TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ayaş

AGRONEWS - Ayaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ayaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ankara’nın Ayaş ilçesinde dut hasadı başladı Haber

Ankara’nın Ayaş ilçesinde dut hasadı başladı

Ankara’nın Ayaş ilçesindeki dut bahçelerinde olgunlaşan dut meyvelerinin hasadı başladı. Ankara’nın dut meyvesiyle ünlü Ayaş ilçesinde dut hasadı başladı. İlçedeki köy ve bağ evlerinde dut yetiştiren üreticiler, her yıl haziran ayında olgunlaşan dutları toplamak için zorlu mesai harcıyor. Sabah erken saatlerde dut bahçesine gelen üreticiler, dutları olgunlaşma sürecine göre hasat ediyor. Ayrıca sıcak havalarda toplanması daha da güçleşen dutların sabah güneşin doğmasıyla beraber toplanması da büyük önem taşıyor. Ayaş ilçesine bağlı ılıca köyünde yaşayan Ersin Kaya, 20 yıllık dut bahçesinin hasat sürecini İHA muhabirine anlattı. Dut mevsimi haziranın ilk haftasında başladığını söyleyen Kaya, “Haziranın ilk haftası gün ışıması saat 04.30 05.00 arası olduğu için gün ışıyınca başlayabiliyoruz. Saat 08.00’de de dutları teslim etmemiz gerekiyor. Çünkü o dutlar Ankara’ya götürülüp pazarda yer bulacağı için vaktimiz çok dar. Hızlı bir şekilde 2 ile 2 buçuk saat içerisinde toplamayı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. “File sistemiyle dutlar ziyan olmuyor” Dutları toplarken ağaçların altına file serdiklerini ve bu sayede daha kolay bir hasat gerçekleştirdiklerini ifade eden Kaya, “Daha önce yere çarşaflar seriyorduk. Tabii dut yapacağımız zaman seriyordu o çarşafları. Fakat gece rüzgar estiği zaman dutlarımız boşa gidiyordu çünkü çarşaf olmuyordu. Ayrıca yağmur yağdığı zaman da çarşaflarla dut yapamıyorduk. Dutçular dut almadan gidiyordu. Şimdi bu sistemi kurunca hem dutlar toprağa değmiyor, çamur olmuyor, toz kapmıyor hem de akşam rüzgarlardan dolayı hiçbir ziyan olmuyor dutlarımızı sabah topluyoruz” açıklamasında bulundu. “Dut bir gün durup bir gün olgunlaşan bir ürün” Kaya dut meyvesinin ağaçta aynı anda olgunlaşmadığını dile getirerek, “Dut bir gün durup bir gün olgunlaşan bir ürün. Dut çok çabuk olgunlaştığı için 2 gün beklersek erginleşir. Biz de bu yüzden bahçemizi ikiye bölüyoruz. Bir gün bir tarafı, öbür gün diğer tarafı hasat edip toplamayı bitiriyoruz” şeklinde konuştu. “Dut gübre ve ilaç istemez” Dut meyvesinin organik bir ürün olduğunun da altını çizen Kaya, “Dut gübre ve ilaç istemez. Gönül rahatlığıyla tüketilebilir bir ürün. Biz de tut yetiştirmeye kışın ağaçları sulamakla başlıyoruz. Çünkü suyu çok seven bir ürün. Kışın suluyoruz, baharda yaprakları açmadan budamasını ve çapasını yapıyoruz. Tabii tekrardan sulama işlemi de devam ediyor. Haziranın 1’ine kadar bu işlem devam ediyor. Olgunlaştıktan sonra da çapa işlemini bırakıyoruz zaten” dedi. “Dut işi dışardan göründüğü gibi kolay bir iş değil” Bir diğer dut üreticisi Uğur Güneş ise senelerdir dut üretimiyle uğraştıklarını belirterek, dut hasadında yaşanılan zorluklara değindi. Güneş, “Elemansız, destek eleman olmadan bu işler olmuyor. Toplayıcı olması lazım, çırpıcı olması lazım. Dut işi dışardan göründüğü gibi kolay bir iş değil. Biz zaten sistemli bir şekilde dut üretiyoruz fakat biz öncelikle kooperatif istiyoruz Ayaş’ta. Kooperatif kurulsun ve Ayaş’ın bütün bağcıları oraya dutlarını versin, Ankara’dan veya çevre illerden gelen alıcılar da dutları o kooperatiften alsın. Dut yeri geldiği zaman çok fazla çıkar. Havaların sıcak olduğu zamanlarda 20 kilo dut çıkan ağaçtan 100 kilo dut çıkabilir. O fazlalıkları da kurutma yapabilir, pekmez yapabilir, pestil yapabilir ve bu konularda da satış noktası olsa biz buradaki bu sorunlar çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk açık alanda Tarım GES uygulaması başladı Haber

Türkiye'nin ilk açık alanda Tarım GES uygulaması başladı

Ankara'nın Ayaş ilçesinde 1,6 dönüm üzerine kurulumu tamamlanan yaklaşık 100 kilovat kapasiteli Türkiye'nin ilk açık alanda tarıma entegre güneş enerjisi santrali (Tarım GES) temmuzda elektrik üretimine başlayacak. Tarım GES uygulamalarında, sınırlı arazisi bulunan tarımsal alanlarda elektrik ihtiyacının güneş panellerinden karşılanması sağlanarak tarımda verimlilik artışı ve çiftçilerin enerji maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında Ankara Kalkınma Ajansının desteklediği Türkiye'nin ilk açık alanda Tarım GES projesinde kullanılan panellerin tamamı yerli üreticilerden sağlandı. ODTÜ-GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Dr. Talat Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal araziye 6 ürünün ekileceğini ve kontrol alanı ile Tarım GES'in altında karşılaştırmalı olarak ürünlerin büyüme ve verimlilik analizlerinin yapılacağını söyledi. Çiftçilerin işbirliğinin bu araştırma projesinde önemli bir yeri olduğunu dile getiren Özden, "Çiftçilerin ikna edilmesi gerekiyordu. Genel olarak çiftçilikte sulama başta olmak üzere enerji giderleri mevcut. Geçen yıl 200 dönüm arazi üzerinde üretim yapan bir çiftçinin sulama amaçlı elektrik tüketim maliyeti yaklaşık 250 bin lira civarındadır. Bu sorunun üstesinden gelecek her türlü çözümü çiftçiler bekliyordu. Tarım GES uygulaması başlangıç maliyetlerine rağmen oldukça faydalı bir uygulama olarak çiftçilere hizmet verecek." değerlendirmesinde bulundu. Özden, bu projede panel yüksekliğinin 4,5 metreye ulaştığını ve panellerin, altından traktör gibi araçların geçebileceği teknik özelliğe sahip olduğunu anlattı. Tarım GES'in en büyük avantajının, tarımın verimliliğini artırma ve enerji üretimini beraber sağlamak olduğuna işaret eden Özden, şunları kaydetti: "Şu an dünyada en büyük problemlerden biri iklim krizi, bu daha fazla güneş ışığı anlamına da geliyor. Fazla güneş ışınına maruz kalan bitkiler bu durumdan negatif etkilenirken, panellerin istenilen ölçüde ışığı geçirmesiyle güneşlenme kalitesi artıyor. Bitkilerin bu durumda verimliliği artıyor. Güneş yanığı gibi problemlerden daha az etkileniliyor. 1,6 dönüm araziye kurulu 100 kilovat kapasiteli ilk Tarım GES projesinin tasarımı ODTÜ-GÜNAM'a ait. Yapılacak tarımsal üretimin tipine göre tasarımlar değişebilir. Bizim projede paneller doğu-batı istikametinde konuşlandırıldı. Hareketli bir yapı. Aynı zamanda uzaktan izlenebilen özellikli olan bu sistem, elektrik üretimini ve tarımsal verimliliği kontrol etmemize yardımcı oluyor. Ayrıca kontrol ve deney arazisinde kameralarla her türlü veri izlenebilecek. Bitkilerin büyüme, sulama ihtiyacı dahil tüm verileri takip edilebilecek. Bütüncül olarak değerlendirilebilecek ve Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde de tarımsal ürün verilerinin analizleri yapılacak."

Yerel çiftçilere sebze fidesi desteği Haber

Yerel çiftçilere sebze fidesi desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı önceleyen desteklerle Başkentli üreticilerin yüzlerini güldürmeye devam ediyor. Hem kent hem de ülke ekonomisini canlandırmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Başkentli çiftçilere geçtiğimiz yıl 9.5 milyon sebze fidesi dağıtırken bu yıl da 14 milyon sebze fidesi desteğinde bulunacak. DAĞITIMLAR AYAŞ VE GÜDÜL’DE BAŞLADI Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yüzde 75’i hibe yüzde 25’i çiftçi katkı paylı olan sebze fidesi dağıtımına Ayaş ve Güdül ilçelerinde başladı. Ekipler, Ayaş ve Güdül’de üretim yapan 236 çiftçiye 2 bin 564 adet domates ve 2 bin 579 adet biber olmak üzere toplam 5 bin 143 adet sebze fidesi dağıttı. BAŞKENTLİ ÇİFTÇİLERDEN ABB’YE TEŞEKKÜR Ankara Büyükşehir Belediyesinin kırsal kalkınmayı artırmak için sebze fidesi desteğinden faydalanan Ayaşlı ve Güdüllü çiftçiler desteklerinden dolayı ABB’ye teşekkür ederken memnuniyetlerini şu sözlerle dile getirdi: -İdris Dursun: “10 senedir çiftçilik yapıyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesinin dağıttığı sebze fideleri çok kaliteli… Bu hizmetten çok memnum daha önce nohut, arpa ve mazot desteğinden de faydalandım.” -Necmiye Kalaycı: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin çiftçilere yönelik desteklerinden çok memnunum. Bugüne kadar sebze fidesi ve sıvı gübre desteğinden faydalandım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” -Alaattin Dursun: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin bugüne kadar çiftçiler için dağıttığı bütün desteklerden faydalandım.” -Caner Koşak: “Maliyetlerin arttığı bu zamanlarda Mansur Başkan’ımızın verdiği bu destek bize nefes gibi geldi. Sebze fidesinden önce mazot desteğinden faydalandım. Ankara Büyükşehir Belediyesinin verdiği bu destekler olmasaydı ürünlerimizi ekemeyecektik.” -Abdullah Demir: “25 senedir çiftçilik yapıyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesinin sebze fidesi desteğinden çok memnunum. Çünkü dışarıda alamadığımız ürünleri yarı fiyatıyla alıyorum. Daha önce de buğday, nohut ve mazot desteğinden faydalandım. Bu destekler olmasaydı ürünleri cebimizden alacaktık ve maliyetimiz yükselecekti.” -Mustafa Erel: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin sebze fidesi desteği uygulamasından memnunum devamını da bekliyoruz.” -Mehtap Canatak: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin üreticilere yönelik başlattığı kırsal kalkınma destekleri bizler için çok büyük bir destek… Sebze ağırlıklı çalıştığım için sadece sebze fidesi desteğinden faydalandım bugüne kadar. Desteklerinden dolayı Başkanımıza teşekkür ediyorum.” -Mustafa Özdoğan (Gençali Mahallesi Muhtarı): “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a vermiş olduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkesten de Allah razı olsun.” -Yusuf Öztürk: “Sebze fidesi desteğinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayaş’a çivi çakandan Allah razı olsun… Mansur Başkan’ımıza da bu yakışır.” -Fatih Yılmaz: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin sebze fidesi desteği üretimimize büyük bir katkı sağlıyor. Mağduriyetimizi önlüyor. Minnettarız.” -Ferruh Dömeke: “25 yıldır almadığımız desteği Mansur Yavaş döneminde aldık. Mansur Başkan’ımızdan ne istediysek aldık.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.