TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bal Üreticileri

AGRONEWS - Bal Üreticileri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bal Üreticileri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Batman’da devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi Haber

Batman’da devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi

Batman’ın Sason ilçesinde arıcılığın geliştirilmesi ve organik bal üretiminin arttırılması eylem planı dahilinde "Örnek Ürün Örnek İlçe" projesi dahilinde elde edilen bal, yapılan analizde yüksek prolin ve diastaz enzim değeri ile dünyanın en kaliteli balı olduğu belirlendi. Devletin yüzde 100 desteğiyle başlatılan proje dahilinde ilçedeki flora çeşitliliğiyle bilinen 1950 rakımlı Cobet Yayla’sında doğal ortamda el değmeden üretilen baldan yapılan hasadın ardından kalitesinin belirlenmesi amacıyla İzmir Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarına numune gönderildi. Çıkan sonuçlar hem besicilerin yüzünü güldürü. Yapılan analiz raporunda balın yüksek kalitede olduğunun belirlendiğini ifade eden Sason Kaymakamı Furkan Başar, analiz raporunda balın bin 778 prolin, 57,1 diastaz enzim değerli olduğu ortaya çıktığını söyledi. Kaymakam Başar, “Cöbet yaylasında, il valimizin desteğiyle “örnek ürün, örnek ilçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Projemiz meyvelerini vermeye başladı. Bal üreticilerimiz elde ettikleri yüksek kalitedeki balı piyasaya sürmeye, vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladı. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak il valiliğimizin desteğiyle proje dahilinde olan tüm üreticilerimizin yanında durarak desteklemeye devam edeceğiz. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cöbet Yaylası’nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi. “Bal üreticileri olarak elde ettiğimiz sonuçlardan dolayı çok mutluyuz” Devletin desteğiyle başlatılan projenin ikinci yılında çok kaliteli bal elde etmeninin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bal üreticilerinden Barış Yaşar, “Örnek ilçe, örnek ürün projesi dahilinde 2022’de valimiz, Kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğümüzün desteğiyle başlattığımız bu projemiz ikinci yılını tamamlamış bulunmakta. Tamamen organik olarak elde ettiğimiz balımızın hasadını yaptık. Elde ettiğimiz balın yapılan analizler sonucunda çok kaliteli bir bal olduğunun tespit edilmesi biz üreticileri fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Sason’da doğal ortamda el değmeden üretilen yüksek kalitedeki Sason balı, geçtiğimiz yıl ilçede düzenlenen festivalde açık artırma ile bir kilo gramı 160 bin liradan alıcı bulmuştu.

“Samuray arıları bal arılarına zarar vermiyor” Haber

“Samuray arıları bal arılarına zarar vermiyor”

Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan, kahverengi kokarcalar ile mücadele için doğaya salınan samuray arılarının Japon eşek arısı olmadığını ve bal arılarına zarar vermediğini söyledi. Kahverengi kokarcalar özellikle fındık başta olmak üzere birçok sebze ve meyveye zarar vermeye devam ediyor. Bu yıl Karadenizli çiftçilerin korkulu rüyası olan kahverengi kokarcalar, fındıktaki yüzde 25’lik rekolte düşüşüne de sebep olarak gösteriyor. Kahverengi kokarcalar ile zirai mücadele için doğaya bırakılan samuray arılar da akıllarda soru işareti oluşturdu. Arıcılar, samuray arılarının bal arılarına ya da diğer türlere zarar verip vermeyeceğini merak ederken, Başkan Rasim Kaplan, bal üreticilerin yüreğine su serpti. Samuray arılarının Japon eşek arısı olmadığını ve bal arısı kolonilerine saldırmadığını dile getiren Kaplan, önemli bilgiler verdi. Zararlı kahverengi kokarca hakkında bilgi vererek zirai mücadelenin önemine değinen Rasim Kaplan, “Ülkemizde son yıllarda giriş yapan ve hızlıca yayılan kahverengi kokarca hız kesmeden yayılmaktadır. Zararlı, 1990’lı yıllarda Uzak doğudan Kuzey ABD’ye bulaşmış, 2000’li yıllarda ise Avrupa’da zararlı bir böcek türü olarak ortaya çıkmıştır. 2016 yılında Gürcistan’da tespit edilmiş ve 2017 yılında epidemi yaparak önemli zararlara neden olmuştur. Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşir. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır. Kimyasal (ilaçlı) mücadelesi; ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılmaktadır” dedi. “Samuray arıları bal arılarına zarar vermiyor” Samuray arısının sektörel açıdan önemi ve bal arıları üzerindeki etkileri hakkında da bilgi veren Kaplan, “Kahverengi kokarca ile mücadele yapmak için en doğal yol kahverengi kokarcanın yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakan samuray arısı yetiştirilerek doğaya salınmasıdır. Dünyada başarıyla uygulanan bu yöntem ülkemizde ve ilimizde de yapılmaktadır. Ancak kamuoyunda eksik ve yanlış bilgilendirmeden dolayı zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır. Avcı böceğin samuray arısı olarak tanınması ve Latince adında Japon ifadesi geçmesi nedeniyle Japon eşek arısı olduğu ve bunun da bal arısı kolonilerine zarar verebileceği endişesi duyulmaktadır. Bu tamamen bir yanlış anlaşılmadır. Samuray arısının bal arılarına bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Medyada paylaşılan görseller de Samuray arısına ait olmayıp sarıca arının resimleridir. Yanılgının bir kısmı da buradan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle arıcılarımız bu konuda rahat olmalıdırlar. Samuray arısının Japon eşek arısı ile hiçbir ilgisi bulunmamakta olup bal arısı kolonileri açısından da herhangi bir risk bulunmamaktadır” diye konuştu.

Büyükşehirden üreticilere 2 bin 500 adet arı kovanı desteği Haber

Büyükşehirden üreticilere 2 bin 500 adet arı kovanı desteği

Antalya Büyükşehir Belediyesi kırsal kesimde yaşayan üreticilere arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği ve geliştirilmesine destek vermek amacıyla arı kovanı hibe etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi üretimin her alanında vatandaşların yanında olmayı sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda arıcılık faaliyetlerini desteklemek amacıyla kovan dağıtımı gerçekleştirildi. Arı kovanı hibesi kapsamında Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa bölgesinde arıcılık yapan vatandaşlara 2500 adet arı kovanı dağıtıldı. Belge ile başvurana destek Kovan hibesi hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Şube Müdürlüğü yetkilileri, arıcılık faaliyeti yaptığına dair belgesi olan ve başvuruda bulunan üreticilere kovan desteği sağladıklarını belirterek, “Arıcılık faaliyeti ile uğraşan üreticilere desteklerimiz devam edecek” dedi. Kovanların maliyetinin yüksek olduğunu söyleyen arıcı Mehmet Özçelik ise, “Arıcılık faaliyetlerine amatör olarak başladım. Kendime ait 3-4 adet arı kovanım bulunuyor. Arıcılık faaliyetine başladığım zaman kovanlar 250 TL gibi bir maliyetteydi. Şuan 1000 TL oldu. Büyükşehir Belediyesinin ücretsiz olarak vermiş olduğu kovanlardan çok memnunuz. Bu kovanlar sayesinde daha çok bal üretme imkânım olabilecek ” diye konuştu.

Arıcılara arı keki dağıtıldı Haber

Arıcılara arı keki dağıtıldı

Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Adıyaman’da arıcılık faaliyeti yürüten arıcılara arı keki dağıtımı yapıldı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen Adıyaman kırsalda üretim ve istihdam için arıcılığın geliştirilmesi projesi çerçevesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bin 590 kilo arı keki arıcılara dağıtıldı. Burada düzenlenen programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, “Adıyaman’da meydana gelen depremden bu yana bir çok arıcımız zarar gördü. Arı kovanları zarar gördü, arıları telef oldu. Depremden bu yana gerek bakanlığımız gerekse de yerel ve bölgesel fonlarla arıcılarımızı desteklemeye çalışıyoruz. Şimdi burada arıcılarımıza bin 590 kilogram arı keki dağıtıyoruz. GAP Kalkınma İdaresi başkanlığınca beraber yürüttüğümüz bir projedir. Bu proje çerçevesinde dağıttığımız keklerin yüzde 30’unu çiftçilerimizden yüzde 70’ini de GAP Kalkınma İdaresinin finansıyla sağlıyoruz. Arıcılarımıza depremde yaklaşık 5 bin 400 kovan arı dağıtımı gerçekleştirdik. Yine 5 bin 500 bol kovan dağıttık. Arılarımıza yine özellikle beslenmeleri için şeker ve kek dağıtımı yapıyoruz. Arıcılıkla ilgili birçok kurum ve kuruluşlar proje sundu. Bu projelerimizin de desteklenmesi durumunda arıcılarımıza destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından arıcılara arı keki dağıtıldı.

Kırklarelili arıcıların bal hasadı devam ediyor Haber

Kırklarelili arıcıların bal hasadı devam ediyor

Zengin florası dolayısıyla pek çok gezgin arıcının da tercih ettiği Kırklareli çiçek, lavanta, kara çalı ve meşe balı üretmek isteyen arıcıları kendine çekiyor. Yerli arıcıların yanı sıra gezgin arıcılar Istranca Dağları'nın eteklerine konuşlandırdıkları kovanlarında aroma olarak öne çıkan balı üretiyor. Bahar aylarında başlayan "tatlı mesai" güz mevsimiyle birlikte sona eriyor. Kırklareli'nde yaz aylarının son günlerinde başlayıp sonbahar aylarının ilk günlerine sarkan bal hasadında sona yaklaşılıyor. Arıcılar imece usulüyle bal hasadını tamamlamanın telaşını yaşıyor. Kovanlardan alınan petekler tahta kasalara toplanıyor. Ardından bal sağım makinesinin bulunduğu alana getirilen peteklerdeki sırlar sıyrılıyor. Daha sonra bu petekler sağım makinelerine yerleştirilip süzme işlemine geçiliyor. Kavanoz ya da tenekelere alınan balların bir kısmını kendilerine ayıran arıcılar bir kısmını da satarak aile bütçesine katkı sunuyor. Bal hasadı sonrası arıcılar sonbahar hazırlığına başlıyor. Arı kolonilerinin sonbahar ve kışın yemeleri için bal ve polen bulunan bazı petekler kovanlarda bırakılıyor. "Arıcının mutlu olduğu an" Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Çalışkan, AA muhabirine 420 kayıtlı arıcının olduğu Kırklareli'nin Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden olduğunu söyledi. Çalışkan Kırklareli'nde bal hasadında sona gelindiğine işaret etti. Arıcının en mutlu olduğu anı "bal sağım" zamanı olarak niteleyen Çalışkan, "Bal sağım süreci arıcının şarkı söylediği, türkü söylediği bir süreçtir, arıcılığın en güzel zamanıdır." dedi. Bal sağımı zamanında arıcıların bir yıllık emeklerinin karşılıklarını aldığı dönem olduğunu ifade eden Çalışkan, sağımda arıcıların birbirlerine sırt verdiklerini belirtti. Kentte meşe, karaçalı ve ayçiçeği balı üretildiğini aktaran Çalışkan, "Kırklareli dağlarından bal, ovalarından da yağ akan bir il. Ovalarından yağ akan derken de ayçiçeğinden çıkan yağdan bahsediyorum. Çok bereketli bir coğrafyadayız. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor." diye konuştu. Kuraklık etkiledi Kuraklığın bal verimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Çalışkan, arıcıların morallerinin bu sebepten biraz bozuk olduğunu ifade etti. Bu yıl verimin biraz düşük olduğunun altını çizen Çalışkan, “Bal verimi geçen yıl çok güzeldi, ondan önceki yıl da güzeldi. Çok memnunduk. Bu sene kuraklık bizi biraz daha fazla etkiledi.” ifadelerini kullandı. "Balı aldığınız zaman bütün dertler bitiyor" Bal üreticilerinden Erden Gönülal da yaklaşık 15 yıldır arıcılık yaptığını belirtti. Geçimini bu işten sağladığını anlatan Gönülal, sağım zamanının emeklerin karşılığının alındığı zamanlar olduğunu söyledi. Bal sağımında sona yaklaştıklarını aktaran Gönülal, "Arıcılık farklı bir meslek. Her kovanı açtığınızda başka bir heyecanla karşılaşıyorsunuz. Çünkü içini açtığınızda ne kadar bal olduğunu bilmiyorsunuz. Ama açtığınızda birkaç ballı çerçeve çektiğiniz zaman o keyif başka bir duygu yani arıcı olan bilir zaten. Balı aldığınız zaman bütün dertler bitiyor." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.