TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ardahan

AGRONEWS - Ardahan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ardahan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Genetiği bozulmamış 13 bin yıllık kavılca buğdayında hasat dönemi Haber

Genetiği bozulmamış 13 bin yıllık kavılca buğdayında hasat dönemi

Ardahan’da 13 bin yıllık bir geçmişi bulunan kavılca buğdayının hasadına başlandı. Anavatanı Ardahan ve Kars olan, soğuk iklime dayanıklı, kabuğu kalın ve katmanlı olması nedeniyle gluten oranı normal buğday türlerine göre çok düşük olan kavılca buğdayı 50 yıl aradan sonra Tarım Bakanlığının desteği ile yaklaşık 5 yıl önce yeniden toprakla buluştu. Coğrafi işareti de alınan kavılcadan elde edilen glütensiz ve şekersiz organik un, ulusal firmaların tercihi arasına girdi. Önemli tarımsal değerlerden biri olan Kavılca buğdayını toprakla buluşturan üretici Burak Taştan, sağlıklı ve geçmişi binlerce yıla dayanan bu antik buğdayı üretmenin mutlu gururunu yaşadığını söyledi. Taştan, ’’Bugün 13 bin yıllık ata tohumu Kavılca buğdayının hasadına başladık. Genetiği bozulmamış ve herhangi bir şekilde genetiğiyle oynanmamış coğrafi işaret tescilli Kavılca buğdayının hasadına başlayıp, hasat sonrası işleyerek, adil, sağlıklı bir gıda olarak sofralara ulaşmasını sağlayacağız. Her çiftçi arkadaşımız gibi üretim sahasını her yıl artırmayı hedefliyoruz’’ dedi. Kavlıca nedir Kavılca buğdayı bir çeşit kılçıklı buğdaydır. Bitkinin yabani türü Triticum turgidumun alt türü dicoccoidestir. Yabani ve evcil tür arasındaki ana fark yabani türün olgunlaşan tohumunun çatlayarak toprağa saçılmasıdır. Evcil türde ise tohum bütün halde kalır; dolayısıyla hasadı daha kolaydır. Siyez buğdayı ile birlikte, Kavılca buğdayı Yakın Doğunun en erken evcilleştirilen mahsüllerindendir. Antik dünyada yaygın olarak kültüre alınan bu bitki günümüzde Avrupa ve Asyanın dağlık bölgelerinde yetişen bir relikt bitki durumundadır. Türkiye’de yok olmak üzere iken kurtarılıp, Ardahan ilinde tarımı yapılmaya başlanmıştır.

Bee honey extraction continues in Ardahan Haber

Bee honey extraction continues in Ardahan

Excitement surrounds the honey extraction of Ardahan flower honey, which has been certified with a geographical indication by the Turkish Patent and Trademark Office. Ardahan flower honey, produced organically in hives placed in high-altitude pastures and mountains with rich flora above 2,000 meters, significantly contributes to the local economy. After a labor-intensive process, the honey, known for its unique aroma, has begun its first extraction. The "Ardahan flower honey," collected by the Caucasian bee, which is among the world's top four bee breeds and gathers nectar from over a thousand plants, is also renowned for its quality. Ardahan honey, certified with a geographical indication, is sold between 700 and 1,000 TL. "Geographical Indication Organic Honey Project" Ilhan Evliyaoğlu, President of the Ardahan Beekeepers Association, announced the start of the Geographical Indication Organic Honey Production project. Evliyaoğlu said, “The organic honey production project, supported by the Ministry of Agriculture, will be implemented this year. Twenty-four of our beekeepers have applied for this project. They will receive 10 hives each, along with beekeeping equipment and materials. By 2025, both geographical indication organic honey production and geographical indication honey production will be carried out. This project will advance Ardahan beekeeping to the next level.” Evliyaoğlu noted that organic honey production differs from other honey production methods, stating, “Beekeepers producing organic honey will be located outside of residential areas. The honey produced must be hygienic. These producers will be continuously monitored by organic certification companies. They will only be able to produce honey with a company that meets the criteria.”

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor Haber

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen, Ardahan çiçek balında sağım heyecanı yaşanıyor. İlkbaharda zengin floraya sahip 2 bin rakımın üzerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretim yapılan Ardahan çiçek balı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen ve kendine özgü aromasıyla bilinen balın ilk sağımı yapıldı. Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Ardahan balı, 700-1000 TL arasında alıcı buluyor. "Coğrafi işaretli organik bal projesi" Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Coğrafi İşaretli organik bal üretiminin başlayacağını söyledi. Evliyaoğlu, ’’ Tarım Bakanlığı tarafından yapılan organik bal üretimi projesi bu yıl itibariyle hayata geçecek. Bu projeye 24 arıcımız müracaatta bulundu. Bu arıcılarımıza, 10’ar kocan ve arıcılık ekipman ve malzemeleri verilecek. 2025 yılı itibariyle hem coğrafi işaretli organik bal üretimi yapılacak, hem de coğrafi işaretli bal üretimi yapılacak. Bu proje ile Ardahan arıcılığını bir adım daha ileriye taşımış olacağız" dedi. Organik bal üretiminin diğer bal üretiminden farklı olduğunu söyleyen Evliyaoğlu, ’’Organik bal üretecek olan arıcılar yerleşim biriminin dışında olacak. Üretilecek balın hijyen olması. Bu üreticiler organik şirketler tarafından sürekli olarak denetlenecek. Uygun olan şirketle bu balı üretebilecek" dedi.

Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumları ekiliyor Haber

Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumları ekiliyor

Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumlarının ekimine başlandı. Ardahanlı çiftçiler, karlı dağlar arasındaki tarlalarına arpa, ata tohumu buğday, korunga ve fiğ ekimi yapıyor. Türkiye’nin yüksek yerleşim yerlerinden birisi olan ve kış mevsiminin uzun yaşandığı Ardahan’da, çiftçiler tohumlarını karlı dağlar arasındaki topraklarıyla buluşturuyor. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Ardahanlı çiftçiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte traktörleriyle bin sekiz yüz rakımlı ekin alanlarına geliyor. Ekim alanlarına gelen çiftçiler arpa, ata tohumu kavılca buğdayı, korunga ve fiğ tohumlarını ‘Bismillah’ diyerek ekiyor. Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Aşıkşenlik Mahallesi’nde yaşayan ve tarımla uğraşan Güven Gündoğdu, yaklaşık 15 gündür ekin sezonunu açtıklarını söyleyerek, "Bu yıl nisan yağmurları olmayınca bu durum çiftçileri olumsuz etkileyecek. Maliyetlerin yüksek oluşu ve bizim alacağımız verimin nisan yağmurlarına başlı oluşu bizi kara kara düşündürüyor. Çıldır bölgesindeki akarsuların Çıldır Gölü’ne bağlanması ve Arpaçay’daki barajı beslemesi bu yöreyi olumsuz etkiliyor" dedi. "Modern tarıma geçmenin zamanı geldi" Güven Gündoğdu, bu bölgenin artık modern tarıma geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Doğal göletlerimiz mevcut ve bu doğal göletlerden faydalanmamız sağlanmalı. Çıldır ilçesi hayvancılık ve tarımın yoğun yapıldığı bir bölge. Ama bizim bütün çalışmalarımız atadan kalma yöntemlerle yapılıyor. Yani 100 yıl önce nasıl tarım yapılıyorsa bizler de aynı şekilde yapıyoruz. Yağmur yağışları olmadığı zaman bütün emeklerimiz boşa çıkıyor. Biz şu anda ata tohumumuz kavılca buğdayı başta olmak üzere, buğday, arpa, yulaf gibi hayvanı besleyebileceğimiz bütün yem bitkilerini ekiyoruz" dedi.

3.5 million lira grant to expert producers in Ardahan Haber

3.5 million lira grant to expert producers in Ardahan

In Ardahan, approximately 3.5 million lira grant support has been provided to 14 expert producers under the Ministry of Agriculture and Forestry's 'Expert Hands in Rural Development Project.' The Ministry of Agriculture and Forestry has allocated a total of 300 million TL in grants for 1200 projects that qualified for grant support under the 'Expert Hands Projects' in rural development. In Ardahan, as part of the 'Expert Hands Project,' about 3.5 million lira in grant support was provided to 14 producers. Muhammet Fatih Cineviz, the Director of Agriculture and Forestry in Ardahan, stated that approximately 3.5 million in grant support was provided to individuals engaged in agriculture, livestock, forestry, food, and aquaculture within the rural areas as part of the project. Emphasizing the importance of grant projects for production, Cineviz stated: "We have supported 14 expert producers from Ardahan under the Expert Hands in Rural Development Project. We strive to be alongside producers who have received training, especially in agriculture and livestock. Fourteen expert producers, whose projects have been fully completed and verified by our provincial project implementation unit, are entitled to receive their payments. A total of 3,454,625 lira in grant support has been paid by our Ministry to the 14 project owners. We wish this financial support to be beneficial for our province and producers." Expressing their commitment to supporting production and producers, Cineviz said, "We will continue to support our producers. We believe that our experts who have received training will make significant contributions to production in the Turkey Century. In this context, with support, we will enhance the production of Caucasian bees in the region and increase the production capacities of our large and small livestock production areas."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.