TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Amasya

AGRONEWS - Amasya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Amasya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kızgüldüren üzümü yüz güldürüyor Haber

Kızgüldüren üzümü yüz güldürüyor

Amasya’nın Taşova ilçesinde yetiştirilen Kızgüldüren üzümü, üreticinin yüzünü güldürüyor. Taşova ilçesi Kızgüldüren köyünde yetiştirilen üzümün hasadına başlandı. Kızgüldüren üzümü hasadı, yıllardır baba ve oğlu tarafından titizlikle yapılıyor. Baba Şevki Önder ve oğlu Semih Önder tarafından yürütülen bu üretim süreci, köyün tarımsal geleneklerinin ve aile bağlarının canlı bir örneği olarak öne çıkıyor. Her yıl, bu 15 dönümlük araziden yaklaşık 15 ton üzüm hasat ediliyor. Hasat mevsimi boyunca, aile bireylerinin desteğiyle gerçekleştirilen işlerin ardından, üzümler, hem yerel pazarlar hem de çevre illerdeki tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Üzümler, köyün doğal şartlarında yetiştirilip, geleneksel yöntemlerle hasat ediliyor ve bu süreçte aile üyeleri arasında güçlü bir iş birliği ve dayanışma öne çıkıyor. Baba Şevki Önder, bir hayali uğruna çıktığı yolda devletten aldığı teşvikle üzüm bağ kurduğunu söyleyerek, “Bizim Kızgüldüren üzümü, Kazova narenciye diye geçiyor. Kazova diye de geçiyor. Taşova’ya indiğimizde pazarda ’bu nere üzümü?’ dendiğinde bizim ’Kızgüldüren üzümü’ diyoruz. Üzümün perakende kilosunu 50 liradan satıyoruz. Çiftçi olarak memnunuz. Gençlik bu işlere biraz özensin, her şeyi devletten beklemesin" dedi. Üzüm üreticisi oğlu Semih Önder ise babasının gönül verdiği mesleğini devam ettirdiğini söyleyerek, “Saat 05.30’da üzümü toplamaya başlıyoruz. 15 Ağustos’ta başladığımız hasadı eylül sonuna kadar bitiriyoruz. Yöremizde Kazova ve Kızgüldüren üzümü olarak geçiyor. 15 dönümlük bir alanda çalışma yapıyoruz. Dönümüne bir ton civarında üzüm hasat ediyoruz. Yani 15 ton civarında üzüm alıyoruz. Üzüm güzel, kalite güzel, biz de memnunuz, yüzümüzü güldürüyor. Kilosunu 50 liradan satıyoruz" diye konuştu.

Orta Karadeniz’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı Haber

Orta Karadeniz’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı

Orta Karadeniz Bölgesi’nde (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat) coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı. Orta Karadeniz Bölgesi’nde coğrafi işaret tesciline sahip ürünlerin önemli bir bölümü gastronomi ile ilişkilendirilebiliyor. İlk üçte sırasıyla "yemekler ve çorbalar", "fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar" ile "işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar" ürün grupları bulunuyor. Diğer ürünler ise “halılar, kilimler ve dokumalar dışında kalan el sanatı ürünleri”, “dokumalar”, “çikolata, şekerleme ve türevi ürünler”, “halılar ve kilimler”, “işlenmiş işlenmemiş et ürünleri, “bal”, “peynir” gibi ürün gruplarında yer alıyor. Başta Tokat ili olmak üzere Bölge gastronomi açısından önemli bir potansiyeli barındırıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu zenginliğini mutfak kültürüne fazlasıyla yansıtmış olan Tokat, geçen yıl UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesine gastronomi alanında dâhil oldu. Anadoludakiler yaşatılıyor Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA); Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürüttüğü proje ve desteklerle Bölgenin yerel değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasına, yaşatılmasına, doğru tekniklerle gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık ederken Teknik Destek Programı kapsamında da yerel paydaşlarıyla iş birlikleri geliştirerek, yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili kazandırma çalışmalarını destekliyor. Coğrafi işaret tescilli ürünlerin sayısının artırılması, bu ürünlerin önemli pazar değerine sahip olması ayrıca kırsal kalkınmaya aracılık eden kalkınma aracı olarak değerlendirilmesi bakımından da önem taşıyor. Amasya’dan 24 ürün coğrafi işaret tescilli Amasya ayva gallesi, Amasya baklalı dolması, Amasya beji mermeri, Amasya cevizli ballı baklavası, Amasya etli çiçek bamyası yemeği, Amasya kaypağı/Amasya piruhisi, Amasya keşkeği, Amasya kirazı, Amasya misket elması, Amasya patlıcan pehli, Amasya semaveri, Amasya sıkma tarhanası, Amasya toyga çorbası, Amasya unutma beni tatlısı, Amasya yanuç, Amasya yağlısı, Amasya çiçek bamyası, Amasya çöreği, burmalı Amasya çöreği, Gediksaray dokuması, Merzifon keşkeği, Suluova soğanı ile Yassıçal çuha dokumasının tesciline sahip Amasya ilinde son olarak 5 Ağustos 2024 tarihinde Merzifon dokumasının coğrafi işaret tescili alındı. Amasya’nın; Amasya gömbesi, Amasya sakala çarpan çorbası, Amasya çatal çorbası, Amasya çatal çorbası, Amasya şehzade kebabı, tırtıl baklava ve ziyaret sini çöreğinden oluşan 7 ürünü için daha coğrafi işaret tescil başvurusu bulunuyor. Alaca çılbır yemeği ve Alaca hingali tescili ile Çorum’da 19 ürün coğrafi işaret tescilli Çorum ili kalitesi ve özgünlüğü Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilen 19 adet coğrafi işaret tescilli ürüne sahip. Şehre ait Alaca borana yemeği, Alaca camili kilimi, Alaca cızlağı, Alaca mor soğanı/Alaca moru, Alaca yanıç böreği, Alaca yarma aşı, Kargı tulum peyniri, Oğuzlar cevizi, Çorum kuru mantısı, Çorum leblebisi, Çorum yırtma yemeği, İskilip dolması, İskilip Ramazan keşkeği, İskilip sirke salatası, İskilip tokmaklı kağnı, İskilip turşusu, İskilip çileği ve son olarak Alaca Belediye Başkanlığı tarafından tescil başvuru çalışmaları yürütülen "Alaca çılbır yemeği" ve "Alaca hingali" coğrafi işaret tescili aldı. Ürünlerin coğrafi işaret tescil belgeleri 24 Ağustos’ta, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak tarafından Alaca Kaymakamı Engin Tok ve Belediye Başkanı Şerif Arslan’a takdim edildi. İlin; Alaca gagala ekmeği, Alaca güveci, Alaca Ispanak mıklaması, Alaca ketesi, Alaca keşkeği, Alaca mercimekli bulgur pilavı, Alaca mercimekli kesme aşı, Alaca metezi, Alaca mıklama yemeği, Alaca ovmaç yemeği, Alaca pancarlı pide, Alaca pidesi, Alaca sarığı burma/sini bağlama tatlısı, Alaca sini mantısı, Alaca sini sarma/ bağlama böreği, Alaca sulu kızartma, Alaca sütlü aşı, Alaca sütlü un helvası, Alaca sıkma baklava/Alaca kocakarı gerdanı tatlısı, Alaca tirit yemeği, Baharatlı bayat dolması, Dodurga kapari turşusu, Kargı kirli saç kebabı, Kargı soğan gallesi, Kargı sırık kebabı, Kışlacık pırasası, Laçin kızılca armudu, Osmancık beyaz altın / Osmancık pırlanta pirinci / Osmancık pirinci, Osmancık kapari turşusu, Osmancık malak tatlısı, Osmancık pidesi / Osmancık pancarlı pide, Osmancık pirinci, Osmancık pirinç pilavı, Osmancık yaprak içi yemeği, Osmancık yırtmaç yemeği, Çorum has baklavası, Çorum simidi, Çorum su böreği, Çorum şekerlemesi, İskilip gül baklavası olarak 42 ürününün tescil işlemleri ise devam ediyor. Samsun’un 17 ürününe coğrafi işaret tescili Samsun’un; Bafra kaymaklı lokum, Bafra nokulu, Bafra pidesi, Bafra zembili, Salıpazarı kestane balı, Samsun kaz tiridi, Samsun simidi, Terme pidesi, Vezirköprü semaveri, Vezirköprü Susuz bezi, Vezirköprü Tahtaköprü kilimi, Yakakent mantısı, yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı / Çarşamba ayakkabısı, Çarşamba keşkeği, Çarşamba kıvratması, Çarşamba pidesi, Çarşamba sekiz köşe kasketi / Çarşamba kasketinden oluşan 17 ürününün coğrafi işaret tescili alınmış durumda. Başvuru aşamasındaki Alaçam kapaklı pidesi/Alaçam pidesi, Bafra kapya biber, Bafra pirinci, Samsun manda pastırması, Tekkeköy patlıcan inciri, Çarşamba kıl biberin tescil sürecinin tamamlanmasıyla ilin tescilli ürün sayısı 23’e yükselecek. Tokat’ta 21 adet coğrafi işaret tescilli ürün bulunuyor Tokat ilinde coğrafi işaret tescilli 21 adet ürün bulunuyor. Bu ürünlerden Tokat bileziği / Tokat mengil kolluğu, Tokat ekmeği, Tokat perpereli küpesi / Tokat pırpırlı küpesi, Tokat yağlısı, Tokat çöreği, Tokat honçası, Tokat bez sucuk, Reşadiye kırmızı peşik turşusu, Reşadiye hamam kesesi, Erbaa katmeri ve son olarak Tokat üzüm tarhanası olmak üzere 11 tanesinin tescili OKA Teknik Destek Programı kapsamında dosyaları hazırlatılarak alındı. Süreci devam eden Tokat Madımak konservesi, Tokat tavası, Tokat keşkeği ve Tokat batı coğrafi işaret başvuru dosyaları da OKA desteğiyle hazırlandı. Tokat tatlı üzüm tarhanası, 15 Mart 2023 tarihinden itibaren korunmak üzere 09 Temmuz 2024 tarihinde “mahreç işareti” türünde tescillenerek Tokat ilinin 21’inci coğrafi işaret tescilli ürünü oldu. Narince çeşidi beyaz üzümden elde edilen şıraya ince buğday kırması (düğü) ve pekmez toprağı olarak adlandırılan kalsiyum karbonat ilave edilip kaynatılması ve kurutulmasıyla elde edilen, şehrin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan bu geleneksel lezzet, Tokat’ta atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Tokat’ın tescilli diğer ürünleri; Erbaa narince bağ yaprağı, Niksar cevizi, Tokat karayaka kuzu eti, Tokat kebabı, Tokat narince salamura asma yaprağı, Tokat yazması, Turhal yoğurtmacı, Zile beji mermeri, Zile kömesi, Zile pekmezi şeklinde iken başvuru aşamasındaki ürünleri ise; ak zambak reçeli, Gökal sırık şeker fasulyesi, mis zambak kolonyası, Nebi köyü kaşık bebekleri, Tokat aynalı çarık, Tokat biberi, Tokat dive dokuma, Tokat kızık kilimi, Tokat narince üzümü, Tokat tahta baskı kalıbı, Tokat yassı soğanı, Tokat Yeşilyurt kocabaş tatlısı, Tokat iğne oyalarından oluşuyor.

Amasya’nın ‘tescilli sarı altını’ çiçek bamyası altından daha kolay satılıyor Haber

Amasya’nın ‘tescilli sarı altını’ çiçek bamyası altından daha kolay satılıyor

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının bu yılki hasadı yüzleri güldürdü. Bugünlerde kurusunun kilosu 1000 TL'den alıcı bulan bamya, çiçeğinin sarı rengi ve parasal değerini hiç yitirmediği için 'sarı altın' olarak adlandırılıyor. Günün her saati alıcı bulan bamya, altından daha kolay satılıyor. Alıcılar geç saatlerde bile üreticinin kapısına kadar gelebiliyor. İlde bu yıl 2 bin 450 tondan fazla bamya üretimi bekleniyor. “Satışı için ‘alo' denmesi yetiyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsın. Ama bamyacı eve kadar gelir” Bamyanın kurusunun 1000 TL'den alıcı bulduğunu belirten Belevi köyünden Ahmet Taşova, “Bamya bizim için sarı altın. Çünkü peşin paraya satılıyor. Altın gibi hemen paraya çevrilebiliyor. Bir ‘alo' denmesi yetiyor. Gece-gündüz satılabiliyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsın. Ama bamyacı gece de olsa eve kadar gelip satın alır” dedi. Erken saatlerden itibaren tarlalarda bamya topladıklarına değinen Saadet Yılmaz, sağlık açısından faydalı olan bu ürünün doya doya tüketilmesini istedi. Ekonomiye yaklaşık 350 milyon TL katkısı var Belevi köyünde düzenlenen bamya hasadına katılan ilde 5 bin 500 dekar alanda ekilişi yapılan çiçek bamyasından 2 bin 450 tondan fazla üretim beklendiğini açıklayan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, bu ürünün şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkısının olduğunu açıkladı. Minik bamyalar iğne yardımıyla tek tek ipe diziliyor Yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafından çiçeğiyle birlikte toplanan minik bamyalar daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bamyaların dizilme işlemleri geç saatlere kadar sürüyor. Tören, düğün ve mevlit gibi programlarda baş yemek olarak nitelendirilip özellikle Konya ve Kayseri'de önemli miktarda tüketilen bamyanın hasadının çok meşakkatli olduğunu anlatan AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, “Üreticiler tek tek toplayıp ipe diziyorlar. Çok büyük bir emek var. ‘Bamya niye pahalı?' diye soruyorlar. Toplaması, ipe dizmesi, kurutması çok meşakkatli olduğu için” şeklinde konuştu. “Uganda'dan gelen bamya ile büyük fark var” Son yıllarda artan maliyetlerin etkisiyle üreticilerin Afrika'da yetiştirerek Amasya'ya getirdiklerini anlattığı bamyaların satışına tepki gösteren Çaydibi köyünden bamya üreticisi Cemalettin Bak ise “Şu an piyasada gördüğünüz her bamya Amasya çiçek bamyası değil. Uganda'dan gelen bamya ile bizim burada yetişen bamya arasında çok büyük fark var. Yan yana koyduğunuz zaman belli oluyor. Bizim buranın bamyası güneş ortamında toplanıp gölgede kurutuluyor. Sarı renk alıyor. Oradan gelen ise güneşte toplanıp kuruduğu için daha esmer, daha küçük ve is kokuludur” ifadelerini kullandı. Belevi köyünde düzenlenen hasat programına AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ile İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

Amasya’da soğan tarlada 6 TL Haber

Amasya’da soğan tarlada 6 TL

Türkiye’de soğan üretiminin en çok olduğu ikinci şehir olan Amasya’da kuru soğanın kilosu tarlada 6 TL’den satılıyor. Amasya’da 2023 yılında 74 bin dekar alanda üretimi yapılan soğanın ekimi bu yıl 5 bin dekar aratarak 79 bin dekara yükseldi. Yaklaşık 430 bin ton rekolte bekleniyor. Bir dönem ‘kırmızı altın’ olarak adlandırılan soğan, düşen fiyatı ve maliyetlerdeki artışın etkisiyle bu yıl üreticisini üzdü. “Üretimde sıkıntı yok, problem satışta” Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 13’ünü Amasya’nın karşıladığını belirten Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Soğanın fiyatı 6 lira. Fiyat düşüklüğü nedeniyle çiftçilerimiz çok zor durumda” dedi. Fiyattaki dalgalanmaya işaret eden Cebeci, “15 gün önce soğan 12 TL’ydi. Birden 6 TL’ye düştü. İnşallah yetkililerin çözüm bulacağına inanıyorum. Türkiye’de üretimde sıkıntı yok. Sorun tarım ürünlerinin satışında. Ticaret Bakanlığının bu konuya el atması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. “Bu yıl Antalya bölgesine satış 3’te 1 düştü” Geçen yıl başta Antalya olmak üzere turizm hareketliliğinin yoğun olduğu deniz kıyısındaki şehirlere önemli miktarda ürün gönderdikleri hatırlatan soğan üreticisi Oğuz Çelik, bu yıl Antalya bölgesine satışın 3’te 1 düştüğünü söyledi. Uzun yıllardır ailece soğan üretimi ve pazarlanmasını yaparken bu yıl 3 ilde üretimini gerçekleştirecekleri toplam 30 bin ton soğandan 10 bin tondan fazlasını kış dönemi ihtiyacı için depolara taşıyacaklarına değinen Çelik, “Soğanı kesinlikle dışarıda, üstü ve etrafı açık bir yerde bekletemezsiniz” şeklinde konuştu. “Satılmayan mallarımız tarlalarda yandı” Haziran ayında büyük umutlarla başlayan soğan hasadının bu günlerde yerini hüsrana bıraktığını vurgulayıp maliyetinin altına inen soğan fiyatının üreticiyi de sevindirecek düzeyde olmasını isteyen Amasya Ziraat Odası Başkanvekili İsmail Kurt ise “Satılmayan mallarımız tarlalarda yandı. Soğanlar pazarlanamıyor. Buğday, şeker pancarı para yapmayınca çiftçimiz soğan ve patatese eğilim gösterdi. Sanırım soğanın çokluğundan dolayı da bu haldeyiz” ifadelerini kullandı.

Amasya’da kirazlar yarıştı Haber

Amasya’da kirazlar yarıştı

45 yarışmacının yetiştirdikleri kirazları sunduğu yarışmada birinci seçilen Nezlet Çekiç 5 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Yarışmada ikinci olan Naile Göl 4 bin TL, Turgut Karakaya ise 3 bin TL’lik para ödülü aldı. Üreticilere ödüllerini Amasya Valisi Yılmaz Doruk ve protokol üyeleri verdi. Bu yıl 50 bin tonun üzerinde bir rekolte bekleniyor Amasya’da geçen kiraz üretiminden ekonomiye yıl 1,1 Milyar TL katkı sağlandığını belirten Vali Doruk, bu yıl 50 bin tonun üzerinde bir rekolte beklendiğini açıkladı. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Amasya İl Özel İdaresi ve DOKAP’ın desteğiyle hazırladığı toplam tutarları 2,1 Milyon TL olan projelerle 61 bin 700 adet kiraz fidanından oluşan bin 234 dekar kiraz bahçesi tesis edildiğine de hatırlatan Doruk, “Bu noktada üreticilerimiz de kirazımızı daha kaliteli ürettiklerinde hem kendi gelirleri çoğalacak hem de Amasya kirazımızın pazar payı ile bilinirliği artacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem kiraz üreticilerimize hem de diğer çiftçilerimize devletimizin destekleri de artarak devam edecektir. Bu tür yarışmalar aslında sizlerle bir arada olmak için bir vesile olmakla birlikte, alın teriyle yetiştirdiğiniz tüm kirazlar bizlerin nezdinde zaten birincidir” diye konuştu. Ödül programına AK Parti milletvekili Haluk İpek ve CHP milletvekili Reşat Karagöz ile Belediye Başkanı Turgay Sevindi de katıldı.

In Amasya, the cherry branches are laden, with a yield of 50,000 tons. Haber

In Amasya, the cherry branches are laden, with a yield of 50,000 tons.

The harvest of the geographically indicated Amasya cherry has begun fruitfully, with an expected yield of 50,000 tons this year. Amasya Governor Yılmaz Doruk announced that the cherries produced are exported to various countries, primarily Germany and Russia. Germany and Russia Lead in Cherry Exports Governor Doruk explained that cherries are sold all over the world and the country, stating, "In 2024, we expect a yield of 50,000 tons from 28,000 decares, an increase of 39% compared to the previous year. We export primarily to Germany and Russia, as well as to Iraq and other countries." "Where there are good apples, there are also good cherries" Wishing the producers a bountiful harvest during his visit, Governor Doruk recalled that the '0900' variety cherry, one of the city's most important export products, was geographically registered as 'Amasya cherry' two years ago. He remarked, "Where there are good apples, there are also good cherries. Now, alongside Amasya apples, we also have Amasya cherries." Governor Doruk noted that Turkey, a leader in cherry production, ranks third in the world for cherry exports. "The international market prefers Turkish cherries for their quality, long harvest period, competitive price, and the preservation and transportation of the product in the cold chain. In Amasya, cherries are grown at altitudes ranging from 200 meters to 1,300 meters, with a harvest period that can last up to 75 days. The harvest period varies depending on altitude and seasonal temperature, typically running from mid-May to the end of July," he explained. Ali Pehlivan, a long-time cherry producer, hosted the harvest event, which was also attended by Provincial Director of Agriculture and Forestry Gürol Çetin and Amasya Chamber of Agriculture President Mustafa Cebeci.

Amasya’da dalları kiraz bastı, rekolte 50 bin ton Haber

Amasya’da dalları kiraz bastı, rekolte 50 bin ton

Coğrafi işaret tescilli Amasya kirazının hasadı verimli başladı. Bu yıl 50 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, üretilen kirazların Almanya ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildiğini açıkladı. Almanya ve Rusya kiraz ihracatında en başta Dünyanın ve yurdun dört bir yanına kiraz satışının yapıldığını anlatan Vali Doruk, “2024 yılında 28 bin dekar alanda bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 50 bin ton rekolte beklenmektedir. Almanya ve Rusya başta olmak üzere Irak ile diğer ülkelere ihracatımız oluyor” dedi. “İyi elmanın olduğu yerde iyi kiraz da olur” Katıldığı hasatta üreticilere bereketli kazançlar dileyip tarım şehrinin en önemli ihraç ürünlerinden olan ‘0900’ cinsi kirazın iki yıl önce ‘Amasya kirazı’ olarak coğrafi işaretle tescili edildiğini hatırlatan Vali Doruk, “İyi elmanın olduğu yerde iyi kiraz da olur. Artık Amasya elmasının yanında Amasya kirazı da var” diye konuştu. Kiraz üretiminde lider konumda olan Türkiye’nin ihracatında ise dünyada 3. sırada bulunduğunu hatırlatan Doruk, “Uluslararası pazarda Türk kirazı kalitesi uzun hasat dönemi, rekabetçi fiyatı, ürünün işlenerek soğuk zincirde muhafazası ve nakliyesinden dolayı tercih edilmektedir. Amasya’da kiraz 200 metre ile bin 300 metre rakım arasında yetiştirilmekte olup hasat süresi 75 güne kadar sürebilmektedir. Hasat zamanı rakım ve mevsim sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte mayıs ayı ortalarından temmuz ayı sonlarına kadar devam etmektedir” şeklinde konuştu. Uzun yıllardır kiraz üretimi yapan Ali Pehlivan’ın bahçesindeki hasada İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ile Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de katıldı.

Amasya’da domates hasadı başladı, 100 bin ton rekolte bekleniyor Haber

Amasya’da domates hasadı başladı, 100 bin ton rekolte bekleniyor

Sezonun ilk kızaran domateslerinin kilosu üretildiği serada 20 TL’den satıldı. Yaz sezonu boyunca domates üretimi yapılacak tarlalardan 100 bin ton rekolte bekleniyor. Verimli arazilere sahip kentte yılın ilk domatesini Aksalur köyü Çay Mahallesi’nden Çilli ailesi yetiştirdi. Sebahattin Çilli, özveriyle yetiştirdikleri domateslerin geçen yıla göre 20 gün önceden üretip satışa sunmanın mutluluğunu paylaştı. 100 bin ton rekolte bekleniyor Köye giderek birlikte hasat yaptıkları çiftçilere bereketli kazançlar dileyen Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, "2024 üretim yılında örtü altı sera ve açık alanda toplam 12 bin 200 dekar alanda yaklaşık 100 bin ton domates rekoltesi bekliyoruz" dedi. Gürol Çetin, kilosu 20 TL’den satılan domateslerin Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere, Doğu Anadolu Bölgesi ve diğer bölgelere gönderildiğini belirtti. "45 günlük ara sezonda Türkiye’nin domates ihtiyacını Amasya karşılıyor" Türkiye’de ağırlıklı olarak Akdeniz illerinde yapılan turfanda domates üretiminin Haziran ayı ortasında sona ermeye başlarken yurt genelinde yaklaşık 45 günlük bir ara sezon oluştuğuna işaret eden Çetin, "O süreçte Türkiye’nin domates ihtiyacını Amasya karşılıyor" diye konuştu. Yılın devamında seralarda ikinci ve üçüncü ürünler de yetişiyor Tarım şehri Amasya’nın üretim potansiyelinin daha da artacağına inanan Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci ise, "Çalışkan çiftçilerimizin azmiyle seralarda yılın devamında ikinci ve üçüncü ürünler de yetiştiriliyor. Domatesin yanına bir süre sonra salatalık, maydanoz, roka, marul, patlıcan ekip üreten çiftçilerimiz de var" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.