TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Altınordu

AGRONEWS - Altınordu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Altınordu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu’da üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi Haber

Ordu’da üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi

Ordu’nun sahil kesimlerinde hasadı tamamlanan fındıkları kurutma ve seçme işlemleri sürüyor. Ordu’da sahil kesimlerinde 5 Ağustos olarak belirlenen hasat sezonu neredeyse tamamlanırken, fındıklarını toplayan üreticiler mahsullerini kurutma ve seçme telaşına düştü. Üreticiler patoza verdikleri fındıkları güneşli havayı da fırsat bilerek hem harmanlarda kurutmaya çalışıyor, güneşin altında seçmeye çalışıyor. Üreticiler hırsızlık olaylarına karşı geceyi kurdukları çadırlarda geçirdiklerini belirtiyor. "Hasat ve kurutma süreci meşakatli" Sabire Toparlak isimli fındık üreticisi, hasadını yaptıkları fındığı hem kurutmaya çalıştıklarını hem de taş ve yabancı maddelerden temizlemek adına seçtiklerini söyledi. Bir süredir etkili olan yağışlı havanın fındık kurutmak isteyenleri zorladığını aktaran Toparlak, fındığın hasat sezonu gibi, kurutma ve seçme aşamasının da bir hayli zor olduğunu, bir haftadır çabaladıklarını belirtti. "Yüksek kesimlerde kurumuyor" Ulubey ilçesinde hasadını yaptığı fındığı Altınordu ilçesinde Kurutmaya çalışan Salih Duman, “Patoza verdik ve merkeze indirdik. Allah nasip ederse sonrasında kurutup manavlara teslim edeceğiz. Yüksek kesimlerde yağış olduğu için kurutması zor oluyor” dedi. Ercan Duman ise zorlu geçen bir fındık hasat sezonunun ardından fındığı patoza verdiklerini ve kurutmaya çalıştıklarını aktardı.

Ordu’da fındık hasadı başladı Haber

Ordu’da fındık hasadı başladı

Sıcak havadan dolayı hasatta zorlandıklarını belirten üreticiler, fiyatların açıklanmasını talep ettiler. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesinin Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını yapmaya başladı. Üreticiler hava sıcaklıklarının hasadı zorlaştırdığını, fiyatların ise açıklanması gerektiğini söylediler. “Geçen yıllara göre fındık daha güzel” Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Ömer Aksu, saat 07.00 itibarıyla bahçeye girerek hasada başladıklarını söyledi. Yağmur olmadığı sürece hasadın bu şekilde devam edeceğini söyleyen Aksu, “Sezon geçen yıllara göre güzel, fındık da randıman da güzel. Ancak fiyatlardaki belirsizlik tedirgin ediyor. Şimdiye kadar fiyatın açıklanması gerekiyordu. İnşallah iyi bir fiyat verilir diye düşünüyorum. Arazi yapısı engebeli, yağmur yağdığı dönemlerde fındık toplarken çok zorlanıyoruz. Sadece toplamak değil, sonrasında da bir sürü prosedürü var. Türkiye genelinde ilk olarak bizim mahalle toplamaya başlıyor. Biz yere düşmeden fındığı topluyoruz. Bu nedenle bizim buralarda erken başlanıyor” diye konuştu. “Bu bizim geçim kaynağımız” Fındık hasadı yapan Hatice Aksu ise “Bu yıl çok şükür hasada başladık ancak fiyatların düşük olma ihtimali bizi endişelendiriyor. Hasat zor geçiyor, ailecek topluyoruz. Fındığımız az olduğu için kendi kendimize yetiyoruz. Bir yıl boyunca fındığı bekliyoruz, geçimimizi bununla sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Sahil kesimlerine fındık harmana indi Bazı üreticiler işçi alarak hasadını yaptıkları fındığı harmanlara getirdi. Üreticiler, fındıklarının erkenden olgunlaştığını, bu nedenle toplayıp harmana getirdiklerini belirtti. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

KOSGEB desteğiyle işlediği fındığı kendi markasıyla pazarlıyor Haber

KOSGEB desteğiyle işlediği fındığı kendi markasıyla pazarlıyor

Cemre Şen, İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olduktan sonra babasının rahatsızlığı nedeniyle memleketine döndü. Babasının tavsiyesi üzerine fındık kırma, kavurma ve paketleme hakkında araştırma yapan Şen, 2 yıl önce hazırladığı projeyle başvurduğu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) 100 bin lira destek aldı. Bu destekle Yeni Mahalle'de imalathane kuran Şen, fındık kırma, kavurma, ezme ve vakum makineleri aldı. Üretim ve satış üzerine kurduğu işletmede 6 ev kadınına istihdam sağlayan Şen, yaklaşık 2 yıldır ürettiği fındık ezmesi ve kavrulmuş fındığı "Baba" markasıyla pazarlıyor. Çevredeki çiftçilere de ürün işleme hizmeti veren Şen, ikinci şubesini açmaya hazırlanıyor. Cemre Şen, AA muhabirine, babasının Kovid-19'u ağır geçirdiğini ve uzun süre yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi. Tedavisinin ardından sağlığına kavuşan babasının kendisine iş konusunda öneride bulunduğunu anlatan Şen, yapabileceğine inandığı işe yönelik araştırmaları sonucu KOSGEB'den destek aldığını ifade etti. İşletmesinde günlük yarım ton fındığı işleyebildiklerini aktaran Şen, hedefinin şube sayısını artırıp onlarca kadına iş imkanı sunmak olduğunu vurguladı. Cemre Şen, bu işi yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunarak, "Özellikle ev hanımlarının çok rahatlıkla ve severek yapabileceği bir iş bu. Devletimiz zaten gerekli desteklemeleri yapıyor." dedi. Yeni Mahalle Muhtarı Elvan Alan Bektaş da Cemre Şen'in büyük cesaret göstererek bu sektörde hizmet verdiğini belirterek, "Cemre Hanım diğer kadınlara örnek olacak çalışma yaptı. Kendisi başarılı da oldu. Girişimci kadınların sayısının arttığını görmekten çok mutlu oluyoruz." diye konuştu.

Altınordu’da balıkçı teknesi sahiplerine maddi destek Haber

Altınordu’da balıkçı teknesi sahiplerine maddi destek

Ordu’nun Altınordu Belediyesi tarafından ilçedeki tekne sahibi balıkçılara 5 bin büyük tekne sahibi balıkçılara ise 10 bin TL maddi destek sağlandı. Geçen yıl devreye aldığı sosyal destek paketiyle ekmeğini denizden çıkaran küçük ölçekli 71 balıkçıya 5 bin 275 litre mazot desteği sağlayan Altınordu Belediye Başkanı Akın Tören, Kumbaşı Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen programda yeni sosyal destek paketini açıkladı. Tekne bakım malzeme desteği çerçevesinde küçük tekneler için 5 bin TL, büyük tekneler için ise 10 bin TL nakdi destekte bulunulacak. Düzenlenen programda konuşan Belediye Başkanı Aşkın Tören, her şartta üreten ve kendi kendine yeten şehir vurgusu yaparak, bunun altyapısını oluşturduklarını söyledi. Geçen yıllarda her kesime ulaşacak destek paketleri açıkladıklarını belirten Başkan Tören “Öğrencisinden esnafına, çiftçisinden balıkçısına, şoföründen arıcısına, sanatçısından sporcusuna ve dar gelirli kardeşlerimize ulaşmak için elimizden geleni yaptık. Şehir bir bütündür. Şehri var eden, yediden yetmişe herkesin gösterdiği dayanışmadır. Emekçisiyle, sermayedarı ile hepimiz Altınordu için çalışıyoruz. Biz, gücümüz oldukça, her hususta, zor anlarında vatandaşımıza, esnafımıza, farklı meslek gruplarına katkı sunmada, kendimizi mutlak mesul kabul ediyoruz” diye konuştu. Ordu’da yaklaşık bin kişinin balıkçılık sektöründen geçimini sağladığını ve balıkçıların 8 ay boyunca denizde rızık arayacaklarını aktaran Tören, “Altınordu Belediyesi olarak yaşanan ekonomik olumsuzluklardan etkilenen küçük ölçekli balıkçılarımıza geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yanında olmak istedik, olmaya da devam edeceğiz inşallah. Geçen yıl 5 bin litreden fazla mazotu siz kardeşlerimle paylaşmıştık. Bu sene de tekne bakım malzeme desteği çerçevesinde küçük tekneler için 5 bin TL, büyük tekneler için 10 bin TL nakdi destekte bulunacağız. Bunun yanı sıra tüm teknelerimizde çalışan emekçi kardeşlerimize denizci yağmurluğu, denizci tulumu, çizme ve Türk bayrağı vereceğiz” ifadelerine yer verdi. Programda konuşan Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir ve Melet Irmağı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Cemil Yılmaz, desteklerden dolayı teşekkürlerini ilettiler.

Ordu’da fındık hasadı başladı Haber

Ordu’da fındık hasadı başladı

Üreticiler, sıcak havanın etkisiyle hasatta zorlandıklarını, bu yıl yüksek fiyat beklediklerini söylediler. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesi Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını almaya başladı. Hava sıcaklıklarının yüksek ve geçen yıllara göre rekoltenin düşük olduğunu ifade eden üreticiler, yeni sezon fındık fiyatının yüksek açıklanmasından umutlu olduklarını söyledi. “Rekolte kaybımız var, 37 derece sıcakta hasat devam ediyor” Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Güngör Soylu, “Bugün itibarıyla 2023 yılı fındık hasadına başladık. Emeğimizin karşılığını bekliyoruz. Bu sıcak havada bahçede ter içinde fındık topluyoruz. Şartlar çok zor, maliyetler yüksek. Yani iyi bir fiyat bekliyoruz, beklentimiz bu. Bugün mevsim şartları çok zor geçti. Yağışlı havadan dolayı biraz rekolte düşük. Hasadımız 20 gün kadar sürüyor. Tarım faaliyetleri içinde en zoru fındık toplamak diyebiliriz. Şu an 37 derece altında fındık topluyoruz. Yağmur da olsa topluyoruz. Tabii ki fındık yere geçtiğinde tehlikesi büyük oluyor. Bizim buradaki en büyük tehlikemiz domuz. Domuzlarla baş edemiyoruz. Sürekli bahçelerimize giriyor ve ürünümüzü talan ediyorlar. Yetkililerden tek beklentimiz, dileğimiz iyi bir fiyat olsun” dedi. Erdal Candan ise erken olgunlaşan fındığın hasadına başladıklarını belirterek, “Şükürler olsun bugün 2023 yılı hasadına başladık. Saraycık Mahallesi diğer yerlere nazaran 3-5 gün daha erken topluyor, burada fındık erken olgunlaşıyor. Burada 20 gün kadar hasat devam eder. Bu sene fındığın durumu çok da iyi değil, geçen seneye göre zayıf, mevsim iyi gitmedi” diye konuştu. Öte yandan Ordu’da fındık hasadının sahil kesimi için 12 Ağustos, orta kesim için 17 Ağustos ve yüksek kesim için 25 Ağustos olarak belirlendiği açıklanmıştı.

151 yıllık ata tohumları ile 82 çeşit domates üretiyorlar Haber

151 yıllık ata tohumları ile 82 çeşit domates üretiyorlar

Ordu’da aralarında 151 yıllık geçmişi olan ata tohumlarını kullanarak oluşturdukları bahçede 82 farklı çeşit domates üretimi yapan Murat Yılmaz ve Hüseyin Duman, elde ettikleri tohumları ücretsiz bir şekilde üreticilere temin ediyor. Ordu’da Permakültür Eğitmeni Murat Yılmaz ile Hüseyin Duman, Altınordu ilçesinde oluşturdukları yaklaşık 500 metrekarelik alanda ağırlıklı olarak domates üretmeye başladı. İkili, ata tohumları kullanarak kendileri için ürettikleri domatesleri de tekrardan tohuma dönüştürerek, gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor. Aralarında 151 yıllık geçmişi olan tohumu da kullanan Yılmaz ve Duman, oluşturdukları bahçede 82 farklı çeşit domatesin yanı sıra az miktarda farklı sebzelerin de üretimini yapıyor, tohumlarını ücretsiz bir şekilde üreticilere gönderdiklerini belirtiyor. “Permakültür sistemi ile ata tohumlarını kullanıyoruz” Murat Yılmaz doğaya, çevreye ve suya saygılı ekolojik üretim yöntemleri ile verim hırsına odaklanmadan yapılan bir üretim yöntemini sürdürmeye çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, “Bu üretim yönteminde atalarımızdan ve dedelerimizden bizlere miras kalan tohumları kullanıyoruz. Yaklaşık 500 metrekare bir alan içerisinde domates üzerine yoğunlaştık. Satın adlığımız domateslerde atalarımızdan kalan lezzeti bulamadığımız için bu yönde yoğunlaştık. Bunun dışında toprağın doğrudan güneş ve yağmurdan etkilenmesi önlemek için kurduğumuz sebze yatakları ile hem topraktaki nemi korumuş oluyoruz hem de toprağın doğrudan su ve güneşten etkilenmesinin önüne geçiyoruz” dedi. “Ticari bir kaygımız bulunmuyor” Sentetik gübre ve ilaç kullanılmayan alanda üretilen tohumları üreticilere bedelsiz olarak gönderdiklerini ifade eden Yılmaz, “Alan içerisinde yapmış olduğumuz üretimleri tamamen kendi ailemiz ve yakınlarımız için üretiyoruz. Asıl amacımız zaten tohum üretmek ve burası gibi farklı arazilerde de üretim yerlerimiz var. Bu noktada ticari bir kaygımız da bulunmuyor” ifadelerine yer verdi. “82 çeşit domates var” Permakültür Eğitmeni ve Tasarımcısı Hüseyin Duman, ata tohumları ile yaptıkları üretimde çok çeşitliliğe önem verdiklerini belirtti. Duman, “Bu alanda 82 çeşit domatesimiz var. 30 çeşit fasulye, 3 çeşit salatalık ve 7 çeşit biber var. Bu alanda özellikle suni gübre ve ilaç kullanmadığımız için kardeş bitki sistemi ve tuzak bitki sistemleri uyguluyoruz. Kendi gübremizi ve kendi ilcalarımızı da kendimiz elde ediyoruz. Bitkileri su içerisinde fermente ederek, gübre ve ilaç olarak kullanıyoruz. Yani her şeyi doğal ortamda doğal olarak yapmış oluyoruz. Bu ürünlerin birçoğunu kendimiz tüketiyoruz, ikram diyoruz satış maksadıyla kullanmıyoruz” şeklinde konuştu. “151 yıllık geçmişe sahip domates tohumu elimizde mevcut” Geçmişi 151 yıl öncesine dayanan domateslerin tohumları ile de üretim yaptıklarını ifade den Duman, şunları söyledi: “Bursa’dan gelen 151 yıllık bir tohum var, doğruluğu da kanıtlanmış, aynı zamanda kendimizin hem kırmızı, hem de pembe olmak üzere 50 yıla yakın geçmişi olan tohumlarımız var. Tamamen doğal ve atalardan gelme olan tohumları kullanıyoruz.”

Unutulmak üzere olan lezzetleri gün yüzüne çıktı Haber

Unutulmak üzere olan lezzetleri gün yüzüne çıktı

Ordu Büyükşehir Belediyesi, günümüzün hazır yemek ve fast-food anlayışıyla unutulmaya yüz tutan yöresel lezzetleri yeniden ortaya çıkardı. Üreticileri yöresel ürün üretimine yönelten Başkan Güler, kadınları kooperatifleşmeye teşvik etti. Üretici ve kooperatif yan yana gelince doğal, organik yöresel lezzetler yeniden ortaya çıktı   Mehmet Hilmi Güler’in girişim ve destekleriyle yeniden günlük hayatımıza girdi. Nitelikli tarım kapsamında üreticiyi yöresel ürünlere yönelten Başkan Güler, bu ürünlerden elde edilen lezzetler için hem satış mağazaları oluşturdu hem de kadınları kooperatifleşmeye teşvik etti. Ordu’nun ilçelerinde geçmiş yıllarda üretimi yapılan, sofraları renklendiren ancak unutulmuş lezzetler tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tarım şirketi ORTAR tarafından üreticiler yöresel ürünlere yönlendirildi. Üretilen yöresel ürünlerin bir yandan sözleşmeli tarım kapsamında alımını yapan ORTAR, bir yandan da kadınları ekonomik kazançlarını sağlamaları için kooperatifleşmeye teşvik etti. 19 ilçede üretimi yapılan, kurulan kadın kooperatifleri tarafından paketlenerek satış ve pazarlaması yapılan 100’e yakın yöresel ürün tekrar gün yüzüne çıktı. Gün yüzüne çıkan ürünler Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu, Ünye, Fatsa ve Gülyalı ilçelerinde kurulan Yöresel Ürünler Satış Mağazalarında satışa sunuldu. Mağazalarda doğal erişteden siyez buğdayına, tereyağından bal ve pekmeze, yumurtadan reçele, turşudan sirkeye, Akkuş fasulyesinden salep ve yöresel bitki çaylarına kadar 100’ün üzerinde ürün çeşidi bulunuyor. Fabrikasyon değil tamamen organik Kurulan bu satış mağazalarının hem istihdama hem de ekonomiye önemli katkı sağladığının altını çizen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, her alanda yöresel ürünlerin üretimine ve kadın üreticilere desteklerinin devam edeceğini söyledi. Başkan Güler, “Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak, Ordu’nun şehirlerarası geçiş güzergâhı üzerinde kurduğumuz, Yöresel Ürünler Satış Mağazaları aracılığıyla 19 ilçemizde bulunan ve unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar tüketicilerle buluşturuyoruz. Kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünleri Büyükşehir olarak alarak aracısız tüketiciye bu mağazalar ile satışını gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bu çalışma sayesinde hem şehrimizin unutulmaya yüz tutmuş ürünlerini tekrar gün yüzüne çıkartmış oluyor hem de bu ürünleri üreten kadınlarımıza ekonomik destek sunmuş oluyoruz” dedi. Satış mağazalarının sayısı artacak Son 4 yılda Altınordu, Ünye, Fatsa, Gülyalı ilçelerinde kurdukları satış mağazalarında salep, siyez buğdayı, turşu, fındık, bal, reçel, çay, arı sütü, kolonya, erişte, tereyağı, bal, Akkuş fasulyesi, yumurta, reçel, marmelat, turşu ve sirke çeşitleri gibi yöresel ürünlerin yanında daha nice ürünler bulunduğunu belirten Başkan Güler, “Büyükşehir Belediyesi olarak bu satış noktalarının sayısını ilerleyen günlerde daha da artırarak kadınlarımıza daha fazla ekonomik destek sunmak istiyoruz. Bu ürünler haricinde hayvancılık alanında da yakın zamanda bu satış noktalarında yine kadınlarımızın ürettikleri ürünler yer alacak. Bu çalışma da arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. İnanıyorum ki kısa süre içinde şehrimizin her noktasında üretilen ne varsa bu mağazalarda olacak. Kadınlarımız üretsin biz büyükşehir olarak onlardan alarak katkı sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.