TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Arpa Hasadı

AGRONEWS - Arpa Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arpa Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuraklığa rağmen ürün rekoltesinde artış Haber

Kuraklığa rağmen ürün rekoltesinde artış

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kuraklığa rağmen ürün rekoltesinde önemli artış olduğunu açıkladı. İl genelinde arpa, buğday ve kanola hasadına başlandı. Hasatta dane kaybının önlenmesi için Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri, biçerdöver ve hasat denetimleri yapıyor. Teknik ekiplerle birlikte, Havza’daki denetimlere katılan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2024 yılı buğday hasadına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ürün rekoltesinde önemli artış Tüm üreticilere ’bol kazançlar’ dileyen İbrahim Sağlam, “Bafra ve 19 Mayıs ilçelerimizde başlayan buğday hasadında, il genelinde yapılan biçerdöverle buğday hasadı kontrollerinde, buğday verimi 370 kg/dekar alan, hasat edilen ürün oranı yüzde 60, dane kaybı yüzde 0,5-1 kg/da, biçim fiyatı 250-350 TL arası, buğday fiyatı 7,5-8 TL/Kg olarak tespit edilmiştir. Hububatların topraktan çıkışına denk gelen tarihlerde ilimizde yağışların beklenenden az olmasına bağlı olarak ekinler boy atamamıştır. Ancak mayıs yağmurları ile birlikte zarar eşiğinden dönülerek, ürün kalitesinde olumlu gelişmeler yaşanmış olup, ürün rekoltesinde önemli artış gözlenmiştir. Bu da bizim ve üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür” dedi. Biçerdöver kullanıcılarına önemli uyarılarda bulunan Sağlam, “Biçerdöver operatörlerimizi önemsiyoruz. Bol ve bereketli hasat sezonu geçirmemizde katkıları büyük. Biçerdöverleri kullanırken hızlı gitmemelerini, anızları istenilen düzeyde biçmelerini, dane kaybının en az seviyede olmasını hassasiyetle vurguluyorum. Operatörlerimizin araçlarında mutlaka yangın tüpü bulundurmalarını, sigara içilmemesini tekrar tekrar hatırlatıyorum. Bu vesileyle çiftçilerimizin ürününün bol, kazançlarının bereketli olmasını dilerim” diye konuştu.

Van’da arpa hasadı başladı Haber

Van’da arpa hasadı başladı

Van’ın Gevaş ilçesinde ağustos ayı ile birlikte arpa hasadına başlandı. Doğu Anadolu Bölgesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, gece gündüz çalışarak hayvanların kışlık yiyeceklerini çıkarmak için bölge tabiri ile "patos" vuruyor. Van’da geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, tarlalarında arpa ve buğday hasadı yaparak kışa hazırlanıyor. Büyük emeklerle ektikleri arpa ve buğdayların biçilecek duruma gelmesiyle tarlalarda hasat yapmaya başlayan çiftçiler, sabahın erken saatlerinde işe koyuluyorlar. Kimi zaman günün en sıcak saatlerinde bile hummalı bir şekilde çalışan vatandaşlar, hem kendilerinin hem de hayvanlarının yiyecek ihtiyaçlarını hazırlıyorlar. Gevaş ilçesine bağlı Dereağzı Mahallesinde yaşayan Sabri Beyazıt isimli vatandaş, 60 dönümlük tarlaya arpa ektiklerini belirterek, “Ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Bu sene kuraklık olduğu için genelde buğday ve arpa ektik. Zor oluyor ama mecburuz” dedi. Eskiden öküzlerle harman yaptıklarını aktaran Cahfer Bayezıt ise “Gece de harmanları rüzgara veriyorduk ve ondan sonra buğdayı çıkarıyorduk. Çok zahmet çekiyorduk. Bir aya kadar buğday biçiyorduk. Şimdi ise her şey çok kolay. Gezer patoslarla vuruyoruz” ifadelerini kullandı. Dereağzı Mahallesinde genelde ağustos ayı ile birlikte harmanların patosa vurulduğunu ifade eden Mahalle Muhtarı Reşit Öner de, “Dedelerimiz zamanında ilk olarak döküm patoslar vardı. Sonra savurmalı patosla şimdi ise gezer patosla çalışıyoruz. Hem daha kolay hem daha verimli iş yapabiliyoruz. İşçilik yok, zahmeti yok. Bir hafta ya da 10 günde bitirdiğimiz işi şimdi 3-4 saatte bitiriyoruz” diye konuştu.

Karaman’da buğday ve arpada rekolte arttı Haber

Karaman’da buğday ve arpada rekolte arttı

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, buğdayın ülkemiz ve dünya için stratejik bir ürün haline geldiğini söyledi. Kazımkarabekir ilçesinde yılın son hasadına katılan Vali Akkoyun, biçerdöverin direksiyonuna geçerek buğday hasadı yaptı. Vali Tuncay Akkoyun, arpada ve buğdayda bu yıl verimin oldukça iyi olduğunu belirterek, “Çiftçilerimiz de bu rekolteden oldukça memnun. Devletimizin buğday için vermiş olduğu fiyat da çiftçilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Allah’a şükürler olsun bereketli bir yıl geçiriyoruz. Devletimiz her zaman çalışan çiftçilerimize, üreticilerimize destek olmaya devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Bizler de her zaman için çiftçilerimiz ve üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Bizleri mutlu eden bir konu da artık çiftçilerimiz hem modern yöntemleri kullanıyor, hem ileri teknoloji tarım aletlerini kullanıyor. Bu da hasadın hızlı ve verimli olmasını sağlıyor. Bu ürünlerin ekilmesinden, üretilmesinden hasadına kadar devletimizin birçok teşviki var. Aynı zamanda da ileri teknoloji tarım aletlerinin temininde de devletimizin çiftçilere çok büyük destekleri oluyor" dedi. “Karaman’da 300 bin ton buğday, 200 bin ton arpa hasadı oldu” Vali Tuncay Akkoyun, bu yıl yağmur yağışlarının iyi olması nedeniyle arpa ve buğdayda bereketli bir yıl olduğunu kaydederek, “Bu yıl Karaman’da 840 bin dekar alanda ekimi yapılan buğdayda yaklaşık 300 bin ton, arpada ise 630 bin dekarda 200 bin ton rekolte bekliyoruz. İnşallah gelecek yıllar da böyle bereketli geçer. Çiftçilerimizin yüzü güler, bizler de geliriz bu mutluluklarına ortak oluruz" ifadelerini kullandı. “Buğday, ülkemiz ve dünya için de stratejik bir ürün olmuştur” Vali Akkoyun, "Buğday artık bölgemiz, ülkemiz ve dünya için de stratejik bir ürün haline gelmiştir" diyerek, “Buğdayın üreticilerimiz tarafından ekilmesi ve hasadı çok çok önemlidir. Buğday, gıda şehri olan Karaman için de önemlidir. Karaman’ımızın sanayisi buğdaya dayalı ürünler üretmektedir. Şehrimizin sanayisi için de, ülkemizin gıda temini için de çok stratejik bir üründür. Dolayısıyla çiftçimizin, üreticimizin özellikle bu verimli topraklarda buğday ekmesi ve hasadını yapması önemlidir" şeklinde konuştu. Karaman’da yapılan yılın son buğday hasadına Vali Tuncay Akkoyun’un yanı sıra Kazımkarabekir Kaymakamı Ramazan Aykut Saka, Kazımkarabekir Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş ile Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ve çiftçiler katıldı.

TMO'nun günlük hububat alım kapasitesi 160 bin tona ulaştı Haber

TMO'nun günlük hububat alım kapasitesi 160 bin tona ulaştı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine, buğday hasadında gecikme olmadığını ve yoğunlaşarak devam ettiğini söyledi. Bu sezon verim artışı olduğuna işaret eden Güldal, verim artışının rekolteye olumlu katkı sağlayacağını anlattı. Güldal, geçen yıl 510 noktada, bu yıl ise 576 noktada hububat alım faaliyeti yürütüldüğünü belirterek, TMO olarak gelen her ürünü alabileceklerine dikkati çekti. Üreticilerden randevu sistemini kullanarak ürünlerini getirmelerini beklediklerini dile getiren Güldal, planlama yapılabilmesi açısından randevu sisteminin kullanılmasının önemli olduğunu kaydetti. Üreticilerden bu sezon 2 milyon tondan fazla ürün alındığı bilgisini paylaşan Güldal, "Ürün alımlarında yer sorunumuz yok. Planlamalarımızı aylar öncesinden yapmıştık. Geldiğimiz noktada TMO'nun günlük hububat alımında kapasitemiz 160 bin tona ulaştı. Bu ay İç Anadolu Bölgesi'nde de hasadın yoğunlaşmasıyla günlük hububat alım kapasitemizi 220 bin tona yükselteceğiz." dedi. Güldal, ürün alım sürecinde üreticilerin doğru bilgilendirilmesini gerektiğini belirterek, üreticilerin bilgilendirilmesi noktasında il tarım müdürlüklerinin katkısının çok önemli olduğunu söyledi. Üreticiye ödemeler 30 gün içerisinde yapılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ton başına 7 bin lira hububat alım fiyatı açıkladığını anımsatan Güldal, buna ilave bu yıl tüm üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buğdayda 1000 lira, arpada 500 lira ödeneceğini kaydetti. Güldal, 2022'de sadece ürünlerini TMO'ya satan üreticilere prim desteğinin verildiğini belirterek, bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olduğunu belgeleyen her üreticinin prim desteğinden yararlanabileceğini vurguladı. Üreticilerin memnun olması için aktif bir politika izlediklerinin altın çizen Güldal, ürünlerini TMO'ya teslim eden üreticilere 30 gün içerisinde ödeme yapılacağını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.