TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ata Tohumu

AGRONEWS - Ata Tohumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ata Tohumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’nın Susuz Bej Domatesi Koruma Altına Alındı Haber

Şanlıurfa’nın Susuz Bej Domatesi Koruma Altına Alındı

Bej Domates Ata Tohumu Projesi Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi Diphasar Mahallesi'nde yetişen ve kıraç arazilerde susuz tarımla elde edilen bej domates, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından koruma altına alındı. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarla tohumlar temin edilerek genetik zenginliğin korunması sağlandı. Ata Tohumlarının Önemi Haliliye İlçe Tarım Müdürü Faruk Çetiner, ata tohumlarının tarımın geleceği açısından önemine değinerek şunları söyledi: “Ata tohumları, yaşadığımız toprakların mirasıdır. Bej domatesimiz, normal domateslere göre daha ekşi bir tada sahip. Tohumları tedarik edip GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne teslim ettik ve koruma altına aldık.” Yaygınlaştırma Çalışmaları Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, bej domatesin bölgedeki genetik zenginliğinin korunarak yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti: “Halen bazı köylerde yetiştiriciliği yapılan bej domatesin tohumlarını geliştirip bu ürünü daha geniş alanlarda ekmeye yönelik çalışmalar yürüteceğiz.” Çiftçilerin Görüşleri Çiftçi Veysi Saylan, bej domatesin tadının benzersiz olduğunu ve kış aylarında tüketildiğini ifade etti: “Susuz yetişen bu domatesin tadı çok güzeldir. Kışın tüketiyoruz ve çok seviyoruz.” Abdullah Karacan ise ürünün farklı özelliklerine vurgu yaptı: “Bu domatesin tadı diğerlerine benzemez, çok ekşi. Bundan mükemmel domates salçası yapılıyor.” Şanlıurfa’nın kendine has bu ata tohumu ürünü, genetik mirasın korunması ve kırsal kalkınma için önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. 

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi Haber

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde “Araplı fasulyesi” olarak bilinen ve asırlık ata tohumu ile yetiştirilen yeşil fasulyenin hasadına başlandı. Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde tamamen doğal ve organik olarak yetiştirilen Araplı fasulyesi pazarda yerini aldı. Beldenin bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu Bölgesi’nde birçok ilden de rağbet görüyor. Her yıl üretimi yapılan Araplı fasulyesi, Sorgun ilçesinde kurulan pazarda 60-65 lira arasında satışa sunuluyor. Ünüyle adından söz ettiren Araplı fasulyesi, yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşların da ilgisini çekiyor. Beldenin yüzde 70’ine yakını bu fasulyeden geçimini sağlıyor Araplı beldesinde 26 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten çiftçi Lokman Atıl, fasulyenin belde halkının büyük bir kısmının geçim kaynağı olduğunu söyleyerek, “Araplı fasulyesi denilince akla ata tohumu gelir. Ata tohumuyla üretimi yapılır ve geleneksel yöntemlerle üretilir. Fasulyemiz tamamen doğal ve organiktir. Araplı beldemizin yüzde 70’ine yakını fasulyeden geçimini sağlıyor. Pazarda ilk haftalarda 80 lira ile başladı şimdi 60 liraya satılıyor. Önceki dönemde dönümünden 150-200 kilograma kadar ürün alıyorduk, iklimlerin değişmesi sonrası da 50 kilograma kadara kadar verim düştü. İklimler Araplı fasulyesini de aşırı bir şekilde etkiledi. Önceden 8 hafta kadar hasadı yapılırdı şimdi 4-5 hafta ancak hasat yapabiliyoruz. Bu fasulye ata tohumuyla üretildiği için yetkililerden korunmasını istiyoruz” dedi.

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek” Haber

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek”

Kooperatifleşme çağrısı yapan Şadi Özdemir, ata tohumundan üretilen, susuz yetişen ve lezzeti ile öne çıkan Konaklı kavunun hak ettiği değeri bulması için destek vereceklerini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Konaklı Mahallesi’ni ziyaret ederek, vatandaşlarla ve üreticilerle buluştu. Akdeniz sineği nedeniyle 3 yıl kavun üretiminin durduğunu ancak bu yıl tekrar bereketli bir dönem geçirdiklerini Başkan Şadi Özdemir’e anlatan üreticiler, yaşadıkları sorunlara da değindi. Halk arasında “hırsız almaz” ismiyle bilinen Konaklı Mahallesi’nin meşhur kavunun lezzeti ile öne çıktığına vurgu yapan Şadi Özdemir, “Şu an Konaklı kavununda hasat zamanı. Umuyorum ki üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Ata tohumundan üretilen kavunun kendine has bir görüntüsü ve tadı bulunuyor. Susuz tarım yöntemiyle yetiştiriliyor. Herkesi bu lezzeti tatmayı öneriyorum” diye konuştu. Konaklı kavununun hak ettiği değeri görmesi için üreticiye destek vereceklerini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, “Eski yıllarda olduğu gibi bu bölgemizde yine binlerce ton kavun üretilmesi için biz çiftçimizin yanında olacağız. Tarım her zaman önceliğimiz, üretimin artması en büyük amacımız” diye konuştu. “Ürün elde kalırsa alacağız” Nilüfer Belediyesi olarak üreticilere kooperatifleşme çağrısı yapan Başkan Şadi Özdemir, “Örgütlenerek kooperatif kurulması üreticiyi bir adım öne taşıyor. Belediye olarak bizler de üreticilerimize ziraat mühendisleri ile buluşturarak destek vereceğiz. Verimli topraklarımızda doğru üretim yapılmasını sağlayacağız. Üretilen ürünlerden elde kalanları da biz Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) olarak alacağız. ‘Nilüfer’in köylüsü Nilüfer’in efendisi olsun’ istiyoruz” dedi. Tüm kırsal mahallelerde üretimi destekleyici çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Şadi Özdemir, tarımı ayağa kaldıracaklarının altını çizdi. Şehirde geçinmekte zorlanan gençlerin yeniden üretime dönmelerini istediklerini belirten Şadi Özdemir, “Üretilen ürünlerin değerinde satıldığını gören gençlerin de, tarıma döneceğine inanıyorum. O yüzden bizler elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.