TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Antep Fıstığı Hasadı

AGRONEWS - Antep Fıstığı Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antep Fıstığı Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antep Fıstığı, Toros Fıstığı Olarak Anılacak Haber

Antep Fıstığı, Toros Fıstığı Olarak Anılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yerelden kalkınma projeleri kapsamında çiftçilere destek vermeye devam ediyor. Korkuteli ilçesindeki Küçükköy Mahallesi'nde dört yıl önce başlayan Antep fıstığı projesi başarıyla tamamlandı ve ilk hasat yapıldı. Antalya iklimine adapte edilen bu fıstık, "Toros fıstığı" olarak adlandırılıyor. İlk Hasat Hediyesi Projenin ilk ürünleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e hediye edildi. Başkan Böcek, "Kuraklık yaşayan bölgelere çözüm sunabilecek alternatif ürünlerle sürdürülebilir tarımı teşvik ediyoruz," diyerek projeye verdikleri önemi vurguladı. Su Kaynakları Kısıtlı Bölgeler İçin Çözüm Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel, "Antalya'nın su kaynakları tarımsal üretim için yeterli değil," dedi. Bu nedenle su ihtiyacı az olan Antep fıstığının bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor. Çiftçilerden Destek ve Başarı Proje sayesinde ilk kez Toros fıstığı eken çiftçilerden Caner Akansel, başarılı sonuçlar aldıklarını ve diğer çiftçilere örnek olduklarını belirtti. Akansel, "Bölge ekonomisine katkı sağlamak için bu fidanlarla daha fazla verim elde etmeyi hedefliyoruz," dedi. Bu proje, su tasarrufu sağlayarak bölgedeki çiftçilerin sürdürülebilir tarım yapmasına olanak tanıyor. Kaynak: Cevat Alp

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti Haber

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti

Antep fıstığı üreticisi Mahmut Akkılıç, yörede üretilen fıstığın geleneksel yöntemlerle işlenmesinden doğan zorlukların aşılması amacıyla ilçeye bağlı Fıstıklı Mahallesi'nde 4 bin 800 metrekare alan üzerinde tesis kurdu. Daha önce toplanmasından kurutulmasına kadar tüm aşamalarında insan gücünün kullanıldığı ürünün işlenmesinde bu işletme sayesinde modern süreçlere geçildi. "Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk" Akkılıç, AA muhabirine, çocukluğundan beri ailesiyle fıstık yetiştirdiklerini söyledi. Tesisi kurmadan önce fıstıkları geleneksel yöntemlerle toplayıp işlediklerini ve bunun çok zahmetli olduğunu belirten Akkılıç, şöyle devam etti: "Fıstık yaşken bozulan bir ürün. Erken işlenmesi gerekiyor. Ağaçtan toplanıp işlenmesi bizim için zahmetli oluyordu. Bir günde yaklaşık 18 saatimizi alıyordu. Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk. Bütün işlemi elle yapıyorduk. Ürettiğimiz fıstık miktarı artınca bu işlem gücümüzü aştı ve işçi tutmak zorunda kaldık. Bu bizim için maddi kayıptı." Sürecin zahmetli olması dolayısıyla çoğu zaman ürünlerini yaşken satmak zorunda kaldıklarını, bunun da az kazanmalarına yol açtığını dile getiren Akkılıç, bu sebeple fıstık işleme tesisi kurmaya karar verdiğini söyledi. Tesiste hem kendisinin hem de yöre çiftçisinin ürünlerinin işlendiğini ifade eden Akkılıç, ürünlerin burada çöplerinden ve dış kabuklarından ayrıldığını, boş ve dolu ayırma ve kurutma gibi işlemlerden geçirildiğini anlattı. Tesiste yaklaşık 4 ay süren sezon boyunca 25 kişiyi istihdam ettiğini belirten Akkılıç, "Bu yıl 300 ton fıstığı işledim, 1000 üreticiye hizmet verdim. Ürünün alımı, satımı ve işlemesinde üreticilere yardımcı olduk. Tesisle, geleneksel olarak yaptığımız uygulamadan modern yönteme geçtik." dedi. Akkılıç, tesisi özellikle fıstık için kurduğunu fakat ilçede badem üretiminin de artmasıyla bu ürün için de makineler aldığını ifade ederek, fıstığın ardından bademe başlayacağını ve bu yıl yaklaşık 300 ton badem işlemeyi öngördüğünü söyledi. Başarı Mahallesi'nde 40 yıldır fıstık üretimi yapan 73 yaşındaki Sabri Arıtürk de bahçesinde 120 ağacının olduğunu söyledi. İlçelerinde tesis kurulmadan önce fıstık işlemenin çok zahmetli olduğunu belirten Arıtürk, "Topladığımız fıstıkları evde suya dökerdik. Daha sonra torbaya koyar ayakla çiğnerdik. Fıstıklar bu işlemle soyulduktan sonra tekrar suya bırakıp ayıklama yapardık ve brandalara sererdik. Şimdi tesise götürüyoruz. Kolaylıkla hem soydurabiliyoruz hem de satabiliyoruz. İhtiyacı olan üreticiler fıstığını satıyor, ihtiyacı olmayanlar ise bekletiyor." diye konuştu. Eğil ilçesinden kabuklu badem getiren Ahmet Esin de yaklaşık 800 ağacının olduğunu, kabuklu bademi kırıp içini çıkarmak için tesisten istifade ettiğini dile getirdi.

Toroslar'da yetiştirilen Antep fıstığı gelir kaynağı oldu Haber

Toroslar'da yetiştirilen Antep fıstığı gelir kaynağı oldu

İlçenin Göksu havzasına komşu kırsal Yağcı Mahallesi'nde, yıllar önce bir ziraat mühendisinin menengiç ağacına aşıladığı antep fıstığı, gelir kaynağı oldu. Havzanın yükselti ve iklim farklılığının etkisiyle sadece bu bölgede yetiştirilen Antep fıstığı, aroması ve kalitesiyle Gaziantep'ten dahi alıcı buluyor. 100'e yakın hanede yılda ortalama 50 bin kilogram Antep fıstığı üretiliyor. Her yıl giderek artan Antep fıstığı üretimi, mahallelinin de gelirini artırdı. Mahalleli fısıtığın kilogramını bu yıl 200-250 liradan toptancıya satıyor. Mahallede üretim yapan 76 yaşındaki Hüsnü Karaman, AA muhabirine, eylül ayı başında Antep fıstığında hasada başladıklarını söyledi. Kasım sonuna kadar hasadın süreceğini anlatan Karaman, toplanan ürünün, kabuğunun soyulması ve kurutulması işlemlerinin ardından satışa sunulduğunu vurguladı. Karaman, bölgede üzüm üretiminin yaygın olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Burada Antep fıstığı da üretiyoruz. 30 yıldan fazla oldu, ziraat mühendisi geldi, ağaçlara aşı yaptı. Sonra bakımlarını yaptı. 'Üzüm bağından vazgeçersiniz yerine Antep fıstığına ağırlık verirsiniz' dediler. Öyle de oldu. Şimdi, hasat sezonu. Her hanenin Antep fıstığı ağacı var. Verim bir yıl çok verir, 2-3 yıl az oluyor. Bu yıl da fena değil." Gaziantep'ten almaya geliyorlar Kendisinin 50'den fazla ağacı olduğunu aktaran Karaman, "Bir ağaçtan 5 ila 15 kilogram arasında ürün alıyoruz. Önceden elimizle hasat ediyorduk. Şimdi makinesi var, kabuğunu soyuyor. Sulama imkanları arttıkça üretim de artıyor. Gaziantep'ten toptancı geliyor, alıp gidiyor." diye konuştu.

Şapköy’e Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme tesisi kuruluyor Haber

Şapköy’e Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme tesisi kuruluyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Antep fıstığının üretim merkezlerinden biri olan Şapköy köyünde her yıl artan antep fıstığı üretimiyle beraber bölgeye antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulumuna başlandı. Çanakkale’de Antep fıstığının yüzde 95’inin üretiminin gerçekleştiği Ayvacık ilçesinde antep fıstığı üretiminin arttırılması adına projeler yürütülüyor. Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale İl Özel İdaresi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle Şapköy’e antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulumu yapılıyor. Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Ekici tesisin kurulmasının üreticiye fayda sağlayacağını ifade ederek, "Bölgemizde 400 tona yakın Antep fıstığı yetiştiriciliği yapan sekiz köyümüz bulanmaktadır. Üreticilerimiz ürünlerini toplayarak işlenmeden düşük fiyat ile toptan satışını yaparken kurulacak olan Antepfıstığı İşleme ve Paketleme Tesisi ile ürünlerini işleyerek daha yüksek fiyata satma fırsatı bulacaklardır. Antep fıstığının ekonomik değerinin yüksek olması, üreticilerimizin yüksek miktarda gelir elde etmelerini de sağlayacaktır" dedi. Antep fıstığı üretiminin yoğun olarak yaşandığı ve yılda 70 ton Antep fıstığı üretimi gerçekleştiren Şapköy köyünde antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulumuna başlandı. Bütçesi 2 milyon 540 bin lira olan projede 1 milyon 905 bin liralık tutar, Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteğiyle karşılandığı ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.