TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Amasya

AGRONEWS - Amasya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Amasya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu Haber

Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu

Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü mezunu 35 yaşındaki Ramazan Boğa, mezuniyet sonrası iş bulamayınca köyüne dönerek safran üretimine yöneldi. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucunda gıda, tekstil, parfüm ve ilaç sanayisinde kullanılan bu değerli baharatı yetiştirmeye karar verdi. Ayvalıpınar köyünde yarım dekar alanda başladığı üretimde ilk yıl 200 gram ürün elde eden Boğa, köylülerin "çiçekten para mı kazanacaksın; arpa, buğday ek" sözlerine rağmen vazgeçmedi. Beş yıl içinde ekim alanını 23 dekara çıkaran ve iyi tarım sertifikası alan girişimci, safran soğanlarını Türkiye'nin dört bir yanına pazarlamaya başladı. Sulak olmayan arazide de yetiştirilebilen safranın üretiminin çok zahmetli olmadığını belirten Boğa, büyük firmalara, otellere, restoranlara ve ilaç firmalarına ürün sağlıyor. Dünyaca ünlü Nusret'e yıllık 4,5 kilo safran satışı gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde 170 dekarlık arazide toplam 40 kilo safran üretilirken, ülkenin tüketimi 4 ton civarında bulunuyor. Amasya Valisi Önder Bakan, bir kilo safrandan yaklaşık 500 bin TL gelir elde edildiğini belirterek, Boğa'nın girişimini takdir etti. Vali, gençlerin masa başı iş beklemek yerine kendi işlerini kurabileceklerini vurguladı. İncelemeye Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal ve İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı Haber

Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı

Amasya’da 2 bin yılı aşkın bir süredir yetiştirilen ve coğrafi işaretle tescillenen Amasya misket elmasının hasadına başlandı. Bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümü, ince kabuğu, sulu ve gevrek yapısıyla bilinen bu özel elmanın üreticileri, elmanın Amasya'ya özgü olduğunu yatay kesildiğinde tohum yatağının yıldız şeklini almasıyla anlıyorlar. Arkeolojik kazılarda bulunan elma ağacı figürlü mozaikler, bu topraklarda elma yetiştiriciliğinin 2 bin yıl öncesine dayandığını kanıtlıyor. Yıldız Şeklindeki Tohum Yatağı Farkı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bu eşsiz elmanın diğer elma türlerinden ayrılan özelliklerine değindi. Amasya misket elmasının yatay kesildiğinde tohumlarının yıldız şeklini aldığını belirten Çetin, “Bu özellik, elmanın coğrafi işaret almasıyla da destekleniyor ve pazarlama açısından büyük katkı sağlıyor,” diye konuştu. Amasya Misket Elmasının Yaşatılması 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, Taşova'nın Alpaslan köyündeki bahçesinde yetiştirdiği elmalarla misket elmasının yaşatılmasına katkıda bulunmak istediğini belirtti. Yılmaz, “Bu elmanın tadı, kokusu ve rengi başka hiçbir yerde bulunmaz. Bu, Amasya’ya özgü bir miras,” dedi. 8 Bin Ton Rekolte Beklentisi Bu yıl 3 bin 642 dekarlık alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından yaklaşık 8 bin ton ürün bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Amasya İl Özel İdaresi ile birlikte yürüttüğü Amasya Misket Elması Gen Bahçesi Projesi kapsamında geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye misket elması bahçesi kurarak üretimi artırmayı hedefliyor.

Kızgüldüren üzümü yüz güldürüyor Haber

Kızgüldüren üzümü yüz güldürüyor

Amasya’nın Taşova ilçesinde yetiştirilen Kızgüldüren üzümü, üreticinin yüzünü güldürüyor. Taşova ilçesi Kızgüldüren köyünde yetiştirilen üzümün hasadına başlandı. Kızgüldüren üzümü hasadı, yıllardır baba ve oğlu tarafından titizlikle yapılıyor. Baba Şevki Önder ve oğlu Semih Önder tarafından yürütülen bu üretim süreci, köyün tarımsal geleneklerinin ve aile bağlarının canlı bir örneği olarak öne çıkıyor. Her yıl, bu 15 dönümlük araziden yaklaşık 15 ton üzüm hasat ediliyor. Hasat mevsimi boyunca, aile bireylerinin desteğiyle gerçekleştirilen işlerin ardından, üzümler, hem yerel pazarlar hem de çevre illerdeki tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Üzümler, köyün doğal şartlarında yetiştirilip, geleneksel yöntemlerle hasat ediliyor ve bu süreçte aile üyeleri arasında güçlü bir iş birliği ve dayanışma öne çıkıyor. Baba Şevki Önder, bir hayali uğruna çıktığı yolda devletten aldığı teşvikle üzüm bağ kurduğunu söyleyerek, “Bizim Kızgüldüren üzümü, Kazova narenciye diye geçiyor. Kazova diye de geçiyor. Taşova’ya indiğimizde pazarda ’bu nere üzümü?’ dendiğinde bizim ’Kızgüldüren üzümü’ diyoruz. Üzümün perakende kilosunu 50 liradan satıyoruz. Çiftçi olarak memnunuz. Gençlik bu işlere biraz özensin, her şeyi devletten beklemesin" dedi. Üzüm üreticisi oğlu Semih Önder ise babasının gönül verdiği mesleğini devam ettirdiğini söyleyerek, “Saat 05.30’da üzümü toplamaya başlıyoruz. 15 Ağustos’ta başladığımız hasadı eylül sonuna kadar bitiriyoruz. Yöremizde Kazova ve Kızgüldüren üzümü olarak geçiyor. 15 dönümlük bir alanda çalışma yapıyoruz. Dönümüne bir ton civarında üzüm hasat ediyoruz. Yani 15 ton civarında üzüm alıyoruz. Üzüm güzel, kalite güzel, biz de memnunuz, yüzümüzü güldürüyor. Kilosunu 50 liradan satıyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.