TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aydın

AGRONEWS - Aydın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aydın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aydın’da Salep Yetiştiriciliği Projesi: Çiftçiye Yeni Gelir Kapısı Haber

Aydın’da Salep Yetiştiriciliği Projesi: Çiftçiye Yeni Gelir Kapısı

Salep: Doğal Bir Hazine Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında uzman Prof. Dr. Olcay Arabacı, salep orkidesi popülasyonlarını koruma ve tarla şartlarında üretim çalışmalarını sürdürüyor. Salebin Maraş dondurmasına kıvam, kış içeceklerine lezzet katmak gibi çok yönlü ekonomik katkılar sağladığını vurgulayan Arabacı, doğal kaynakların korunarak salep yetiştiriciliği yapılabilirliği üzerinde durdu. Başarıyla Yürütülen Projeler Daha önce iki farklı salep türüyle yapılan deneme üretimlerinden olumlu sonuçlar alındı.Yetiştirilen salebin, doğadan toplanan salep ile aynı kaliteye sahip olduğu laboratuvar çalışmalarıyla doğrulandı.Proje sonuçları ulusal ve uluslararası platformlarda yayımlandı. Bölge Çiftçisine Destek Hedefleniyor Prof. Dr. Arabacı, Ziraat Fakültesi Çiftliği’nde başlatılan deneme üretimlerinin genişletilerek materyal çoğaltımı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Aralık ayında ekimi yapılan saleplerin, Nisan sonu veya Mayıs başında hasat edilmesi planlanıyor. Gelecek Vizyonu Projenin hedefi: Salep üretiminde verim ve kaliteyi artırmak. Bölge çiftçisine materyal ve bilgi desteği sağlamak. Geniş alanlarda üretim yapılarak çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sunmak. Bu proje, bölgedeki tarım ekonomisine katkı sağlarken, aynı zamanda doğal kaynakların korunmasını da amaçlıyor.

Zeytinliklerde Halkalı Leke Tehlikesi Artıyor Haber

Zeytinliklerde Halkalı Leke Tehlikesi Artıyor

AYDIN (İHA) - Aydın genelinde etkili olan son yağışların ardından, zeytinlerde halkalı leke hastalığı riski en üst seviyeye ulaştı. Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere, hasadı tamamlanan bahçelerde acilen ilaçlama yapmaları için çağrıda bulundu. Zeytin ağacı varlığıyla Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Aydın'da zeytin hasat sezonunun sonuna yaklaşılırken, son günlerdeki yağışlı hava koşulları hastalık riskini artırdı. Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yaprak dökümüne neden olan halkalı leke hastalığına karşı mücadele için üreticileri uyararak koruyucu ilaçlama çalışmalarının hemen başlaması gerektiğini belirtti. İLAÇLAMA İÇİN ÖNERİLER Yetkililer, ilaçlama yapılırken yağışlı ve rüzgarlı havalardan kaçınılması gerektiğini, ilaçlamanın sabah çiğ kalktıktan sonra yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, kullanılacak ilaçların zeytin ağacının her bölümünü kapsayacak şekilde uygulanması ve insan ile çevre sağlığını korumaya yönelik önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi. Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Zeytin üreticilerimizin dikkatine. Son yağışlardan sonra zeytinde halkalı leke hastalığı riski yüksek seviyeye ulaşmıştır. Hasadı tamamlanan zeytinliklerde ruhsatlı ilaçlar ile en kısa sürede kışlık koruyucu ilaçlama yapılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Üreticilere, bu dönemde dikkatli olmaları ve önerilere uygun şekilde hareket etmeleri konusunda çağrıda bulunuldu.

Karya Farma'dan Tarımda Kimyasal Bağımlılığı Azaltma Hamlesi Haber

Karya Farma'dan Tarımda Kimyasal Bağımlılığı Azaltma Hamlesi

AYDIN (İHA) - Aydın’da çeyrek asırdır endemik bitkiler üzerinde çalışan Karya Farma HBX Ar-Ge, tarım ve çevre sağlığını öncelik alarak organik tarım çalışmalarına başladı. Gıda Mühendisi Feridun Levent Saltoğlu, sağlıklı bir gelecek için tarımın kimyasal bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini vurguladı. Karya Farma HBX Ar-Ge ekibinden Gıda Mühendisi Feridun Levent Saltoğlu, organik tarımın hem insan sağlığı hem de çevre için kritik bir adım olduğunu belirtti. Saltoğlu, "Bugün sağlık alanında yaşanan sıkıntıların temelinde sağlıksız beslenme, çevre alanında yaşanan sıkıntıların temelinde ise açgözlülük ve daha fazla kazanma hırsı gelmektedir. Gerek insanlığın sağlığı gerekse üzerinde yaşadığımız dünyanın çevre sağlığı için, kimyasaldan uzaklaşıp organiğe yönelmemiz gerekiyor. ADÜ Teknokent’te faaliyetlerini yürüten ve şu ana kadar 18 patente imza atan Karya Farma olarak bu yönde çalışma yapıyoruz" dedi. KURAKLIK VE ÇEVRE KRİZİNE EKOLOJİK ÇÖZÜMLER Saltoğlu, 2024’te küresel iklim krizinin ve kuraklığın ciddi bir tehdit haline geldiğini hatırlatarak, tarım ve hayvancılığın kimyasal bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini ifade etti. "Başta ilimiz Aydın olmak üzere, kuraklık tüm ülkenin hatta dünyanın önemli bir gündem maddesi. Bunun değişik sebepleri açıklansa da sorun ve sıkıntıların en büyük sebebi tabiata olumsuz müdahale eden insanoğludur" diyen Saltoğlu, yanlış tarım uygulamaları ve doğaya yapılan kimyasal müdahalelerin iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden olduğunu söyledi. Karya Farma HBX Ar-Ge olarak kuraklıktan etkilenen bölgelerde çözüm odaklı çalışmalara imza attıklarını belirten Saltoğlu, "Tarımda kimyasal bağımlılığı azaltarak, zehirsiz ve geri dönüşümlü yöntemlere yönelmemiz gerekiyor. Akıllı eko fidanlar, toprağı ve suyu verimli kullanan genetik çeşitliliğe sahip fidan türleridir ve Aydın gibi kuraklıktan etkilenen bölgelerde üretimi artırabilir. Eko gübreler ise hem toprağın biyolojik yapısını korur hem de çevreye zarar vermeden sürdürülebilir tarımı destekler. Ayrıca, eko seracılık ile hem enerji tasarrufu sağlanabilir hem de yerel ürün çeşitliliği artırılabilir" diyerek konuşmasını tamamladı.

Nazilli'nin Kestane Şekeri Uzak Doğu’ya Tat Katıyor Haber

Nazilli'nin Kestane Şekeri Uzak Doğu’ya Tat Katıyor

AYDIN (İHA) - Aydın’ın Nazilli ilçesinde üretilen kestane şekeri, Japonya başta olmak üzere birçok ülkenin sofralarını süslüyor. 18 yıl önce üretime başlayan bir girişimci aile, 15 yıldır Japonların bu lezzeti tercih etmesini sağlıyor. Yıllık 400-500 ton üretim yapan işletme, katkısız ve doğal üretim yöntemleriyle dikkat çekiyor. JAPONLARIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU Nazilli’ye bağlı Aksu Mahallesi’nde üretilen Şekerci Kestanesi, yerli ve yabancı pazarda büyük talep görüyor. İşletme sahibi Ersan Çetin, "Türkiye'de kestane üretiminin yüzde 30'unu Aydın karşılıyor. Aydın'daki üretimin de yarısını Nazilli karşılıyor. Dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini de biz üretiyoruz. En büyük pazarımız ise Japonya. Japonlara birinci kalite bizden, 2. ve 3. kalite kestane şekeri ise İspanya ve İtalya'dan gidiyor. Japonların 15 yıldır birinci kalitedeki kestane şekerinin tek tercihi bizim işletmemiz. Türkiye'de de sadece bizden alıyorlar" dedi. DOĞALLIK SIRRI Glikoz ve katkı maddesi kullanmadan, yalnızca pancar şekeriyle üretim yaptıklarını belirten Çetin, fabrikasyon yerine el işçiliğiyle ürettikleri için Japon pazarında rakipsiz olduklarını söyledi. Kestaneyi işleyip şekere dönüştüren 60 kadın çalışan, tamamen doğal yöntemlere sadık kalarak üretim yapıyor. YILLIK İHRACAT 4-5 KONTEYNER Ekimde başlayan kestane hasadı, işletmede 7 aylık bir üretim sürecine dönüşüyor. Çetin, "Yıllık 4 -5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyoruz. İç pazarda İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul başta geliyor. Hatta zincir marketlere de kestane gönderiyoruz. Yıllık ortalama 400-500 ton kestane işliyoruz" diyerek üretim kapasiteleri ile ilgili bilgi verdi. UZAKDOĞU'YU FETHEDEN TADIN ÜRETİMİ Hasat edilen kestaneler, dikenlerinden arınması için kuyularda bekletiliyor. Kabuklarından ayrılıp sıcak suyla haşlanan kestaneler, titizlikle işlenerek dörtlü gruplarda tüle sarılıp şuruplanıyor. Dağılmamaları için özenle hazırlanan kestaneler, bir gün dinlendirildikten sonra ambalajlanarak satışa sunuluyor. Bu özenli süreç, tatlıya benzersiz bir lezzet katıyor.

Aydın'da Zeytinyağında Hileye Geçit Verilmeyecek Haber

Aydın'da Zeytinyağında Hileye Geçit Verilmeyecek

AYDIN (İHA) - Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü, zeytinyağında görülen tağşiş olaylarına karşı kararlı bir duruş sergiledi. Künkcü, bu durumun hem üreticilere hem de Aydın’ın zeytinyağı markasına büyük zarar verdiğini belirterek, "Zeytinyağına ve diğer tarım ürünlerimize daha fazla sahip çıkıp, kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceğiz" dedi. Türkiye’nin önde gelen zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Aydın’da, zeytin hasadıyla birlikte tağşiş olayları gündeme gelmeye başladı. Künkcü, zeytinyağının Aydın ekonomisi ve halkı için kritik bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, bu alandaki hilelerin binlerce üreticinin emeğini hiçe saydığını ve kentin marka değerine zarar verdiğini söyledi. Açgözlü bireylerin zeytinyağına yaptığı hilenin hem üreticileri hem de ekonomiyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Künkcü, "altın değerinde" dediği zeytinyağında tağşişe daha sert cezai yaptırımlar uygulanmasını talep etti. "Eskiden olduğu gibi 'zeytinyağı' denilince insanların aklında 'Aydın’dan alınmalı' düşüncesini yeniden oluşturmalıyız. Kimsenin Aydın’ın markasına zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Elimizden geleni yapmaya hazırız. Aydın, bütün güzellikleri hak ediyor. Bu kapsamda biz de değerlerimize daha fazla sahip çıkacağız" dedi. Başkan Künkcü, Aydın’ın eşsiz zeytinyağını korumak için tüm kesimlere sorumluluk çağrısı yaparak, üreticilerle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.