TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Antep Fıstığı

AGRONEWS - Antep Fıstığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antep Fıstığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"AB'nin Geri Çevirdiği Antep Fıstıkları Türkiye'de Satılmıyor"

"Geri Dönen Ürünler Binde Bir Oranında" Dr. Dilber, 2023'te Türkiye'nin 4,6 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini ve bunların yalnızca 6 bin tonunun geri döndüğünü söyledi. “Bin kamyondan yalnızca biri geri dönüyor. Bu da genellikle ticari anlaşmazlık veya evrak eksikliğinden kaynaklanıyor. Geri dönen ürünlerin büyük çoğunluğu, pestisit veya aflatoksin sorunuyla ilgili değil” dedi. "İade Olmayan Ürünler Üzerine Yanlış Haberler Yapılıyor" Dilber, ürünlerin geri gönderilmediği durumların bile kamuoyunda yanlış bir şekilde yansıtıldığını ifade etti. Rusya’nın, bir nar içinde sinek bulunması nedeniyle sadece bildirim yaptığını, ancak bu ürünleri geri göndermediğini söyledi. Buna rağmen, “Geri dönen narları Türkiye'de kim yiyecek?” gibi haberlerin yapıldığını belirterek, bu durumun gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Antep Fıstığı Bildirimleri Hakkında Bilgi 2024 yılında 56 bildirim alındığını ve bunlardan 17’sinin Amerika menşeli fıstıklardan kaynaklandığını açıklayan Dilber, Türk Antep fıstığı ile diğer ülkelerin fıstıkları arasında kalite, aroma ve fiyat farkı bulunduğunu ifade etti. Gıda Güvenliğinde Türkiye'nin Güçlü Konumu Dr. Dilber, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük tarımsal üreticilerinden biri olduğunu belirtti. Ülkenin 200’den fazla tarımsal ürünü 200 ülkeye ihraç ettiğini hatırlatarak, gıda güvenliği denetimlerinde yüksek standartlara sahip olduğunun altını çizdi. Artan Talep: Dubai Çikolatası Çılgınlığı Son dönemde popülerleşen Dubai çikolatasının Antep fıstığına olan talebi artırdığını söyleyen Dilber, bu durumun Türkiye’nin fıstık ihracatına olumlu etkiler sağladığını ifade etti.

Güneydoğu'nun Hububat İhracatında 2,8 Milyar Dolar Artış Haber

Güneydoğu'nun Hububat İhracatında 2,8 Milyar Dolar Artış

GAZİANTEP (İHA) – Güneydoğu Anadolu Bölgesi, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe büyük bir ihracat geliri elde etti. Bölgenin 10 aylık ihracat geliri 2,8 milyar dolara ulaşırken, bu alanda yapılan ihracat, sektördeki en yüksek rakamı oluşturdu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık 1 milyon ton daha az temel gıda ihracatı gerçekleştirilmiş olsa da, ortalama ihracat birim fiyatlarındaki artış sayesinde gelirdeki düşüş yalnızca yüzde 7,5 seviyesinde kaldı. Ekim ayında bölgeden yapılan ihracatta 76,7 bin ton makarna, 31,4 bin ton ayçiçek yağı, 13 bin ton tatlı bisküvi, gofret ve çikolata gibi ürünler öne çıktı. Bölge, Ekim ayında toplam hububat ihracatından 291 milyon dolar kazanç elde etti. DUBAİ ÇİKOLATASI İYİ BİR ÖRNEK Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, miktar bazında yaşanan azalışta buğday unu ihracatındaki düşüşün etkili olduğunu belirtti. Ancak, bölgenin ortalama ihracat birim fiyatlarının yüzde 19’a yakın bir artış gösterdiği vurgulandı. Kadooğlu, 10 aylık dönemde tatlı bisküvi ve gofret ile çikolata ve kakao içeren ürünlerin toplam ihracat geliri olarak 430 milyon dolara ulaşıldığını açıkladı. Bu ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatlarının 3,5 ila 4 dolar arasında değiştiği ve her yıl daha fazla gelir elde edildiği ifade edildi.  Kadooğlu, Gaziantep’in çikolata ve fıstık mamulleri üretiminde güçlü bir rekabete sahip olduğunu belirterek, bölgenin yeni pazarlama stratejileriyle daha fazla tanıtılması gerektiğini dile getirdi. Son dönemdeki Dubai Çikolatası fenomeninin tüm işletmeler için iyi bir örnek olduğunu söyleyen Kadooğlu, Gaziantep’in bu yükselişe yön verme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. TARIMDA KURAKLIK VE YENİ TEŞVİK BEKLENTİSİ Bu yıl yağışların azaldığını ve hububat ekimlerinde aksaklıklar yaşandığını belirten Kadooğlu, özellikle Ekim ayında Güneydoğu’daki yağışların geçen yılın yüzde 80 altında olduğunu vurguladı. Kuraklık, üreticilerin tarımsal verimlilik konusunda endişelerini artırmış durumda. Kadooğlu, çiftçilerin su tasarrufu sağlayan modern sistemlere yatırım yapabilmesi için yeni teşvik ve krediler beklediğini ifade etti. Kadooğlu, "Bu yıl 35. yaşını kutlayan GAP projesi, bölgemizdeki tarım arazilerinin suya kavuşması konusunda bugüne kadar büyük katkılarda bulundu. Devletimiz bölgedeki illerinin kalkınması için çok değerli projeler geliştirdi. Küresel iklim değişikliğine bağlı sorunların çözümünde çiftçiye yönelik yeni destekler, bugüne kadar yapılan yatırımların verimliliğine de katkı sağlayacaktır" dedi.

Antep Fıstığı, Toros Fıstığı Olarak Anılacak Haber

Antep Fıstığı, Toros Fıstığı Olarak Anılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yerelden kalkınma projeleri kapsamında çiftçilere destek vermeye devam ediyor. Korkuteli ilçesindeki Küçükköy Mahallesi'nde dört yıl önce başlayan Antep fıstığı projesi başarıyla tamamlandı ve ilk hasat yapıldı. Antalya iklimine adapte edilen bu fıstık, "Toros fıstığı" olarak adlandırılıyor. İlk Hasat Hediyesi Projenin ilk ürünleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e hediye edildi. Başkan Böcek, "Kuraklık yaşayan bölgelere çözüm sunabilecek alternatif ürünlerle sürdürülebilir tarımı teşvik ediyoruz," diyerek projeye verdikleri önemi vurguladı. Su Kaynakları Kısıtlı Bölgeler İçin Çözüm Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel, "Antalya'nın su kaynakları tarımsal üretim için yeterli değil," dedi. Bu nedenle su ihtiyacı az olan Antep fıstığının bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor. Çiftçilerden Destek ve Başarı Proje sayesinde ilk kez Toros fıstığı eken çiftçilerden Caner Akansel, başarılı sonuçlar aldıklarını ve diğer çiftçilere örnek olduklarını belirtti. Akansel, "Bölge ekonomisine katkı sağlamak için bu fidanlarla daha fazla verim elde etmeyi hedefliyoruz," dedi. Bu proje, su tasarrufu sağlayarak bölgedeki çiftçilerin sürdürülebilir tarım yapmasına olanak tanıyor. Kaynak: Cevat Alp

‘Sivas’ta yetişmez’ denilen ürünler meyvelerini verdi Haber

‘Sivas’ta yetişmez’ denilen ürünler meyvelerini verdi

Sivas’ta alternatif tarım ürünlerine olan ilgi her geçen gün artıyor. ‘Sivas’ta yetişmez’ denilen ürünleri deneyen çiftçiler, yetiştirdikleri ürünlerle adından söz ettiriyor. Suşehri ilçesine bağlı Günlüce köyünde de "Antep Fıstığı Aşılama Kapama Bahçe Yapma Projesi" uygulandı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, menengiç ağaçlarının aşılanması ile Antep fıstığı üretimi yapılan bölgede incelemelerde bulundu. Ağaç başına 3-5 kilo verim bekleniyor Yıldız yaptığı açıklamada, “Antep fıstığı anacı olan menengiç ağaçlarının doğal olarak yetiştiğinin tespit edilmesinden sonra 2008-2011 yılları arasında 3 yıl süreyle aşılama projesi kapsamında toplam 50 bin adet aşı yapılmıştır. Ortalama her bir anaç bitkiye 4 adet aşı yapıldığı düşünülecek olursa yaklaşık 12 bin 500 adet menengiç anacına Antep fıstığı aşılanmıştır. Akabinde yapılan kontroller ve değerlendirmeler neticesinde aşılama işleminin başarılı olduğu görülmüş ve gelen talepler de değerlendirilerek 2014-2016 yılları arasında ikinci bir aşılama projesi gerçekleştirilmiştir. Burada da 34 bin adet aşı yapılmıştır. İki proje sonucunda toplam yaklaşık 21 bin yabani menengiç anacına Antep fıstığı aşılaması yapılmıştır. Antep fıstığı periyodisite gösteren bir meyve türü olduğundan üretim yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Bölge halkı ile yapılan görüşmelerde 2023 yılında verime gelen ağaçlarda ağaç başına verim ortalama 1-2 kilogram iken, 2024 yılında ise tahmini olarak ağaç başına 3-5 kilogram olarak beklenmektedir” dedi.

Antep fıstığı lisanslı depoda ürün alımları devam ediyor Haber

Antep fıstığı lisanslı depoda ürün alımları devam ediyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi tarafından fıstık üreticilerine destek sağlamak amacıyla alımı yapılan ‘Boz Kavlak’ Antep Fıstığı lisanslı depoda muhafaza altına alınmaya başlandı. Gaziantep-Nizip karayolu üzerinde kurulu bulanan ve fiziki 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olan Antep Fıstığı Lisanslı Depoda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve beraberindeki heyet incelemelerde bulundu. Üreticilerle bir araya gelerek, ürün alım işlemlerini yerinde kontrol eden Başkan Şahin, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Uygur’dan lisanslı deponun işleyişi hakkında bilgiler aldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi boz kavlak fıstığın alımına başladı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, boz kavlak fıstığın alımına başlandığını belirten Şahin, üreticilerin yanında yer alarak Antep fıstığının değerini lisanslı depoculuk ile koruduklarını ifade etti. Aylardır fıstık üreticisi ile sahada çalıştıklarını ve ihtiyaçlar doğrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi dün olduğu gibi bugün de çiftçinin yanında. Elimizden geldiğince takım ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalışıyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor şartlarda elde ettiği ürün değerini kaybetmeden değerini koruyor. Maliyetler düşüyor ve ücretsiz yapılan desteklerle çiftçimizin kâr marjını arttırıyor ve fıstığın hak ettiği değere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu mantıkla çalışmamızı tamamladık. Aylardır fıstık üreticimizle beraber sahada çalıştık. Onlar ne istiyorsa kararları aldık. Dün itibariyle boz kavlak fıstığı almaya başladık. Yüksek bir memnuniyetin olduğunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun. Bu yıl var yılı, bereket yılı. Sonunda fıstık üreticimiz emeğinin hakkını alacak. Alımlar devam edecek, lisanlı depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumuş olacağız. Bizim açımızdan baklavalık olan boz kavlak fıstığı almak çok önemli bir karardı” dedi. Konuşmasında lisanslı depoculuk faaliyetinin çiftçiye sağladığı avantajlar üzerinde duran Başkan Fatma Şahin, “Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisanslı depoculuk çok önemliydi. Antep fıstığı bizim yeşil altınımız. Banka ne ise lisanslı depoculuk da bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünün değerinde satılmasını sağlıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ile beraber çalışıldı. Bu modelde stopaj yok, nakliye ve laboratuvar desteği var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randıman ortalamaları alınıyor. Bunların hepsi göz önünde tutularak fıstığın kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiğinde alınıyor, çuvallanıyor ve depolanıyor. Burada yıl boyunca altının bankada durması gibi, çiftçimiz ihtiyacı olduğunda istediği zaman istediği şekilde malını alabiliyor. Bu sistem fıstıkta şu anda yaşanan sorunları çözmek için büyük bir ilaç oldu” şeklinde konuştu. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Uygur ise Antep fıstığı Lisanslı Deponun işleyişi ve sağladığı avantajlar hakkında bilgiler verdi. Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep’te kurulan Antep Fıstığı Lisanslı Deponun, fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet desteklerini de beraberinde sunduğunu söyledi. Antep Fıstığı Lisanslı Deponun ürünün en iyi şartlarda saklanarak, kalite ve güvenliğinin artmasına katkı sunduğunu kaydeden Uygur, tesisin aynı zamanda ürünü işleyen firmalar için de istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sağladığını dile getirdi. Lisanslı depoya teslim edilen ürünün ilk olarak laboratuvar ortamında analiz edilerek sınıflandırıldığını vurgulayan Uygur, bu ürünlerin daha sonra diğer ürünlerle karıştırılmadan barkod sistemiyle çuvallanarak demir kafesler içerisinde muhafaza altına alındığını söyledi. Tesise; kırmızı kabuklu, ben kavlak ve boz kavlak Antep fıstıklarının kabul ediğini aktaran Uygur, dileyen çiftçinin ürününü Türkiye Ürün İhtisas Borsası aracılığıyla elektronik ortamda satışını gerçekleştirebileceğini, isterse de ürününü tekrar geri alabileceğini ifade etti. Güvenli ve sağlıklı depolama, tüm risklere karşı koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alım-satım imkânı sağlayan Antep Fıstığı Lisanslı Deponun üreticilere çeşitli devlet destekleri imkânı da sağladığını vurgulayan Uygur, “Üreticilerimize devletimiz tarafından ton başına 100 TL nakliye desteği, ton başına 30 TL aylık depo kira desteği ve parti başına da 25 TL analiz desteği verilmekte” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir boz kavlak fıstığın alımına başladı Haber

Gaziantep Büyükşehir boz kavlak fıstığın alımına başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, boz kavlak fıstığın alımına başlandığını duyurarak, fıstığın stokçuların inisiyatifine bırakılmadığını, lisanlı depoculuk ile değerini koruduğunu belirtti. Şehir ekonomisinin önemli bir ürünü olan Antep fıstığının değerini koruması ve üreticinin maddi açıdan zarar görmemesi için Başkan Fatma Şahin’in müjdelediği baklavalık boz kavlak fıstığın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketler aracılığıyla alımına başlandı. Hasat öncesi ve hasat zamanı saha çalışmalarına bizzat katılarak çiftçilerin önerileri doğrultusunda büyükşehir belediyesinin başlattığı çalışma ile çiftçinin emeği korunacak. Alımı yapılan fıstıklar lisanlı depolarda korunacak Gaziantep Ticaret Borsası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı iş birliğinde kurulan Antep fıstığı Lisanslı Depoları’nı ziyaret eden Başkan Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan fıstıkların bu tesiste korunacağını belirtti. “Tesis üreticiye nakliye, depo ve analiz desteği sağlıyor” Lisanslı depoculuk kapsamında alınan fıstıklar analizler yapılarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde saklanıyor. Devlet garantisi altında hizmet veren tesis üreticilere nakliye, depo ve analiz destekleri sağlıyor. Türkiye’de fıstık alanında bir ilk olan tesisin özellikleri hakkında bilgi alan Başkan Şahin, “Ürünlerin hasat zamanı çiftçimizin elindeki fıstık alınıyor değer zamanı, çiftçi ne zaman isterse satılıyor. Hiçbir stokçunun inisiyatifine bırakılmıyor” diyerek planlamanın avantajlarından bahsetti. “Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun” Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada aylardır fıstık üreticisi ile sahada çalıştıklarını ve ihtiyaçlar doğrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi çiftçinin bugün de yanında ve elimizden geleni takım ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalışıyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor şartlarda elde ettiği ürün değerini kaybetmeden değerini koruyor. Maliyetler düşüyor ve ücretsiz yapılan desteklerle çiftçimizin kar marjını arttırıyor ve fıstığın hak ettiği değere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu mantıkla çalışmamızı tamamladık. Aylardır fıstık üreticimizle beraber sahada çalıştık. Onlar ne istiyorsa kararları aldık. Dün itibariyle boz kavlak fıstığı almaya başladık. Yüksek bir memnuniyetin olduğunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun. Bu yıl var yılı bereket yılı. Sonunda fıstık üreticimiz emeğinin hakkını alacak. Alımlar devam edecek, lisanlı depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumuş olacağız. Bizim açımızdan baklavalık olan boz kavlak fıstığı almak çok önemli bir karardı” dedi. “Lisanslı depoculuk çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünü değerinde satabilmesini sağlıyor” Konuşmasında lisanslı depoculuk faaliyetinin çiftçiye sağladığı avantajlar üzerinde duran Başkan Fatma Şahin, “Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisanslı depoculuk çok önemliydi. Antep fıstığı bizim yeşil altınımız. Banka ne ise lisanslı depoculukta bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünü değerinde satılmasını sağlıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ile beraber çalışıldı. Bu modelde stopaj yok nakliye ve laboratuvar desteği var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randıman ortalamaları alınıyor. Bunların hepsi göz önünde tutularak fıstığın kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiğinde alınıyor, çuvallanıyor ve depolanıyor. Burada yıl boyunca altının bankada durması gibi çiftçimizin ihtiyacı olduğunda istediği zaman istediği şekilde malını alabiliyor. Bu sistemle fıstıkta şu anda yaşanan sorunları çözmek için büyük bir ilaç oldu” diye konuştu.

Yılın ilk Antep fıstığına GTB'den ödül Haber

Yılın ilk Antep fıstığına GTB'den ödül

Gaziantep tarımsal üretiminde önemli bir yer tutan Antep fıstığında 2024 yılının ilk ürünü hasat edildi. Gaziantep'in Karkamış ilçesine bağlı Teketaşı köyünden çiftçi Abdurrahman Açıkgöz tarafından yetiştirilen yılın ilk mahsul kırmızı kabuklu Antep Fıstığı Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi. Gaziantep ismiyle özdeşleşen, kent ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan ‘Yeşil Altın' Antep fıstığında, 2024 yılının ilk erkenci ürünü hasat edildi. Doğal rengine ve tadına hasat mevsiminde yaklaşık bir ay önce kavuşan sezonun ilk Antep fıstığı için GTB'de ödül töreni düzenlendi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özmen ve Genel Sekreter Özgür Bayram'ın katılımıyla gerçekleştirilen törende, 2024 yılının ilk fıstığını yetiştiren çiftçi Abdurrahman Açıkgöz Cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi “Antep fıstığı bizim gözbebeğimiz” GTB tarafından yılın ilk Antep fıstığına yönelik her yıl geleneksel olarak düzenlenen ödül töreninde konuşan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Akıncı, “Antep fıstığı Gaziantep'in göz bebeği tarım ürünlerinin başında gelmekte. Bu topraklarda yüzlerce yıldır bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Antep fıstığının ilk hasadını bu nedenle her yıl adeta bir bayram sevinci içerisinde karşılıyoruz” dedi. Antep fıstığının Gaziantep için tarımsal bir üründen çok daha öte bir değer olduğuna işaret eden Akıncı, “Ata yadigârı, kültürel ürünümüz Antep fıstığı bu topraklar için sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi ve marka değeri oluşturmakta. Şehrimizin ismini taşıyan, yeşil altın olarak gördüğümüz Antep fıstığı; güçlü sosyal ve kültüre etkileşiminin yanı sıra Gastronomi kenti unvanımızın da en büyük tamamlayıcı unsurudur” şeklinde konuştu. Borsadan ilk fıstığa cumhuriyet altını ödül Antep fıstığı ile ilgili farkındalık oluşturmak ve çiftçiyi üretime teşvik etmek amacıyla her yıl geleneksel olarak sezonun ilk kırmızı ben fıstığını yetiştiren üreticiyi ödüllendirdiklerini kaydeden Akıncı, amaçlarının hem Gaziantep Ticaret Borsasının kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği önemli bir geleneği yaşatmak hem de üretimi zor ve meşakkatli olan Antep fıstığını yetiştiren üreticiyi küçük bir hediyeyle de olsa onura etmek olduğunu söyledi. Bu sene Antep fıstığında var yılı olduğunu hatırlatan Akıncı, bazı bölgelerde yaşanan dolu olayı ve kendini hissettiren iklimsel değişikliklerine rağmen verimli bir sezon geçmesini beklediklerini belirterek, üreticilere bereketli bir hasat mevsimi temennisinde bulundu. İkinci defa ilk fıstığı yetiştirdi Yılın ilk Antep fıstığını üreten çiftçi Abdurrahman Açıkgöz ise ikinci kez yılın ilk Antep fıstığını yetiştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadığını dile getirdi. Geçen yıl da Gaziantep Ticaret Borsasına senenin ilk mahsul Antep fıstığını kendisinin getirdiğini hatırlatan Açıkgöz, “Köyümüzde yıllardır Antep Fıstığı üretimi ile iştigal etmekteyiz. Yaklaşık 150-200 dönümlük bir bahçede üretim yapıyoruz. Bahçemizde bulunan fıstıkların bir kısmı Barak Yıldızı ismiyle adlandırdığımız özel cins fıstık ağaçlarından oluşmakta. Bu ağaçlar kendi cinslerinden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak hasada hazır hale gelmekte. Bu sene sabah erken dalından kopardığımız ilk kırmızı kabuklu fıstıkları borsaya getirdim. Geçen seneki ilk fıstığa göre göre bu seneki fıstıklarımız 10 gün daha önce olgunlaştı. Tüm çiftçilerimize kazasız ve verimli bir sezon diliyorum ayrıca Gaziantep Ticaret Borsamıza fıstık üreticilerimize gösterdiği yakın ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından sezonun ilk kırmızı kabuklu Antep fıstığını yetiştiren çiftçi Abdurrahman Açıkgöz'e tam altın takdim edildi.

Antalya’da Antep fıstığı çalıştayı düzenlendi Haber

Antalya’da Antep fıstığı çalıştayı düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel'in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştay 7 Aralık 2023 tarihinde Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi, Antalya Ziraat Odası, Antalya Tarım İl Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü, Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi ve Antalya Ziraat Odası kurumlarından temsilciler, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.  Antalya'da Antep Fıstığı yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz  Çalıştay sırasında haber sitemize konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel, Başkan Muhittin BÖCEK’ in tarımsal vizyonu ve rehberliği ile başlattıkları “Yerelden Kalkınma” projesi kapsamında, üreticilere alternatif ürün desteklemesi yaptıklarını, Antep Fıstığı'nın da Antalya iklimine çok uygun olduğunu ve bu konuda üretimi destekleyeceklerini ifade etti. Seda Özel konuyla ilgili şunları söyledi: "Amacımız kırsalda nüfus popülasyonu homojen bir hale getirmek. Yani yaş ortalamasını altmışlardan kırklara çekmek ya da erken emekli olanların tarıma özendirilmesi, bu bölgede yatırım yapmaları kırsalı daha çok tercih etmeleri. Biliyorsunuz bir pandemi yaşadık ve iş yerleri kapandı bu dönemde insanlar köylerine geri geldi ve orada geçinmek için ekip dikmeye başladı. Bu dönemde kırsalda pek çok mikro desteklemeler yaptık, fide-fidan-tohum hibelerinden canlı hayvan desteklemelerine ve bunların üretim ve yetiştiriciliğinin eğitimlerine kadar.  Yine global anlamda yaşanan sorunlar- savaşlar şehrimizin çok göç alması da merkezde yaşamı zorlaştırdı, artık ev kiraları çok yüksek, hayat zor ama kırsalda üretebilir, daha mutlu yaşayabilir, gelir elde edebilir ve ekilmeyen dikilmeyen çok atıl arazimiz var bunları değerlendirebilir ekonomiye kazandırabiliriz. Ne yazık ki bu arazileri zaman içerisinde gençler satıyor, elden çıkartıyor. Başkanımız da bu yörenin insanı olarak yerel topraklarımızın yerelde, atamızdan dedemizden miras kalan bu yerlerin tekrar yine onun değerini bilecek olan torunları tarafından işlensin değerlensin ve yönetilsin anlayışı ile hareket ediyor. Bu alanların gençlere cazip hale getirilmesi ile ilgili bizlere verdiği talimatla bizler de Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteklemeleri üreticimizle işbirliği içerisinde yapıyoruz. Fıstık da bunlardan biri. Önce aromatik bitkilerle başladık. Çünkü kırsalda çok ciddi bir kuraklık sorunu var. Bu kuraklık sorunundan da en çok etkilenecek olan şehirlerin başında Antalya geliyor. Dolayısıyla içme suyu ile ilgili sorun zaten varken bir de çok su tüketen, meyveciliğin yapılıyor olması da ekstra zarar. Şimdiden onlarca yıl sonrasının planını yapıyor ve ürün çeşitliliği üzerine çalışıyoruz. Bakanlık tarafından tabii ki bunların yapılması gerekiyor ve bir takım çalışmalar yürüttüklerini biliyoruz, ancak biz de büyükşehir yasasıyla bu göreve talip olduk ve çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz." Tarımda üretim çeşitliliği hamlesi yaptık Antalya Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel basın mensuplarına Antalya'da büyük bir üretim çeşitliliği hamlesi yaptıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.   'Gelecekte ve bugün de gelmiş olan iklim sorununa yönelik, bunu öngörerek, daha az su tüketen, üretim çeşitliliği hamlesi yaptık.Tıbbi ve aromatik bitkilerden lavanta, kekik, adaçayı, safran, sahlep, zerdeçal, zencefil gibi çok geniş yelpazede aromatik bitki yetiştiriciliğini destekliyoruz, uygun olduğu alanlarda yetiştirilmesini teşvik ediyoruz. Çiftçilere ücretsiz toprak analizi, eğitim, tarımsal sulamada enerji giderlerinde destek ve fide-fidan- tohum, kovan, makina teçhizat desteği sağlıyoruz. Yine Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu içerisine bir laboratuvar kurduk. Bu laboratuvarda da bu tıbbi aromatiklerin işlenmesi ve mamulleştirilmesiyle yani yağının çıkartılması ve işlenmesi ile ilgili hem eğitim vereceğiz hem hizmet vereceğiz. Oradaki halkın bu konuda bilinçlenmesi ve bu ürünlerin yaygınlaştırılması için, örneğin; lavanta yetiştirip yağını satabilir, yağıyla gelir elde edebilir ya da kurutulmuş olarak değerlendirebilirler. Turistik amaçlı bile aslında gelir elde edebilir. Amacımız katma değeri yüksek ve Antalya iklimine uygun ürünlerin üretilmesini sağlamak ve çiftçinin refah düzeyinin artırılmasına katkıda bulunmak.' Antep fıstığı üretimine büyük ilgi var, Korkuteli fıstığı yolda  Seda Özel neden Antalya'da fıstık çalıştayı yaptıklarını da şöyle ifade etti.  'Biz fıstıkla ilgili ilk çalışmaya başladığımızda dediler ki adı üstünde bu Antep fıstığı Antep' te olur. Hayır, Antep fıstığının biz Antalya'da olduğunu da gördük. Antep fıstığı gerçekten bizim topraklarımıza çok uygun, bu durumda Korkuteli fıstığı da yolda. Bizim şu anki suyumuzu ve bundan sonraki yıllarda tüketilmesi öngörülen suyumuzla da mutlu olabilecek ve bu mutluluğu da bize sarı altın dediğimiz ürünleriyle verecek bir alternatif üretim modelinin Antalyamıza çok yakışacağını çok da güzel gelir getireceğini düşünüyoruz. Bu konuda çiftçilerimize hem teorik hem uygulamalı eğitim veriyoruz. Şimdi fidanlarımızı teslim ettik. Örnek demonstrasyon bahçeler kurduk yaklaşık 15 tane mahallemizde. 4000 tane fidan dağıttık. 3500 adet de bu sene içerisinde dağıtıma devam edeceğiz. Üreticilerimize 2 dönümden az olmamak kaydıyla bahçe kurduruyoruz. Çünkü bunların tozlayıcıları ayrı, meyve veren ağaçları ayrı olduğu için kapalı bahçe olması gerekiyor ve örnek bahçeler olması gerekiyor ki halk burada da görebilsin, dokunabilsin. Yetiştirmeye talip olanları da şu anda profesyonelce üretim yapılan arazilerde gerekli eğitimleri bizzat yerinde göstererek yapmayı planlıyoruz. Fıstığın hem soğuklama ihtiyacı var hem de sıcaklık ihtiyacı var. Istediği soğuklamayı ve sıcağı almazsa meyvenin içini doldurmaz. Kabuğun için doldurması için gerekli sıcaklık ihtiyaçlarını şu anda biz 15 ayrı mahallede deniyoruz ama en verimli hangisi olacaksa ona göre ilerleyeceğiz. Tabi bizim için güzel ve heyecanlı bir deneme olacak. Çok güzel yeni çeşitler var, üç dört yılda meyve vermeye başlıyor. Biz de bunlardan seçtik. Biraz da erkenci çeşitler tercih ettik. Çünkü turistik anlamda turistlere de çok cazip gelen bunu yaşken tazeyken tüketmek de ayrı bir lüks ve kuru fiyatı ile aynı fiyata satıyorlar. Aslında daha da karlı çünkü yaş olduğu için daha ağır bastığından daha iyi fiyata satıyorsunuz. Amacımız biraz bu yönde uzman hocalarımızın da bize verdiği destek ve tavsiye ile yaş olarak tüketilmesi ve erkenci çeşitlerin kullanılması ile ilgili bir çalışma başlattık. Inşallah önümüzdeki yıllarda çok güzel sonuçlarını görmeyi bekliyoruz. ' Antalya Büyükşehir olarak verdiğimiz desteklerle yüzde yirmi tarımda alan genişlemesi sağladık  Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel tarımda desteklerin artarak devam edeceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.  ' Gazipaşadan Kaş'a kadar örtü altı yetiştiriciliğinde Türkiye' de birinci sıradayız. Tropik meyvelerde birinci sıradayız. Meyve sebzede yine çok ileri düzeydeyiz. Narenciyede portakalda birinci sıradayız, zaten markamız Finike portakalı coğrafi işaretli. Bizler burada mikro ve makro tarımsal destekler yaptık. Mesela büyük tarımsal sulama tesisleri kuruyoruz, üreticinin suya kavuşmasını sağlıyoruz. Kapama bahçeler kurdurttuk, gerçekten de çok fazla gencimiz tekrar kırsalda üretmeye başladı. Baktı ki köyde de geçinebiliyor gerçekten kırsala geri göçü ciddi anlamda biz gerçekleştirdik. Çiftçi sayısındaki artışı bariz bir şekilde tespit edebiliyoruz.51 tane sulama kooperatifine enerji desteği veriyoruz. Tarımsal sulama elektrik giderlerinin %85 ni karşılıyoruz. Bunu da bizim güneş enerji santralimiz var. Orada ürettiğimiz enerjimizle yapıyoruz ve bir kısmını da kendi bütçemizden karşılıyoruz. Ayrıca 15 tane de kendi tesisimiz var işlettiğimiz. Burada da yaklaşık 22 bin çiftçi ailesine enerji desteğinde bulunuyoruz. Sadece enerji desteğinde bulunduklarımızda üretime geri dönen çiftçi oranında civarında bir artış var. Üç yılda yüzde on bir gerçekten ciddi bir oran. Alan genişlemesi de aynı şekilde, yüzde yirmi civarında ulaştı. Hedefimiz herkesin refah payından eşit haklarda faydalanması. Şehir merkezinde kendini asgari ücrete mahkum hisseden eğitimli gençlerimizi tarım yapmaya davet ediyor ve ve onları destekliyoruz.'

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.