TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Antep Fıstığı Üretimi

AGRONEWS - Antep Fıstığı Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antep Fıstığı Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kadınların 40 derece sıcakta zorlu Antep fıstığı mesaisi Haber

Kadınların 40 derece sıcakta zorlu Antep fıstığı mesaisi

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Gaziantep’te kadın tarım işçileri, 40 derece sıcağa rağmen Antep fıstığı hasat ederek ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. Gaziantep’teki kavurucu sıcak hava hayatı olumsuz etkilerken, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığı yetiştiricilerinin ise yüzünü güldürüyor. Fıstığın olgunlaşması ve daha iyi tat vermesi için sıcağın olması gerektiğini belirten Antep fıstığı yetiştiricileri, yüksek rekoltenin sevincini yaşıyor. Hasat vaktinin gelmesi çiftçiler kadar tarım işçilerini de sevindirirken, fıstık bahçelerinde 40 dereceyi aşan sıcaklarda açık arazilerde çalışan işçiler, gün boyunca Antep fıstığı toplayarak geçimlerini temin etmeye çalışıyor. Gaziantep’te son yılların en yüksek rekoltesi beklenen Antep fıstığının ilk mahsulü olan baklavalık boz fıstığın hasadı başlarken, gün ışığıyla fıstık tarlalarına giden kadın tarım işçileri, gün batımına kadar 40 derecelik sıcağın altında çalışıyor. Gastronomi şehri Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürünü olan Antep fıstığında, baklavalık boz fıstığı toplamak için gün boyu zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak havada çalışan kadın tarım işçileri, hünerli elleriyle ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Kentte 40 dereceyi bulan sıcaklığın altında çalışan ve çoğu kadınlardan oluşan tarım işçileri, günde bin TL kazanıyor. “Sıcak hava bizi çok bunaltıyor ama ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz” Kadın tarım işçileri, merdiven yardımıyla ağaçlardan topladıkları fıstıkları traktöre dolduruyor. Zaman zaman sıcak havadan bunalan kadınlar, kısa molalarla ağaç gölgelerinde dinleniyor. Sıcak havada çalışmanın çok zor olduğunu söyleyen kadın işçilerden 65 yaşındaki Döne Takıl, “Sabah saat 06.30’da tarlaya geliyoruz, akşam 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Sıcak hava bizi çok bunaltıyor. Sıcaklık zaman zaman 42 dereceyi buluyor. Hava sıcak ama mecbur çalışıyoruz. Ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz. Ailemin geçimini sağlamak için sıcakta çalışıyorum. Her gün fıstık toplamaya geliyoruz” dedi. “Sıcak havada fıstık toplamak zor ama zevkli oluyor” Aile bütçelerine katkı sağlamak için çalıştıklarını dile getiren işçilerden Şemsiye Taşan ise, “Bu sıcak havada fıstık toplamak zor ama zevkli oluyor. Sıcak havaya rağmen arkadaşlarla birlikte fıstık toplamaya geliyorum. Bu tarlada çalışan işçilerin tamamı da kadınlardan oluşmaktadır. Bu şekilde ailemizin geçimine katkı sağlıyoruz. Hayat şartları zor olduğu için artık evde sadece bir kişinin çalışması yeterli olmuyor. Biz de eşlerimize ve çocuklarımıza yardımcı oluyoruz. Hava sıcaklığı 42 dereceyi buluyor. Fakat sıcak havaya rağmen çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Ailemizin bütçesine katkı sağlamak için çalışıyoruz” Ayşe Şahin de sıcak havaya rağmen çalışmak zorunda olduğunu ve aile bütçesine katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, “Fıstık toplamak için Nizip’ten geliyoruz. Fıstık bahçesine sabah 06.30 gibi geliyoruz ve akşam 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Bu bahçede çalışan işçilerin tamamı kadınlardan oluşmaktadır. Ailemizin bütçesine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Çalışmamız ailemiz için ek bir gelir oluyor. Zaten hasat döneminde de belirli günlerde geliyoruz. Antep fıstığı hasadı bir ay gibi sürüyor. Bu sene de fıstığımız maşallah çok güzel. Boz fıstıkta hava daha çok sıcak oluyor. Ben fıstık toplarken hava biraz daha serin oluyor ve günlerde biraz daha kısalmış oluyor. Boz fıstık toplamak daha çok zor oluyor. Çünkü tam sıcak havaya denk geliyor. Ekibimizin tamamı kadın olduğu için vaktin nasıl geçtiğini de pek bilmiyoruz. Hava sıcak ama zamanımız çok güzel geçiyor” diye konuştu.

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti Haber

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti

Antep fıstığı üreticisi Mahmut Akkılıç, yörede üretilen fıstığın geleneksel yöntemlerle işlenmesinden doğan zorlukların aşılması amacıyla ilçeye bağlı Fıstıklı Mahallesi'nde 4 bin 800 metrekare alan üzerinde tesis kurdu. Daha önce toplanmasından kurutulmasına kadar tüm aşamalarında insan gücünün kullanıldığı ürünün işlenmesinde bu işletme sayesinde modern süreçlere geçildi. "Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk" Akkılıç, AA muhabirine, çocukluğundan beri ailesiyle fıstık yetiştirdiklerini söyledi. Tesisi kurmadan önce fıstıkları geleneksel yöntemlerle toplayıp işlediklerini ve bunun çok zahmetli olduğunu belirten Akkılıç, şöyle devam etti: "Fıstık yaşken bozulan bir ürün. Erken işlenmesi gerekiyor. Ağaçtan toplanıp işlenmesi bizim için zahmetli oluyordu. Bir günde yaklaşık 18 saatimizi alıyordu. Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk. Bütün işlemi elle yapıyorduk. Ürettiğimiz fıstık miktarı artınca bu işlem gücümüzü aştı ve işçi tutmak zorunda kaldık. Bu bizim için maddi kayıptı." Sürecin zahmetli olması dolayısıyla çoğu zaman ürünlerini yaşken satmak zorunda kaldıklarını, bunun da az kazanmalarına yol açtığını dile getiren Akkılıç, bu sebeple fıstık işleme tesisi kurmaya karar verdiğini söyledi. Tesiste hem kendisinin hem de yöre çiftçisinin ürünlerinin işlendiğini ifade eden Akkılıç, ürünlerin burada çöplerinden ve dış kabuklarından ayrıldığını, boş ve dolu ayırma ve kurutma gibi işlemlerden geçirildiğini anlattı. Tesiste yaklaşık 4 ay süren sezon boyunca 25 kişiyi istihdam ettiğini belirten Akkılıç, "Bu yıl 300 ton fıstığı işledim, 1000 üreticiye hizmet verdim. Ürünün alımı, satımı ve işlemesinde üreticilere yardımcı olduk. Tesisle, geleneksel olarak yaptığımız uygulamadan modern yönteme geçtik." dedi. Akkılıç, tesisi özellikle fıstık için kurduğunu fakat ilçede badem üretiminin de artmasıyla bu ürün için de makineler aldığını ifade ederek, fıstığın ardından bademe başlayacağını ve bu yıl yaklaşık 300 ton badem işlemeyi öngördüğünü söyledi. Başarı Mahallesi'nde 40 yıldır fıstık üretimi yapan 73 yaşındaki Sabri Arıtürk de bahçesinde 120 ağacının olduğunu söyledi. İlçelerinde tesis kurulmadan önce fıstık işlemenin çok zahmetli olduğunu belirten Arıtürk, "Topladığımız fıstıkları evde suya dökerdik. Daha sonra torbaya koyar ayakla çiğnerdik. Fıstıklar bu işlemle soyulduktan sonra tekrar suya bırakıp ayıklama yapardık ve brandalara sererdik. Şimdi tesise götürüyoruz. Kolaylıkla hem soydurabiliyoruz hem de satabiliyoruz. İhtiyacı olan üreticiler fıstığını satıyor, ihtiyacı olmayanlar ise bekletiyor." diye konuştu. Eğil ilçesinden kabuklu badem getiren Ahmet Esin de yaklaşık 800 ağacının olduğunu, kabuklu bademi kırıp içini çıkarmak için tesisten istifade ettiğini dile getirdi.

Toroslar'da yetiştirilen Antep fıstığı gelir kaynağı oldu Haber

Toroslar'da yetiştirilen Antep fıstığı gelir kaynağı oldu

İlçenin Göksu havzasına komşu kırsal Yağcı Mahallesi'nde, yıllar önce bir ziraat mühendisinin menengiç ağacına aşıladığı antep fıstığı, gelir kaynağı oldu. Havzanın yükselti ve iklim farklılığının etkisiyle sadece bu bölgede yetiştirilen Antep fıstığı, aroması ve kalitesiyle Gaziantep'ten dahi alıcı buluyor. 100'e yakın hanede yılda ortalama 50 bin kilogram Antep fıstığı üretiliyor. Her yıl giderek artan Antep fıstığı üretimi, mahallelinin de gelirini artırdı. Mahalleli fısıtığın kilogramını bu yıl 200-250 liradan toptancıya satıyor. Mahallede üretim yapan 76 yaşındaki Hüsnü Karaman, AA muhabirine, eylül ayı başında Antep fıstığında hasada başladıklarını söyledi. Kasım sonuna kadar hasadın süreceğini anlatan Karaman, toplanan ürünün, kabuğunun soyulması ve kurutulması işlemlerinin ardından satışa sunulduğunu vurguladı. Karaman, bölgede üzüm üretiminin yaygın olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Burada Antep fıstığı da üretiyoruz. 30 yıldan fazla oldu, ziraat mühendisi geldi, ağaçlara aşı yaptı. Sonra bakımlarını yaptı. 'Üzüm bağından vazgeçersiniz yerine Antep fıstığına ağırlık verirsiniz' dediler. Öyle de oldu. Şimdi, hasat sezonu. Her hanenin Antep fıstığı ağacı var. Verim bir yıl çok verir, 2-3 yıl az oluyor. Bu yıl da fena değil." Gaziantep'ten almaya geliyorlar Kendisinin 50'den fazla ağacı olduğunu aktaran Karaman, "Bir ağaçtan 5 ila 15 kilogram arasında ürün alıyoruz. Önceden elimizle hasat ediyorduk. Şimdi makinesi var, kabuğunu soyuyor. Sulama imkanları arttıkça üretim de artıyor. Gaziantep'ten toptancı geliyor, alıp gidiyor." diye konuştu.

Şapköy’e Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme tesisi kuruluyor Haber

Şapköy’e Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme tesisi kuruluyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Antep fıstığının üretim merkezlerinden biri olan Şapköy köyünde her yıl artan antep fıstığı üretimiyle beraber bölgeye antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulumuna başlandı. Çanakkale’de Antep fıstığının yüzde 95’inin üretiminin gerçekleştiği Ayvacık ilçesinde antep fıstığı üretiminin arttırılması adına projeler yürütülüyor. Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale İl Özel İdaresi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle Şapköy’e antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulumu yapılıyor. Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Ekici tesisin kurulmasının üreticiye fayda sağlayacağını ifade ederek, "Bölgemizde 400 tona yakın Antep fıstığı yetiştiriciliği yapan sekiz köyümüz bulanmaktadır. Üreticilerimiz ürünlerini toplayarak işlenmeden düşük fiyat ile toptan satışını yaparken kurulacak olan Antepfıstığı İşleme ve Paketleme Tesisi ile ürünlerini işleyerek daha yüksek fiyata satma fırsatı bulacaklardır. Antep fıstığının ekonomik değerinin yüksek olması, üreticilerimizin yüksek miktarda gelir elde etmelerini de sağlayacaktır" dedi. Antep fıstığı üretiminin yoğun olarak yaşandığı ve yılda 70 ton Antep fıstığı üretimi gerçekleştiren Şapköy köyünde antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulumuna başlandı. Bütçesi 2 milyon 540 bin lira olan projede 1 milyon 905 bin liralık tutar, Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteğiyle karşılandığı ifade edildi.

Antep fıstığında verim arttı Haber

Antep fıstığında verim arttı

UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığında hasat için çalışmalar başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen çiftçiler, topladıkları Antep fıstıklarını elek yardımıyla tane haline getiriyor. 'Ben' adı verilen ürünün bir kısmı bu şekliyle satılıyor, önemli bir kısmı ise fırınlarda kavrularak üst kabuğundan ayrılıyor. Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, Antep fıstığının üretiminin meşakkatli olduğunu söyledi. Karayılan, "Antep fıstığı deyince akla zahmet gelir, alın teri gelir, emek gelir. Bununla birlikte sevgi gelir, bereketli topraklar gelir. Hem kurusu, hem kırmızı 'ben'i olarak hem yeşil bozu olarak piyasada, sanayi sektöründe, çikolata, dondurma gibi bir çok alanda kullanılıyor." dedi. Antep fıstığının aromasının dünyadaki diğer yerlerde üretilenlerden daha iyi olduğunu ifade eden Karayılan, "Antep fıstığının aroması, rengi çok güzeldir ve içindeki lezzetiyle dünyada bir tanedir. O yüzden Antep fıstığı ve bununla yapılan Antep baklavası meşhur. Yapılan çalışmalarda, verim olarak geçen seneye oranla yüzde 50'nin üzerindeyiz. Bir önceki yılın ise veriminin altındayız. Dolayısıyla bu yıl ortalama bir verimimiz var" diye konuştu. "Çok heyecanlıyız, verimden memnunuz" Nizip ilçesine bağlı kırsal Yağmuralan Mahallesi Muhtarı Zihni Karakuş, bölgenin geçim kaynağının Antep fıstığı olduğunu anlattı. Çiftçi Ali Karakuş da rekolteden memnun olduklarını belirterek, "Rekoltemiz iyi, fiyatlar iyi, memnunuz. Hasadı iki aşamadan oluşuyor. İlki baklavalık olarak bilinen yeşilken toplanır, bir de şimdiki gibi 'ben' olduğunda toplanır. Çikolata gibi ürünlerde kullanılır. Bu ürün bazen 15 günde de yok olabiliyor. Mesela yeşilken 15 gün içinde dolu olursa ya da güneş fazla olursa içini yakıp küçültüyor verim hemen hemen hiç olmuyor, yüzde 30'lara kadar düşüyor. Bu 15 gün bizim için çok önemli." dedi

Şanlıurfa'da fıstık rekoltesi için iyi haber: Bahar yağmurları Haber

Şanlıurfa'da fıstık rekoltesi için iyi haber: Bahar yağmurları

Ekonomik getirisi dolayısıyla son dönemlerde üreticilerin daha fazla rağbet gösterdiği fıstık, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere Türkiye'deki birçok ilde yetiştiriliyor. Tatlılardan yemeklere, çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfağının değişmez lezzetleri arasında yer alan fıstık, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da büyük rağbet görüyor. Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine, Türkiye'nin, İran ve ABD'den sonra dünyadaki en büyük fıstık üreticisi olduğunu ve bu nedenle de ürünün stratejik bir özelliğinin bulunduğunu söyledi. Şanlıurfa'daki üreticilerin son yıllarda artan yüksek getirisinden sonra fıstığa daha fazla önem vermeye başladıklarını aktaran Öztürkmen, çiftçilerin daha bilinçli bir şekilde üretimini sürdürdüklerini ifade etti. Öztürkmen, Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti: "Mart'ın ortasında yaşanmış bir sel olsa da daha sonraki dönemlerde devam eden yağmurlar dolayısıyla Şanlıurfa'daki kuru tarım arazileri ile beraber fıstık gibi kuruda yetişen bitkilerimizde de güzel bir hasat dönemi bekliyoruz. Çünkü kuraklık olmadı. Bunun negatif olan kısmı Urfa'da yaşanılan selin olduğu dönemlerde selin etkilediği yerlerde bitki besin maddesi taşınımı, toprak taşınımı ve kültürel faaliyetlerinin yapılamaması gibi problemler olsa da bu yağışların olması fıstıktaki verimi arttırmıştır. İlimizde sadece Şanlıurfa'da 1 milyon 650 bin dekarda fıstık bahçesi kayıtlı olarak bulunmaktadır. Bununla beraber hazine arazilerinde ve farklı alanlarda, yani kaydı olmayan yerlere de baktığımızda fıstık arazisi 2,5 milyon dekar civarındadır. Bu yıl yaklaşık 30 milyon civarında verimli ürüne gelmiş fıstığımız var, 10 milyon civarında da yeni ekim, bu yıl biraz daha arttığı söylenmekte. O yüzden bütün bu verimli tabloya baktığımızda fıstıkta üretimin 60-70 bin ton civarlarına sadece Şanlıurfa'dan geleceğini düşünüyorum." Fıstık üreticilerine bu dönemde dikkat edilmesi gereken konularda uyarıda bulunan Öztürkmen, fıstıkların dane dolum dönemine girdiğine dikkati çekti. Öztürkmen, imkanı olanların fıstık ağaçlarını gövdesine su değmeyecek şekilde aralardaki karıklardan ya da damla sulama hortumlarıyla sulamasının önemine işaret ederek, şöyle devam etti: "Hem damla sulamayla biz bitki elementlerini optimum olarak yeterli derecede vermiş oluyor. Hem de çok maliyeti olmamış oluyor. İmkanı olan çiftçilerimiz için bu dönemde tane dolumu için aralara ya da damla sulama sistemleri varsa, oralardan bir yağış yoksa bir su vermeleri hem daneyi daha iyi dolduracaktır hem de fıstığın daha güzel verim vermesini sağlayacaktır." Rekoltenin yükselmesi ihracatı da artıracak Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, fıstığın yöre çiftçisi açısından önemli bir tarımsal ürün olduğunu söyledi. Fıstığın ekonomik getirisinin yüksekliği nedeniyle üreticisine, sanayicisine ve ihracatçısına kazanç kapısı olduğunu aktaran Kızıldemir, "Şanlıurfa'da bu yıl yağışlar önceki senelere göre daha iyi yağdı, bu durum kuru tarım yapan çiftçilerimiz açısından olumlu sonuçlar verdi. Toprağın isteğini kadar yağış alması tarım ürünlerine de yansıdı. Fıstık ağaçlarımızda bu yağışlardan olumlu yönde etkilendi. Ağustos ayında başlayacak olan fıstık hasadında üreticilerimizin sevineceğine inanıyoruz. Fıstıkta geçireceğimiz bereketli sezon, ihracat rakamlarımıza da yansıyacak ve yukarılara taşıyacaktır. Bütün çiftçilerimize bereketli sezonlar diliyorum." dedi. Ağustos ayında toplanıyor Fıstık üreticisi Ali Doğan da bölgenin bu yıl aldığı yağışların kendilerini sevindirdiğini belirterek, "Bu sene yağmurdan dolayı fıstıklar bayağı iyi. Bu sene iyi verim bekliyoruz." ifadesini kullandı. Fıstık hasadına ağustosta başlandığını, ilk önce baklavalık yeşil fıstığın toplandığını aktaran Doğan, daha sonra ise güneşte iyice olgunlaşan fıstıkların çerezlik olarak toplanıp satışa çıkarıldığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.