TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Araplı Fasulyesi

AGRONEWS - Araplı Fasulyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Araplı Fasulyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi Haber

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde “Araplı fasulyesi” olarak bilinen ve asırlık ata tohumu ile yetiştirilen yeşil fasulyenin hasadına başlandı. Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde tamamen doğal ve organik olarak yetiştirilen Araplı fasulyesi pazarda yerini aldı. Beldenin bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu Bölgesi’nde birçok ilden de rağbet görüyor. Her yıl üretimi yapılan Araplı fasulyesi, Sorgun ilçesinde kurulan pazarda 60-65 lira arasında satışa sunuluyor. Ünüyle adından söz ettiren Araplı fasulyesi, yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşların da ilgisini çekiyor. Beldenin yüzde 70’ine yakını bu fasulyeden geçimini sağlıyor Araplı beldesinde 26 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten çiftçi Lokman Atıl, fasulyenin belde halkının büyük bir kısmının geçim kaynağı olduğunu söyleyerek, “Araplı fasulyesi denilince akla ata tohumu gelir. Ata tohumuyla üretimi yapılır ve geleneksel yöntemlerle üretilir. Fasulyemiz tamamen doğal ve organiktir. Araplı beldemizin yüzde 70’ine yakını fasulyeden geçimini sağlıyor. Pazarda ilk haftalarda 80 lira ile başladı şimdi 60 liraya satılıyor. Önceki dönemde dönümünden 150-200 kilograma kadar ürün alıyorduk, iklimlerin değişmesi sonrası da 50 kilograma kadara kadar verim düştü. İklimler Araplı fasulyesini de aşırı bir şekilde etkiledi. Önceden 8 hafta kadar hasadı yapılırdı şimdi 4-5 hafta ancak hasat yapabiliyoruz. Bu fasulye ata tohumuyla üretildiği için yetkililerden korunmasını istiyoruz” dedi.

Ata tohumuyla yetiştirilen ‘Araplı fasulyesi’ hasadı başladı Haber

Ata tohumuyla yetiştirilen ‘Araplı fasulyesi’ hasadı başladı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde ‘Araplı fasulyesi’ olarak bilinen ve asırlık ata tohumuyla yetiştirilen yeşil fasulyenin üreticileri hasada başladı. Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında tamamen doğal ve organik şekilde yetiştirilen taze fasulye tezgahlarda yerini aldı. Araplı’nın bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu’da birçok ilden rağbet görüyor. Yaklaşık 2 bin dönüm alana ekimi yapılan fasulye hasadından haftalık 10 ton ürün elde ediliyor. Araplı fasulyesi Sorgun ilçesinde Perşembe günleri kilogramı 40-50 lira arasında satışa sunuluyor. Lezzetiyle fark oluşturan Araplı fasulyesi ünüyle de adından söz ettiriyor. Yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşlarda yeşil fasulyeye büyük ilgi gösteriyor. Araplı kasabasında 25 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten Lokman Atıl, “Yozgat’ın bilinen en meşhur fasulyesi Araplı kasabamızda yetiştirilir. Buna biz ‘Ayşe kadın’ fasulyede diyoruz, ata tohumudur. Herhangi bir kimyasala maruz kalmadan yıllardır bu bölgede üretim yapıyoruz. 2 dönüme yakın bir alana sahip, bu fasulyeler Çarşamba günü hasat edilir ve pazarlarda müşteriye sunulur. Gurbette yaşayan vatandaşlarımızda özellikle Araplı fasulyesi almadan gitmez. Fasulyemizi farklı kılan hiçbir şekilde kimyasal gübre veya ilaç kullanılmamasıdır. Sadece ata tohumuyla doğal olarak yetiştiriliyor. Kilogramı 40 ila 50 lira arasında satılıyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.