TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Anzer Balı

AGRONEWS - Anzer Balı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anzer Balı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kilosu 4 Bin TL’den Satışa Çıkan Anzer Balı'na Yoğun Talep Haber

Kilosu 4 Bin TL’den Satışa Çıkan Anzer Balı'na Yoğun Talep

RİZE (İHA) - Rize’nin Anzer Yaylası’nda üretilen ve coğrafi işaretli olan Anzer Balı, 2024 sezonu için kilosu 4 bin TL’den satışa sunulmaya başlandı. Bu yıl 40’ı endemik olmak üzere 400'ü aşkın çiçek türünden elde edilen balın sağım işlemleri tamamlandıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’ne tahlil için gönderildi. Analizlerin ardından Rize Arıcılar Birliği’nde dolum işlemi yapılarak satışa hazır hale getirilen Anzer Balı, 250 gram için 1000 TL, 500 gram için 2 bin TL ve 1 kilogram için 4 bin TL’den alıcı bulacak. Anzer Balı, düşük rekoltesi ve yüksek kalite nedeniyle yurt dışından da yoğun ilgi görüyor. Ancak satış önceliği, ön sipariş veren yerli vatandaşlar ve özellikle hasta olan bireylere verilecek. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, "Son yıllarda bilhassa Arap ülkelerinden ülkemize turizm amaçlı gelen turistler, yine Avrupa ülkelerinden bilhassa Almanya, İsviçre, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden Anzer Balı'nı bildikleri için, değerli bir bal olarak bildikleri için yurt dışı taleplerimiz de olmaktadır. Hatta Singapur'dan, Japonya'dan bile Anzer Balı talebi olduğunu görmekteyiz" diyerek talebin yoğunluğunu vurguladı. Muzaffer Deniz, Anzer Balı'nın seri numaralı orijinal bir ürün olarak tüm dünyada tanındığını belirterek, Anzer Balı'nın sadece üretimle kalmayıp, ülkemizin bilgi birikimini yurtdışına da aktararak dünya çapında tanınan bir ürün haline geldiğini söyledi. "Bizim ilk tercihimiz ülkemizdeki ön siparişte bulunan hasta olan insanlar. Önceliği onlara vererek, Anzer Balı'nı ilk onlara göndereceğiz" diye ekledi. 

Anzer ballarının referansı alındı Haber

Anzer ballarının referansı alındı

Rize’nin coğrafi işaretli ürünü olan Anzer balında hakiki olup olmadığı artık yayladaki çiçeklerin listesi ile değil referanslı kovan ile belirlenecek. Bu yıla kadar Anzerli arıcılar ballarının sağımını gerçekleştirdikten sonra kooperatifleri ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile tahlil edilmesi için Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne gönderiyordu. Burada laboratuvar ortamında incelenen ballar Anzer’deki çiçek çeşitliliği bakımından inceleniyor ve çıkan rapora göre, Anzer balı olup olmadığına karar veriliyordu. Uygun ballar Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üzerine coğrafi işaret bandrolü vuruluyor, diğer ballar ise işlemsiz sahibine teslim ediliyordu. Bu yıl ise Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında bir protokol yapıldı. Protokole göre Hacettepe Üniversitesi Anzer’deki bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye kendi kovanlarını 1 ay sonra açmak için kurarak mühürledi. Kendi kovanlarındaki referans ballar sayesinde coğrafi işaretli Anzer balının olup olmadığı tahlil edilecek. Referans balların sağımı yapıldı 27 Haziran tarihinde Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, arıcılığın yoğun olduğu 10 bölgeye giderek referans balların alınacağı kovanları mühürledi. Mühürlenen kovanlar bal sağım döneminde açılmak üzere kendi başına bırakıldı. Bal sağım döneminin gelmesi üzerine Prof. Dr. Aslı Özkırım, Anzer yaylasında bulunan mühürlü kovanların yanına giderek mühürlerini tek tek açtırıldı. Açılan kovanlardan alınan peteklerin sağımı yapıldı. Yapılan sağımlar kavanozlara koyulmasının ardından Hacettepe Üniversite’ne götürülmek üzere tekrardan mühürlendi. Üniversitede yapılacak olan çalışmaların neticesinde referans ballar ile Anzerli arıcıların balları tahlil edilecek. “Ortalama kovan başı 2 kilo civarında rekolte var” Mühürlü kovanlar sayesinde diğer kovanlarda da ortalama bal miktarının belirlendiğini ifade eden Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, “Hem Aşağı Anzer hem de Yukarı Anzer’de arıcılığın yoğun yapıldığı 10 mevkii belirledik. Bu 10 mevkide Hacettepe Üniversite’nin de bir kovanı oldu. Bu kovanları mühürledik. Arıcıların bütün kovanlarını mühürlemedik. Ben bir kez mühürleyip gittim. Şimdi bal sağımına geldim. Mühürlemekte şu oluyor. O kovan Hacettepe üniversitesine ait o kovan açılamaz. Mühürleme Tarım ve Orman Bakanlığımıza ait olduğu için Rize İl Tarım ve Orman İl müdürlüğü ile imzaladığımız protokol nedeniyle birlikte çalıştık. Bugünde bal sağımına geldik. Bu sene 10 bölgede kaç kovan olduğunu biliyoruz. Hacettepe de arıcılık yaptığı için ne kadar bal üretildiğini biliyoruz. Mevsime göre bal üretimi değişiyor. Arıcılarımızın yanında olmak amacıyla bizde arıcılık yaptık. Bu referans ballar ile bize gönderdikleri numuneleri her yıl olduğu gibi kendi referans ballarımız ile birlikte analiz edeceğiz. Bu analizler yaklaşık 1 ayı bulur. Bundan sonra her yıl Hacettepe üniversitesi Anzerli arıcılarla bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil dağlarda da yoldaş olacağız. Bal miktarı 10 bölgede rakıma ve mevsime göre değişkenlik gösteriyor. Ortalama kovan başı 2 kilo civarında rekolte var” ifadelerini kullandı. “Her yıl Hacettepe’nin mühürlü kovanı olacak” Her yıl Anzer’de Hacettepe’nin mühürlü kovanlarının olacağını belirten Özkırım, “Arılar ve ayılar iklim değişimin en önemli göstergesi olan canlılardır. İkisi de çok etkilenir. Genelde coğrafi işaret çalışmalarında bir yerin balını tanımlarken 5 yıl üst üste flora ve referans bal çalışması yapılır. 5 yılın ortalaması alınır. O beş yılın ortalaması alınır ve daha sonraki yıllar hep o ortalama kullanılır. Bizim geliştirdiğimiz bu yöntem tamamen iklim değişikliğine bağlı. Her yıl Hacettepe’nin mühürlü kovanı olacak. Çünkü her yıl çiçek aynı ama arının ziyaret ettiği çiçek farklılaşıyor. Çünkü nem değişiyor. Sıcaklık değişiyor. İklim değişiyor. Bu da rekolteyi etkiliyor” şeklinde konuştu. “Anzer balının kalitesinden ve geleceğini ipotek altına almış oluyor” Anzer Balının yapılan çalışmalarla geleceğe de aktarılmış olacağını söyleyen Anzer Ballıköy muhtarı Remzi Güzel, “Kıymetli hocamız köyümüze gelerek 10 ayrı bölgeye şahit kovan koyarak bu çalışmayı başlatmıştır. Burada amacımız coğrafi işaretli balımızı iler ki yıllara daha iyi taşıyarak Anzer balının kalitesinden ve geleceğini ipotek altına almış oluyor” dedi. “Balımızın sahtesi çok” Anzer balının Türkiye’de sahtesinin çok olduğunu yapılan çalışmalarla bu sahte balların önüne geçileceğini dile getiren Anzer Çiçekliköy muhtarı Aslan Arıcan, “Bizim Anzer balımız basit bir bal değil. Daha fazla bir şey yapmamız gerekiyor. Balımızın sahtesi çok. Türkiye’de sahtesi çok fazla. Bu sahteliği önlemek adına bu çalışmalar yapılıyor. Bu uygulamalar çok güzel oluyor” dile getirdi.

İlaç niyetine tüketilen Divriği Balı Anzer balıyla yarışıyor Haber

İlaç niyetine tüketilen Divriği Balı Anzer balıyla yarışıyor

Birçok hastalığa da iyi geldiği bilinen Divriği Balı “ Bal değil ilaç” olarak anılıyor. Sivas kent merkezine uzaklığı 151 kilometre olan Divriği ilçesi tarihi dokusunun yanından balıyla da adından söz ettiriyor. Sanayi kuruluşlarının olmadığı ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan endemik bitkileri içinde barından Divriği ilçesi balıyla da adeta şifa dağıtıyor. Yaklaşık 3 bin çiçek florasından toplanan özleri içinde barından Divriği balı bir çok hastalığa da iyi geldiği belirtilirken dünyada sadece Rize’nin Anzer yaylasında üretilen Anzer balıyla da çiçek florası bakımından adeta yarışıyor. Divriği balı yaklaşık 3 bin çiçek florası özünden üretilirken Anzer balı ise 5 bine yakın çiçek florası özünden üretiliyor. Sabahları aç olarak tüketilen Divriği Balı, antibiyotik özelliği sağlıyor. Pankreas ve Karaciğer üzerindeki insülin salınımını dengeleyen Divriği balı mide, bağırsak ve sindirim sisteminizdeki yaraları iyileştiriyor, kan şekerini düzenliyor. Bu nedenle Divriği Balı ‘ Bal değil şifa olarak’ anılıyor. “Divriği balı; 2 bin 500 ila 3 bin arasında çiçekten toplanan bir baldır” Bal hakkında bilgiler veren Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Divriği balının 2 bin 500 ila 3 bin arasında çiçekten oluşan bir bal olduğunu belirterek, “Divriği özel bir yer. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası başta olmak üzere konakları, hanları, hamamları, köprüleri, bedesteni, arastası ile özel bir ilçedeyiz. Bunların yanında turizmde etkili olan gastronomi dediğimiz bir akım başladı. Bizim de markamız Divriği balı ve Divriği kuru kaymağı. Bal neden önemli ve insanlar balı neden tüketmeli? Önce onu anlatmak istiyorum. Divriği’nin rakımı 900’den başlar 3 bine kadar çıkar. Bu da kademeli mevsim ve çiçek florasının yoğunluğuna yol açar. Divriği balı; 2 bin 500 ila 3 bin arasında çiçekten oluşan bir baldır. Aslında bal değil bir ilaçtır” dedi. “Bu bölgenin bal üretimi açısından korunması ve dünya pazarına açılması çok önemlidir” Bölgenin bal üretimi açısından korunması ve dünya pazarına açılmasının çok önemli olduğuna değinen Başkan Gök, “Bu balı sabah aç karnına bir kaşık tüketirseniz balın kendi özelliğinden dolayı antibiyotik etkisi görürsünüz. Mide, bağırsak ve sindirim sisteminizdeki yaraları iyileştirir, kan şekerinizi düzenler. Pankreas ve Karaciğer üzerindeki insülin salınımını dengelediği için sağlıklı bir gıda almış olursunuz ve kendi vücudunuza fayda sağlamış olursunuz. 2 bin 500’ün üzerinde bitkiden bal yaptığı için ilaçtır. Bu balın kıymetli olmasının bir diğer nedeni de sanayi yoktur burada. Dolayısıyla yediğiniz tamamen doğal baldır. İnsanların hastasına, yaşlısına yedireceği balı da Divriği’den alınmasını öneriyoruz. Biz belediye olarak Divbal’ı tescilledik. Gerçekten bal yemek isteyen tüm hemşerilerimize, tüm dünyaya bu balı tanıtacağız ve satacağız. Bal florası Yozgat’tan başlar ve Hakkâri’ye kadar uzanır. Malatya’dan aşağı indiğinizde sanayi ve tarımsal kimyasallar bulaştığı için doğru bal üretilemez. Bu bölgenin bal üretimi açısından korunması ve dünya pazarına açılması çok önemlidir. Çünkü balımız çok kaliteli” dedi.

Anzer Poleni bu yıl Anzer Balı ile aynı fiyata satılacak Haber

Anzer Poleni bu yıl Anzer Balı ile aynı fiyata satılacak

Dünyaca ünlü Anzer Balı satış için tahlil sonuçlarını beklerken, şifa deposu Anzer Poleni’nin satışları hız kesmeden devam ediyor. Sağımı yeni sona eren Anzer Balları, coğrafi işaret etiketlerinin vurulması için Hacettepe Üniversitesi’ne tahlile gönderildi. Gönderilen numuneler uzmanlar tarafından laboratuvar ortamında test edilerek gerçekliği noktasında raporlar hazırlanıyor. Hazırlanan raporlara göre ise Tarım İl Müdürlüğü tarafından ballar mühürlenerek Coğrafi İşaret bandrolleri buruluyor. Dünyaca ünlü Anzer Balı’nın satış için gün saydığı bu zamanlarda ise şifa deposu olarak bilinen Anzer Poleni’nin satışları da devam ediyor. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirmede tüketilen Anzer Poleni en az balı kadar dünyaya ün salmış durumda. Anzer Poleni’nin de balı gibi endemik tür içerdiği için çok değerli olduğunun altını çizen Kooperatif Başkanı Muzaffer Deniz “Anzer Poleni içerisinde yöreye özel endemik çiçeği barındırıyor. Hem kalitesi hem şifası ile ünlü bir ürün. Bize Anzer Balı alan tüketicilerimize özellikle bal ile birlikte Anzer Poleni almalarını her zaman tavsiye ediyoruz. Doğadan arı balı getirirken ayaklarıyla da poleni getiriyor ve yavrularına bunu yediriyor. Bizde özel tuzaklarla bunu kovana girmeden alıyoruz. Bu değerli ürünü tüketicilerimize Anzer Balı ile birlikte ulaştırıyoruz. Anzer Poleni’nin yapılan incelemelerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, mide rahatsızlıklarını giderme, akciğer rahatsızlıklarının giderilmesinde etkisi olduğu görülmekte” dedi. Polenin fiyatı bu yıl 2 bin 500 TL Polenin bu yıl ki kilogram fiyatının Azner Balı ile aynı olduğunu kaydeden Deniz “Anzer Poleni’nin kilogram fiyatı bu yıl itibariyle 2 bin 500 TL. Bal ile birlikte aynı fiyat üzerinden devam edecek. 2023-2024 sezonu Anzer Ballarımız tahlillerinin yapılması için Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde. Tarım Bakanlığı onaylı, coğrafi işaretli olabilmeleri için ürünlerimizi analize gönderdik ve şu anda da işlem devam ediyor” şeklinde konuştu. Anzer Balı’nı alırken coğrafi işaret logosuna dikkat Ellerinde geçmiş dönemden bal kalmadığı ve sezonun ballarının da henüz tahlilde olduğuna vurgu yapan Deniz, sahte ballarla fırsatçılık yapanlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Anzer Balı alırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususları hatırlatan Deniz “Anzer Balı’nın tek tahlil yeri Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’dir. Gerçek Anzer Balı’nın kapak kısmında coğrafi işaret logosu bulunmaktadır. Aynı zamanda kapağın yan kısmında kazınınca ortaya çıkan bir seri numarası vardır. Bir kere gerçek Anzer Balı’nda kesinlikle Coğrafi İşaret olmak zorundadır ama maalesef ülkemizde ürünümüzün de değerli olması hasebiyle taklit eden kişiler bulunmaktadır. Biz tüketicilerimi yeniden uyarıyoruz. Bal alırken kooperatif üzerinden ve coğrafi işaret logolu bal alsınlar. Anzer Balı’nda analiz yapılmadan böyle bir dolum yapılması kesinlikle söz konu değildir. O nedenle tüketicilerimiz kesinlikle Coğrafi İşaret logosuna dikkat etsinler. Şuanda da ballarımız analizdedir. Gelmelerini bekliyoruz. Yaklaşık bir 15-20 gün sonra da ballar analizden gelince yeni sezon bal satışlarımız başlayacaktır” şekline konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.