TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Almus

AGRONEWS - Almus haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Almus haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tokat’ta endişelendiren kuraklık havadan görüntülendi Haber

Tokat’ta endişelendiren kuraklık havadan görüntülendi

Barajda su seviyesinin 300 metre gerilemesi, tarım arazileri ve balıkçılık faaliyetleri açısından endişe verici bir durum oluşturdu. Kuraklık alarmının verildiği bölgede, Almus Barajı’nın su seviyesinin ciddi şekilde azalması çiftçileri ve çevrede yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Barajın havadan çekilen görüntüleri, kuraklığın etkilerini gözler önüne serdi. Tokat’ın "Titanik"i olarak anılan ve Almus Kaymakamlığı tarafından barajda düzenlenen kahvaltı etkinliklerinin mekânı olan gemi, yaklaşık 4 ay önce fırtına nedeniyle batmıştı. Ancak su seviyesinin düşmesiyle birlikte, batık gemi yeniden gün yüzüne çıktı. Baraj sahilindeki balıkçı gemileri ve balık havuzlarının demirleri çekilen sular nedeniyle karaya oturdu. Almus Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesiyle birlikte, bölgedeki tarım ve balıkçılık faaliyetlerinin olumsuz etkilendiği gözlemlenirken yetkililerin suyun kontrol altına alınması ve önlemlerin alınması için çaba gösterdiği belirtildi. Barajda balıkçılık faaliyetleri gösteren Sadullah Sezer, “Gördüğünüz üzere barajdaki su seviyesi düştü. Normalde kafesler ve tekne suyun içerisindeydi. Yukarıdaki binalara kadar su vardı. Düzensiz su bırakıldığı için buralar da suyun dışarısında kaldı” dedi. Barajda balıkçılık yapan 25 yaşındaki Batuhan Gül ise “Baraj suyu 300 metre kadar kıyıdan çekildi. Bu kafesler normalde suda kalıyordu” diye konuştu.

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor Haber

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor

Günde 15 ton sevkiyatı yapılan balıklar temizleme işlemi yapıldıktan sonra ihraç ediliyor. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulamada kullanıldığı gibi elektrik üretilen ve yaz aylarında da bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölünde ilçe halkı tarafından kafes balıkçılığı yapılıyor. Onlarca tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar teknelerle barajın içindeki kafeslere giderek balıkçı süzgeçleri ile tuttukları balıkları buz dolu büyük saklama kaplarına koyuyor. İnsan gücüyle toplanan balıklar yine teknelerle baraj kenarına çekiliyor. Büyük kaplara konulan balıklar vinç yardımı ile sevkiyatı yapılacak araçlara yükleniyor. Yaklaşık 10 kişilik grup 15 tonluk balığı 1 günde sevkiyat için hazırlıyor. Sevkiyatı gerçekleşen balıklar deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiliyor. Yaklaşık 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç edilen balıklar şehir ekonomisine de katkı sağlıyor. Tokat’ın Almus ilçesinde somon yetiştiriciliği yapan 46 yaşındaki Sadullah Sezer; “Almus’ta somon yetiştiriciliği yapıyoruz. Buradan da yurt dışına gönderiyoruz. İşleme fabrikasında işlenen balıklar Rusya, Çin ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Bugün 15 ton yükleme yaptık. Devamı da gelecek inşallah. Her sene ihracata yaklaşık 100 ton somon balığı gönderiyoruz” dedi.

Denizi olmayan kentten somon ihracatı Haber

Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’tın Almus ilçesinde başta Rusya olmak üzere Avrupa, Japonya ve Çin’e ihracat edilecek olan balıkların toplama işlemi başladı. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor. "4 bin tonu yurt dışına gidiyor" 50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, "Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şu anda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.