Tarım Arazilerinde Toplulaştırma Hamlesi Başlıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılmayan tarım arazileri için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İki yıl üst üste işlenmeyen arazilerin devlet tarafından kiralanacağını duyurmasının ardından, şimdi de 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının başlayacağı açıklandı.
Bakanlık, tarım arazilerinin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve etkin yönetimi için kapsamlı planlar hazırlıyor. Bu çerçevede, tarımsal arazi kullanım planları tamamlanacak; 6 ilde 2,4 milyon hektarlık tarım arazisinin toprak etütleri ve haritalandırılması yapılacak.
İŞLENMEYEN ARAZİLER TAKİBE ALINACAK
Üretime katkı sağlamak amacıyla, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri coğrafi bilgi sistemleriyle tespit edilecek ve kullanıma açılacak. Bu sayede, atıl durumdaki tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor.
TARIM SAYIMI ÇALIŞMALARI HIZLANACAK
456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının yanı sıra, 2 bin 464 hektarlık alanda tescil işlemleri tamamlanacak. Ayrıca tarım sayımıyla ilgili çalışmalar da hız kesmeden devam edecek.
120 BİN HEKTARLIK ALAN SULAMAYA AÇILACAK
Bakanlık, Tarımsal Üretici Kayıt Sistemi’ni diğer kayıt sistemleriyle entegre ederek iyileştirecek. Ayrıca, tarım sayımı ile kapsamlı bir tarım envanteri oluşturacak. Sulama alanlarının genişletilmesine yönelik yatırımlarla, brüt 120 bin hektarlık alan sulamaya açılmış olacak.
TOPLULAŞTIRMA NEDİR?
Toplulaştırma, küçük parçalara ayrılmış hisseli tarım arazilerinin devlet eliyle bütünleştirilerek birleştirilmesidir. Devlet kamu gücüyle bu süreci yürüttüğünden, arazi sahiplerinin rızasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak mülkiyet hakkını korumak adına, çiftçilerin tercihlerine saygı gösterilerek mülakatlar yapılır.