TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Arpa

AGRONEWS - Arpa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arpa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli Tarımına Konya İmzasıyla Destek Verildi Haber

Denizli Tarımına Konya İmzasıyla Destek Verildi

Denizli'nin Çal ilçesinde, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen dört yeni arpa çeşidi ilk kez denendi. Kıraç ve susuz topraklara atılan "Baykara", "Ayrancı", "Keykubat" ve "Larende" isimli yerli arpa tohumları, düşük su kullanımıyla yüksek verim hedefiyle ekildi. Konya'nın tarım araştırmalarında öncü rolünü sürdüren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği bu arpa çeşitleri, Denizli'nin Çal ilçesindeki Belevi Mahallesi'nde, Hasan Durna'ya ait 12 dekarlık alana ekildi. Ekim, mibzerle ve kükürtlü 15+15 alt gübresi desteğiyle yapılarak, tohumların sağlıklı bir şekilde toprağa yerleşmesi sağlandı. Bu deneme ekimiyle Konya'nın kıraç topraklara uygun arpa çeşitleri, tarıma yeniden umut oldu. BAŞARI DURUMUNDA YAYGINLAŞTIRILACAK Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çal İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, ekimi yapılan arpa çeşitlerini sürekli olarak izleyerek kök yapısı, çıkma oranı, boyu ve verimini takip edecek. Çal ilçesinin iklim ve toprak yapısına uyum sağlarsa, bu yeni arpa tohumlarının ilçenin diğer mahallelerine ve çevre bölgelere yayılması planlanıyor. KONYA TARIMINDA YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR Hasan Durna, geliştirilen yeni arpa çeşitlerini ekmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Konya’daki enstitü tarafından geliştirilen ‘Baykara’, ‘Ayrancı’, ‘Keykubat’ ve ‘Larende’ isimli arpa tohumları ile susuz tarım alanlarında verimi artırmayı hedefliyoruz. Denizli, Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri ve bu tür yenilikçi tohumlarla arpa ve buğday üretiminde büyük ilerleme sağlayabiliriz" dedi. KIŞ YAĞIŞLARI İLE YÜKSEK VERİM BEKLENTİSİ Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Çal İlçe Müdürlüğü'nün denetiminde, yeni arpa çeşitlerinin kış ve ilkbahar yağışlarının desteğiyle yüksek verim sağlaması bekleniyor. Tohumların hedeflenen kaliteye ulaşması durumunda, bölgedeki çiftçiler için kıraç topraklarda yüksek kazanç sağlanması mümkün görünüyor. Konya'nın tarım alanındaki bu öncü çalışması, susuz tarım çözümleri sunarak Türkiye genelinde tarımda sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor.

Denizli Büyükşehir'den Çiftçiye 10 Milyon Liralık Yem Desteği Haber

Denizli Büyükşehir'den Çiftçiye 10 Milyon Liralık Yem Desteği

DENİZLİ (İHA) - Denizli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin elinde kalan arpa ve mısırları satın alıp flake yem haline dönüştürdü. Hayvan yetiştiricilerine dağıtılmaya başlanan flake yem ile birlikte, 7 bin 628 aile işletmesine toplam 910 bin kilogram yem desteği verileceği açıklandı. Bununla birlikte, Denizli tarım ve hayvancılığına toplamda 10 milyon liralık destek sağlanacağı bildirildi. Yem dağıtımı, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Çal ilçesindeki Süller Mahallesi'nde başladı. Çal ve Bekilli ilçelerindeki 136 yetiştiriciye yapılan dağıtım törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Marım, davetliler, üreticiler ve vatandaşlar katılım sağladı. Başkanvekili Marım, Türkiye genelinde üretimin her geçen gün azaldığını belirterek, "Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak üreten insanlarımızın yanında olmayı ve mutlu insanların yaşadığı bir kent oluşturmak istiyoruz" dedi. Ayrıca, her zaman üreticilerin yanında olacaklarını ve Türkiye'ye model öncü bir kent oluşturmak için birlikte çalışacaklarını vurguladı. Dağıtımda 103 yetiştiriciye Çal ilçesinde 336 büyükbaş, 33 yetiştiriciye ise Bekilli ilçesinde 108 büyükbaş hayvan için toplamda 18 bin kilogram yem verildi. DENİZLİ TARIM VE HAYVANCILIĞI KAZANACAK Denizli Büyükşehir Belediyesi, kurak geçen hububat üretim sezonu ve düşen ürün fiyatları nedeniyle zorlanan çiftçilere destek olmak amacıyla arpa ve mısır alımı yapmıştı. Alınan bu ürünler flake yem haline getirilerek hayvan yetiştiricilerine dağıtılıyor. Proje, hem tarımı hem de hayvancılığı desteklemeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Denizli genelinde 7 bin 628 aile işletmesine kayıtlı 22 bin 754 hayvan için toplamda 910 bin kilogram yem katkısı sağlanacak. Belediyenin bu projeyle Denizli tarım ve hayvancılığına 10 milyon liralık bir destek sağlaması planlanıyor.

Diyarbakır'da sıcakta preslenen saman, Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor Haber

Diyarbakır'da sıcakta preslenen saman, Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor

Diyarbakır'da hasadı yapılan ve ihtiyaç fazlası olan samanlar, Türkiye'nin birçok iline aşırı sıcak altında preslenip gönderilirken, işveren ise günlük 2 bin 500 TL'ye çalışacak eleman bulamamaktan yakınıyor. Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da, arpa ve buğday hasadının başlamasıyla hububat tarlalarında biçerdöverlerle yapılan samanlar birçok ildeki besicilere satılıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan samancılar, aşırı sıcaklar altında tonlarca samanı presleyip Türkiye'nin birçok noktasındaki besicilere ulaştırıyor. Gün içerisinde 45 dereceye çıkan hava sıcaklığına rağmen çalışan işçiler günlük 70 ton saman preslerken, işveren ise 2 bin 500 TL'ye çalışacak eleman bulamıyor. Saman işiyle uğraşan işveren Veysi Sevim, presledikleri samanları hayvan yemi olarak Türkiye'nin birçok bölgesine gönderdiklerini söyledi. Sevim, “Diyarbakır bölgesinde saman alım satım işini yapıyoruz. Burada samanları presleyip kamyon ve tırlara yüklüyoruz. Yaptığımız presli samanlar Türkiye'nin birçok noktasına hayvan yemi olarak gönderiliyor. Günde yaklaşık 70 ton saman presleyip şehir dışına gönderiyoruz. Bizim iş sezonu yaz ayı olduğu için çok zor oluyor. Hava sıcaklığı 45-50 dereceyi görüyor. Güneşin altında çalışırken toza da maruz kalıyoruz. Epey zorlanıyoruz. Bu yüzden de işçi bulamıyoruz. Günlük 2 bin 500 yevmiye vermemize rağmen bulamıyoruz” dedi. İşleri bitene kadar arazide 7/24 kaldıklarını ifade eden Sevim, “Bizim işimiz haziranın başında başlayıp, kasım ayının ortalarına kadar da çalışıyoruz. Tabi kasımdan sonra da çalışıyoruz. Ama yaz aylarındaki yoğunluk gibi değil. 2-3 günde bir çalışıyoruz. Dediğim gibi haziran-kasım ayları arasında yoğunluğumuz oluşuyor. Bir tıra ortalama 25 ton civarında saman yüklüyoruz. Kamyonlara da 17 ton diye değişiyor. Biz şu anda 5 kişi çalışıyoruz. Biz burada 24 saat arazide kalıyoruz. Banyo, yeme, içme uyuma gibi temel ihtiyaçlarımızı hepsini arazide karşılıyoruz” diye konuştu.

Kütahya'da yerli arpa çeşidi 'Ayrancı'nın hasadı yapıldı Haber

Kütahya'da yerli arpa çeşidi 'Ayrancı'nın hasadı yapıldı

Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde yerli arpa çeşitlerini çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli “Ayrancı” arpa çeşidi hasat edildi. Yerli arpa hasadı programında konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, sezonun hayırlı olmasını dileyerek, tüm çiftçilere bereketli bir hasat dönemi temennisinde bulundu. Türkiye'nin tarım potansiyeline dikkat çeken Işın, “Ülkemiz, bereketli topraklara sahip. Kendi gıdasıyla geçinebilecek, kimseye muhtaç olmadan yaşayabilecek bir memlekettir. Allah'a şükürler olsun” dedi. Pandemi döneminde gıdanın öneminin daha da belirgin hale geldiğini ifade eden Vali Işın, “Hiçbir memleket ve millet gıdadan vazgeçemez. Gıda ve sağlık, insanoğlunun olmazsa olmaz iki önemli hususudur. Türkiye, son 22 yılda Cumhurbaşkanımız riyasetinde her iki alanda da ciddi mesafeler kat etti. Bu yıl Kütahya'mızda da tarımda ciddi destekler, hibeler yapıldı, tohum destekleri sağlandı. Yeter ki insanlarımız gayret içerisinde olsunlar” diye konuştu. Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çiftçilere verdiği eğitim ve desteklerin önemine de değinen Vali Işın, “Bu yıl tüm köylerimizde çiftçi eğitim toplantıları yapıldı. Hibe destekleri çiftçilerimize sunuldu. Aslanapa ilçemizde büyük bir Organize Hayvancılık Bölgesi kuruyoruz. Çalışmalar başladı ve bu proje ilimize büyük katkı sağlayacak” dedi. Kütahya'nın ekonomik potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirten Vali Musa, “İlimizin ekonomideki toplam payı yüzde 11 civarında. İnşallah bu rakamı yüzde 20'lere çıkaracağız. Bu yıl 5 sulama barajının ihalesi yapıldı. Barajlar tamamlandığında tarıma ciddi katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı. Altıntaş'ın Geniş köyünde düzenlenen hasat törenine AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı ve AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay da katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.