TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bal Sağımı

AGRONEWS - Bal Sağımı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bal Sağımı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kestane balı sağımı başladı Haber

Kestane balı sağımı başladı

Coğrafi tescil almış Düzce Kestane Balının sağımı Düzceli arı üreticileri tarafından yapılmaya başlandı. Düzceli arıcılar, büyük emeklerle ürettikleri ve coğrafi işaret tescili almış olan Kestane Balı’nın sağımına yapmaya başladılar. Kestane balı, sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekmektedir. Bu özel balın sağım işleminde, dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağımın ardından, ballar paketlenerek sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor. Düzce Kestane Balı, bölgemizde yetişen kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen monofloral bir baldır. Düzce’de, kovan başına 10 kilo kestane balı üretimi tahmin edilmekte olup, diğer floralara yapılan gezgin arıcılıkla birlikte bu miktar kovan başına 20 kiloya kadar çıkabilmekte. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, önder arı yetiştiricilerimizden Mücahit Kılıç’a ait arılıkta kestane balı sağım işlemini yerinde inceledi. Arıcılarla kestane balının sağım teknikleri, mevsim durumu ve verim artışı sağlamanın yolları hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Esra Uzun yaptığı açıklamada “İlimizde birçok arı yetiştiricisi tarafından coğrafi işaretli kestane balı üretimi yapılmaktadır. Arıcılarımız oldukça güzel bir sezon geçirmektedir. Mevsim çok iyi geçti, özellikle bir aylık dönemde bölgemizde yağış çok az oldu ve nektar akımı oldukça güzeldi. Dolayısıyla arıcılarımız verimli bir sezon geçirdiler. Sofralarımızda sağlıklı ve kaliteli bal bulunması konusunda arıcılarımızla iş birliği halindeyiz" dedi. Kestane balının kıvamının ve aromasının son derece güzel olduğunu vurgulayan Uzun; Düzce kestane balının aranan bir bal olduğunu İl Müdürlüğünün girişimiyle Coğrafi İşaret alıp markalaşmasını tamamladığını ve sektörü daha ileriye götürmek için gerekli çalışmaların ve desteklerin verilmeye devam edeceğini belirtip arıcılara hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Rize’de kara kovan balının sağımı gerçekleştirildi Haber

Rize’de kara kovan balının sağımı gerçekleştirildi

Rize’de yüksek ağaçların dallarında tamamen doğal bir şekilde üretimi yapılan kara kovan ballarının sağımı gerçekleştirildi. Rize’de baba mesleği olan kara kovan bal üretimi gerçekleştiren Mustafa Memoğlu, içleri oyulan bir arının girebileceği boşluk bırakılan kütükleri, ormanlarda boyu 40 metreyi aşan ağaç dallarına yerleştirdiklerini ve buradalarda arıların kara kovanları ballarla doldurduğunu söyledi. Bal üretiminin en doğal haliyle gerçekleştirildiği kara kovanlarda hasat zamanının her yıl bu dönemde olduğunu belirten Memoğlu, kara kovanlardan elde edilen balların ise bin liradan 5 bin liraya kadar alıcı bulduğunu fakat yoğun siparişler olmasından ötürü talepleri tamamen karşılayamadıklarını kaydetti. “Bu kara kovan balcılığı bitmek üzere” Kara kovan balına talebin çok fazla olduğunu ama bu kültürün azaldığını da belirten Mustafa Memoğlu, “Bu iş çok meşakkatli. Dev gibi, 60 metre uzunluğundaki Gürgen ağaçlarına çıkıyoruz. Bir de ayı tehlikesi var. Çok zor ama balı çok kaliteli. Tamamen doğal. Bu karakovanı gürgen ağacının üzerine koyarız. Mayıs-Haziran gibi bal oturur. Bizde bu mevsimde geliriz balı sağarız. Bu tamamen şifa, doğal, organik bir bal. Zaten bu ormanın içerisinde evsel atık sular yok. Hiçbir şey yok. Teknik arıcılıkta peteklerin mumları fabrikada basılır ama bunda insan eli değmiyor. Olduğu gibi getirip kütüğü koyarız. Arı gelip her şeyi kendisi yapar. Bu yüzden de normaline göre yüzde bin 500 kalite farkı var. Bu sene bal fiyatlarımız ortalama en az bin liradan başlıyor 5 bin liraya kadar çıkıyor. Ben kendi balımı bin liraya veriyorum. Kara kovan balına talep çok fazla. Yalnız ben devlet yetkililerinden bir şey istemek istiyorum. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne gittiğimde normal kovanlarıma destek veriliyor fakat kara kovanlarıma destek yok. Kara kovanlar ağaçlarda oluyor. Bakılamıyor dediler. Eğer yetkililer gelemezse ben tek tek gösteririm. Bu kültür bitecek. Bu kara kovan balcılığı bitmek üzere” şeklinde konuştu.

Çam balında rekolte beklentisi 14-15 bin ton Haber

Çam balında rekolte beklentisi 14-15 bin ton

İlkbahar ve yaz aylarında farklı illerde başta çiçek balı olmak üzere bal üretimi gerçekleştiren arıcılar, Ağustos ayının sonunda geldikleri Muğla bal ormanlarında ilk sağım olan çiçek ve çam balı karışımı ürünü almaya başladı. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yok denecek kadar az çam balı üretiminin olduğu Muğla’da, 2022 yılında yaklaşık 8 bin ton çam balı üretimi gerçekleşti. İklim değişikliğine bağlı çevre olayları, 2021 yılında Muğla’da yaşanan büyük orman yangınları sonucu çam balı ormanlarının azalması nedeniyle çam balı üretiminde büyük düşüş yaşandı. Geçen yıl gerçekleşen 8 bin ton çam balı rekoltesi, nem oranının yüksek olması ve lokal yağışlar nedeniyle rekoltenin 14-15 bin ton arasında olması bekleniyor. İlk çiçek ve çam balı karışımı bal sağımı yapılırken, iç piyasanın ihtiyacının karşılanması durumunda fazla üretim başta Amerika, İsrail, Arabistan ve Almanya’ya ihracat gerçekleştirilecek. “Son 4 yılın en iyisi” Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe kırsal Sarnıç Mahalle Muhtarı Yılmaz Kaya, çam balı üretiminin azalmasındaki en büyük sebebin küresel iklim değişikliği ve orman yangınları olduğunu belirterek, “Bu sene birinci kesim dediğimiz çam ve çiçek karışımı bugünlerde arıcılarımız toplamaya başladı. Rekoltede fazla bir şey yok ama son üç dört yılın iyi yılı bu yıl. Muğla’ya dışarıdan gelen fazla arıcımız yok. Bu bölgede lokal basra var. Yani bazı bölgelerde var, bazı bölgelerde yok. Bu d üretimi etkiliyor. Önceki yılara nazaran çamdaki basra böceği biraz çoğalıyor. Bu uzun vadeli bir süreç olacak. Bunun en büyük etkeni küresel ısınma, yangınlardan dolayı çam sahalarının küçülmesi. Bütün arıcılarımızın beklentisi hakiki çam balı üretiminin yapılması. Bizim bu yönde beklentimiz var. Çok lokal olsa da basra böceği var. Ama mevsim sıcaklarının çok yüksek gitmesinden dolayı özellikle Temmuz ve Ağustos ayında basra böceği gelişemedi. Geçen yıl 7-8 ton arasında bal oldu. Bu sene beklentimiz 10-15 bin ton arası. Süreç devam ediyor. Son üç dört yılın iyisi bu yıl. Aslında şu anda yapılan bal sağımını evde yapıyoruz. Biz bunu arılık sahamızda yapmamız gerekiyor. Şu anda dağdan nektar getirişi arının çok az. Onun için bütün arıcılarımız arılarındaki petekleri toplayıp evlerinde sağım yapıyorlar” dedi. “En büyük pazar Amerika, İsrail, Arabistan ve Almanya” Muğla’da üretilen çam balının iç piyasayı karşılamasından sonra geri kalan ürünün ihracata gittiğini belirten Kaya, “İhracat olursa, bizim en büyük pazarımız Amerika, İsrail, Arabistan ülkeleri ve bir de Almanya. Almanya bizim için önemli, çünkü Almanya bizim balımızı dünyaya pazarlıyor. Bizim ihracat beklentimiz var ama çok büyük bir beklenti içinde değiliz. Önceki yıllarda bizim Muğla olarak 35-40 bin tonlara çıktığımız oldu. Bu konuda umudumuz var. Üretim iç piyasayı karşılar. En büyük sıkıntımız bizim, her ne kadar arıcımız çam balını üretse de, hakiki çam balını üretse de bu tağşişli ballar olduğu sürece Türkiye’de bu sektör gitgide kan kaybediyor. Bugün tağşişli bal Türkiye’de çok. Bunun önüne mutlaka geçilmesi gerekir. Denetimlerin arttırılması gerekiyor. Çünkü en büyük zararı üretici, hakiki çam balı üreten kesim görüyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.