TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Badem Üretimi

AGRONEWS - Badem Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Badem Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da badem hasadı çiftçiyi memnun etti Haber

Şanlıurfa’da badem hasadı çiftçiyi memnun etti

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde düzenlenen badem hasadı programına katılan Vali Hasan Şıldak, badem üretimindeki artışın memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Hilvan Kaymakamlığı, Hilvan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Hilvan Ziraat Odası işbirliğiyle yürütülen “Hilvan İlçesinde Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birlik Kurulumu ve Tarımsal Sanayinin Gelişimi Projesi” çerçevesinde, alet ve ekipman dağıtımı yapıldı ve badem hasat programı gerçekleştirildi. Hilvan Üçüzler Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte Vali Şıldak, çiftçilere her zaman destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Şanlıurfa'da tarım ve sanayi alanındaki gelişmelere öncülük ettiklerini vurgulayan Şıldak, proje kapsamında dağıtılan makinelerle iş gücünün azaltılması, zaman ve ürün kayıplarının önlenmesi hedeflendiğini söyledi. Vali Şıldak, yeni ekipmanların çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek badem hasadına katıldı.  Son 15 yılda yapılan bahçe tesisleri sayesinde Şanlıurfa'nın badem üretiminde Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığını belirten Vali Şıldak, şehrin badem üretiminin ülke genelinin yüzde 10'unu karşıladığını ve 2,5 milyon ağaca sahip olduğunu ifade etti. Tüm üreticilere hayırlı bir sezon dileyen Şıldak, bölgede tarımsal gelişimin devam edeceğinin altını çizdi.

Selendi’de badem hasadı başladı Haber

Selendi’de badem hasadı başladı

Manisa’nın Selendi ilçesinde tütüne alternatif olarak ekonomiye katkı sağlayan badem üretiminde hasat başladı. Selendi ilçesinde tütüne alternatif ürünler arasına girip 2009 yılından itibaren dikimine başlanan ve son yıllarda hızla yaygınlaşan badem üretiminde çiftçiler hasat çalışmalarına başladı. Pazar sorunu olmayan ve satışı yapılabilen bademler bahçelerden toplanarak kabuklarından ayrılıp güneşte kurutuluyor. 10 bin dekarlık alanda 300 bin ağaçla 650 üreticinin yüzünü güldüren badem üretimi ilçe ekonomisine de ayrıca katkı sağlıyor. Nonperial, Teksas, Ferragnes ve Ferraduel cinsi üretim yapılan badem satışından bu yıl çiftçiler umutlu olduklarını belirtti. Bu yıl çok verimli olan badem ağaçlarından bademler toplanmaya başladı. Son yıllarda gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerekse Manisa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle hızla artan badem yetiştiriciliği ilçe ekonomisine de katkı sağlıyor. Üretici Kemal Akçan, "Bu yıl badem verimi çok iyi. İnşallah fiyatı da iyi olur. Ailemizin ekonomisi buna bağlı. Bir yıl bu ürüne bakıyoruz" dedi. Badem hasadına katılan İlçe Kaymakamı Mustafa İlker Kara ise "İlçemiz genelinde alternatif ürün grubu içinde, toplamda yaklaşık 10 bin dekar alana sahip olan bademin bu yıl havaların kurak gitmesine rağmen verimi açısından güzel bir sene olacağa benziyor. Hasat sezonumuz üreticilerimiz için hayırlı, bol, bereketli mahsul ve gelir sağlamasını temenni ediyorum" dedi.

Mersin’de üreticilere badem fidanı desteği Haber

Mersin’de üreticilere badem fidanı desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen badem fidanı dağıtım töreni ile Aydıncıklı ve Tarsuslu üreticiler desteklerini aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticilere destek olmaya devam ediyor. Aydıncık’ta 131 üreticiye toplam 3 bin 947 adet, Tarsus’ta ise 11 üreticiye toplam 330 adet badem fidanı desteği verildi. Bu yıl Mersin genelinde bugüne kadar toplam 533 üreticiye, 15 bin 986 adet badem fidanı teslim edildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesinde ziraat mühendisi olarak görev yapan Aysun Seçkin, Aydıncık’ta yapılan dağıtım hakkında bilgi verdi. Seçkin, projenin 3 yıldır sürdüğünü belirterek, “Şu anda Aydıncıklı üreticilerin talebi üzerine, 131 üreticimize yaklaşık 4 bin adet badem fidanı dağıttık” dedi. Üreticilerden aldıkları dönüşlerin de çok olumlu olduğunu söyleyen Seçkin, “Badem, bölgemize çok uygun bir bitki olduğu için çok talep var. 600-1000 rakımlarda yetişen, masrafı ve fazla bakımı olmayan ve bu yörenin topraklarına çok uygun olan bir bitki. Dolayısıyla insanlar fazlaca talep ediyor. Ayrıca günümüzdeki en büyük sorunlardan bir tanesi de tarımsal sulama. Su kıtlığı yaşıyoruz. Bu noktada da badem, susuzluğa dayanıklı bir bitki ve çok fazla hastalık zararlısı yok” diye konuştu. Üreticileri ürünler konusunda bilgilendirdiklerini de söyleyen Seçkin, üreticinin bademden alabileceği verim hakkında, “İnsanlar çok az masrafla, yüksek gelir elde edebilmenin bademden geçtiğini anladılar. Biz 3 yıldır sürekli anlatıyoruz. Badem yaklaşık 7 yaşında tam anlamıyla ekonomik verime ulaşan bir bitki. Dekardan, yıllık ortalama 400 kilo kadar kabuklu badem alabiliyorlar. İç badem olarak satacak olurlarsa da 150-200 kiloya kadar ürün alabiliyorlar. Piyasadaki fiyatlar da oldukça yüksek” ifadelerini kullandı. Girdi maliyetleri anlamında bademin üreticiyi rahatlatan bir bitki olduğunu kaydeden Seçkin, “Diğer ürünlerde olduğu gibi bademin budaması, ilaçlaması, gübrelemesi çok fazla olmuyor. Dolayısıyla girdi maliyetleri düşüyor, ama gelir üst seviyelerde kalıyor. Çünkü badem herkes tarafından tercih edilen bir ürün” şeklinde konuştu. Fide dağıtımından faydalanan üretici Mehmet Ali Yıldız, badem, zeytin ve buğday ürettiğini belirterek, fide desteğini ilk kez aldığını söyledi. Üretici Şevket Salan ise “Bütün belediye başkanlarının, çiftçiye böyle destek vermesi lazım. Sadece Vahap Seçer başkanın yapmasıyla olmaz. Girdi maliyetleri yüksek, biraz düşük olsa seviniriz” derken, ilk defa üretime başladıklarını kaydeden kadın üreticilerden Şerife Yelli, “Yeni başlayacağız. Fidanlar çok güzel. Almak isteyen olursa tavsiye ederim” şeklinde konuştu.

Elazığ’da badem hasadı sürüyor Haber

Elazığ’da badem hasadı sürüyor

Elazığ’da kent genelinde toplamda 23 bin dönüm alan üzerinde ekili olan bademde hasat sürüyor. Elazığ’da 23 bin dönüm alan üzerine ekili olan badem de hasat başladı. İl genelinde bazı bölgelerde hasat biterken bazı bölgelerde ise yeni başladı. İşçiler tarafından toplanan bademlerin önce kabukları soyuluyor ve dinlendiriyor. Daha sonra kabukları kırılan bademler temizlenip ambalajlanarak iç pazara satılıyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Çatalharman köyünde badem hasat ekinliği gerçekleştirildi. 300 dönüm alan üzerine ekili olan hasat alanında bulunan etkinliğe, Vali Ömer Toraman, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Şiş, tarla sahipleri ve vatandaşlar katıldı. İl genelinde badem hasadına başladıklarını aktaran Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, "İnşallah bu sene bol ve bereketli bir hasat sezonu bekliyoruz. 2022 yılında ilimizde yaklaşık 23 bin dekarlık tarım arazisinde badem hasadı gerçekleştirilmişti. İlimizde şuan da 472 bin adet badem ağacı mevcut. Üretim bakımından 2022 yılı içerisinde gerçekleşen miktar 3 bin 250 ton olarak kendini gösterdi. İlimiz badem üretimi bakımından ülkemizdeki iller arasında önemli iller arasında 19’uncu sırada yer aldı. İnşallah 2023 sezonunda üretim miktarımız biraz daha artacak. Bu sene yüzde 30’luk bir artış öngörüyoruz. Bu sene rekolte tahminimiz inşallah yıl sonu itibariyle 4 bin 200 ton olarak hedefliyoruz. İlimizde badem yetiştiriciliğinin çok yoğun olarak yapıldığı yerler özellikle merkez ilçeler, Ağın ve Keban ilçelerimizde çok yoğun bir şekilde badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Merkez ilçelerimizde 8 bin 700 dekarlık alan tarım arazisiyle birinci sırada yer alıyor. Badem üretimi, her üreticinin yüzünü güldürmesi hem de ülkemizdeki kuruyemiş sektörünü destekleme bakımından oldukça önemli bir üründür. İlimizdeki badem ve ceviz ürünlerinin her geçen gün arttırılarak genişletilmesi ve üretimin arttırılması bakanlığımızın öncelikleri arasındadır” dedi. 12 bin kök badem ağacı olduğunu aktaran tarla sahibi Cemil Baytaş, “Bu sene ürün daha iyi. Bundan sonraki senelerde daha iyi olacak inşallah” ifadelerini kullandı.

Badem üreticileri Cumhurbaşkanından müjde bekliyor Haber

Badem üreticileri Cumhurbaşkanından müjde bekliyor

Adıyaman’ın Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, badem randıman fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Badem yetiştiriciliğinde hem yüksek girdi maliyetleri hem de doğa olayları karşısında üretime devam eden çiftçilerin fazlasıyla zorlandığını belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı, yetkililerin badem fiyatını çiftçileri memnun edecek randıman fiyatı olmasını istedi. Badem randıman fiyatının 0,175 TL seviyelerinde açıklanmasını beklediğini vurgulayan Başkan Turanlı, “Adıyaman, badem üretiminde Türkiye’nin alan bazda ve verim olarak birinci sırada yer almaktadır. Çiftçilerimiz alternatif ürüne yönelerek bölge iklimine ve toprak yapısına uygun badem ürününe yöneldi. Yaklaşık olarak on üç yıl önce dikimine başlanan badem ürünü 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar üzeri alana ulaştı. 6 Şubat 2023 tarihinde ilimizde yaşanan yüzyılın felaketi olan depremde çoğu çiftçimiz evini, traktörünü, tarım makine ekipmanlarını ve hayvanlarını maalesef kaybetti. Küresel iklim değişimi sonucunda bölgemizde yaşanan dolu, don ve fırtına gibi doğa olayları karşısında, geçen yıl bölge rekoltemiz 40 bin ton iken, badem bahçelerimiz zarardan dolayı bu yılki rekoltemiz 15 bin ton beklemekteyiz. Badem yetiştiriciliğinde hem yüksek girdi maliyetleri hem de doğa olayları karşısında çiftçilerimiz üretime devam etmekte ve fazlasıyla zorlanmaktadır. Bu olumsuz durumların etkisini bir nebze unutmak için devlet yetkililerinin badem fiyatını çiftçilerimizi memnun edecek randıman fiyatını 0,175 TL seviyelerinde açıklanmasını bekliyoruz. Badem, sadece ürün olarak görülmemesi gerekmektedir. Badem alanların artmasıyla dışarıya (Malatya, Giresun, Niğde, Şanlıurfa) mevsimlik işçi olarak giden vatandaşlarımız badem sayesinde çalışma fırsatı bulup, geçimini burada sağlamaktadır. Öte yandan bölgemizde badem işleme tesislerinin artmasıyla yine vatandaşlarımız için istihdam alanları oluşmaktadır. Çiftçilerimiz üzerine düşen görevi yerine getirirken, badem hasadına az bir zaman kala çiftçilerimizin gözü kulağı fındıkta açıklanan fiyat gibi Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı badem fiyatında. Çiftçilerimizin umudu olan badem ürününün sürdürebilirliği için Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla badem fiyatının belirleyici yetkilileri olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Hüseyin Aydın’dan, hasat başlamadan bir an önce badem alımının randıman resmi fiyatı 0,175 TL üzeri açıklamalarını istiyoruz. Aksi takdirde çiftçi emeğini göz ardı eden tüccarlara mahkum olacaktır. Yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilmek isteniyorsa en kısa sürede çiftçilerimizin beklentisi olan alım fiyatı açıklanmalıdır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.