TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Avokado

AGRONEWS - Avokado haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avokado haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gastronomi Festivali, Alanya'da avokado ve mango hasadı ile başladı Haber

Gastronomi Festivali, Alanya'da avokado ve mango hasadı ile başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Alanya ilçesinde avokado ve mango hasadı ile başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya’da 38 tropikal meyveden 20’sinin adaptasyonunun sağlanarak üretiminin yapıldığını ifade etti.  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 6-8 Eylül 2024 tarihleri arasında 3.’sünü gerçekleştirileceği Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Antalya lezzetlerini dünya ile buluşuyor. Foodfest Gastronomi Festivali kapsamında Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü Alanya avokadosunun hasadı yapıldı. Alanya’nın Konaklı Mahallesi’nde bulunan bir avokado bahçesinde gerçekleştirelen hasada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir katıldı.  YERELDEN KALKINMA ÖNEMLİ  Avokado bahçesini gezen Başkan Muhittin Böcek ve Osman Tarık Özçelik, daha sonra hasada ilişkin açıklamalarda bulundu. Festivalin ilk yılında tavşan yüreği zeytini, ikinci yılında mor üzüm bu yıl da avokado hasadı gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Muhittin Böcek, “Alanya’nın verimli topraklarında 38 tropikal meyve yetiştiriliyor. 20’sinin üretim adaptasyonu sağlanmış şekilde üretimi yapılıyor. Turizm, tarım birbirinden ayrılamaz. Yerelden kalkınma bizim en önemli projelerimizden biridir. Üreticilerimizin her zaman yanındayız. Her ilçemizin coğrafi konumuna göre farklı ürünlerin yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz” dedi.  BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK’E TEŞEKKÜR  Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ise Alanya’da turizm ve tarımı en yüksek seviyeye getirmek için söz verdiğini ifade ederek, “Muhittin Başkan’ın desteği ile bunu daha kısa sürede gerçekleştireceğiz. Bu hasat Alanya’da yetiştirilen tropikal meyve tanıtımında önemli bir katkı sağlayacak. Muhittin Başkan’a destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.  ÜRETİCİLER İLERLEYEN SÜREÇLERDE SIKINTI YAŞAMAZ  Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de avokadonun birçok çeşidi olduğunu Alanya bölgesinde yetişen avokadonun pazar sorunu olmadığını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer ise Gastronomi Festivali’nde her yıl bir ürün hasadı yapıldığına dikkat çekerek, Antalya’nın 18 coğrafi işaretli ürünü olduğunu söyledi. Tuncer, her yıl farklı bir ilçede festival kapsamında hasat gerçekleştireceklerini kaydetti.  BAŞKANLAR AVOKADO TOPLADI Konuşmalardan sonra ise Başkan Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, avokado ağacından avokado topladı. Başkan Böcek, avokado ile basın mensuplarına poz verdi. Avokado bahçesinde, Alanya’nın tropikal ürünlerinden yetiştirilen ürünler gazetecilere tanıtıldı. Avokado hasadından sonra ise mango hasadı gerçekleştirildi. Başkan Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, mango serasına girerek, hasat yaptı.

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar Haber

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar

Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.” dedi. Başkan Uçak, “Birleşik Krallık’a ihracatımız geçen seneye kıyasla 806 bin dolardan 2 milyon dolara ulaştı. Böylece Birleşik Krallık 2024 yılının ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız ülke konumuna yükseldi. Rusya’ya 1,6 milyon dolarlık, Romanya’ya ise 1 milyon dolarlık ihracatımız var. 2024’ün ilk yarısında Romanya’nın ilk sırada olduğu kivi ihracatımız 5,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık yaban mersini ihracatımızda birinci sırada yer alıyor. En fazla ivme kaydettiğimiz yaban mersininde ihracatımız 1 milyon dolardan 3,3 milyon dolara yükseldi. Birleşik Krallık’ın birinci sırada olduğu mango ihracatımız 1,3 milyon dolara yükseldi. Rusya’nın başı çektiği avokado ihracatımız ise 1 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

Aydın, tropikal meyve ihracatı yapan şehirler arasına girdi Haber

Aydın, tropikal meyve ihracatı yapan şehirler arasına girdi

Başlatılan projeler çerçevesinde ejder meyvesinden avokadoya kadar birçok tropikal meyve yetiştirme alanlarından biri haline gelen Aydın, 2024 yılında 11 milyon dolarlık ihracat yapan şehirler arasında yer aldı. Aydın’da katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalar aralıksız devam ederken pitaya başta olmak üzere birçok tropikal meyvelerin yetiştirilmeye başlandığı Aydın, ihracat yapan şehirler arasında yerini aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) verilerine göre 2024 yılının ilk yarısında tropikal meyve ihracatı 11 milyon dolara ulaşırken, Aydın tropikal meyve ihracatına katkı sağlayarak ülkeye döviz getiren şehirlerden oldu. Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak; “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.

Avokadoda erken hasat uyarısı Haber

Avokadoda erken hasat uyarısı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, Gazipaşa’da para kazanma hırsı ve hırsızlık olayları yüzünden geçtiğimiz yıllarda avokadonun erken hasat edildiğini hatırlatarak, “Erken hasat edilmiş avokadolar, olgunlaşmadığı için ihracat ve market kanadında gerekse hallerde satıldığı andan itibaren bir ay boyunca olgunlaşmıyor ve sonra çürüyüp gidiyor. Bundan kaynaklı da avokadonun pazarı kapanıyor. Üreticilerimiz ve tüccarlarımız gerekli önlemleri almalılar” dedi. Gazipaşa’da üretimi hızla artan avokadonun hasat mevsimi yaklaşıyor. Olgunlaşma aşamasında olan avokadoların erken hasat edilmesinin kritik sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, avokado üreticilerine “Erken hasat etmeyin” uyarısında bulundu. Erken hasadın kâr değil zarar ettireceğini söyleyen Çetin, Tropikal meyvelerde, özellikle avokadolardaki pazarın oluşmamasındaki en büyük problemimiz, erken hasattır. Erken hasat edilmiş avokadolar, olgunlaşmadığı için gerek ihracat kanadında, gerek market kanadında gerekse hallerde satıldığı andan itibaren bir ay boyunca olgunlaşmıyor ve lastik gibi olduktan sonra çürüyüp gidiyor. Bundan kaynaklı da avokadonun pazarı kapanıyor” dedi. “Üretici ve tüketicilerin hasat takvimini takip ederek önlem almaları gerekiyor” Üretici ve tüketicilere uyarıda bulunan Çetin, konuşmasına şöyle devam etti: “En yakın Avrupa noktasına da 27 günde ulaşıyor. Bundan kaynaklı Türkiye avokadosu coğrafi konum bakımından hem Avrupa’ya, hem Ortadoğu’ya hem de Rusya’ya yakın, en uzak noktasına tırlarımızla bir hafta gibi bir sürede gönderebiliyoruz. Avokadonun erken hasat edilmesinin bir diğer özelliği de hırsızlık sorunu. Her avokadoyu olduğu zamanda alabilseler büyük oranda hırsızlığın da önüne geçilme ihtimali yüksek. Avokado, önümüzdeki süreçlerde yeşil altın olarak anılan bir bitki ve gün geçtikçe de ekim alanları artıyor, tanınırlığı artıyor. Değerli bir gıda olduğu için, sağlıklı olduğu için de diyetisyenlerin de yoğun önerileri arasında yer alıyor. Hem üreticilerimizin hem tüccarlarımızın hem de tüketicilerimizin avokadonun cinslerine göre hasat takvimini takip ederek önlem almaları gerekiyor.” Avokado cinsleri hakkında da bilgi aktaran Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin; “Clifton cinsi avokadolarımız, iklime bağlı olarak sıcak ve deniz kıyısı olan sıcak bölgelerde 1 Ağustos itibari ile toplanabiliyorken dağlık ve rakımı yüksek yerlere çıktığımız zaman 15 Ağustos’a kadar olgunlaşma süresi sarkabiliyor. Bu noktada da üreticilerimizin ve tüccarlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Fuerte cinsi avokadoların Ekim ayı gibi toplanmasını öneriyoruz. Bu türleri zaten 2-3 aşamada olgunlaştıkça topluyoruz. Yağ oranları arttıkça lezzetleri artıyor ve olgunlaşmaları söz konusu olabiliyor. Bacon cinsi avokadolarımız, Ekim ayının ilk haftası gibi toplanması söz konusudur. Ondan sonra da olgunlaşmaları olağan olabilir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.