TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Av Yasağı

AGRONEWS - Av Yasağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Av Yasağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Van’da inci kefali av yasağı sonra erdi Haber

Van’da inci kefali av yasağı sonra erdi

Van Gölü’nde yaşayan ve endemik bir tür olan inci kefalinin 3 aylık av yasağı bugün itibarı ile sona erdi. Van Gölü’nde bulunan tek endemik tür olan inci kefali balığının göçüne denk gelen aylarda ilan edilen balık avı yasağı sona erdi. Üç aylık av yasağı süresi içinde Van Valiliği öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında birçok tedbir alındı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen kaçak avlanan tonlarca balık ele geçirildi. Türkiye genelinde denizlerde ve derelerde av yasağı uygulanırken, Van’da da Van Gölü’ndeki inci kefali balığının tatlı sulara doğru yaşanan göçüne denk gelen 15 Nisan tarihi itibariyle başlayan av yasağı, 15 Temmuz itibarı ile son buldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, av yasağı süresince gerek jandarma gerek emniyet gerekse il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri personelinin yoğun çalışmaları kapsamında 185 kişiye 2,5 milyon TL’lik bir idari para cezasının uygulandığını ifade ederek, “Bu çalışmalar çerçevesinde ekiplerimiz 77 ton balık yakalarken, bu balıkların yaklaşık 20 tonu canlıydı ve tekrar doğaya salındı. Tabi su sene yağışların bol geçmiş olması, her noktada balıkların tatlı sulara göçlerini kolaylaştırdı. Ayrıca bu göçler sırasında vatandaşların bize yaklaşım tarzı, bizi sürekli bilgilendirmeleri ve balık yasağını desteklemeleri bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu çalışmalar kapsamında bize destek veren valiliğimize, emniyet ve jandarma ekiplerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Bu sene yağışların bol olmasının balık miktarında artışa neden olduğunun altını çizen Görentaş, “Bu sene av yasağı çalışmalarının yanı sıra yağışların bol olması, herhangi bir derede su kesintisinin olmaması, balıkların hem göç hem de dönüş yolunda bir sıkıntıya uğramaması ileriki dönemlerde Van Gölü’ndeki balık miktarının artmasına faydası olacaktır. Balıkçılarımız teknelerini hazırladılar ve 15 Temmuz itibariyle de ‘Vira Bismillah’ diyecekler. Ben bu sezonun balıkçılarımıza bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Denizlerde av yasağı başladı, tezgahlar kültür balıklarına kaldı Haber

Denizlerde av yasağı başladı, tezgahlar kültür balıklarına kaldı

Denizlerde av yasağı dün gece itibariyle başlamasının ardından Trabzon’da balıkçı tezgahlarında bugün ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı. Trabzon balık halinde satışa sunulan kültür balıklarının fiyatı, Ramazan ayı öncesine göre pek değişiklik göstermezken, balıkçı esnafları bundan sonra kıyı balıkçıların getireceği balık çeşitlerini satacak. Balıkçı esnaflarından Cem Yazıcı, kültür balıklarının fiyatlarında pek değişiklik olmadığını belirterek “Dün gece itibariyle av yasağı başladı. Şu anda tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları mevcut. Ara sıra kıyı balıkçıların getirdiği istavritler var. Bu gün istavritin kilosu 50 TL, bu fiyat vatandaşımızı yanıltmasın. Yarından sonra bu fiyat 100-150 TL arası değişecek. Kültür balıklarında fiyatlarımız alabalık 140 TL, çupra 200-250 TL, levrek de hemen hemen aynı somon 100-150 TL. Bundan sonra artık kıyı balıkçıların getireceği mezgit, istavrit, barbun gibi balıklara bakacağız. Onlarında fiyatları sezondaki gibi olmaz. Kültür balıklarının fiyatı sezondaki gibi hiç değişmedi hemen hemen aynı. Yani sezon bitti fiyatları yukarı çekelim hesabı yok. Ramazan öncesi fiyatı ne ise şu anda da fiyatları güncel o şekilde devam ediyor” dedi. "Artık deniz balığı daha pahalı olur" Av yasağının başlamasıyla bundan sonra kıyı balıkçıların getireceği balık çeşitlerini satacaklarını belirten balıkçı esnaflarından Emin Avcı da “Şu anda tezgâhlarımızda çupra, Levrek, somon, alabalık var. Levrek 250 TL, çupra 250 TL, somon 150 TL, alabalık 140 TL. Yasak öncesi de fiyatlarımız hemen hemen aynı şu an fiyatlarda değişiklik yok. Bundan sonra kıyı balıkçıların getireceği balıkları satacağız. Dolayısıyla deniz balıklarının fiyatı pahalı olur örneğin 50 TL ise 100 TL olur. Şuanda kültür balıklarını satıyoruz” diye konuştu.

Denizlerde av yasağı başladı Haber

Denizlerde av yasağı başladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığını belirterek, “İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerekiyor. Yasaktaki amaç günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak” dedi. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2023-2024 balıkçılık av sezonu kapanışı hakkında bir açıklama yayımladı. İl Müdürü İbrahim Sağlam tarafından yapılan yazılı açıklamada, 15 Nisan 2024 günü itibariyle tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığı duyuruldu. Denizlerde su ürünleri stoklarının ve kalitesinin korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması için, Karadeniz’de 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığının yasaklandığını söyleyen Sağlam, “Ancak Karadeniz’de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Samsun ili Yakakent ilçesi Çayağzı Burnu ile Ordu ili Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça avcılığı devam edecektir. Bakanlığımız, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, denizlerimizde su ürünleri stoklarının korunması, avcılığının sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirmektedir. Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerdir. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir” ifadelerine yer verdi. Avlanma sezonu içerisinde, getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulanacağına dikkat çeken Sağlam, “Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın iş birliği içerisinde yürütülen denetimler; denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirilmektedir” diye konuştu. Sağlam, av yasağı boyunca yasak olan herhangi bir istihsal ürünün kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, ideal avcılığın dengeli avcılık olduğunu, aşırı ve kuralsız avcılığın gelecek ve çok önemli bir zenginliğin yok edilmesi anlamına geldiğini aktardı. Sağlam, yasaklardaki amacın günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Sülük türlerinin avı da 5,5 ay süreyle yasaklandı Haber

Sülük türlerinin avı da 5,5 ay süreyle yasaklandı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, 15 Mart’ta Beyşehir Gölü’nde başlayan su ürünleri av yasağı ile birlikte sülük türlerinin de av ve toplayıcılığının yasaklandığı açıklandı. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 15 Mart-31 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki 5,5 aylık süreçte sülük türlerinin avcılığı ve toplayıcılığının su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir olması ve yasadışı su ürünleri avcılığının önlenmesi amacıyla yasaklandığı belirtildi. Açıklamada, yasa dışı sülük avı yapılması ve toplanmasının cezai müeyyide gerektirdiği hatırlatılarak, şu uyarılarda bulunuldu: “Bakanlığımızca 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğine istinaden hazırlanan, 22 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konan ve 1 Eylül 2020 - 31 Ağustos 2024 yılları arasındaki dönemi kapsayacak olan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’in 43’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında ‘Sülük istihsali yapılacak alanlar, uygulama yöntemi, zaman yasağı, takibi, kullanılacak belgeler, istihsali yapılacak alt türler, ürünlerin nakli, izlenmesi, miktarı ile sülüğün yasadışı istihsalinin önlenmesi kapsamında alınacak ek tedbirlere yönelik usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.’ düzenlemesi yer almaktadır. Bu kapsamda, bilimsel kuruluşların ve akademisyenlerin tavsiyeleri doğrultusunda; ekonomik ve ekolojik değere sahip sülük stoklarımızın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir olarak işletilmesi amacıyla tüm sülük türlerinin 15 Mart-31 Ağustos tarihleri arasında avcılığı/toplayıcılığı yasaklanmıştır.”

Vatandaş indirimi balıkçılar ise soğuk havayı bekliyor Haber

Vatandaş indirimi balıkçılar ise soğuk havayı bekliyor

Eskişehir’de vatandaşlar yüksek bulduğu balık fiyatlarının düşmesini beklerken, balıkçılar ise çeşidin bol olmasını umduğu için havanın soğumasını bekliyor. Nisan ayında başlayan av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesi hem vatandaşları hem de balıkçıları mutlu etti. Aylardır balık yemeyi özleyen vatandaşlar sofralarını şenlendirmek için heyecanlanırken, yüksek buldukları fiyatları görünce hayal kırıklığına uğradı. Eskişehir’de balıkçılık yapan Cengizhan Şen, balıkçıların avlanma masrafının satış rakamlarını karşılamadığını söyledi. Bazı balıkçıların ava çıkmaması sebebiyle bol olması beklenen balık türlerinin tezgâhlarda az olduğunu belirten Cengizhan Şen, fiyatların da bu sebeple istenilen noktaya inmediğini belirtti. Balıkçıların bol balık için havaların soğumasını beklediğini ifade eden Şen, “Balık fiyatları yüksek çünkü maliyet geliri kurtarmadığı için yapılan av, kayıkları kurtarmıyor. Şuan herhangi bir balığın bol olacağının belirtisi yok, bu da havaların sıcak seyretmesi sonucunda böyle oluyor. Sular soğumayınca da balıklar olmuyor, buna bağlı olarak da balık az olunca maliyetler kurtarmıyor ve balığın fiyatı artıyor. Vatandaşlar ucuzlamayı, balıkçılar ise havanın soğumasını bekliyor. İnşallah balık bol olur da hem fiyatlar ucuzlar hem de vatandaş bol bol yer. Biz de çok satalım, sirkülasyon olsun istiyoruz. Vatandaş ucuza balık yesin istiyoruz ama istemekle olmuyor. Yakın zamanda indirim beklenmiyor, şuan balık fiyatları hamsi 120 lira; istavrit, sardalya ve uskumru ise 100 lira” dedi.

Balık sezonu açıldı, kırmızı ete olan ilgi azaldı Haber

Balık sezonu açıldı, kırmızı ete olan ilgi azaldı

Vatandaşlar kırmızı ete oranla fiyatı daha uygun olan balığa yoğun ilgi gösteriyor. Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle kalkmasıyla Yozgat’ta da balıklar tezgahtaki yerini almaya başladı. Tezgahlarda şölen havası oluşturan hamsinin kilogramı 80 liradan satılırken uskumru 100, levrek 180, alabalık 160, somon 180 ve palamutta 100 liradan satışa sunuldu. Vatandaşlar kilogramı 300-350 lira arasında değişen kırmızı ete göre balığa daha çok ilgi göstermeye başladı. Balık tezgahları önünde vatandaşlar yoğunluk oluşturdu. "Hamsi bu yıl bol olacak" Yozgat’ta vatandaşın daha çok hamsiye ilgi gösterdiğini söyleyen balıkçı Mustafa Gökberk, bu yıl hamsinin bol olacağını duyurdu. Gökberk, “1 Eylül’de balık sezonu açıldı, ağustos ve eylül ayları sıcak geçtiği için kış aylarında işlerimiz daha yoğun oluyor. Yozgatlı vatandaşlar en çok hamsiyi tercih ediyor. Bu sene hamsi bol olacak, geçen sene palamut boldu. Hava soğudukça da hamsi daha da ucuzlayacak. Şu an da fiyatlar biraz yüksek, hamsinin kilogramı 80 liradan satılıyor, hava biraz daha soğusun 40 liraya kadar düşer. Vatandaş şu an kırmızı etin yerine balığı tercih ediyor, sağlık açısından da uzmanlar haftada iki kez yenmesini söylüyor. Onun da satışlarda etkisi oluyor. İnşallah bu sene hamsi çok bol olacak, vatandaşımızın da en çok tercih ettiği balık hamsi, vatandaş bu yıl hamsiye doyacak” dedi. "Hafta da 2 kez tüketiyoruz" Vatandaşlardan İsa Gözüyaşlı ise, “Balık sezonu başladı, kırımızı et şu an 300-350 lira balık 100 lira bizim için balık daha iyi. Omega 3 taşıdığı için hafta da iki kez tüketmek lazım. Ailece geliyoruz, balığımızı alıp tüketiyoruz” şeklinde konuştu. "Daha çok hamsi tercih ediyoruz" Genellikle hamsi tükettiklerini söyleyen Ayşe Bozyiğit de, “Balığın yeri ayrı kırımız etin yeri ayrı. Ama balık daha bir başka. Biz gelende hamsi tüketiyoruz. Fiyatları şimdilik uygun daha da düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ demek için gün sayıyor Haber

Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ demek için gün sayıyor

15 Eylül’de ’Vira Bismillah’ diyecek olan Akdenizli balıkçılar bir taraftan bakımlarını yaptıkları teknelerini denize indiriyor, diğer taraftan da ağ bakımı ve yeni ağ örümü yapıyor. 321 kilometrelik Akdeniz’e olan kıyısı ile dikkat çeken Mersin’de de balıkçılık da önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersin’de birçok balıkçı, tekneleri ile ekmeğini denizden çıkarıyor. Eğe ve Karadeniz’de 1 Eylül’de açılan yeni sezon ise Akdeniz’de 15 Eylül’de başlıyor. Av yasağının sona ermesine günler kala balıkçı barınaklarında balıkçılar, ekmek teknelerinin bakımlarında son aşamaya geldi. Bakımları tamamlanan tekneler deniz indirilirken, av malzemeleri el den geçirilmeye başlandı. Eski ağların bakımlarını yapan balıkçılar, kullanılamayacak olanların yerine ise yenisini örmeye başladı. Yeni sezondan umutlu olduklarını belirten balıkçılar 15 Eylül ile birlikte her eve balık girmeye başlayacağını ifade etti. Erdemli Balıkçı Barınağında teknesinin bakımını yapan Murat Gürsoy, "Hazırlık yapıyoruz, sezona yetişmek için mücadele veriyoruz. İnşallah sezon hayırlı ve bereketli bir şekilde başlar devam eder. Karadeniz’de Eğe’de sezon açıldı kısmet olursa bizim sezonda 15 Eylül’de açılacak. Akdeniz çok zengin bir deniz. Barbun, istavrit, Kolyoz, Halili gibi bir çok balık türü var. 15 Eylül’den sonra balık görmeyen sofrada balık bulunur" dedi. 15 Eylül gecesinde sezonu açacaklarını belirten kaptanlardan Emre Balkış ise "Sezonun açılacak olması nedeniyle hazırlığımızı tam hız yapmaya devam ediyoruz. Allah nasip ederse sezonumuzu 15’i akşamında açacağız. Yeni avlar örüyoruz, diğer eski avlarımızın tadilatlarını yapıyoruz. Arkadaşlarımızda tekne bakımlarını yaptı. Onlarda teknelerini denize indiriyor son 3-4 arkadaşımız kaldı" diye konuştu. Akdeniz’den bu sene umutlu olduklarına değinen Balkış, "Sezonun açılmasıyla birlikte 10-15 gün süreyle balık popülasyonu fazla oluyor. Bu nedenle de balık girmeyen ev kalmıyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.