiyoruz. 9 ay üretimimiz var. Bu her ile nasip olacak bir durum değildir. Iğdır’ımızın mikro klima özelliği olmasından dolayı bu durum önemli bir yer tutuyor. Tarım dolayısıyla burada bizim biz bir ürünü daha erken veya daha geç üretmemiz bize kazandırır. Dolayısıyla biz şu an iklimi zorluyoruz. Hem sonbaharı zorluyor hem ilkbaharı zorluyoruz. İnşallah Iğdır’da biz bunu daha da ileriye götüreceğiz. Şu anda Türkiye’de açık tarlada karpuz görmek mümkün değildir. İlkbahar tadında bir karpuz var. İnsanlarımızın da buna riayet ederek bu karpuzdan alması lazımdır” dedi. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır’ın iklim olarak üretime yatkın olduğunu dile getirerek, "İlimizde karpuz üretimi son yıllarda artmaya başlamıştır. Karpuz hasadımız hala devam etmektedir. Iğdır Ovamız verimini ve potansiyelini göstermektedir. Biz her aşamada üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.