TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Amasya

AGRONEWS - Amasya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Amasya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasyalı Çiftçinin Buzla Don Kalkanı Yöntemi Başarı Getirdi Haber

Amasyalı Çiftçinin Buzla Don Kalkanı Yöntemi Başarı Getirdi

Amasya'da bir çiftçi, Şubat ayı sonunda tomurcuk açan 400 meyve ağacını aşırı soğuktan korumak için uyguladığı 'dondurarak dondan koruma sistemi' ile başarılı sonuç elde etti. Kar yağışı sonrası hava sıcaklığının -12 dereceye kadar düşmesine rağmen, buzla kaplanan ağaçlardaki meyveye dönüşecek çiçeklerin yüzde 80'i zarar görmeden korunabildi. Üç Gün Boyunca Ağaçlarını Buzla Kapladı Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyünde çiftçilik yapan Fatih Şahin, sıcaklıkların hızla düşmesiyle ağaçlarının üzerine su püskürterek buz tabakası oluşturdu. Şahin, “Bunu yapmasaydık, meyve alamayacaktık. Ama bu yöntemle ürünümüzü %80 oranında korumayı başardık,” dedi. Beklentilerin Üzerinde Başarı Sağlandı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde, tomurcukların beklenenden daha sağlıklı olduğu tespit edildi. İl Müdürü Gürol Çetin, “Dondurarak koruma yöntemi sayesinde çiçeklerin %80’inin sağlıklı olduğunu gördük,” açıklamasında bulundu. "Ağaçlar Kuruyacak" Denildi Ama Sonuç Şaşırttı Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci ise uzaktan bakıldığında buzla kaplanan bahçenin çiçek açmış gibi göründüğünü belirterek, “Bu ağaçların kuruyacağını bile söyleyenler oldu. Ancak yöntem başarılı oldu,” dedi. Haziran ayının ortasında ilk hasadını yapmayı bekleyen Fatih Şahin, yeni tarımsal tekniklerle don zararını en aza indirmeyi başaran üreticiler arasına adını yazdırdı.

Amasya’da Sözleşmeli Tarım Dönemi Başlıyor Haber

Amasya’da Sözleşmeli Tarım Dönemi Başlıyor

Türkiye’de tarımsal üretimde planlı ve sözleşmeli tarım dönemine geçiş çalışmaları kapsamında Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bünyesindeki Amesia Gıda, 2025 üretim sezonu için yeni bir model başlattı. Sözleşmeli Tarım Üreticiye Güvence Sağlayacak Sözleşmeli tarım, üretici ile alıcı arasında önceden belirlenen şartlara dayalı bir anlaşma modeli olup, üreticiye alım ve fiyat garantisi, alıcıya ise kaliteli ve düzenli ürün tedariki sağlıyor. Bu sistemle tarım üretimi daha güvenli ve sürdürülebilir hale getirilirken, çiftçilerin ekonomik olarak desteklenmesi hedefleniyor. İlk bilgilendirme ve sözleşme imza toplantısı, Arı Kadınlar Kooperatifi üyeleri ile Amesia Gıda Üretim Planlama Ekibi arasında Amasya DSYB Reşat Altınkaya Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kadın Üreticilere Destek Artıyor Yeni sezonda nohut, mercimek, mısır, fasulye ve domates gibi ürünlerin sözleşmeli olarak yetiştirilmesi planlanıyor. Özellikle kadın üreticilerin desteklenmesi ve Amasya’da planlı üretimin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Amesia Gıda yetkilileri, sözleşmeli tarımın sürdürülebilir tarımsal üretim ve ekonomik güvence açısından önem taşıdığını belirterek, “Kadın üreticilerimizin emeğinin karşılığını alması ve ürünlerinin pazarlanmasında sıkıntı yaşamamaları için bu modeli yaygınlaştıracağız” mesajını verdi. Kaynak: Objektif Amasya

Amasya’nın ‘Sarı Altını’ Çiçek Bamya Rekor Kırdı Haber

Amasya’nın ‘Sarı Altını’ Çiçek Bamya Rekor Kırdı

Amasya’nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının kuru hali, semt pazarında 3 bin 500 TL’den satılarak gram altını geçti. Halk arasında “sarı altın” olarak anılan bu değerli ürün, pazardaki en pahalı gıda maddesi oldu. Altın Gibi Değer Kazanıyor Bamyanın alıcı bulmasının altından daha kolay olduğunu belirten esnaf Metin Kantarcı, “Aynı altın borsası gibi bamya borsası var. Fiyatı bir iniyor, bir çıkıyor. 1,5 ay önce 2 bin 700 TL’ydi, şimdi 3 bin 500 TL’ye çıktı. Son aylarda fiyatı müthiş yükseldi, coştu. Bamyası olanlar bu süreçte ihya oldu” dedi. Bamyanın gece saatlerinde bile peşin para ile satılabildiğini belirten Kantarcı, "Geceleri kuyumcu açık değildir ama bamyacı açıktır. Çiçek bamyası gram altınla yarışıyordu, herhalde çeyrek altını da yakalayacak” ifadelerini kullandı. Zahmetli Hasat Fiyatı Yükseltiyor Sabah erken saatlerde çiçeğiyle birlikte toplanan minik bamyalar, daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bu işlemler geç saatlere kadar sürerken, bamyanın fiyatını artıran en büyük etken, hasadının zahmetli olması. Bamya üreticisi Emre Can Kantarcı, sürecin zorluğuna dikkat çekerek “Ekmesi, toplaması, dizmesi ve kurutması zahmetli olduğu için fiyatı daha da değerlenecek” dedi. Ekonomiye Büyük Katkı Sağlıyor Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven, geçen yıl 5 bin 500 dekarlık alanda 2 bin 500 ton bamya üretildiğini ve ekonomiye 367 milyon TL katkı sağlandığını belirtti. Güven, bu rakamın bu yıl daha da artacağını öngördüklerini söyledi.

Amasya Misket Elması ve Çiçek Bamyası İçin AB Tescil Başvurusu Haber

Amasya Misket Elması ve Çiçek Bamyası İçin AB Tescil Başvurusu

Amasya’nın meşhur misket elması ve çiçek bamyası için Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı. Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, başvuruların tamamlandığını ve 2026 yılı içinde iki ürünün de tescil edilmesini beklediklerini açıkladı. Elma 2 Bin Yıldır Yetiştiriliyor, Bamya ‘Çeyrek Altın’ Gibi Değerli Arkeolojik bulgulara göre 2 bin yıldır yetiştirilen, bir yüzü kırmızı, diğer yüzü yeşil olan Amasya misket elması ile rengini ve değerini hiç kaybetmediği için ‘çeyrek altın’ olarak adlandırılan çiçek bamyası, ününü sınırların ötesine taşıyor. Amasya'da 5 bin 500 dekarlık alanda ekilen ve yıllık 2 bin 500 ton üretimi yapılan çiçek bamyası ekonomiye 367 milyon TL katkı sağlarken, 3 bin 500 dekarlık alanda yetiştirilen misket elması da yıllık 150 milyon TL’lik ekonomik değer oluşturuyor. "Misket Elması Sindirimden Cilt Güzelliğine Birçok Faydasıyla Öne Çıkıyor" AB tescilinin, ürünlerin tanıtımına ve pazarlanmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, piyasada farklı elmaların da "Amasya misket elması" adıyla satıldığını vurgulayarak, "Gerçek Amasya misket elmasını yiyen, diğer elmalarla farkını çok net anlar. Sindirim sisteminden cilt güzelliğine kadar birçok faydası var." dedi. Çiçek bamyası, yaz boyunca sabah erken saatlerde çiçeğiyle birlikte toplanıp iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurutuluyor. Hem yaş hem kuru olarak satılan bamya, özellikle Konya düğün yemeklerinde vazgeçilmez bir lezzet olarak biliniyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin, bamyayla ilgili şu bilgileri paylaştı: "Çiçek bamyasının besin değeri etten bile yüksek. Türkiye’nin çiçek bamyası ihtiyacını büyük oranda Amasya karşılıyor." Bamya Gram Altınla Yarışıyor Amasya’da misket elmasının kilosu 60 TL, çiçek bamyasının kurusu ise 3 bin TL’den satılıyor. İşletme sahibi Ömer Balkar, bamyanın fiyatındaki artışa dikkat çekerek, "Bamyanın kilosu gram altınla yarışıyor. Taşova bamya pazarında toptan fiyatı 2 bin 800 TL’ye kadar çıktı, perakende fiyatı ise 3 bin TL’nin üzerinde." dedi. 2026 yılında AB coğrafi işaret tescilinin alınmasıyla, bu iki değerli ürünün Avrupa pazarında daha fazla tanıtılması ve ihracat potansiyelinin artırılması hedefleniyor.

Amasya’nın İki Lezzeti AB Tescili Yolunda Haber

Amasya’nın İki Lezzeti AB Tescili Yolunda

AMASYA (İHA) - Amasya’nın sembol ürünleri arasında yer alan misket elması ve çiçek bamyası, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili almak için başvuru sürecine girdi. İki bin yıllık geçmişe sahip elma ile yörede "çeyrek altın" olarak bilinen çiçek bamyası, uluslararası tanınırlık kazanma yolunda. Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, "Amasya çiçek bamyasının ardından Amasya misket elması için de Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusunu yaptık. 2026 yılı içinde ikisinin de tescilinin geleceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. ELMA 2 BİN YILLIK, BAMYA ÇEYREK ALTIN GİBİ DEĞERLİ Arkeolojik kazılara göre 2 bin yıldır yetiştirilen ve kırmızı-yeşil görünümüyle dikkat çeken Amasya misket elması, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından da önemli faydalarıyla öne çıkıyor. Çiçek bamyası ise yüksek besin değeri ve değişmeyen ekonomik değeri nedeniyle "çeyrek altın" olarak adlandırılıyor. AB TESCİLİ DAHA GENİŞ PAZARLARA AÇILMALARINI SAĞLAYACAK Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, coğrafi işaret tescilinin ürünlerin tanınırlığını artıracağını belirterek, "Birçok yerde satılan elmalar farklı olmalarına rağmen ‘Amasya misket elması' denilerek satılıyor. Amasya misket elmasının sindirimden tutun da cilt güzelliğine kadar birçok faydası var. Bu elmayı bir defa yiyen diğer elmalarla olan farkını çok net anlayabilir" dedi. "ÇİÇEK BAMYASI ETTEN DAHA BESLEYİCİ" Sabah erken saatlerde toplanıp ip dizilerek kurutulan çiçek bamyası, özellikle Konya ve çevresindeki düğün sofralarının vazgeçilmezi. Çetin, "Besin değeri olarak neredeyse etten daha yüksek. Türkiye'nin Çiçek bamyası ihtiyacını büyük oranda Amasya'mız karşılıyor" diye konuştu. "GRAM ALTINLA YARIŞIYOR" Misket elmasının kilosu 60 TL iken, çiçek bamyasının kuru hali 3 bin TL’yi buluyor. Esnaf Ömer Balkar, "Bamyanın fiyatı çok yükseldi. Gram altınla yarışıyor. Taşova bamya pazarında toptan kilosu 2 bin 800 TL'den satılıyor. Perakende fiyatı ise 3 bin TL'nin üzerinde" dedi.

Amasya’da Çiftçinin Dondurarak Dondan Koruma Yöntemi İlgi Çekti Haber

Amasya’da Çiftçinin Dondurarak Dondan Koruma Yöntemi İlgi Çekti

Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyünde yaşayan çiftçi Fatih Şahin, erken tomurcuklanan 400 nektarin ağacını soğuktan korumak için ilginç bir yöntem uyguladı. Ağaçların üzerine su püskürterek yüzeylerinde ince bir buz tabakası oluşturdu. “Buzun İç Kısmı Sıcak Kalıyor” Şubat ayında etkili olan kar yağışı ve -12 dereceyi bulan soğuklar, meyve tomurcuklarını tehdit etti. Ancak Şahin’in uyguladığı yöntem sayesinde buzun içerisi sıcak kaldığı için tomurcuklar korunmuş oldu. Çiftçi Fatih Şahin, uyguladığı teknikle ilgili olarak “Nektarin ağaçları erken uyandığı için dondan etkilenebiliyor. Ancak buzun iç kısmı dışarıya göre daha sıcak olduğu için tomurcukları soğuktan koruyor” dedi. “Bahçenin Yüzde 60’ı Kurtulacak” Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bölgede meyve ağaçlarının büyük çoğunluğunun henüz uyanmadığını belirterek bu yöntemin bahçeyi büyük ölçüde kurtardığını söyledi. “Eğer bu sistemi uygulamasaydı, tüm ağaçlar zarar görebilirdi. Ancak şu an için bahçenin yüzde 60’ı kurtulacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. Çiçek Açtı Sanılan Ağaçlar Buzla Kaplı Çıktı Bahçeyi gören köylüler ise şaşkınlık yaşadı. Yolda karşılaştığı manzara karşısında bahçeye giren Mustafa Gölbaşı, “Ağaçların çiçek açtığını sandım. Bembeyaz görünüyordu ama meğer buzmuş” dedi. Eşi Güllü Gölbaşı ise “Köpük sıkılmış sandık. Meğer tamamen buz kaplanmış. Manzarası çok güzel olmuş” şeklinde konuştu. Dondurarak dondan koruma yöntemi, bölgedeki diğer çiftçiler için de dikkat çekici bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

Amasya'da baraj ve göletlerdeki su yüzde 10'a kadar düştü Haber

Amasya'da baraj ve göletlerdeki su yüzde 10'a kadar düştü

Amasya'da bu kış beklenen yağışların azlığı kuraklık belirtilerini ortaya çıkardı. İldeki barajlar ve göletlerdeki su seviyeleri ortalama yüzde 10 oranına geriledi. Tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Yedikır Baraj Gölü, su seviyesinin azalmasıyla üç parçaya bölündü. İlkbaharı hatırlatan günler yaşanıyor Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, ilkbahar günleri yaşanıyor. Dağların tepelerindeki kardelen çiçekleri karsız açarken, çiftçiler umutlarını Şubat ve Mart aylarına taşıdı. "Baraj su seviyelerimiz ortalama yüzde 10-15 civarına geriledi" Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, "Önceki senelerde bu dönemde barajların su seviyeleri ortalama yüzde 65-70 iken, şu an yüzde 10-15 seviyesine çekildi. Akdağ'da bu aylarda 2 metre kalınlığında kar olurdu. Şu anda kar yok" dedi. "Umutlarımız Şubat ayına" Bölgedeki çiftçilerin son 2 yıldır kuraklığın getirdiği zorluklarla mücadele ettiğini aktaran Mustafa Cebeci, "Şu ana kadar istediğimiz ölçüde yağış almadık. Bu yıl da kurak geçti. Umutlarımız Şubat ayında. Güncel hava raporlarını sürekli takip ediyoruz. Önümüzdeki hafta kar yağışının öngörüldüğünü görüyoruz. Ancak yeterli olacağını düşünmüyorum" diye ekledi. Cebeci, zor bir sene geçireceği öngörülen çiftçilere, bahar ayları için susuzluğa dayanıklı ürünler ekmelerini tavsiye etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.