TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aydın Inciri

AGRONEWS - Aydın Inciri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aydın Inciri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuru incirde ihracat hedefi 300 milyon dolar Haber

Kuru incirde ihracat hedefi 300 milyon dolar

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’da kuru incir sezonu heyecanı yaşanırken, 2023-24 sezonunda kuru incirde miktar bazında 75 bin ton ihracat ve 300 milyon dolar döviz geliri hedefleniyor. Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da incir sezonu hareketliliği devam ederken, Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde 2023 rekoltesinin 2022 yılı seviyelerinde olacağı öngörüldü. 91 bin ton olan 2022 rekoltesinden bugüne kadar 68 bin 593 ton karşılığı 244 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, bir önceki sezona göre miktar bazında yüzde 7, değer olarak ise yüzde 2 artış başarısı gösterdiklerini dile getirdi. Başkan Işık, 2023 rekoltesinin 2022 yılıyla benzerlik gösterdiğini, kuru incirin kalitesinin de ihracat için son derece uygun olduğunu ifade ederek “2023/24 sezonunda miktar bazında 75 bin ton ihracat ve 300 milyon dolar döviz geliri hedefliyoruz. Ülkemizin ortalama kilogram ihraç fiyatı 1,5 dolar iken biz bu kaliteli kuru incirimizi 5 doların üzerinde satarak katma değerli ürün ihracatına büyük katkıda bulunmak istiyoruz. Yeni sezonumuz üreticilerimize, tüccarlarımıza ve ihracatçılarımıza hayırlı olsun” dedi. “Aydın’da UV lambalar dağıtılacak” Kuru incirde en büyük ihraç pazarları Avrupa Birliği’nde aflatoksin ve okratoksin kontrol sıklığının yüzde 30’a çıkarıldığını hatırlatan Başkan Işık sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuru incir ihraç ederken karşılaşabileceğimiz riskleri yönetmek için yoğun bir mesai harcıyoruz. Neticede kapalı bir ürünü ihraç ediyoruz. Ülkemizde üreticiler, çengelciler, tüccarlar ve ihracatçılar doğru bir zincir kurmalıyız. İhracatçılar olarak ürün alırken kontrol etmeliyiz. Üreticilerden ürünü alan çengelcilerin kontrollerini yapabilmeleri için bütçe dahilinde UV lambalar satın alarak dağıtımına karar verdik. Bu lambalardan Aydın Ticaret Borsası da alacak, çengelcilere ve tüccarlara dağıtacak. Bu şekilde sağlıklı bir ürün alım politikasını başlatmış olacağız” şeklinde konuştu.

Aydın'da üreticiler gece gündüz incir mesaisinde Haber

Aydın'da üreticiler gece gündüz incir mesaisinde

Kentte, ağustos ayı boyunca devam eden yüksek nem ve 27 Ağustos Pazar günü etkili olan sağanak, incir üretimini olumsuz etkiledi. İncir bahçelerinde sağanak sonrasında suyun çekilmesinin ardından geriye yarı yaş toprak kaldı. Bu dönemde dalında kuruyup nemli toprağa düşen incirler, kısa sürede çürüyüp zarar görüyor. Ürünlerini korumak isteyen üreticiler, gece gündüz bahçelerde mesai yapıyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, AA muhabirine, 27 Ağustos'ta bölgede etkili olan sağanağın ürünlerine zarar verdiğini söyledi. Bölgedeki üreticilerin toplam 8-10 bin ton civarında kaybının oluştuğunu kaydeden Anlıak, şöyle konuştu: "Yağışlardan dolayı toprak nemlendi. İncir, dünyanın en hassas meyvelerinden birisi. Dalında kuruyan incir yere düşüyor. Tabii toprakla temasını bir an önce kesmek için gece gündüz çiftçilerimiz, köylülerimiz, müstahsillerimiz bahçelerde çalışıyor. Yani bahçelerde yatıp kalkıyoruz desek daha doğru olur. Çalışma hızımızı artırdık. İncirin toprakla irtibatını kesmek için hem de havaların biraz da nemli gitmesinden dolayı, incirleri hemen toplayıp sergilerimize (kuruma alanına) taşıyoruz." Bundan sonra hava şartlarının iyi gitmesini umduklarını kaydeden Anlıak, "İnşallah çiftçimizin yüzü güler. Çiftçinin yüzü gülmesi demek, ülkemizin yüzü gülmesi demek. Çünkü Aydın'da yetişen incirin yüzde 80'i, hatta yüzde 85'i yurt dışına gidiyor ve ekonomimize katkı sağlıyor." diye konuştu. "Sabah ayrı akşam ayrı çalışıyoruz" Üreticilerden Yasin Arı da ürünlerinin yağmurdan etkilendiğini söyledi. Toprak nemli olduğu için yere düşen incirin kısa sürede çürüdüğünü anlatan Arı, "Sabah ayrı akşam ayrı çalışıyoruz. Bir yağmur oldu, kuvvetli yağmur inciri olumsuz etkiledi. Yerdeki incirler çamur oldu. O yüzden bunları ne kadar çabuk toplarsak, çürüme yapmaması bizim için o kadar iyi. O yüzden çalışma faaliyetlerini hızlandırdık." ifadelerini kullandı. Nazilli ve Kuyucak ilçelerinde 27 Ağustos'ta sağanak etkili olmuş, dereler taşmış, bazı ev ve çiftlikleri su basmıştı. Bölgedeki incir bahçeleri de su altında kalmıştı.

Aydın’da sezonun ilk kuru inciri 350 liradan satıldı Haber

Aydın’da sezonun ilk kuru inciri 350 liradan satıldı

Aydın’da sezonun ilk kuru inciri, üreticiler tarafından kilosu 350 TL’den Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi. Kuru incir sezonunun başlaması ile birlikte Aydın Ticaret Borsası’nda Kuru İncir Alım töreni düzenlendi. Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın da katıldığı törende, Germencik, Efeler, Buharkent, Kuyucak, İncirliova ve Köşk ilçelerinden olmak üzere toplam 9 üreticiden kuru incir alındı. Aydın Ticaret Borsası’na teslim edilen ilk kuru incir ise sembolik olarak kilosu 350 TL’den alındı. Aydın’da 2023 yılı rekolte tahminin 70 bin 174 ton olduğunu açıklayan Aydın Valisi Yakup Canbolat, “Dünyanın ve ülkemizin en kaliteli kuru inciri, toprak yapısı ve ikliminden dolayı Aydın’da yetiştirilmektedir. İlimiz incir üretiminde dünyada ve Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı kuru incir olarak ihraç edilmektedir. Ülkemizde 57 bin hektarın üzerinde incir üretim alanı bulunmaktadır. İncir ağacı varlığımız ise 12 milyonun üzerindedir. 2022 yılında incir üretimimiz 350 bin ton olarak gerçekleşmiştir. İlimiz 7 milyonu aşan incir ağacı varlığı ile ülkemizde birinci sırada yer almakta ve dünya kuru incir üretiminde de öncü konumunu korumaktadır. İncir ilimizin ilk coğrafi işaret almış ürünüdür ve aynı zamanda ilimizin AB tescilli coğrafi işaret alan ilk ürünüdür. Sarı lop çeşidi incirimizin büyük kısmı kurutmalığa ayrılmakta olup 2022 yılı kuru incir rekolte tahminimiz 69 bin 486 ton olarak yapılmıştır. 2023 yılı kuru incir rekolte çalışmaları da tamamlanmış olup, 2023 yılı rekoltesi yaklaşık 70 bin 174 ton olarak tahmin edilmiştir. Kuru incir üretiminin büyük bir kısmı ihraç edilmektedir. İhracatına izin verilen kuru incir miktarı 2022 yılında 48 bin 649 ton olarak gerçekleşmiştir. Kuru incir sırasıyla en çok Almanya, Amerika, Fransa, Çin ve İtalya’ya satılmaktadır. 2023 yılı ilk 6 ayında 22 bin 418 ton ihracat gerçekleşmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle kuru incir sezonunun hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlar diliyorum. Yeni sezon kuru incir sembolik olarak 350 TL’den alarak, kuru incir sezonunu bugün açıyoruz” dedi. “Aydın kuru incir ihracatında etkin bir rol alıyor” Sezonun hayırlı olmasını temenni eden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın’ın kuru incir ticaretinde etkin bir rol aldığını belirterek “2023 yılı kuru incir alımı için bir araya geldik. Valimiz de açıkladı 350 liradan sembolik fiyatla ilk alımı yaptık. 2022 yılında 4 büyük borsa tescilinde toplam 84 bin ton incir tescili yapıldı. Yani geçen senenin üretim rakamı 84 bin ton civarında, bunun 75 bin tonu Aydın’da üretildi ve tescil edildi. Yaklaşık 68 bin tonu ihracata gitti. İhracatta da artık Aydın etkin bir şekilde kuru incir ticaretinde yer almaktadır. Az önce valimizden de yeni sezon rekolte tahminin öğrendik ve bu rakam da geçen yılın hemen hemen paralelinde bir üretim seyri olacağına işaret ediyor. Bu senenin önce üreticimize, tüccarımıza ve ihracatçımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

AYTO Aydın İnciri’ni, Çin’de tanıttı Haber

AYTO Aydın İnciri’ni, Çin’de tanıttı

Çin’in Sichuan eyaletine bağlı Weiyuan şehrinde gerçekleştirilen 7. Uluslararası İncir Sempozyumu’na Aydın Ticaret Odası’nı (AYTO) temsilen AYTO Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan Atakul katılım sağladı. İncir Konferansı ve Expo Açılış Töreni’nin yer aldığı sempozyumda AYTO tarafından hazırlanan Aydın ili, Türkiye’de incir sektörü ve Aydın İnciri hakkında bilgileri içeren iki tanıtım filmi katılımcılara sunuldu. Sempozyumun açılış töreninde Dünya İncir Çekirdek Üretim Bölgesi Derneği’nin kurulması için Aydın ve Weiyuan bölgelerinin anlaşma sağlanan ilk bölgeler olacağı “Önde Gelen İncir Bölgeleri İttifakı” işbirliği anlaşmasını AYTO Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan Atakul ve Neijing Şehri Belediye Başkanı imzaladı. Genel merkezi Çin’de bulunacak olan Önde Gelen İncir Bölgeleri İttifakı’nın üyelerin incir endüstrisinin kalkınma stratejisini, politikalarını, teknolojilerini, standartlarını, pazarlarını ve diğer yönlerini ortaklaşa tartışmaları ve nihayetinde tüm bölgelerin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeleri için kurulmuş, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olduğuna değinildi. Dünyanın önde gelen incir bölgelerini birleştirmeyi, incir kültürünü geliştirmeyi, bilgi ve kaynakları paylaşmayı hedefleyen anlaşma ile incir yetiştirme, işleme, ticaret, bilimsel araştırma, eğitim ve kültür alanlarında işbirliği ve alışverişi güçlendirmenin hedeflendiği de dile getirildi. Kurulan işbirliği ile incirle ilgili uluslararası sempozyumlar, sergiler, eğitimler gibi faaliyetlerin düzenlenmesinin hedeflendiği de belirtildi. Birçok farklı ülkeden akademisyen ve temsilcinin katıldığı törende Aydın İnciri hakkında açıklamalarda bulunan Atakul; “Aydın’ın en büyük meslek örgütü olan odamız 119 yıldır Aydın’ın ticari, ekonomik ve sosyal hayatının nabzını tutmaktadır. Üye odaklı hizmet anlayışı ile bölge ekonomisinin güçlenmesine öncülük eden odamız yürüttüğü çalışmalar ve projeler ile kentte büyük kaynak sağlamakta ve aynı zamanda kentin sosyo-kültürel yapısına katkı sağlamaktadır. Bugün burada inciri konuşmak için toplandık. Biz Aydınlılar olarak ‘Aydın İnciri’ni bereket ve yaşamın sembolü olarak betimliyoruz. Türkiye ve Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili odamızca alınmış olan yüksek kaliteye sahip Aydın İnciri AB’de tescilli ilk Menşe İşareti, ikinci Türk ürünüdür. Üreticiden, perakendeciye ve toptancıya Aydın İnciri markası ile satılmaktadır. Odamız tarafından verilen coğrafi işaret logosunun firmalar tarafından yaygın kullanımı sayesinde incir denilince ulusal ve uluslararası pazarda akla ilk olarak Aydın İnciri gelmektedir. Tescil ile incir, ulusal ve uluslararası alanda Aydın İnciri markası oluşturarak, kentimizin tanıtımına da büyük ölçüde katkı sağlamakta, aynı zamanda, ürünün raf fiyatını yükselterek ekonomik açıdan da katma değer oluşturmaktadır. Ülkemizin yöresel değerlerini korumak, gelecek nesillere aktarmak, ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak ve en önemlisi üreticilerimizin emeklerini katma değere dönüştürmek için coğrafi işaretlerin oldukça önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu minvalde, bir sonraki Uluslararası İncir Sempozyumunu Türkiye’de Aydın ilimizde gerçekleştirmekten mutluluk duyarız” dedi. “Aydın İnciri’ni dünyaya tanıtıyoruz” Sempozyum ile ilgili açıklamalarda bulunan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken ise “Türkiye, dünyanın kuru ve yaş incir ihracatında birinci sırada ve dünya incir ihracatının yüzde 60’ını Türkiye karşılamakta. Bu üretiminde yüzde 80’ini Türkiye’de Aydın ili olarak biz karşılıyoruz. Aydın Ticaret Odası olarak da Aydın incirimizin coğrafi işaret tescilini 2006 yılında Türkiye’de tescillettirdik. 2016 yılında da Aydın incirimizin Avrupa Birliğinde coğrafi işaret tescilini yaptırdık. Böylece Avrupa Birliği’nde tescillenmiş ilk menşei işareti, ikinci Türk ürünü olarak Aydın İncirimizi bütün dünyaya tanıtmış oluyoruz. Kurulan işbirliğinin etkinliği ve devamlılığı için Aydın Ticaret Odası olarak desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Aydın'da taze incir rekoltesinde düşüş bekleniyor Haber

Aydın'da taze incir rekoltesinde düşüş bekleniyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, kentte yaklaşık 40 bin hektarda incir üretiliyor. İl genelinde üretilen ortalama 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor. Hasadın sürdüğü Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçelerinde işçiler, gün doğumuyla birlikte incir bahçelerinin yolunu tutuyor. Daha çok kadın işçilerin çalıştığı hasatta dalından özenle toplanan incirler, kovalara dolduruluyor. Erkek işçiler ise toplanan ürünleri araçlara yükleyip tesislere götürüyor. Tesislerde yine kadınlar tarafından boylarına göre ayrılan incirler, yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderiliyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, AA muhabirine, ilkbahardaki yağışlardan dolayı sezona 10 gün gecikmeli başladıklarını söyledi. Sezona umutlu başladıklarını fakat son günlerdeki aşırı sıcaklardan incirin olumsuz etkilendiğini dile getiren Anlıak, "2023 taze incir hasadına güzel başlamıştık ama son günlerde 40 derecenin üstünde olan hava sıcaklıkları her meyveyi, sebzeyi etkilediği gibi inciri de etkiledi. Kalitemizde bir değişiklik yok ama rekoltemizde yüzde 15-20 düşüş bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Benzer tablonun kuru incir için de olup olmayacağının 2 hafta içerisinde belli olacağını belirten Anlıak, "Taze incirde geçen yıllara göre biraz eksiklik görülüyor ama bunu kuru incir için söylemeyiz, onun için çok erken. Kuru incir hasadı bizim Aydın bölgesinde 1-1,5 ay sürüyor. 1,5 ay boyunca gerçekleşecek hava şartları, yağmur, nem, rüzgar... Bunlar çok etkili. Onun için kuru incirin rekoltesine bir şey diyemeyiz ama taze incirde geçen senelere göre yüzde 15- 20 noksanlık var." diye konuştu. "Aydın incirinin dünyada eşi benzeri yok" Ağaç bakımının sezona başlamadan iyi yapılması halinde incirin mevsim şartlarından daha az etkilendiğine işaret eden Anlıak, "Aydın'a özgü sarı lopun diğer incirlere göre kabuğu biraz daha nazik ama kalitesi, aroması, tadı diğer incirlere göre daha yüksek. Aydın incirinin dünyada eşi benzeri yok zaten, Aydın denilince akla ilk incir gelir." dedi. Üreticilerden Gökhan Candan da yüksek sıcaklığın ürünün rekoltesini etkilediğine dikkati çekerek, fiyatların iyi olması halinde üreticinin yüzünün güleceğini ifade etti.

Buharkent’in erkenci incir fidanları ihraç ediliyor Haber

Buharkent’in erkenci incir fidanları ihraç ediliyor

İncirin başkenti Aydın’ın erkenci taze inciri ile ünlü Buharkent ilçesinde hasat heyecanı sürerken öte yandan bu incirlerin fidanları da üretilmeye ve ihraç edilmeye devam ediyor. Sezonda yaklaşık 200 bin adetin üzerinde ihracatı gerçekleştirilen Erkenci Sarılop İncir, Sarı Zeybek, Siyah İncir, Bursa Moru gibi piyasada oldukça rağbet gören incirlerin fidanları özenle büyütülerek yurt içi ve yurt dışındaki üreticisine ulaştırılıyor. Yaklaşık 300 bin adeti İran ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine ihracatı yapılan, yurt içinde de ortalama 500 bin adete kadar ulaşan satış grafiği ile taze incirden sonra incir fidanı üretimi ile ilçe ekonomisine katkı sağlayan Nail Avcı, aynı zamanda üreticiye teknik destek te veriyor. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte beklenirken incir fidanı üretiminde de yüzbinlerce fidan yeni sezona hazırlanmak üzere bakımları yapılıyor. Özenle seçilen ve aşılanan fideler, sulamasından çapasına kadar bakımları büyük titizlikle yapılarak dikime hazırlanıyor. Aydın’ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin kalitesini etkileyen sağlıklı ve özel incir fidanı yetiştiriciliği ise bu anlamda çok önemli. İncirin üretildiği diğer bölgelere göre ortalama 15 gün civarında erken hasat yapılan Buharkent Erkenci İnciri ve Sarılop İnciri, bu erkenciliği ile hem fidan yetiştiriciliğinde hem de incir üretiminde ilçeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Gelirinin büyük kısmı taze incirden olan ilçede neredeyse hemen hemen herkes incir yetiştiriciliğiyle meşgul. “İncir Festivali sayesinde bizler de tanınıyoruz” Aroması, lezzeti, rengi ve kukusuyla bir marka olan Buharkent erkenci taze incirlerini 1990’lı yıllardan bu yana yetiştirmeyi sürdüren fidan üreticisi ve ihracatçısı Nail Avcı, “Erkenci, Sarılop, Sarı Zeybek, Siyah İncir, Bursa Moru gibi türlerde İncir fidanı üretmekteyim. Buharkent’in dünyaca ünlü olan taze inciri bu fidanlardan büyümektedir ve biz üretimini yapmaktayız. Buharkent’te 1990’dan bugüne artmakta olan Erkenci İncir, Siyah İncir gibi çeşitleri üretmeye devam ediyoruz. Aydın-Buharkent inciri, daha erkenci, daha kaliteli bir incir. İhracat yaptığımız ülkeler olan İran’a geçen sezon 100 bin adet, Suriye’ye ise 65-70 bin adet erkenci incir fidanı gönderdim. Bu sezon ise bunlarla birlikte farklı Ortadoğu ülkelerine de fidan ihracatımız olacak. Üretimimizin büyük bölümü ise iç piyasaya veriliyor. Bu sene yine çok talep var ve taleplere yetişmekte zorlanıyoruz. Çünkü fidanlarımız çok sağlıklı. Buharkent’imizin de gurur kaynağı. İncir Festivali sayesinde bizler de tanınıyoruz. Buharkent’in inciri hem tazeliği hem lezzeti hem böyle daha erkenci olması dünya pazarında bizi marka yaptı. Biz de bundan gurur duyuyoruz. Emeği geçen başta Belediye Başkanımız Mehmet Erol olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. “Haberlerde gördüm, incir yetiştirmek için ilçeye yerleştim” Buharkent’i medyada yer alan taze incir festivali haberlerinden öğrenmesinin ardından ilçeye gelerek taze İncir ile tanışan Ankaralı Fikret Şahin, emekliliğini de Buharkent’te incir yetiştirerek geçirmeye karar vermiş. Şahin, “Buharkent’i festivallerinden tanıdım, gördüm, beğendim, incirinin lezzetine, tadına baktım. Emekli olduktan sonra da buradan bir arazi satın aldım. Fidan üreticisi Nail Beyle tanıştım. Bahçemize incir ağaçlarımızı diktik. İnşallah bundan sonra biz de Buharkent’in ekonomisine, festivaline katkıda bulunursak ne mutlu bizlere. Emekliliğimi de burada geçirmeyi düşünüyorum. Buharkent’in incir yetiştiricileri arasına ben de katılıyorum” dedi. Başkan Erol: “En önemli değerimiz incir” Dünyada taze incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölgenin Buharkent olduğunu ifade eden Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Dünyada incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölge Aydın’dır. Buharkent’te Aydın’da ilk taze incir hasadının yapıldığı ve en fazla yetiştirildiği yerdir. Hal böyle olunca kaliteli incir fidanının da yetiştirildiği yer Buharkent’tir. Erkenci incirlerimiz olan Sarı Lop ve Bursa Siyahı incirlerimizin hasadı, diğer bölgelere göre yaklaşık bir hafta-15 gün önce yapılır. Buharkent açısından ekonomik değeri çok yüksek olan ve ilçe ekonomimize can veren en önemli ürünümüzdür. En önemli değerimiz aslında incirdir. O yüzden fidan yetiştiriciliği de bir o kadar önemlidir. İncir fidanı yetiştiricilerimiz de hem yurt içi piyasaya hem de ihracata fidan satışı yaparak bu kalitemizi tüm dünya ile tanıştırmaktadır. Taze incir de olduğu kadar fidan yetiştiriciliğinde de ilçemize ekonomik girdi sağlanmaktadır. Buharkent’imiz için çalışan, üreten, emek veren herkese çok teşekkür ediyor, ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Buharkent’te erkenci taze incir hasadı başladı Haber

Buharkent’te erkenci taze incir hasadı başladı

Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın’ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı. Taze incirin başkenti Buharkent’te erken saatlerde başlayan toplama işleminin ardından römorklara doldurulan kasalardaki taze incirler önce toptancı haline, ardından da kamyonlara yüklenerek başta Türkiye olmak üzere dünyaya gönderiliyor. İncirin üretildiği diğer bölgelere göre ortalama 15 gün civarında erken hasat yapılan Buharkent inciri, bu erkenciliği ile ilçeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Bu sene havaların geç ısınması nedeniyle hasadı geciken taze incirde sezonun açılması ile yüzler de gülüyor. Tüccarların incir bahçelerine gelerek satın aldığı aroması, lezzeti, rengi ve kukusuyla bir marka olan taze incirlerin sofralara ulaşması için adeta zamanla yarışılıyor. Üreticinin, tüccarın ve tüketicinin memnun olduğu ve sezonda rekoltenin 25 bin ile 30 bin ton arasında gerçekleştirileceği taze incirde yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ihracat geliri bekleniyor. “En önemli değerimiz aslında incirdir” Dünyada taze incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölgenin Buharkent olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Dünyada taze incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölge olan Buharkent’te taze incir hasadı başladı. Tabii Aydın inciri dünyanın en kaliteli inciri. Buharkent de Aydın’da ilk incir hasadının yapıldığı yerdir. Erkenci incirlerimiz olan sarı lop ve Bursa siyahı incirlerimizin hasadı, diğer bölgelere göre yaklaşık bir hafta 15 gün önce yapılır. Buharkent açısından ekonomik değeri çok yüksek olan ve ilçe ekonomimize can veren en önemli ürünümüzdür. En önemli değerimiz aslında incirdir. O yüzden herkeste bu dönemde büyük bir heyecan sevinç ve mutluluk yaşanıyor. Hayırlı, bereketli olsun inşallah. Havamız da, mevsim de güzel gidiyor. İnşallah güzel bir sezon geçireceğiz. Ürünümüzün hak ettiği ekonomik değeri bulmasını ve çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almasını istiyoruz. Bereketli bir yıl olsun inşallah. Tabii taze incir anlamında baktığımız zaman bizim yoğun olarak hasadını yaptığımız ürün taze incir. Aydın Türkiye’de kuru incir üretiminin en fazla yapıldığı yer. Türkiye’de taze incir üretiminin, toptan ticaretinin yapıldığı tek nokta ise Buharkent’tir. Bizi de farklı kılan unsur budur. Buharkent’te 25 bin ton civarında taze incir üretimi yapılıyor. Aynı zamanda Bursa siyahı diye adlandırılan, taze olarak toplanan, raf ömrü daha uzun, ihracat özelliği daha fazla olan ürün de Bursa ve diğer illerden 15 gün daha önce hasadının başlandığı için bizim açımızdan çok önemli bir avantajdır. Yani Buharkent’in ekonomisini ayakta tutan en önemli unsur taze incirdir. Vatandaşımız da, çiftçimiz de, üreticimiz de emeğinin karşılığını alsın istiyoruz. Sezonumuz hayırlı, uğurlu, bereketli olsun inşallah” dedi. “Taze incirde bir numarayız” Toptancı hali işleten ve incir bahçesinin de sahibi olan üretici Uğur Sancak, “Buharkent’te sarı lop olsun, Bursa siyahı cinsi incir olsun güzel bir pazarımız var. Gün geçtikçe de artıyor. Ben dedemden gördüm bu işi. Yıllardır yapıyoruz. Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. İnşallah benim oğlan da arkadaşlar da incir üretimine devam edecek. Türkiye’de ve dünyada en iyi incir Buharkent’te yetişir. Zaten Aydın’da başka bölgede yok. Taze incirde bir numarayız. Aromasıyla, kokusuyla, tadıyla gerçekten mükemmel ve üstüne yok. Cennet meyvesi olan taze incirimiz olmazsa olmazımız” diye konuştu. “Aydın’ın en gözde meyvesi” Sabahın erken saatlerinde bahçeye gelerek incir toplama işi yapan Fatma Akıncı ve kızı Nurgül Akıncı da “Sabah erken saatlerde geliyoruz. Özenle, tek tek, zarar vermeden topluyoruz. Kokusuyla, aromasıyla Aydın bölgemizin incisi incirimiz. İncir, Aydın’ın en gözde meyvesi. Zaten cennet meyvesi. Severek tüketiyoruz. Bizim için çok kıymetli. Herkesin de tatmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.