TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Arguvan

AGRONEWS - Arguvan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arguvan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

10 koyunla başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu Haber

10 koyunla başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu

Yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan kadın girişimcinin başarı öyküsü takdir topluyor. Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı İsaköy Mahallesinde yaşayan Gülnaz Alp, 2004 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın hibe ettiği 10 adet küçükbaş hayvanı ile yetiştiriciliğe başladı. Aradan geçen süre zarfından aldığı koyunları çoğaltan ve 20 yılda yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan Alp, kendi işinin patronu olmanın gururunu yaşıyor. Arguvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla aldığı hayvanlar ile şimdi kurduğu tesisle başarıya imza atan Gülnaz Alp, bu işe girdikten sonra 2 çocuğunu üniversite okuttuğunu ve yine ev ile araba aldığını da belirterek kadınlara örnek oldu. Her işin zorluğu olduğu gibi yetiştiriciliğin de zorluklarının bulunduğunu söyleyen kadın girişimci Gülnaz Alp, son dönemlerde bakanlığın kadın girişimcilere birçok destek ve imkan sunduğunu da ifade ederek bu işe girmek isteyenlere tavsiyede bulundu. Kendi işinin patronu olarak çalıştığı için daha mutlu olduğunu söyleyen Alp, özellikle her kadının rahatlıkla yapabileceği bu işin kendisine göre kolay olduğunu da söyledi. Yıllar önce 10 koyunla girdiği sektörde şuana kadar 2 binin üstünde hayvan yetiştirip sattığını da ifade eden Alp, hali hazırda ise 300 hayvanının bulunduğunu dile getirdi. Başarılı kadın girişimciyi tesisinde ziyaret eden Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’da, Gülnaz Alp’ın yıllardır üreterek milli hasılaya da katkı sunan örnek bir kadın girişimci olduğunu söyledi. Birlik olarak kadın girişimcilerin de her zaman yanında olduğunu ifade eden Akın, özellikle yerel yöneticilerin de bu konuda kendilerine destek vermesini istedi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetiştiricilere sunduğu birçok destek ve teşvikin de olduğunu söyleyen Akın, özellikle kendi işlerinin patronu olmak isteyen kadın girişimcilerin sektöre girmeleri konusunda adım atmaya çağırdı.

Arguvan’da kayısı hasadı devam ediyor Haber

Arguvan’da kayısı hasadı devam ediyor

Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan ilçesinde kayısı hasadı sürüyor. Dünya kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Malatya’da çiftçilerin hasat telaşı sürüyor. Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı aynı zamanda binlerce mevsimlik tarım işçisine de ekmek kapısı oluyor. Arguvan ilçesinde devam eden hasada dair açıklamalarda bulunan Arguvan İlçe Tarım Orman Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Mehmet Özdemir ,” İlçemizde aşırı sıcaklara rağmen kayısı hasadı yoğun bir şekilde devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen ilçemizdeki üreticimiz ilaçlamada geç kaldığı için kayısı da monilya hastalığı yaygın bir şekilde görünüyor. Yaşanan don, monilya hastalığı ve doluya maruz kalan kayısıda bu sene rekolte de kalitede oldukça düşük. Yağışların zamanında yağmaması buna bağlı olarakta ilaçlamanın istenilen günlerde yapılamaması kayısı da ciddi çillenmeye de neden oldu. Yine ilçemizde çağla döneminde yağan dolu yağışı ile kayısılarımız yüzde 50 oranında hasar almıştı. Sigortası olmayan çiftçilerimiz hububat hasadında olduğu gibi ciddi bir mağduriyet yaşadılar. Arguvanlıların kayısıdan yana da yüzü gülmedi" dedi. Kayısı üreticisi Hasan Sarıgül ise "Bu yıl Ermişli Mahallemizdeki kayısı hasadını Şanlıurfa Siverek’ten gelen 9 kişilik bir ailemizle birlikte yapıyoruz. Bu yıl yaşanan don olayı, aşırı soğuklar, şiddetli rüzgar, ilkbaharda yaşanan dolu yağışı ve düzensiz yağışlardan dolayı bu yıl verimde kalitede istediğimiz gibi olmadı. Çil ve dolu yarası biz kayısı üreticilerine ciddi zarar verdi. Ağaçların diplerinin sürülmesi, çabalama, ilaç, su, gübre, mazot, işçi giderlerimiz çok fazla. Bu yıl günlük kişi başı yevmiye 447 TL oldu. Ekonomik şartlarımız göz önüne alındığında işçilerimizi zor şartlarda çalıştırıyoruz. Kayısı hasadından sonra masraflarımızı düşünce elde avuçta bir şey kalmayacak" ifadelerini kullandı Tarım işçisi Halit Gülalan da, "Şanlıurfa Siverek’ten ailemle beraber Arguvan’a geldik. Sabahın ilk ışıklarıyla mesaiye başlıyoruz; gün içerisinde 35 dereceyi aşan hava sıcaklığına aldırmadan kayısı silkeleme, toplama, serme ve patik işlemini yapıyoruz. Zorlu şartlarda ekmek parası için günlük 447 TL yevmiye ile çalışıyoruz" diye konuştu.

Arguvan’da ilk kez kuru fasulye ekildi Haber

Arguvan’da ilk kez kuru fasulye ekildi

Arazideki ilk çapalama işlemine, çalışanlar ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da katıldı Bölgede önemli bir tarım alanlarından olan Malatya’nın Arguvan ilçesinde belediye tarafından 29 dönüm arazide fasulye ekildi. 19 Haziran’da ekimi yapılan kuru fasulyeler, bir ay gibi kısa sürede gelişerek, yaprakları çıkmaya başladı. Çıkan yapraklarla birlikte arazide ilk çapa işlemine başlanırken, belediye çalışanların yanı sıra belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da çapa çalışmalarına katıldı. Yaklaşık 7 kişilik belediye çalışanlarından oluşan ekibin ilgilendiği 37 dönüm arazideki fasulyelerin gelişiminden memnun olan Başkan Kızıldaş, üretimin önemine dikkat çekti. 2-3 hafta sonra ikinci çapanın yapılacağı arazideki kuru fasulyenin hasadının ise sonbaharda yapılması planlanıyor. Kızıltaş, “Arguvan Belediyesi olarak biz üretmeye devam ediyoruz. Üretici belediyecilik bizim temel ilkelerimiz ve projelerimiz arasında. Tarımın birçok alanında faaliyet gösteriyoruz. Daha önce sarı bursa buğdayından bulgur, yerli nohut, erişte, tarhana, domates ve biber kurusu yaptığımız gibi bu yılda kuru fasulye ektik. Bunun yanı sıra patates, soğan ve diğer sebzeleri en güzel şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Personel arkadaşlarımız ile birlikte ürünlerimizin ekimini, bakımını birlikte yapıyoruz. Ziraat mühendisimizin bilgisi dahilinde belediye personelimizle birlikte çalışıyoruz. Umuyoruz ki son baharda çok güzel ürünler elde edeceğiz. Elimizden geldiği kadar hep birlikte üretmeye devam edeceğiz. Ürün yelpazemizi mümkün olduğu kadar genişleteceğiz" diye konuştu Üretilen kuru fasulyeler Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatif tarafından satışa sunulacak.

Arguvan’da buğday hasadında sona gelindi Haber

Arguvan’da buğday hasadında sona gelindi

Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan ilçesinde buğday hasadında sona gelindi. Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan’da binlerce dönümlük alanda ekimi yapılan buğday hasadında sona gelindi. Yüzde 80 oranında tamamlanan hasatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, "İlçemizde tarıma elverişli 360 bin dönüm arazimiz var. Bu yıl 180 bin dönüm arazide hububat ekimi yapıldı. Malatya’mızın tahıl ambarı olarak bilinen ilçemizde yüzde 70-80 civarında buğday hasadımızı tamamladık. Bu yıl yağışların iyi olmasından dolayı verimden memnunuz ancak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçilerimizin girdi maliyetlerini önemsemeden açıklamış olduğu fiyattan memnun değiliz" dedi Bölgenin bu yıl aldığı aşırı yağışlardan olumsuz etkilendiğini kaydeden Aslantürk, "İlçemizin bazı bölgelerinde hasada sayılı günler kala, yaşanan dolu yağışı çiftçimizin mahsulünde ciddi verim kayıplarına neden olmuştur. TARSİM sigortası yaptıran çiftçimizin dahi bu konudaki mağduriyetleri giderilmedi. İlgili kooperatiflerinin bugün itibariyle bile alım yapmamaları çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Çiftçimizin TMO’ya ürününü verebilmesi için Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kaydı olması gerekiyor. Ofis sadece ÇKS’si olan çiftçilerimizin ürünlerini alıyor, diğer çiftçilerimizin ürünleri ise alınmıyor, bu nedenle alın teri ile üreten çiftçilerimiz bu konuda da ciddi mağduriyet yaşıyor” diye konuştu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.