TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ata Tohumu

AGRONEWS - Ata Tohumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ata Tohumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi Haber

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde “Araplı fasulyesi” olarak bilinen ve asırlık ata tohumu ile yetiştirilen yeşil fasulyenin hasadına başlandı. Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde tamamen doğal ve organik olarak yetiştirilen Araplı fasulyesi pazarda yerini aldı. Beldenin bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu Bölgesi’nde birçok ilden de rağbet görüyor. Her yıl üretimi yapılan Araplı fasulyesi, Sorgun ilçesinde kurulan pazarda 60-65 lira arasında satışa sunuluyor. Ünüyle adından söz ettiren Araplı fasulyesi, yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşların da ilgisini çekiyor. Beldenin yüzde 70’ine yakını bu fasulyeden geçimini sağlıyor Araplı beldesinde 26 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten çiftçi Lokman Atıl, fasulyenin belde halkının büyük bir kısmının geçim kaynağı olduğunu söyleyerek, “Araplı fasulyesi denilince akla ata tohumu gelir. Ata tohumuyla üretimi yapılır ve geleneksel yöntemlerle üretilir. Fasulyemiz tamamen doğal ve organiktir. Araplı beldemizin yüzde 70’ine yakını fasulyeden geçimini sağlıyor. Pazarda ilk haftalarda 80 lira ile başladı şimdi 60 liraya satılıyor. Önceki dönemde dönümünden 150-200 kilograma kadar ürün alıyorduk, iklimlerin değişmesi sonrası da 50 kilograma kadara kadar verim düştü. İklimler Araplı fasulyesini de aşırı bir şekilde etkiledi. Önceden 8 hafta kadar hasadı yapılırdı şimdi 4-5 hafta ancak hasat yapabiliyoruz. Bu fasulye ata tohumuyla üretildiği için yetkililerden korunmasını istiyoruz” dedi.

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek” Haber

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek”

Kooperatifleşme çağrısı yapan Şadi Özdemir, ata tohumundan üretilen, susuz yetişen ve lezzeti ile öne çıkan Konaklı kavunun hak ettiği değeri bulması için destek vereceklerini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Konaklı Mahallesi’ni ziyaret ederek, vatandaşlarla ve üreticilerle buluştu. Akdeniz sineği nedeniyle 3 yıl kavun üretiminin durduğunu ancak bu yıl tekrar bereketli bir dönem geçirdiklerini Başkan Şadi Özdemir’e anlatan üreticiler, yaşadıkları sorunlara da değindi. Halk arasında “hırsız almaz” ismiyle bilinen Konaklı Mahallesi’nin meşhur kavunun lezzeti ile öne çıktığına vurgu yapan Şadi Özdemir, “Şu an Konaklı kavununda hasat zamanı. Umuyorum ki üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Ata tohumundan üretilen kavunun kendine has bir görüntüsü ve tadı bulunuyor. Susuz tarım yöntemiyle yetiştiriliyor. Herkesi bu lezzeti tatmayı öneriyorum” diye konuştu. Konaklı kavununun hak ettiği değeri görmesi için üreticiye destek vereceklerini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, “Eski yıllarda olduğu gibi bu bölgemizde yine binlerce ton kavun üretilmesi için biz çiftçimizin yanında olacağız. Tarım her zaman önceliğimiz, üretimin artması en büyük amacımız” diye konuştu. “Ürün elde kalırsa alacağız” Nilüfer Belediyesi olarak üreticilere kooperatifleşme çağrısı yapan Başkan Şadi Özdemir, “Örgütlenerek kooperatif kurulması üreticiyi bir adım öne taşıyor. Belediye olarak bizler de üreticilerimize ziraat mühendisleri ile buluşturarak destek vereceğiz. Verimli topraklarımızda doğru üretim yapılmasını sağlayacağız. Üretilen ürünlerden elde kalanları da biz Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) olarak alacağız. ‘Nilüfer’in köylüsü Nilüfer’in efendisi olsun’ istiyoruz” dedi. Tüm kırsal mahallelerde üretimi destekleyici çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Şadi Özdemir, tarımı ayağa kaldıracaklarının altını çizdi. Şehirde geçinmekte zorlanan gençlerin yeniden üretime dönmelerini istediklerini belirten Şadi Özdemir, “Üretilen ürünlerin değerinde satıldığını gören gençlerin de, tarıma döneceğine inanıyorum. O yüzden bizler elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

Apartmanlar arasında ata tohumunu yeşertmeye çalışıyor Haber

Apartmanlar arasında ata tohumunu yeşertmeye çalışıyor

Sivas’ta yaşayan Adem Helvacıoğlu eşiyle beraber şehrin göbeğinde apartmanların arasında ithal tohumlara direnerek ata tohumlarını yeşertmeye devam ediyor. Sivas’ta, şehrin beton denizi arasında dededen gelen çiftçiliği sürdüren 53 yaşındaki Adem Helvacıoğlu, 52 yaşındaki eşi Songül Helvacıoğlu ile ata tohumlarını yeşertiyor. Helvacıoğlu çifti, çiftçiler arasında rağbet gören ithal tohumlara rağmen geleneksel tohumların yaşatılmasını ve bu tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için azimle çalışıyor. Artık genellikle tek kullanımlık İsrail tohumlarının tercih edildiğini belirten Helvacıoğlu çifti, “İthal tohumların verimi yüksek fakat bu tohumların geneli yekpare. İsrail tohumunda sadece bir kez ekim yapılabiliyor. Bizim ata tohumlarımızın verimi az olsa da sürekliliği var. Her sene mahsulü topluyorum tohumlarını çıkartıp kurutuyorum. Tohumlarımı kendim fideliyorum” dedi. Helvacıoğlu çifti, ata tohumlarının mirasını korumanın yanı sıra, çevre dostu ve sürdürülebilir bir tarım anlayışını da yaygınlaştırmak istiyor. Ata tohumları son faslını yaşıyor Ata tohumunun devamını getirmek için artık kimsenin uğraşmayacağını belirten Helvacıoğlu, “Bahçemizde domates, salatalık, fasulye ve kabak var. Yaklaşık 35 yıldır bu işi yapıyoruz. Her mahsulümüzü ata tohumuyla yetiştiriyoruz. Fakat artık bizim de ekmeye biçmeye yerimiz kalmadı. Apartmanlar arasında ata tohumunu yeşertmeye çalışıyoruz. Artık fasulyenin hasat zamanı. Eşimle birlikte topluyoruz. Fasulyenin toplanması çok zahmetli. Bu nedenle az ektim. Çocuklar toplamaya gelmiyorlar. Artık ata tohumunun devamını getirmek için kimse uğraşmaz. Genellikle ithal tohumlar tercih ediliyor. İthal tohumların verimi yüksek fakat bu tohumların geneli yekpare” dedi. “Çoğu köyde ithal tohum ekiliyor” Çiftçilerin genelde İsrail tohumu tercih ettiğini belirten Helvacıoğlu, “Bu ithal tohumlar bir kez ekiliyor. Diğer sene tekrar ekilmesi mümkün değil. Bu nedenle çiftçi yeniden tohum alıyor. İthal tohumların verimi biraz daha yüksek oluyor. Bizim ata tohumlarımızın verimi az olsa da sürekliliği var. Her sene mahsulü topluyorum tohumlarını çıkartıp kurutuyorum. Tohumlarımı kendim fideliyorum. İsrail tohumunda böyle bir seçenek yok. Sivas’ın çoğu köyünde bu ithal tohum ekiliyor. Bir sene ekiliyor diğer sene bir ton para dökülüyor. Biz çok büyük beklentilerle bu ekimi yapmadık. Tarımı sevmeyen yapamaz” şeklinde konuştum.

İlkadım’da ‘ata tohumu’ seferberliği Haber

İlkadım’da ‘ata tohumu’ seferberliği

İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, İlkadım’da tarımın gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan ata tohumu yetiştiriciliğine önem verdiklerini söyleyerek, “Ata tohumlarımızı çiftçilerimize ücretsiz dağıtacak, gençlere ve çocuklara bilinçlendirme eğitimleri vereceğiz” dedi. Tarımın geliştirilmesi ve gelecekte tarımsal faaliyetlerin sekteye uğramaması için İlkadım Belediyesi tarafından üretilecek olan ata tohumları, 2025 yılı itibariyle isteyen çiftçilere ve İlkadımlılara ücretsiz olarak verilecek. Ata tohumu alan vatandaşlara yetiştirme ve bakım yöntemleri hakkında bilgilendirmeler de yapılacak. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Tarımsal Araştırma Geliştirme Merkezinde incelemelerde bulunan ve ata tohumu yetiştiriciliği ile tıbbi aromatik bitki üretim modellerinin 7’den 77’ye herkese anlatılacağını söyleyen İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Son derece önemli gördüğümüz ata tohumlarımızla ile ilgili yakın zamanda İlkadım’a ve şehrimize büyük katkı sağlayacağız” diye konuştu. “Gelecek nesillere aktarılacak en önemli miras” İlkadım Belediyesi tarafından tarımın gelişmesi için üretilecek Ata tohumlarının 2025 yılı itibarıyla dağıtılacağını söyleyen İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Belediye olarak tarımsal hizmetlere önem veriyoruz. Ülkemizin geleceği tarıma ve tarımsal faaliyetlere bağlı. Devletimizin tarım politikaları çerçevesinde biz de tarımsal faaliyetlerimizi sürdürüyor, bu noktada üzerimize düşen vazifeleri de yerine getiriyoruz. Tarımsal Hizmetler Müdürlümüz, ata tohumlarının geliştirilmesi ve yetiştirilmesi için çalışma başlattı. Ata tohumları bizim geleceğimizdir. Gelecek nesillere aktarılacak en önemli mirastır. Tohumda dışa bağımlılığı engellemek ve yerli tohumlarımızı topraklarımıza işlemek adına ata tohumlarını yeniden canlandırmak istiyoruz. Bu alanda bölgemize hizmet vererek; tohumları yetiştirecek, büyütecek ve çoğaltacağız. Ata tohumlarımızı çiftçilerimize ücretsiz dağıtacak, gençlere ve çocuklara bilinçlendirme eğitimleri vereceğiz. Ayrıca tıbbi aromatik bitki yetiştirerek ve bu alandaki yeni gelişmeleri takip ederek ilçemize ve bölgemize ciddi katkıda bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. "Tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilecek ve değerlendirilecek" Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda da çalışmalara başlandığını söyleyen İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Ata tohumlarının gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu biliyoruz ve bu noktada bize destek olan Türkiye Birlik ve Dayanışma Bahçeleri Yöneticisi Adnan Kurt hocamıza teşekkür ediyorum. Gelecek mirasımız olan Ata tohumlarının yanı sıra; ilaç sanayide, gıdada ve kozmetikte kullanılan tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi alanında da çalışmalarımız başladı. Belediye olarak yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerden ekonomik gelir elde edebileceğimiz şekilde yararlanacağız. Bu noktada bitkilerden yağlar elde edip ilçe ekonomisine katkı sağlayacağız. Ayrıca İlkadım’ımızın peyzaj çalışmaları için, güzel kokulu ve görsel olarak göze hoş gelen bitkilerden yararlanacağız. Tarımsal araştırma merkezimiz hem geleceğimiz olan tarıma sahip çıkacak, hem burada verilen eğitimlerle tarımın gelişmesine katkı sağlayacak, hem de İlkadım’ın ekonomisine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Ata tohumundan organik bal kabakları toprakla buluşturuldu Haber

Ata tohumundan organik bal kabakları toprakla buluşturuldu

Bayburt’ta ata tohumlarıyla sebze, meyve yetiştiren 74 yaşındaki çiftçi İsmail Öksüz ata tohumundan, organik bal kabaklarını toprakla buluşturdu. Ata tohumuyla ve organik tarımla ilgilenen, yarım asırdır çiftçilikle uğraşan Öksüz, Bayburtluların organik bal kabağına ulaşımını sağlarken, ata tohumlarına da gözü bakıyor. Sebze ve meyve yetiştiriciliğini organik tarım anlayışıyla Aslandede köyünde sürdüren Öksüz, sonbahara doğru 9’uncu ayda bal kabaklarını hasat edeceğini, sonrasında da satışa sunacağını söyledi. ’Tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya’ organik bal sofralara ulaştıran Öksüz asıl maksatlarının ata tohumlarının devamını sağlamak olduğunu vurguladı. "Asıl maksadımız tohumların devamını sağlamak, ata tohumlarını kaybetmemek" Ata tohumların devamı için tarlasını büyüttüğünü, daha da fazla bal kabağını toprakla buluşturduğunu kaydeden Öksüz, "Şu an kabak tarlamızdayız. Türkiye’de meşhur olan Adapazarı kabağının aynını belki daha lezzetlisini ata tohumlarımızdan burada üretmeye çalışıyoruz. Diğer senelerde ürettiğimiz kabaklardan yiyen müşterilerimiz bu kabakların lezzetini doğrulayacaklardır ve yeni yetiştirdiğimiz kabaklardan alanlar, tadına bakıp söylediğimin önemini anlayacaklardır. Biz bu kabakları yetiştirip satıyoruz ama esas maksadımız kabakların tohumunun devamını sağlamak, ata tohumlarını kaybetmemek. Toprakla buluşturduğumuz kabaklar çok çok süper bir kabak çeşididir. Bu nedenle gittikçe tarlayı büyütüyorum, daha çok ekiyorum. Şu an 2 tarla kabak ektim, burası küçük tarlamız diğer tarlaya gitmemiz biraz zor olabilir" dedi. "Tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulaşacak" Eylül ayında hasada başlayacaklarını belirten Öksüz, "Kabaklarımızı tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulaştırıyoruz" diyerek "Kabakların hasadı Eylül’de olacak. Şu an kol atmış, büyüme dönemindeler. Kabaklarımızı tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulaştırıyoruz. İnsanların bu kabakları yemesini, tatmasını istiyoruz ama tohumları almaları çok önemli. Her kabak verdiğimiz insanı sıkı sıkı tembihliyoruz aman tohumu al, tohumu kaybetme diyoruz. En büyük derdimiz bu tohumların devamının sağlanması" şeklinde konuştu.

Mersin’de ata tohumlarının hasadına başlandı Haber

Mersin’de ata tohumlarının hasadına başlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesince bu yıl üreticilere dağıtılan 16 bin 250 kilogram yerel buğday tohumunun hasadı başladı. Unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını yeniden gün yüzüne çıkaran Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının, ilk olarak 2020 yılında Silifke’nin Balandız Mahallesi’nde başlattığı ‘Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması’ projesi yayılmaya devam ediyor. Balandız Mahallesi’nde 13 üreticiye toplam bin 625 kilogram tohum desteği sağlanmasıyla başlayan proje kapsamında, 2023-2024 yılında Silifke’de 11 mahallede toplam 130 üreticiye 16 bin 250 kilogram ’yerel buğday tohumu’ dağıtımı yapıldı. Büyükşehir Belediyesinin destekleri sayesinde artan girdi maliyetlerine rağmen üretimlerini sürdürebilen üreticiler, projenin başladığı günden bu yana toplamda 26 bin kilogram tohum desteğinden yararlandı. İklim ve üretim koşullarına göre dönüm başına 200-300 kilo ürün hasadı yapılırken, Büyükşehir Belediyesi üreticilere geri alım garantisi vererek hasat işleminden sonra üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda da destek sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi, projenin ilk uygulandığı 2020- 2021 yılında ürünleri, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin belirlediği buğday fiyatının 2 katına üreticilerden satın aldı. “Son 4 yılda 214 üreticiye 26 bin kilogram atalık buğday tohumu dağıttık” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat teknikeri Hakan Haykut, hem kültürel mirası korumak hem de yerel tohum çeşitlerini artırmak amacıyla söz konusu projeyi sürdürdüklerini belirterek, “2020 yılında ilk olarak Silifke’ye bağlı Balandız Mahallesi’nde 13 üretici ile bu programa başladık. 2020-2024 yılları arasında çeşitli mahallelerde programı geliştirerek devam ettik. Son 4 yıl içinde 214 üreticimize toplam 26 bin kilogram atalık buğday tohumu dağıttık. Bu kapsamda dağıtmış olduğumuz tohumlardan, daha sonra Mersinden Kadın Kooperatifi de satın almak suretiyle bölgedeki çiftçilere katkıda bulundu” dedi. Üreticilerden çok iyi dönüşler aldıklarını da kaydeden Haykut, proje ile Türkiye’de rol model olduklarını ifade ederek, “Antalya ve Adana Büyükşehir Belediyesinden de talepler gelmeye başladı. Tabii ki bu da Başkanımız Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’in sayesinde oldu. Birçok belediye şu anda bizleri örnek alıyor. Biz de tecrübelerimizi aktarıyoruz” ifadelerini kullandı. “Belediyenin tarımsal destekleri, insanları üretime teşvik ediyor” Gülnar Kayrak Pelitpınarı Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve Pelitpınarı Mahalle Muhtarı İsa Şahin, atalık buğday ekim projesine 2 yıldır devam ettiklerini söyledi. İlk yıl 5 kişiyle başladıklarını ve bu yıl 10 kişi olduklarını söyleyen Muhtar Şahin, “Büyükşehir Belediyesinin destekleri, insanları üretime teşvik etti. Tarımsal destekler gerçekten yerinde. Önceden bu tarlalara sadece buğday ve nohut ekilirdi. Şimdi Başkanımız ve kooperatifimizin sayesinde artık çileğimiz, bademimiz, kirazımız var. Yavaş yavaş sulu tarıma geçiyoruz ve bunun devam etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Üreticiler, atalık tohumun yaygınlaşmasından ve verilen desteklerden memnun 5 yıl önce küçük bir arazide belediyenin atalık tohum desteğiyle üretime başladıklarını söyleyen üreticilerden Huriye Saz, “Büyükşehir Belediyesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatın çok daha üstünde bir fiyatla ürünlerimizi satın alarak bizi destekledi. Şimdi daha büyük arazilerde bu işi yapıyoruz. Atalık tohumun yaygınlaşması bizi çok mutlu ediyor. Modern tohumların genetiğiyle oynandığı için sağlıklı ve lezzetli olmadığını biliyoruz. O yüzden hem daha lezzetli hem daha sağlıklı olan bu buğdayın yaygınlaşmasını istiyoruz. Ayrıca dedelerimizin topraklarını boş bırakmayarak, ülke ekonomisine katkı sunuyor ve üretimi de artırmış oluyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.