TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bahar Yağmurları

AGRONEWS - Bahar Yağmurları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bahar Yağmurları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bahar yağmurları tarlalara can suyu oldu Haber

Bahar yağmurları tarlalara can suyu oldu

Çankırı’da kurak geçen kış mevsiminin ardından etkili olan mayıs yağmurları tarlalarda verimi arttırdı. Çankırı’da kış mevsiminin kurak geçmesi sebebiyle tedirgin olan çiftçilerin yüzünü Mayıs ayındaki yağışlar güldürdü. Kentte etkili olan soğuk sebebiyle bazı meyve ağaçları zarar görürken, yağışlar ise tarlalara can suyu oldu. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden birisi olan Çankırı’da etkili olan yağışlar, tarlalarda verimi arttırdı. Konu ile ilgili açıklama yapan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yağışların devam etmesi ile verimli bir sezon yaşanmasını beklediklerini söyledi. “Günümüzde yağan yağışlar sebebiyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor” Yağan yağışların çiftçileri mutlu ettiğini ifade eden Düzgün, “Çiftçilerimizin yoğun çalıştığı yaz sezonu başladı. Günümüzde yağan yağışlar sebebiyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor. İlimiz açısından verimli bir yıl olacağını tahmin edebiliyoruz. Çiftçilerimizi meteorolojik olaylara karşı hemen uyarıyoruz. Yağan her yağmurun tarla bitkilerine faydası var, ilimizde de yağan yağmurlar ekinleri canlandırdı. Bu hafta da yağış bekliyoruz, inşallah böyle devam ederse verimli bir geçeceğini tahmin etmekteyiz” dedi. “İnşallah daha verimli bir yıl olur” Çankırı’da çiftçilik yapan Fahri Çalışkan da, “Yağmurlardan yana bir problemimiz olmadı ama soğuk etkiledi. Toprak biraz daha yağış istiyor. İnşallah daha da verimli bir yıl olur” dedi.

Kırklareli'nde buğdayın rekoltesi bahar yağmurlarıyla arttı Haber

Kırklareli'nde buğdayın rekoltesi bahar yağmurlarıyla arttı

Kırklarelili çiftçiler, hasadının yüzde 80'i tamamlanan buğdayda bu yıl yüksek rekolte almanın sevincini yaşıyor. Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli kentleri arasında yer alan Kırklareli'nde üreticiler dönüm başına ortalama 550 kilogram buğday hasat etti. Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy AA muhabirine, buğday üretiminde çok verimli bir yıl geçirildiğini belirtti. Özellikle yağışların olgunluk döneminde gelmesi ile dane dolgunluğunda artış olduğunu ifade eden Aksoy, "Hem arpada hem de buğdayda gerçekten Kırklareli için bu yıl çok güzel bir yıl geçti." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarımı stratejik alan ilan etmesinin ardından buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde üretim alanlarının arttırıldığını anlatan Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığının da çiftçilere büyük destekler verdiğini kaydetti. Buğdayda geçen yıla göre rekoltenin yüksek olduğunu dile getiren Aksoy, şöyle devam etti: "Devletimizin verdiği destekler yerine ulaştı, çiftçimiz üretti bereketli de bir yıl geçti. Yaklaşık 1 milyon 150 bin dekar bir alanda yapılan buğday üretiminde rekoltemiz bu sene inşallah 640 bin, 645 bin ton civarı. Geçen seneye göre bu sene rekoltemiz iyi. Bu yıl kışın yağış alamadık ama kıştan sonra güzel yağışlar aldık, özellikle gelen yağışlar verimi de artırdı. Kırklareli'nin, Trakya'nın kaliteli buğdayı var. " Çiftçi Abdullah Koçak da buğday veriminden son derece memnun olduklarını söyledi. Her yıl ortama 200 dekar alanda üretim yaptığını anlatan Koçak, geçen yıla göre yüksek verim elde ettiğini belirtti. Kış aylarının kurak geçmesiyle stres içinde yaşadıklarını ifade eden Koçak, "Tarım üstü açık fabrika gibidir. Az yağış olursa verim düşer. Çok yağış olursa zarar görebilir. Bu yıl sürecimiz çok sancılı başlasa da ilkbaharda düşen yağışlar ve sonrasında oluşan soğuklar buğdayı olumlu etkiledi." şeklinde konuştu.

Bahar yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü Haber

Bahar yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü

Erzincan’da buğday hasat sezonuna yaklaşılırken buğday ekim sahalarında yaşanan verimlilik çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bahar aylarında yeterli yağışın alınması ve kuraklık yaşanmamasının ardında buğdayda dekara verimin ve toplam üretimin artacağı ifade edildi. TMO tarafından açıklanan alım fiyatı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ton başına destekleme uygulaması da çiftçileri memnun ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, TAKE Projesi çerçevesinde çiftçilere hibe ile verilen Ceyhan99 buğday çeşidinin ekildiği alanlarda incelemelerde bulundu. Çatalören Köyünde Kemal Uysal’a ait 80 dekarlık buğday tarlasını ziyaret eden İl Müdürü Şahin, 2023 yılında Erzincan’a beklenenin üzerinde yağış düştüğünü kaydederek, bu yağışların hububat ekim sahalarına büyük fayda sağladığını kaydetti. Çiftçilerle görüşen yetkililer, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hibeli olarak çiftçilere dağıtılan Ceyhan 99 buğday çeşidinden sağlanan verim ve kalite sonrası çiftçilerin mutluluğuna ortak oldular. Burada açıklamalarda bulunan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, geçtiğimiz yıllara göre bu sene Erzincan genelinde hububat ekim sahalarında artış yaşandığını kaydetti. İl Müdürü Şahin açıklamasında "2022 yılı sezonunda yaklaşık 385 bin dekar alanda buğday ekimi yapılarak 124.500 ton ürün hasadı gerçekleştirilmişti. 2021 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle dekara verim düşük gerçekleşmişti. Pandemi süreci ve sonrasında Dünyada yaşanan gelişmeleri yakın olarak takip eden Bakanlığımız, ülkede hububat üretiminin artırılması amacıyla Erzincan ve birçok bölgede %75 hibe ile buğday tohumluğu dağıtarak çiftçilerimizin daha fazla ekim yapmasına destek oldu. İklimsel olarak sıkıntı yaşanmaması sonucu bu sezon buğday rekoltesi son derece yüksek oldu. Rekolte yüksekliği hem çiftçilerimizi hem de bizleri sevindirdi. Tohum dağıtımından bu yana ekiplerimizi çiftçilerimizle ortak hareket ederek her türlü teknik desteği sağlamıştır. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizle birlikte daha çok üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü; Erzincan’da son 2 yılda Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında 553 ton Ceyhan99 çeşidi buğday tohumluğu tahsis etti. %75 hibeli olarak toplamda 2200 çiftçiye verilen tohumluklar, Erzincan’da buğday üretim alanına ve miktarına pozitif olarak yansırken, projeden faydalanan çiftçiler de durumdan memnunlar. Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür eden Çatalören çiftçilerinden Kemal Uysal, uygulanan projeden ve çiftçilere verilen buğday çeşidinden son derece memnun olduklarını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Çiftçilerin ülkeleri için üretmeye her zaman hazır olduklarını kaydeden Uysal, bu tip projelerin devamını istediklerini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.