TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Amasya

AGRONEWS - Amasya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Amasya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasya'da baraj ve göletlerdeki su yüzde 10'a kadar düştü Haber

Amasya'da baraj ve göletlerdeki su yüzde 10'a kadar düştü

Amasya'da bu kış beklenen yağışların azlığı kuraklık belirtilerini ortaya çıkardı. İldeki barajlar ve göletlerdeki su seviyeleri ortalama yüzde 10 oranına geriledi. Tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Yedikır Baraj Gölü, su seviyesinin azalmasıyla üç parçaya bölündü. İlkbaharı hatırlatan günler yaşanıyor Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, ilkbahar günleri yaşanıyor. Dağların tepelerindeki kardelen çiçekleri karsız açarken, çiftçiler umutlarını Şubat ve Mart aylarına taşıdı. "Baraj su seviyelerimiz ortalama yüzde 10-15 civarına geriledi" Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, "Önceki senelerde bu dönemde barajların su seviyeleri ortalama yüzde 65-70 iken, şu an yüzde 10-15 seviyesine çekildi. Akdağ'da bu aylarda 2 metre kalınlığında kar olurdu. Şu anda kar yok" dedi. "Umutlarımız Şubat ayına" Bölgedeki çiftçilerin son 2 yıldır kuraklığın getirdiği zorluklarla mücadele ettiğini aktaran Mustafa Cebeci, "Şu ana kadar istediğimiz ölçüde yağış almadık. Bu yıl da kurak geçti. Umutlarımız Şubat ayında. Güncel hava raporlarını sürekli takip ediyoruz. Önümüzdeki hafta kar yağışının öngörüldüğünü görüyoruz. Ancak yeterli olacağını düşünmüyorum" diye ekledi. Cebeci, zor bir sene geçireceği öngörülen çiftçilere, bahar ayları için susuzluğa dayanıklı ürünler ekmelerini tavsiye etti.

Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu Haber

Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu

Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü mezunu 35 yaşındaki Ramazan Boğa, mezuniyet sonrası iş bulamayınca köyüne dönerek safran üretimine yöneldi. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucunda gıda, tekstil, parfüm ve ilaç sanayisinde kullanılan bu değerli baharatı yetiştirmeye karar verdi. Ayvalıpınar köyünde yarım dekar alanda başladığı üretimde ilk yıl 200 gram ürün elde eden Boğa, köylülerin "çiçekten para mı kazanacaksın; arpa, buğday ek" sözlerine rağmen vazgeçmedi. Beş yıl içinde ekim alanını 23 dekara çıkaran ve iyi tarım sertifikası alan girişimci, safran soğanlarını Türkiye'nin dört bir yanına pazarlamaya başladı. Sulak olmayan arazide de yetiştirilebilen safranın üretiminin çok zahmetli olmadığını belirten Boğa, büyük firmalara, otellere, restoranlara ve ilaç firmalarına ürün sağlıyor. Dünyaca ünlü Nusret'e yıllık 4,5 kilo safran satışı gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde 170 dekarlık arazide toplam 40 kilo safran üretilirken, ülkenin tüketimi 4 ton civarında bulunuyor. Amasya Valisi Önder Bakan, bir kilo safrandan yaklaşık 500 bin TL gelir elde edildiğini belirterek, Boğa'nın girişimini takdir etti. Vali, gençlerin masa başı iş beklemek yerine kendi işlerini kurabileceklerini vurguladı. İncelemeye Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal ve İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı Haber

Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı

Amasya’da 2 bin yılı aşkın bir süredir yetiştirilen ve coğrafi işaretle tescillenen Amasya misket elmasının hasadına başlandı. Bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümü, ince kabuğu, sulu ve gevrek yapısıyla bilinen bu özel elmanın üreticileri, elmanın Amasya'ya özgü olduğunu yatay kesildiğinde tohum yatağının yıldız şeklini almasıyla anlıyorlar. Arkeolojik kazılarda bulunan elma ağacı figürlü mozaikler, bu topraklarda elma yetiştiriciliğinin 2 bin yıl öncesine dayandığını kanıtlıyor. Yıldız Şeklindeki Tohum Yatağı Farkı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bu eşsiz elmanın diğer elma türlerinden ayrılan özelliklerine değindi. Amasya misket elmasının yatay kesildiğinde tohumlarının yıldız şeklini aldığını belirten Çetin, “Bu özellik, elmanın coğrafi işaret almasıyla da destekleniyor ve pazarlama açısından büyük katkı sağlıyor,” diye konuştu. Amasya Misket Elmasının Yaşatılması 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, Taşova'nın Alpaslan köyündeki bahçesinde yetiştirdiği elmalarla misket elmasının yaşatılmasına katkıda bulunmak istediğini belirtti. Yılmaz, “Bu elmanın tadı, kokusu ve rengi başka hiçbir yerde bulunmaz. Bu, Amasya’ya özgü bir miras,” dedi. 8 Bin Ton Rekolte Beklentisi Bu yıl 3 bin 642 dekarlık alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından yaklaşık 8 bin ton ürün bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Amasya İl Özel İdaresi ile birlikte yürüttüğü Amasya Misket Elması Gen Bahçesi Projesi kapsamında geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye misket elması bahçesi kurarak üretimi artırmayı hedefliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.