TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bafra Ovası

AGRONEWS - Bafra Ovası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bafra Ovası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bafra Ovası’nda 80 bin dekar alanda silajlık mısır hasadı başladı Haber

Bafra Ovası’nda 80 bin dekar alanda silajlık mısır hasadı başladı

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yem bitkisi üretim merkezlerinden Samsun’un Bafra Ovası’nda 80 bin dekar alanda ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. Samsun’un Bafra ilçesinde 2024 yılında "Çayır Mera ve Amenajman Projesi" ve Büyükşehir Belediyesinin "Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda Projesi" hibe desteği ile silajlık mısır üretiminde yüzde 90’lık bir artış sağlandı. Projeler kapsamında üretilen silajlık mısırın hasadı Sarıkaya Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. Bafra’da 668 bin 570 dekar alan tarım arazisi bulunuyor. Bu alanın yüzde 49-50’si sulanabilir durumda. Bafra’da 2023 yılında yaklaşık 200 bin dekarlık yem bitkisi alanının 75 bin dekarlık kısmını silajlık mısır oluşturuyor. 2024 yılında ise 80 bin dekar arazide silajlık mısır üretimi gerçekleşeceği tahmin ediliyor. “Yem bitkisi hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüzde 70’ini karşılamakta” Hayvancılığın en büyük girdi maliyetlerinin başında yemin geldiğinin altını çizen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Yem bitkisi hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüzde 70’ini karşılamakta. Samsun genelinde 345 bin büyükbaş hayvanımız mevcut. 250 bin adet de küçükbaş hayvanımız mevcut. Bunların toplam kaba yem ihtiyacına baktığımızda 1 milyon 230 bin ton bir ekilişe ihtiyacımız var. Biz bu yem bitkisi ekilişinde silajlık mısır, fiğ, yem bezelyesi tamamına baktığımızda 988 bin ton gibi bir üretimimiz mevcut Samsun genelinde. 162 bin dekar alanda bir mera alanlarımız var. Bu meralarında 73 bin dekarı ıslah edilmiş ve halen de 15 bin dekara yakın ıslah edilmeye devam edilmekte. Bununla beraber fındık atlarında, bitki sap atıklarında tamamında yem bitkisi ihtiyacını karşılıyoruz. Yem bitkisi ihtiyacımız. Çarşambada bir firmamız geçen yıl 15-20 bin ton silajlık mısırı, Karadeniz Bölgesi’ne satış yaptı. Sadece biz ihtiyaçlarımızı değil, bölgenin kaba yem ihtiyacını da karşılıyoruz. 2023 yılı içerisinde 600 bin dekar alanda bir yem bitkisi ekilişimiz var. Bunun destek miktarına baktığımızda 201 bin ton. 201 bin dekarına destek verebiliyoruz. O da yaklaşık 14 milyon 800 bin TL 2023 rakamları için bir destek verdik” dedi. “4 büyük ovamızla bu bölgeyi doyurmak bizim görevimiz" Yem bitkilerin hayvancılığın devam etmesi için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden İbrahim Sağlam, “Sadece silajlık mısırda değil sebzede olsun, mısır da olsun, fındık da olsun, çeltik de olsun. Bereketli bir topraktayız. Sadece Samsun’un değil, bölgemizin ve Türkiye’nin birçok vilayetinde sebze üretimiyle ilgili de onlara ev sahipliği yapıyoruz. Yem bitkisi olarak da hayvancılık yapılan yerlerde mutlak surette kaba yeme ihtiyacımız var. Olmadığı zaman fabrikalara çalışırız. Türkiye’de adi fiğ üretiminde kesinlikle birinciyiz. Yine fiğ tohumu üretiminde de Türkiye’de yerimiz var. Yem bezelyesinde de ikinci konuma yükseldik. Yani silajlık mısırda her ne kadar 8 ile 11 arasında değişiyorsa da Türkiye’deki sıralamamız ama kötü bir sırada değiliz. Hayvancılığımıza yeterli bir durumdayız. Ama çalışmaya da devam edeceğiz. Çünkü sadece bizim görevimiz Karadeniz Bölgesi’nde düz ovası diğer illere baktığımızda en fazla olan biziz. Bizim görevimiz Karadeniz’i beslemek sadece. Oralara baktığımızda Rize’de, Trabzon’da sadece bir iki el ürün var. Nedir? Rize’ye geçiyoruz, çay var. Bu tarafa geliyoruz, fındık var, çayla bir iki şey var. Ama biz sebze, hububat, tahıl gibi birçok tarım ürünü üretiyoruz. 4 büyük ovamızla bu bölgeyi doyurmak bizim görevimiz. Biz çalışmaya Samsun olarak devam edeceğiz” diye konuştu. Silajlık Mısır Hasat Etkinliğine ayrıca Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Yolcu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve üreticiler katıldı.

Bafra Ovası’nda ani sağanak kabusu: “Zararımız çok büyük” Haber

Bafra Ovası’nda ani sağanak kabusu: “Zararımız çok büyük”

Ani sağanak kâbusu yaşadıklarını belirten üreticiler, kendilerini dinlemeye gelen siyasilere sitem ederek, tahliye kanallarının temizlenmesini istedi. Samsun’un Bafra ilçesi Türkiye’nin en büyük meyve sebze üretim merkezlerinden birisi. Bafra Ovası, geçen hafta Cuma akşamı etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle sular altında kalırken karpuz, kavun ve biber gibi belli başlı ürünler tarlada çürüdü. Tam da sebze meyve sezonunda ürünleri çürüyen Bafralı üretici büyük zarar gördü. 4 üretim merkezinde inceleme AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, beraberinde AK Parti Bafra İlçe Başkanı İbrahim Semiz ve Belediye Başkanı Hamit Kılıç ile birlikte bölgeye giderek üreticilerle bir araya geldi. Kırcalı, Semiz ve Kılıç, Karıncak, Yeşilyazı, Koşu ve Fener Mahallelerinde çiftçilerle toplantı yaptı, hasar gören tarım alanlarını gezdi. Ani sağanaklar kâbus oldu Milletvekili Orhan Kırcalı ile birlikte Başkanlar Hamit Kılıç ve İbrahim Semiz’e içini döken üreticiler, " Ani sağanaklar kâbus oldu. Bir kez daha ani yağışların kurbanı olduk. Su baskınlarına karşı mücadele edemiyoruz. Küresel ısınma nedeniyle ani sağanak yağışlar sık görülmeye başladı. 3 günde yağması gereken yağışı bölgemiz 1 ya da 2 saatte oluyor. Buna karşın yeni ve akılcı önlemler gerçekleştirmek zorundayız" dedi. “Tahliye kanalları temizlenmeli” Drenaj ve tahliye kanallarının yeterince ve zamanında temizlenmediğini iddia eden üreticiler, "Tahliye kanallarının bağlandığı ana kanal Kuş Cenneti’nin dibinde. Pompalar çalışsa da çok enerji tüketiyor, bu nedenle aşırı yağışlarda elektrik kesiliyor. Böylece kanallar doluyor ve aşırı yağışlarla birlikte sel meydana geliyor. Tahliye kanallarının bir baraj şeklinde denize dökülmesini sağlayacak sistem geliştirilmeli" dediler. "Artık dayanacak güç kalmadı" Bafralı üreticiler ayrıca, "Milletvekillerimizden ovamız için yeni makineler talep ettik. Bu makinelerin sağlanması şart. DSİ ile ortak çalışma yapılıp tüm tahliye kanallarının temizlenmesi hayati önem taşıyor. Her sağanakta kabus yaşamaktan bıktık usandık. On binlerce ton ürüne, milyonlarca liralık kayba, bunca emeğe yazık. Artık dayanacak gücümüz kalmadı" ifadelerini kullandılar. Kırcalı: “Üreticinin yanındayız” Konuyla ilgili bir açıklama da Milletvekili Orhan Kırcalı, "Sağanak yağıştan etkilenen bereketli topraklara sahip ova mahallelerimizi ziyaret ettik. Kuvvetli yağışın etkilediği alanları muhtarlarımız ve hemşehrilerimiz ile yerinde inceledik. Valiliğimizin ilgili birimleri ile büyükşehir ve ilçe belediyemizin imkanlarıyla çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Bafra Ovası’nda maralfalfa yem bitkisi denemesi Haber

Bafra Ovası’nda maralfalfa yem bitkisi denemesi

Samsun’un Bafra Ovası’nda bir kez ekildikten sonra 10 ila 15 yıl boyunca hasat edilebilen ve boyu 60 günde 3 metreye ulaşan maralfalfa yem bitkisinin bölgeye uyum sağlaması halinde hayvancılıkta ve tarım sektöründe yeni bir başlangıç olacağı değerlendiriliyor. Ekimi yapıldıktan sonra bir haftada çıkmaya başlayan, 45 günde kardeşlenme yaparak uzayan maralfalfa kaba yem bitkisini Sürmeli Mahallesi’nde 30 dönümde organik olarak yetiştirilerek bir ilk gerçekleştiren Ahmet Yüksel, incelemelerde bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner’i bilgilendirdi. 40 yıl sonra, Ankara’dan doğduğu topraklara dönüş yaparak Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez 30 dönüm alanda maralfalfa kaba yem bitkisini 1 ay önce ekimini gerçekleştirdiğini söyleyen Ahmet Yüksel, "Gençler köylerden çekildi. Çiftçilik yapanların yaş aralığı 55-58 aralığına kadar yükseldi. Gençlerimizi köylere çekmek zorundayız, yoksa sonuç iyi değil” dedi. Üretici Ahmet Yüksel, “Ankara’da oturuyorum, 40 yıl sonra köyümde tarım yapmaya karar verdim. 70 dönüm kadar yem bezelyesi ve buğday ekimi yaptım. Düşük fiyatlardan dolayı 120 bin lira bir zararla kapattım. Şu anda Karadeniz Bölgesi’nde yeni yani ekimi olan maralfalfa denilen kaba yem bitkisini örnek proje olarak başlattım. 500 metrekare ile burada başlattım, Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez 30 dekar olarak maralfalfa kaba yem bitkisini 1 ay önce gerçekleştirdim, eylül sonuna doğru ilk hasadımızı yapacağız. Bu bitkimizin temel özelliği, yüksek protein değerinin olması. Mısır silajıyla karşılaştırdığımız zaman, mısır silajının besin değeri 6-8 aralığındayken, maralfalfanın 18-20 aralığında, et ve süt veriminde yüzde 30-35 artış olduğu kesinleşmiştir. Bir sefer ekiliyor, 10 ila 15 yıl bölgesine ve bakımına göre hasat ediliyor. Yılda 2-3, bazı bölgelerde 4 sefer hasat edilerek 50 ton ila 80 ton arası bir verim alınıyor. Benim buradaki amacım maralfalfa ekip para kazanmak değil. Ülke ekonomisine, köyüme ve Karadeniz Bölgesi’ne katkı sağlamak için bu işe girmiş bulunuyorum. Bafra’da her köye yüzer tane maralfalfa çeliği dağıtmak istiyorum. Mühendis arkadaşlarımız tarafından da takibi yapılırsa Bafra’mıza katkımız olacağı inancındayım. Burada doğma büyümeyim, 84 yılına kadar eğitimime kadar bu tarlalarda doğduk, büyüdük, doyduk, dağıldık ama tekrar geldik. Ülkemizde gençler köylerden çekildi. Çiftçilik yapanların yaş aralığı 55-58 aralığına kadar yükseldi. Gençlerimizi köylere çekmek zorundayız, yoksa sonuç iyi değil. Her şeyi dışarıdan dolarla alamayız. Biz bu işi ülkemizde genişletirsek et fiyatlarını belki geri alamayacağız ama yükselişini bir şekilde önlemiş olacağız. İnsanlarımızın kırmızı ete ulaşmasını kolaylaştırmış olacağız" diye konuştu. Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise "Tarım ve Orman Bakanlığının bunları kapsamı alanına alıp, bu gibi proteini yüksek ürünlerin, bitkilerin çiftçiye hibe şeklinde dağıtılmasını diliyorum. Çünkü Bafra tarım ve hayvancılık bölgesi ama maalesef hayvancılıkta, tarımda bitiyor. Göçün önlenmesi ve halkın doğduğu yerde kalması için bu gibi desteklerin yapılmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

Bafra Ovası’nda kavun-karpuz hasadı başladı Haber

Bafra Ovası’nda kavun-karpuz hasadı başladı

’Şeker gibi’ ürünler tezgahlarda yerini aldı. Sezona dönüm başı 60 bin lira ile başlayan karpuzun şu anda dönümü 35 bin liraya düştü. Dönüm başı 25 bin lira maliyeti olan karpuzun önümüzdeki günlerde tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor. Karpuz üreticileri, Adana’nın güneşten yanmış karpuzlarını marketlerin ucuza sattığını, bunun da piyasayı düşürdüğünü söyledi. Karaburç Mahallesi’nde karpuz üretimi yapan Mehmet Bilgiç, “Karpuz bu sene sezona iyi başladı. Tarlaları yüksek fiyata aldılar. Ama şu anda piyasa durgun, satış yok. Adana’nın güneş yanık karpuzları marketlere düştü. Marketler ucuz ucuz satıyor, piyasayı bozdu. Marketler ucuz alıyor ve kilosunu 9-10 liraya satıyor. Bizim piyasamızı çok düşürdü. Şu anda dönümler 30-35 bin liraya kadar düştü. Zaten maliyeti 25 bin lira. Sezona dönümü 50 bin ila 60 bin lira arasında başlamıştık. ’Adana’da karpuz yandı’ dediler. Sonradan hızlı bir düşüş oldu. Şu anda biz kara karpuzları kırmaya başladık. Ala karpuzların bir haftası var. Bu ayın 15’i gibi toparlayacağını düşünüyoruz. 15-20’si gibi Bilecik tarafıyla burası çakışır. Adana biter, biz de umduğumuzu buluruz. Geçen sene fiyatlar daha hızlıydı. Bu yıl da hızlı başladı ama geçen seneye göre dökümler biraz daha iyi. Bir canlılık olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Kavun üreticisi memnun Samsun’un Bafra Ovası’nda 9 bin 500 dönüm alanda ekimi yapılan örtü altı kavun hasadı da başladı. 25 Nisan’da ekimine başlanan örtü altı kavunun hasadına başlayan birçok üretici, işçi yevmiyelerinin bin 150 lira olması nedeniyle hasadı kendileri yapıyor. Pazarlama sorunu yaşamadıklarını söyleyen Bilgiç kardeşler, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle rekoltenin yüksek olduğunu söyledi. Üretici Yunus Emre Bilgiç, “Bugün ilk kavunumuzu topluyoruz. Bafra kavunu şu an piyasaya çıktı. Fiyatlar kilosu 8,5-9 lira arasında. Ovada kavunlar çıkmaya başlayınca fiyatlarda da düşüş yaşandı. İleri ki günlerde fiyatların yükselmesini bekliyoruz" diye konuştu. Üretici Yavuz Selim Bilgiç ise "25 Nisan’da ekilen örtü altı kavunumuzun şu anda ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Maliyetler ağır ama kazanılmayacak bir para değil. Fiyatlar bence normal. İşçi yevmiyeleri günlük bin 150 lira. Ailemiz kalabalık olduğu için böyle bir şeye genelde gerek duymuyoruz. Ekim, kazma vesaire bu tür şeyleri işçilerle yapıyoruz ama hasadı kendimiz gerçekleştiriyoruz. Bunun sulaması, bakımı ayrıyeten pazarlamasını kendimiz yapıyoruz. Pazarlama konusunda bir sıkıntımız yok. İstek üzerine malı topluyoruz, pazara çekmiyoruz yeri hazır, müşterisi bizi bekliyor. Hava şartlarından dolayı dökümler çok güzel. Geçen sene hava şartlarından dolayı pek bir şey elde edemedik. Geçen seneye göre bu sene pazarlaması daha güzel. Geçen sene böyle bir fiyat yoktu, daha kötüydü. Maliyetimiz var ama üstesinden gelinmeyecek bir maliyet değil. Kavun kazandıran bir mahsul. Karpuzla kıyaslanmayacak bir ürün. Karpuzu bir kere toplarsınız, kavunun 7-8 kere hasadı olur. Bafra kavununun lezzetli toprağından kaynaklanıyor. Dışardan gelen kavunlarla kıyaslarsak Bafra kavunu hem daha dayanıklı oluyor hem de daha şekerli oluyor. Yıllardır bu işin içindeyiz. Satışı olmazsa, pazarlaması olmazsa üretimi yapılmaz. Sevilmeyen malı da kimse almaz. Sevilen malı satıyoruz. Bafra’mızın adını da yürütmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bafra ovasında yazlık sebze fideleri toprakla buluşuyor Haber

Bafra ovasında yazlık sebze fideleri toprakla buluşuyor

Samsun’un Bafra Ovasında yazlık sebzelerin fidanları toprakla buluşmaya başladı. Bafra Ovasında yazlık sebze üreticiliği yapan çiftçiler yaza hazır olacak karpuz, kavun, domates ve biber fidanlarını toprakla buluşturuyor. Adaköy Mahallesi’nde karpuz, kavun, patlıcan ve biber ekimi yapan Mehmet Bilgiç, işçi yevmilerinin yüksek oluşu nedeniyle işçi bulamadıkları ve ekimleri eşi ve çocuklarıyla ile birlikte yapmak zorunda olduğunu söyledi. Bilgiç, “Sezona başladık. Havalar çok sıcak gidiyor. Bu yıl İlkim değişikliği yaşıyoruz. Hiç yağmur yağmadı. Karpuzları ektik, şu an kavunları ekiyoruz. Biber, patlıcan ekiyoruz. Bu yıl maliyetler çok yüksek. Bir karpuz fidesi 20- 25 lira civarında. Önceki yıllar gibi çok büyük ekim yapmıyoruz. Önceden bayağı arkalı ekim yapıyorduk, şimdi azalttık. Kendimiz ekebileceğimiz kadar. İşçi yevmiyesi çok pahalı, işçi bulamıyoruz. Bin lira yevmiye onu da bulamıyoruz dikime. Bu hayat pahalılığında üretmek çok zor. Bu yıl ekeceğiz önümüzde ki yıl daha çok ekmeyi düşünmüyoruz. Geçen yıl karpuz altın yılını yaşadı. Kavunda öyle, kapya da öyle. Bu yıl kapya ekiminde aşırı bir ekim var. Neden aşırı ekim var derseniz ?Kapya tohumları satılmazdı. Bu yıl kapya tohumu yok. Burada kapya biber satılıyor. Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Geçen yıl çok güzeldi. Bu yılda güzel olur diye düşünüyoruz. Ovada çeltik ekimi fazlalaştı ve artık su sıkıntıları olmaya başladı. Sondajlarımızda sular şimdiden aşağı düşmeye başladı. Önümüzdeki yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Kızılırmak’ın önüne set yapıyorlardı bu bizim sondajlarımızın suyu düşmüyordu. Şu anda set yok, suların önünü açtılar, serbest gidiyor. Kızılırmak Köprüsü gibi kalaycı köprüsüne de set olsa bizim kısımdaki sular yükselir. Sular şimdiden aşağı düştü. Bence önümüz yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz” Şeklinde konuştu.

Kışlık sebzeler hasat için gün sayıyor Haber

Kışlık sebzeler hasat için gün sayıyor

Ovada 17 bin 500 dekar alanda karnabahar eken üreticiler, 70 bin ton civarında ürün elde etmeyi bekliyor. Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, bereketli bir sezon beklediklerini, sebzenin bu sene para etmesini umduklarını söyledi. Şu anda herhangi bir hastalık olmadığını belirten Adem Aşçı, “Şu anda Bafra’da 17 bin 500 dekar alanda karnabahar ekili. Beklentimiz 70 bin ton civarı karnabahar hasat edebilmek. Sebzenin bu sene para etmesini umuyoruz" dedi. Renkli karnabahar ve ihracat Sebze üretmenin çok zahmetli bir iş olduğunu anlatan Aşçı, "Karnabaharda fiyat, çeşidine göre değişiyor. Geçen yıl erkenciler para etmedi. Hangisinin para ettiği ise belli olmuyor. Az ekildiyse erkenci para ediyor, çok erken ekildiyse ise para etmiyor. Kış çetin geçerse kışın ortasında da ekinler para edebiliyor. Çeşidin çok olmadığı zamanlarda da para ettiği oluyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleri ile 100 dekar alanda renkli karnabahar ekildi. Biz birlik olarak 30 dekar alanda çeşitli renkli karnabahar ektik. Bu sene renkli karnabaharı da deneyeceğiz. İhracat için de bizle iletişime geçtiler. Satış için de pazarını oluşturduk diyebiliriz” diye konuştu. “Mahsulün para etmesini istiyoruz" Geçen yıl karnabaharın tarlada kalmadığını ama bu sene para etmesini umduklarını ifade eden Aşçı, “Geçen yılki karnabaharlar tarlada kalmadı. Ucuz da gitse satıldılar. Hibrit lahana ise tarlada kaldı ve satılamadı. Çiftçilerin girdikleri oldukça ağırlaştı. Mahsulün para etmesini istiyoruz. Pazarın iyi oluşması gerekiyor. Erkencilerin çok az bir kısmı şu anda çıktı. Karnabahar şu anda 20 TL’den gidiyor. Fiyatlar bu seviyede gider diye umut ediyoruz. Geçen yıl 5’e de 15 TL’ye satışlar oldu. Bu sene inşallah fiyatlar 15 TL üstü, 20 TL civarında gider diye umutluyuz. Karnabaharın fiyatının bu sene 15 TL’den aşağıya düşmemesi lazım. Şu anda ekinlerde bir hastalık yok. Yağışların çok olmasından dolayı bazı bölgelerde ekinleri su kesti. Çok yağışlı bir sezon geçirirsek verim düşebilir. Bu dönemde yağış ve hastalık açısından sıkıntımız yok” şeklinde konuştu. Bafra Ovası’nda karnabaharın yanı sıra pırasa ve beyaz lahana gibi birçok kışlık ürün de hasat için gün sayıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.