TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aydın Kestanesi

AGRONEWS - Aydın Kestanesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aydın Kestanesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nazilli'nin Kestane Şekeri Uzak Doğu’ya Tat Katıyor Haber

Nazilli'nin Kestane Şekeri Uzak Doğu’ya Tat Katıyor

AYDIN (İHA) - Aydın’ın Nazilli ilçesinde üretilen kestane şekeri, Japonya başta olmak üzere birçok ülkenin sofralarını süslüyor. 18 yıl önce üretime başlayan bir girişimci aile, 15 yıldır Japonların bu lezzeti tercih etmesini sağlıyor. Yıllık 400-500 ton üretim yapan işletme, katkısız ve doğal üretim yöntemleriyle dikkat çekiyor. JAPONLARIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU Nazilli’ye bağlı Aksu Mahallesi’nde üretilen Şekerci Kestanesi, yerli ve yabancı pazarda büyük talep görüyor. İşletme sahibi Ersan Çetin, "Türkiye'de kestane üretiminin yüzde 30'unu Aydın karşılıyor. Aydın'daki üretimin de yarısını Nazilli karşılıyor. Dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini de biz üretiyoruz. En büyük pazarımız ise Japonya. Japonlara birinci kalite bizden, 2. ve 3. kalite kestane şekeri ise İspanya ve İtalya'dan gidiyor. Japonların 15 yıldır birinci kalitedeki kestane şekerinin tek tercihi bizim işletmemiz. Türkiye'de de sadece bizden alıyorlar" dedi. DOĞALLIK SIRRI Glikoz ve katkı maddesi kullanmadan, yalnızca pancar şekeriyle üretim yaptıklarını belirten Çetin, fabrikasyon yerine el işçiliğiyle ürettikleri için Japon pazarında rakipsiz olduklarını söyledi. Kestaneyi işleyip şekere dönüştüren 60 kadın çalışan, tamamen doğal yöntemlere sadık kalarak üretim yapıyor. YILLIK İHRACAT 4-5 KONTEYNER Ekimde başlayan kestane hasadı, işletmede 7 aylık bir üretim sürecine dönüşüyor. Çetin, "Yıllık 4 -5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyoruz. İç pazarda İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul başta geliyor. Hatta zincir marketlere de kestane gönderiyoruz. Yıllık ortalama 400-500 ton kestane işliyoruz" diyerek üretim kapasiteleri ile ilgili bilgi verdi. UZAKDOĞU'YU FETHEDEN TADIN ÜRETİMİ Hasat edilen kestaneler, dikenlerinden arınması için kuyularda bekletiliyor. Kabuklarından ayrılıp sıcak suyla haşlanan kestaneler, titizlikle işlenerek dörtlü gruplarda tüle sarılıp şuruplanıyor. Dağılmamaları için özenle hazırlanan kestaneler, bir gün dinlendirildikten sonra ambalajlanarak satışa sunuluyor. Bu özenli süreç, tatlıya benzersiz bir lezzet katıyor.

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı Haber

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çağlayancerit cevizinin ardından Gemlik zeytininin de Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasıyla Türkiye'nin Birlik nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli coğrafi işaretinin 12'ye yükseldiğini belirterek, "Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke ve bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır." dedi. Kacır, AA muhabirine, AB'den tescil alan Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ülkede coğrafi işaretli tescil sayısının 1382 olduğu bilgisini veren Kacır, "Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) coğrafi işaret almak için işlemleri devam eden 692 başvuru bulunuyor. " diye konuştu. Kacır, coğrafi işaretli ürünlerin katma değere dönüştürülerek ticari ve ekonomik hayata kazandırılması gerektiğine dikkati çekerek, TÜRKPATENT'in, ülkenin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması için yoğun gayret gösterdiğini söyledi. Coğrafi işarette tescilin birinci aşama olduğuna işaret eden Kacır, şunları kaydetti: "Tescilden sonra bu ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşması için projeler hazırlanarak daha fazla katma değer yaratılmalı. Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır. Bu da Türkiye'nin ekonomisinin ve kişi başına düşen milli gelirin büyümesine önemli katkı sunar." Kacır, TÜRKPATENT'in bu yıl tarihinde ilk kez AB'ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 coğrafi işaretli ürünün tescili için toplu başvuruda bulunduğunu dile getirdi. Çağlayancerit cevizinin AB'de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen 11'inci ürün olduğunu anımsatan Kacır, "Çağlayancerit cevizinin ardından Gemlik zeytini de AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece, AB nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli 12 coğrafi işaretimiz oldu. AB'de Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve kestanesi, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi ve Suruç narı daha önce tescil edilmişti." dedi. AB'de tescil sırasında bekleyen 42 coğrafi işaretli ürün bulunuyor Kacır, Türkiye'nin AB'de tescil sırasında bekleyen coğrafi işaretli ürünleri olduğuna dikkati çekerek, bunların da tescil alması için gereken girişimlerin yapıldığını bildirdi. AB'den tescil bekleyen 42 coğrafi işaretli ürüne ilişkin de bilgi veren Kacır, şunları kaydetti: "Bunlardan Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, İnegöl köftesi, Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısı, Antep fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş çöreği ve tarhanası, Gaziantep melengiç kahvesi, Araban sarımsağı, Tonya tereyağı, Erzurum su böreği, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri, Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Kilis zeytinyağı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Rize çayı, Urla sakız enginarı, Ayaş domatesi, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Tarsus sarıulak zeytini, Hatay kaytaz böreği, Osmaniye yer fıstığı, Melli inciri, Adan Şalgamı ve Sinop kestane balı için AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı." Kacır, ayrıca daha önce tescil sırasında olan Edremit zeytinyağı ile Milas yağlı zeytininin Avrupa Komisyonunda tescilinin ilan edildiğini, onlara ilişkin de son prosedürlerin beklendiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.