TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Avokado Üretimi

AGRONEWS - Avokado Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avokado Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çukurova'da Tropikal Meyve Üretimi Yaygınlaşıyor Haber

Çukurova'da Tropikal Meyve Üretimi Yaygınlaşıyor

Türkiye'nin verimli tarım merkezlerinden biri olan Çukurova Bölgesi, geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra tropikal meyve üretimiyle de dikkat çekiyor. Muz, çilek, avokado, mango, ejder meyvesi ve papaya gibi ürünler, bölge çiftçileri tarafından giderek daha fazla yetiştiriliyor. "Çukurova, tropikal merkez haline gelebilir" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tropikal meyve üretiminin tarıma ve ekonomiye büyük katkı sunduğunu belirterek şunları söyledi: "Tropikal meyveler, geleneksel ürünlere kıyasla daha yüksek katma değere sahip ve ihracat potansiyeli oldukça yüksektir. Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında büyük talep gören bu ürünler, döviz girdisi sağlayarak tarımsal geliri artıracak ve çiftçiler için alternatif gelir kapıları açacaktır. Çukurova’nın iklimi ve toprak yapısı, bu meyveler için ideal bir üretim alanı sunuyor. Doğru teşviklerle bölge, tropikal tarımda önemli bir merkez haline gelebilir." "Ekonomik çeşitlilik artacak" Tropikal tarımın biyoçeşitliliği desteklediğini ve tarımsal sanayiyi geliştirdiğini vurgulayan Doğan, şu ifadeleri kullandı: "Yeni tarımsal üretim modelleriyle yetiştirilen tropikal meyveler, toprak verimliliğini artırabilir ve modern sulama yöntemleriyle sürdürülebilir tarıma katkı sağlayabilir. Ayrıca, işlenmiş meyve üretimi (kurutulmuş narenciye, mango, avokado yağı gibi) bölgenin tarımsal sanayisini geliştirebilir. Bu süreç, hem ekonomik çeşitliliği artırır hem de tarım sektöründe yeni istihdam alanları açarak kırsaldan kente göçü azaltabilir." "Doğru planlama ve destekler önemli" Doğan, tropikal meyve üretiminin sürdürülebilir bir şekilde yaygınlaşması için doğru planlamanın ve devlet desteklerinin gerekliliğine dikkat çekerek şunları ekledi: "Çiftçilerin yeni tarımsal ürünlere teşvik edilmesi, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Tropikal meyve üretiminin artmasıyla Çukurova, tarımsal kalkınmada öncü bölgelerden biri haline gelebilir."

Mersin’de avokado fidanı desteği üreticilerin yüzünü güldürüyor Haber

Mersin’de avokado fidanı desteği üreticilerin yüzünü güldürüyor

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın avokado fidanı desteğinden yararlanan üreticiler, dağıtımdan yetiştiriciliğe, hasattan pazarlamaya kadar her zaman yanlarında olan belediyenin desteği ile yeni bir gelir kaynağı elde ediyor. Mersinli üreticilere yüzde 50 hibe ile avokado fidanı desteği veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, hem bölgedeki tropikal meyve üretim alanının genişlemesine hem de üreticilerin alternatif gelir elde edebilmesine imkan sunuyor. Büyükşehir Belediyesinin avokado fidanı desteği alan üreticiler de dağıtımdan yetiştiriciliğe, hasattan pazarlamaya kadar her zaman yanlarında olan belediyenin katkılarıyla yeni bir gelir kaynağı elde ediyor. Geleceğin meyvesi olarak gördüğü avokadoyu yetiştirmek için Büyükşehir Belediyesinden 3 yıl avokado fidanı desteği alan Erdemlili üretici Kadir Cerit, avokado ağaçlarına gözü gibi bakıyor ve meyvesini vereceği günü iple çekiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Nebati Materyal ve Seracılık Şube Müdürlüğü’nde ziraat mühendisi olarak görev yapan Hasan Özdemir, avokado fidanı desteği projesi hakkında bilgi vererek, “Mersin genelinde üreticilerimize yüzde 50 hibeli avokado fidanları temin ettik. Bu projeyle üreticilerimizin alternatif yetiştiricilik ve alternatif bir gelir kaynağı oluşturmalarına imkan sağlarken, atıl durumdaki tarım alanlarında yapılan dikimlerle, bu tarım arazilerini daha verimli bir şekilde kullanma imkânı sunuyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin genelinde son 3 yıl içinde, 9 ilçede 889 üreticiye yüzde 50 hibeli 17 bin adet avokado fidanı desteği sağladıklarını ve 850 dönüme yakın arazide avokado üretiminin yapılmaya başlandığını aktaran Özdemir, “Üreticilerimize fidanı teslim etmekle kalmıyor, onların yetiştiricilikteki sıkıntılarını gidermek amacıyla gerek beslemede, gerek sulamada, gerekse hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerinde teknik bilgi aktarımı yaparak da destek sağlıyoruz” diye konuştu. “Avokadonun kilogram fiyatı 80-110 lira arasında değişiyor” Avokadonun bölgede gelişmesini ve üretiminin yaygın hale gelmesini hedeflediklerini belirten Özdemir, avokadonun kazancı yüksek bir ürün olduğundan söz ederek, “Üreticilerimiz bundan sonraki süreçte, 3-4 yaşlarındaki bir avokado fidanından 20 kilo civarında ürün alabilecekler. 7 yaşını tamamlamış ve daha üstündeki avokado ağaçlarında ise, ortalama 100 kiloyu düşürmeyecek şekilde verim alınacaktır. Pazar piyasasını araştırdığımızda, semt pazarlarında ve manavlarda avokadonun kilogram fiyatının 80-110 lira aralığında değiştiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Kendilerini arayan üreticilere her konuda yardımcı olduklarını ve sık sık da saha kontrol çalışmaları yaparak avokado bahçelerini birebir incelediklerini belirten Özdemir, “Besleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile mücadele gibi konularda tarım danışmanlarına veya ilaç, gübre bayilerine yönlendirmeler yaparak, üreticilerimizin eksiklerini tamamlamalarını sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Erdemlili üretici Kadir Cerit ise avokadonun üretiminden pazarlamaya kadarki yolculuğunda belediyenin her zaman yanlarında olduğunu belirtti. Avokadoyu geleceğin meyvesi olarak gördüğünü ve bu yüzden üretime başladığını söyleyen Cerit, “Araştırdık, piyasada çok randımanlı bir ürün bulamadık. Mersin Büyükşehir Belediyesinin, yüzde 50 hibe destekli avokado fidan dağıtımı yaptığını duyduk. Biz de müracaat ettik ve uygun gördüler. 2020 yılında 48 fidan aldık ve diktik. Şu an fidanlar 3 yaşında. Bu yıldan sonra meyve bekliyoruz” dedi.

Portakal ağaçları arasında avokado üretimine başladı, sıra ihracatta Haber

Portakal ağaçları arasında avokado üretimine başladı, sıra ihracatta

Yurt içinde birçok noktaya satış yapan Bürçin, en büyük hedefinin kendi firmalarından yurt dışına ihracat olduğunu söyledi. Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Dikilitaş Mahallesinde yaşayan sosyal bilgiler öğretmenliği mezunu Menderes Bürçin, çiftçi babasından aldığı destekle kısa sürede ihracat aşamasına geldi. 6 yıl önce portakal ağaçları arasında avokado üretimi yapmaya başlayan Bürçin, daha sonra fidan üretimine de geçti. Kısa sürede üretimini büyüten Bürçin, şu anda binlerce fidan üretimi yaparken, en büyük hedefinin kendi firması üzerinden yurt dışına ihracat olduğunu dile getirdi. "Ülkemizde dikim alanı oldukça zenginleşti" Yaşadığı üretim serüveniyle ilgili konuşan Menderes Bürçin, normalde sosyal bilgiler öğretmenliği mezunu olduğunu söyledi. Okul bitince askere gittiğini belirten Bürçin, “Geldikten sonra KPSS hayatı beni yorar diye düşünüp, babam çiftçi olunca yanında işe başladım. Onun vasıtasıyla ufaktan da olsa avokado fidan işine girdim. 2017 yılında ilk işe başladığımda portakal ağaçlarının arasında yapıyordum. O dönem zaten çok fazla da bilinmiyordu bu meyve. Tabi gittikçe tanınan bir meyve oldu. Ülkemizde de dikim alanı oldukça zenginleşti. Neredeyse Akdeniz kıyı şeridinin tamamında, Ege’ye, hatta yeni yeni Rize’de bile denemeler yapılmaya başlandı” diye konuştu. "Avrupa pazarı özellikle has meyvesini tercih ediyor" Avokadonun bazı cinslerinin çok fazla tutulduğunu kaydeden Bürçin, “Avrupa pazarı özellikle has meyvesini tercih ediyor. Bizim ülkemizde ise ağırlık olarak fuerte çeşitleri tercih ediliyor. Tabi burada hangi cins olacağını aslında yerin kendisi belirliyor. Yani Mersin’de farklı, İzmir’de farklı cinsler tercih ediliyor. Çünkü birçok avokado cinsi var ve bunlara soğuklara karşı biraz daha hassas olabiliyor. Biz cinsleri önerirken ağırlıklı olarak ona dikkat ediyoruz. Eğer bütün şartlar uygunsa üreticinin hasat yapmak istediği tarihi baz alarak fidan seçimi yapıyoruz” şeklinde konuştu. "10 yaşındaki bir ağaç 150-200 kilonun altında meyve vermez" Yurt dışına ihracat hedeflerinin olduğunu vurgulayan Bürçin, “Şu anda hali hazırda zaten yapılıyor. Bizim kendi firmamız direk yapmıyor ama bizim ürünlerimizi yollayan firmalar var. Hatta meyvenin yanında şu anda fidan bile yurt dışına gidiyor. Şu an dışarıya giden meyve çeşidi fuerte ağırlıklı. Bu meyvenin rekoltesi her geçen yıl artmakta. Bunun yanında fidan üretme de arttı. Benim sadece yılda ürettiğim aşılı fidan 30 bini buluyor. Toplamda ürettiğim fidan ise 100 bini buluyor. Bakımlı bir ağaçtan 2 yaşından sonra verim almaya başlanılıyor. Her geçen sene daha fazla meyve veriyor. 10 yaşındaki bir ağaç 150-200 kilonun altında meyve vermez. Şu an meyvenin en pahalı olduğu dönem. Çünkü bu zamanlarda ülkemizde bu meyvenin üretimi azalıyor. Bu tür meyvelerde bazen dışarıdan ithal ediliyor ve o yüzden fiyatı yüksek oluyor. İklim uygunsa ülkemizde alternatif olarak yetiştirilebilecek en karlı meyve türlerinden bir tanesi avokado. Çünkü şu anda çiftçinin belini büken en büyük gider ilaç. Bu meyvede ilaç gideri yok. Sadece kök mantarı hastalıkları filan olabiliyor. Basit tedbirleri alınırsa oda olması imkansız. Cüzi miktarda yapacağız gübre destekleriyle uzun süre yaşayabilecek çok karlı bir bitki” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.