TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bal Hasadı

AGRONEWS - Bal Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bal Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bal üreticileri son on yılın en verimsiz sezonunu yaşadı Haber

Bal üreticileri son on yılın en verimsiz sezonunu yaşadı

Doğu Karadeniz Bölgesindeki arıcılar bu sezon, son on yılın en verimsiz sezonunu yaşarken bunun nedeninin iklimsel koşullardan kaynaklandığı ifade ettiler. Dünyada son yıllarda görülen iklim değişiklikleri özellikle gıda sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. İklim değişikliğinden Türkiye de nasibini alırken, özellikle son yıllarda üretilen bal oranında ciddi düşüşler yaşandığı gözleniyor. Trabzonlu arıcılar bu sezonki hasattan umduğunu bulamazken, bölgeye özgü kestane balında da önemli ölçüde düşüş yaşandığı, Türkiye genelinde ise yüzde 40 oranında bal kaybının yaşandığını ifade edildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, son 10 yılın en verimsiz sezonunu yaşadıklarını belirterek “Bu yıl Karadeniz’de gerek kestane balı, gerek orman gülü balı gerekse yaylalardaki yayla ballarımız istediğimiz oranda olmadı. İklim şartlarının olumsuzluğundan dolayı sıkıntı yaşadık. Yağmurdan dolayı kestane balı olmadı. Yukarlarda dolu, yağmur daha sonra da kurak derken hasadımız çok zayıf. Arıcılar açısından son 10 yılın en zor senesi diyebiliriz. Türkiye geneline bakıldığında yüzde 40 oranında bal kaybı var. Ayrıca bal olmayan yılların akabinde arı ölümleri meydana geliyor” dedi. "Arılar ve kovanlar giderek azalıyor" Arıların giderek azaldığına dikkat çeken Aksoy, “Arılar giderek azalıyor. Mesela 3 yıl önce göreve geldiğimde Trabzon’da arıcıların 225 bin kovanı var idi. Önceki sene 181 bin, geçen sene ise 161 bin kovan tespit ettik. Dolayısıyla git gide arı ve kovan sayısında azalma söz konusu. Her önüne gelen arıcılık yapmaması lazım maalesef bunların olumsuz sonuçları oluyor. Bilgisizlikten dolayı hastalıkların yayılma ihtimali çok yüksek. Karadeniz’de bu sene pek kestane balı olmadı. Zaten kestane ağaçlarında oluşan bir gal arısı söz konusu şu an Orman Bölge Müdürlüğümüz bu konuda bir çalışma yapıyor ama yeterli değil. Zaman alacak bir mücadele ve mücadelede 10 yıldan bahsediyorlar. Dolayısıyla 10 yılda Karadeniz arıcısı olumsuz etkilenecek” diye konuştu. Bal üretimi bakımından dünyada 10. sırada olduklarını kaydeden Aksoy, “Dünyada bal üretiminde 10. sıradayız ancak arı sayısı bakımından dünyada 3. sıradayız. İhracatımızın bir bölümünde sıkıntı var giden ballarımız piyasadaki bazı firmaların ballar geri dönüyor bu da sektörümüze büyük darbe vuruyor. Sahte ballar, merdiven altı yapımlar, laboratuvarlarda yapılan ballar, arı görmeden yapılan ballar” ifadelerini kullandı. "Aracıdan değil arıcıdan alın" Vatandaşlara balı mutlaka arıcıdan almaları tavsiyesinde bulunan Aksoy, “Mutlaka balı arıcıdan alsınlar, aracıdan almasınlar. Özellikle birlik dolumu olan balları alsınlar çok dikkatli olmaları gerekiyor. Yaylalarda yol kenarlarında satılan ballar normalde bizim arıcılarımızın balı ama güneş ışığı altında olduğu için onlara da rağbet etmesinler. Mutlaka ışık görmeyen raflardan, kapalı alanlardan ballarını alsınlar. Balın hakiki olduğunu görerek anlayamayız ancak tahlille anlaşılır. Tatmayla anlamak söz konusu değil. Özellikle eski sistem makinelerde sahte balı ayırt etmede yanılma olabiliyor yeni sistem makineler devreye girerse yanılma riski olmayacak. Bizim arıcımız genellikle bin 500 rakımın üzerinde bal üretiyor. Dolayısıyla bu ballar çok değerli ballardır. Bilim adamları bunu böyle öngörüyorlar. Çünkü gübre görmemiş, tarımsal ilaçlama yok değerli ballardır. Kesinlikle gıda değil ilaçtır” şeklinde konuştu.

Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı Haber

Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı

Batman’ın Sason ilçesinde zengin çiçek florasını üzerinde barındıran Mereto Dağı eteklerinde kara kovan arı besiciliği yapan üreticiler, 2024 yılının organik bal sağımına başladı. Organik bal üretimi ile adından söz ettiren Sason ilçesindeki arı besicileri, bu yıl yağışların mevsim normallerinde geçmesi nedeniyle çiçek türünün fazla olduğu 3 bin rakım yükseklikteki Mereto Dağı’nda beslediği arılarının bal yapımını tamamlamasıyla bal hasadına başladı. Sason’da babadan kalan mesleği kendisinin de 40 yıldır sürdürdüğünü belirten kara kovan arı besicilerinden Cuma Barın, ürettikleri balı özelikle hastalara şifa olsun diye binbir zahmetle yerleşim yerlerinden uzakta üretim yaptıklarını ve iyi bir verim beklediklerini söyledi. Barın, "40 yıla aşkın kara kovan arı besiciliği yapıyorum. Mesleği dedemden, babamdan devraldım. İlkbaharda arılarımızı 3 bin rakımlı Mereto Dağı ve Zoveser Dağlarına götürerek binbir çeşit çiçek türünden doğal ortamda doğal beslenmelerini sağlıyoruz. Ürettiğimiz balın tamamen doğal olması için sürekli arılarımızı dağlara çıkartarak beslenmelerini sağlıyoruz. Bal hasadının bir doğru zamanı vardır. Doğru zamanda hasat edilmeyen bal kalitesi düşük olur. Bir tencere eti ateşe koyarsanız pişmeden alırsanız yiyemezsiniz. Bal da öyledir. Balı zamanında hasat ederseniz kalitesi düşük olur. Bal kırmızı rengini alarak pişer ve hasat edilir. Biz bu balı özelikle hasta müşterilerimize gönderiyoruz. Organik üretim yaptığımız için hastalara şifalıdır. Biz arılarımızı Mereto ve Zoveser dağları eteklerinde bulunan köylerde çıkarıyor ve orada bulunan binbir çeşit çiçek türünden beslenmelerini sağlıyoruz. Bu yıl balın kilogram fiyatını bin ile 3 bin lira arasında satışa sunuyoruz. Başta İstanbul olmak üzere ülkemizin her iline gönderiyoruz. Yurt dışından da talep geliyor. İstanbul’a götürdüğümüz balı yurt dışına da gönderiyoruz" dedi. Besicilerden Ferhat Barın da, "2024’ün bal hasadına başladık. Organik bal üretimini Mereto ve Zoveser dağ eteklerinden elde ediyoruz. Organik olan balımız hastalara şifadır" dedi. Ağustos ayı ile birlikte bal hasadına başlayan Sason ilçesindeki arı besicileri, elde ettikleri organik balın kilosunu bin ile 3 bin lira arsında satışa sunuyor.

Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi Haber

Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi

Çankırı’da yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava şartları arıların gelişim ve beslenmesine olumsuz yansıması sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Çankırı’da da bal mevsiminde etkili olan yüksek sıcaklıklar ve ani yağışlar, arıların gelişim ve beslenmesini olumsuz etkiledi. Geçen yıl yaklaşık 450 ton bal üretiminin yapıldığı Çankırı’da, yüksek hava sıcaklığı sebebiyle kovandan ayrılamayan arılar, ani sağanak yağışlar sebebiyle de nektarlı bitkilerden faydalanamadı. Yaşanan durum sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bal üreticilerine arı beslenmesine daha erken başlamasını tavsiye etti. “Sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi” Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimizde yaklaşık 56 bin adet arı kovanı vardır. Geçen seneki değerlere göre, 450 ton bal üretimi yapan bir iliz. Bu sene ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık yaşadık. Bu sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi. Arı yetiştiricilerimizi ana arının yenilenmesi konusunda uyarıyoruz. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene bitki fenolojisinin aşırı sıcaklıklara göre biraz daha erken çiçeklenme dönemi bitmesi sebebiyle arıların beslenmesine erken başlamalarına tavsiye ediyorum. Geçmiş yılara göre çok verimli olmasa da yetiştiricinin çalışmasının kazancını alacak kadar üretim yapmalarını düşünüyoruz. Aşırı yağışlarda ve yüksek sıcaklıklarda arı çalışamıyor. Yetiştiricilerimiz bu üretimi bilinçli olarak yaptıkları sürece özel bir durum olmadığı sürece iklim şartları ne olursa olsun kazanacaklarına inanıyorum” dedi. “Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik” Havaların yağışlı geçmesinden dolayı verim elde edemediğini belirten arıcılıkla uğraşan Salih Sağlam, “Bu seneye kadar arılıktan yüzümüzü somurtarak dönmemiştik. Bu sene Haziran ayının yağışlı geçmesi bizi dibe vurdurdu. Bazı kaynaklara göre, bal mevsimi yılda 10-15 gündür. Bu günler içerisinde yağmur yağarsa çiçeklerde ballar yıkanıp toprakla buluşuyor. Dolayısıyla arı da nektar bulamıyor. Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik. Geçtiğimiz senelerde çektiğimiz çitalar doluydu, fakat bu sene arılarımın çoğu bal katına dahi çıkmadı. Dışarıdan bal gelmediği için ana arı yumurta atmadı. Kovanın nüfusu çoğalmadı. Yıldan yıla bizim verimimiz düşüyor. İnşallah bir dahaki seneye verim elde ederiz” diye konuştu.

Dünyaca ünlü Bitlis kara kovan balının hasadına başlandı Haber

Dünyaca ünlü Bitlis kara kovan balının hasadına başlandı

Bitlis’in yüksek rakımlı bölgelerinde kurulan kovanlarda üretilen ‘Altın Bal’ ödülüne sahip dünyaca ünlü kara kovan balının hasadına başlandı. Türkiye’de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis’te balın kalitesi bilimsel olarak öne çıkarıyor. Kilogramı 800-1000 liradan satışa sunulan karakovan balına Bitlis ve Türkiye’nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışından da taleplerin olması üreticileri sevindiriyor. Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarına bırakılan ve arıların binlerce bitki özünden ürettiği organik karakovan balı, birçok kesim tarafından da tercih ediliyor. İlkbaharda zengin floraya sahip yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda üretilen organik kara kovan balı ilin ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Bitlis balı, dünyanın en prestijli bal yarışmalarından olan London International Honey Competıtıons (Londra Uluslararası Bal Yarışmaları) çerçevesinde bütün testleri başarı ile geçerek dünya birinciliği elde etmişti. Yaklaşık 130 ülkeden 153 arıcının katıldığı bu değerlendirmede 28 kategoride Bitlis balının dünya birincisi seçilmesi, kentteki arıcılara büyük mutluluk yaşatmıştı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlisli balcı Serdar Nevzat Ersan, dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başladıklarını söyledi. Ersan, “Geleneksel üretim modelimiz olan kil ve gübre karışımı kovanlarımızdan elde ettiğimiz karakovan ballarımızın hasadına başlamış bulunmaktayız. Bu ballarımızın hasadını ekim ve kasım aylarında, yani havaların tam anlamıyla soğumaya başladığı vakit yapıyoruz. Bu ballarımızı organik tarım yönetmeliğine göre üretmekteyiz. Geçen yıl Londra’da ‘altın bal’ ödülü almış olan balımız burada üretildi. İlimiz floral kaynaklar bakımından oldukça zengin. Yaklaşık bin 200 çeşit endemik bitki türüne sahip olan ilimizde ballarımızı üretmekteyiz. Londra’daki yarışma neticesinde yurt dışından oldukça fazla talep gelmektedir. Bu ödülden sonra taleplerin artışı doğrultusunda bizde tesislerimizde ürünlerimizi paketleyip ihracatımıza başlayacağız” dedi.

Antalya’da bal rekoltesi düştü, kilogramı 800 liraya kadar çıktı Haber

Antalya’da bal rekoltesi düştü, kilogramı 800 liraya kadar çıktı

Yağışın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arılar için çok önemli olan polenin doğada kaybolmasına neden oldu. Polen bulamayan arılar yeterince beslenemedi ve ürettikleri bal miktarı daha önceki senenin altında kaldı. İklim şartları sebebiyle rekolte düşünce fiyatı 800 liraya kadar yükseldi. Akseki’de 50 yılı aşkındır arıcılık yapan Ahmet Arıcı (65), 2023 yılı bal sağımına başladıklarını söyledi. Bu yıl bal veriminin geçen yıllara göre biraz daha az olduğunu söyleyen Arıcı, "Geçtiğimiz yıl bu yıla göre çok daha güzel bal verimi vardı. Bu yıl ancak masrafımız çıkacak" dedi. Kendisinin daha çok bin 960 rakımlı Çimi Yaylası’nda arıcılık yaptığını anlatan Arıcı, "Bu yıl ilkbaharda arılar sezona çok güzel başlamıştı. Çiçeklerde çok güzel polenler vardı. Arılar güzel çalıştılar. Fakat sonradan çok yağmur yağdı. Hemen arkasından poyraz devam etti. Çimi Yaylası’nda 28 gün aralıksız poyraz esti. Poyrazdan dolayı arıların gücü, kuvveti kesildi. Bal verimi zamanı bal olmadı, az oldu. Bu da iklim şartlarına bağlı. Bazı arkadaşlar ballarını erken aldı. Bazı arkadaşlar sezonu bile şaşırdı. Nedeni ise bu yıl aldatmaca bir sezon oldu. Tabi ki bu Allah’tan gelen bir şey. Diyecek bir şey yok" diye konuştu. Ortalama her yıl kovanlardan 7-8 kilogram bal alırken bu yıl 1, 1,5 kilogram arasında bal aldıklarını söyleyen Arıcı, "Bu yıl yaylanın balını kara kovan 800, süzme, fenni ve organik balları ise 550-600 lira arasında satacağız" dedi.

Kırklarelili arıcıların bal hasadı devam ediyor Haber

Kırklarelili arıcıların bal hasadı devam ediyor

Zengin florası dolayısıyla pek çok gezgin arıcının da tercih ettiği Kırklareli çiçek, lavanta, kara çalı ve meşe balı üretmek isteyen arıcıları kendine çekiyor. Yerli arıcıların yanı sıra gezgin arıcılar Istranca Dağları'nın eteklerine konuşlandırdıkları kovanlarında aroma olarak öne çıkan balı üretiyor. Bahar aylarında başlayan "tatlı mesai" güz mevsimiyle birlikte sona eriyor. Kırklareli'nde yaz aylarının son günlerinde başlayıp sonbahar aylarının ilk günlerine sarkan bal hasadında sona yaklaşılıyor. Arıcılar imece usulüyle bal hasadını tamamlamanın telaşını yaşıyor. Kovanlardan alınan petekler tahta kasalara toplanıyor. Ardından bal sağım makinesinin bulunduğu alana getirilen peteklerdeki sırlar sıyrılıyor. Daha sonra bu petekler sağım makinelerine yerleştirilip süzme işlemine geçiliyor. Kavanoz ya da tenekelere alınan balların bir kısmını kendilerine ayıran arıcılar bir kısmını da satarak aile bütçesine katkı sunuyor. Bal hasadı sonrası arıcılar sonbahar hazırlığına başlıyor. Arı kolonilerinin sonbahar ve kışın yemeleri için bal ve polen bulunan bazı petekler kovanlarda bırakılıyor. "Arıcının mutlu olduğu an" Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Çalışkan, AA muhabirine 420 kayıtlı arıcının olduğu Kırklareli'nin Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden olduğunu söyledi. Çalışkan Kırklareli'nde bal hasadında sona gelindiğine işaret etti. Arıcının en mutlu olduğu anı "bal sağım" zamanı olarak niteleyen Çalışkan, "Bal sağım süreci arıcının şarkı söylediği, türkü söylediği bir süreçtir, arıcılığın en güzel zamanıdır." dedi. Bal sağımı zamanında arıcıların bir yıllık emeklerinin karşılıklarını aldığı dönem olduğunu ifade eden Çalışkan, sağımda arıcıların birbirlerine sırt verdiklerini belirtti. Kentte meşe, karaçalı ve ayçiçeği balı üretildiğini aktaran Çalışkan, "Kırklareli dağlarından bal, ovalarından da yağ akan bir il. Ovalarından yağ akan derken de ayçiçeğinden çıkan yağdan bahsediyorum. Çok bereketli bir coğrafyadayız. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor." diye konuştu. Kuraklık etkiledi Kuraklığın bal verimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Çalışkan, arıcıların morallerinin bu sebepten biraz bozuk olduğunu ifade etti. Bu yıl verimin biraz düşük olduğunun altını çizen Çalışkan, “Bal verimi geçen yıl çok güzeldi, ondan önceki yıl da güzeldi. Çok memnunduk. Bu sene kuraklık bizi biraz daha fazla etkiledi.” ifadelerini kullandı. "Balı aldığınız zaman bütün dertler bitiyor" Bal üreticilerinden Erden Gönülal da yaklaşık 15 yıldır arıcılık yaptığını belirtti. Geçimini bu işten sağladığını anlatan Gönülal, sağım zamanının emeklerin karşılığının alındığı zamanlar olduğunu söyledi. Bal sağımında sona yaklaştıklarını aktaran Gönülal, "Arıcılık farklı bir meslek. Her kovanı açtığınızda başka bir heyecanla karşılaşıyorsunuz. Çünkü içini açtığınızda ne kadar bal olduğunu bilmiyorsunuz. Ama açtığınızda birkaç ballı çerçeve çektiğiniz zaman o keyif başka bir duygu yani arıcı olan bilir zaten. Balı aldığınız zaman bütün dertler bitiyor." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.