TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bal Üretimi

AGRONEWS - Bal Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bal Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Balparmak’ın C4 Metodu Çam Balı İhracatında Yeni Dönem Başlattı Haber

Balparmak’ın C4 Metodu Çam Balı İhracatında Yeni Dönem Başlattı

Çam Balına Özel Analiz Yöntemi Balparmak, Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiği C4 metodu sayesinde Türkiye’nin çam balı ihracatında yaşanan sorunların önüne geçti. Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Çam balı, Türkiye’ye özgü değerli bir ürün. Avrupa’nın yanlış analiz metodunu kullanması nedeniyle ballarımız gümrüklerden dönüyordu. Ar-Ge ekibimizin dört yıllık çalışmasıyla çam balına özel bir analiz metodu geliştirdik ve Avrupa’da kabul ettirdik,” dedi. İhracatta Hedef Büyük C4 metodunun kullanıma sunulmasıyla çam balı ihracatında %30’luk bir artış öngören Balparmak, 2025 yılı için 5 milyar TL ciro hedefliyor. Altıparmak, “İhracatımızı fason üretimden çıkararak, markalarımızı büyütecek şekilde planlıyoruz,” diye ekledi. İnovasyon ve Eğitimle Geleceği Şekillendiriyor 1986’dan bu yana sektörde Ar-Ge’ye öncülük eden Balparmak, ürünlerini 833 parametrede analiz eden laboratuvarlarıyla kaliteyi garanti ediyor. Ayrıca Balparmak Arıcılık Akademisi, arıcılara eğitim vererek verimliliği artırmayı amaçlıyor. Altıparmak, “Son 5 yılda arıcı sayısı her yıl %10 azalıyor. Devlet desteği şart,” dedi. Taklit ve Tağşişe Karşı Mücadele Balparmak, sahte bal üretiminin sektördeki en büyük sorun olduğunu vurguladı. Altıparmak, “Doğal balın maliyeti bile piyasadaki sahte balların fiyatından yüksek. Sahteciliği engellemek için denetimler artırılmalı,” ifadelerini kullandı. Şeffaflık ve İleri Teknolojiyle Liderlik 25 dakikada sahte balı tespit eden bir sistem geliştiren Balparmak, analiz süreçleriyle sektörde şeffaflığa önem veriyor. Gıda alanındaki yenilikçi Ar-Ge merkezleriyle Avrupa’nın lider kuruluşlarından biri olarak gösteriliyor.

Samsun’da Arıcılara Kışlatma Uyarısı: Arılar Kış Uykusuna Yatmaz! Haber

Samsun’da Arıcılara Kışlatma Uyarısı: Arılar Kış Uykusuna Yatmaz!

Arıcılığın Önemi ve Kışlatma Süreci Arıcılığın ekonomik bir tarımsal faaliyet olduğunu vurgulayan Sağlam, arıların yalnızca bal üretimi değil, polinasyon ve diğer arı ürünleri ile de ekosisteme ve ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Samsun’da 2023 TÜİK verilerine göre, 1.846 işletme ve 97.448 arılı kovan bulunuyor. Kışlatma sürecinde dikkat edilmesi gereken konulara değinen Sağlam, arıların biyolojik faaliyetlerini sürdürebilmeleri için ortam ısısının 33-36 derece olması gerektiğini söyledi. Kovanlardaki bal ve polen dengesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, “Kuluçkalıktaki bal hasat edilmeden bırakılmalıdır. Koloniler, genç arılar ve sağlıklı ana arılarla kışa hazırlanmalıdır” dedi. Zayıf Koloniler ve Hastalık Kontrolleri Zayıf kolonilerin birleştirilmesi gerektiğini belirten Sağlam, varroa ve diğer zararlılarla mücadeleye dikkat çekti. Hastalık belirtileri görüldüğünde müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı: Kovan Düzeni: Fazla peteklerin alınması ve soğuğu engellemek için bölme tahtası konulması önerildi. Yer Seçimi: Rüzgârsız, nemsiz ve gürültüsüz alanlar tercih edilmeli. Kovanlar yerden 30-40 cm yüksekte tutulmalı. Kışlatmada Ortam ve Koruma Önlemleri Sağlam, kışlatma sırasında arıların kümelenerek ısıyı koruduğunu ve bu düzenin bozulmaması gerektiğini söyledi. Gürültü ve ani hareketlerin arıların ölümüne yol açabileceğini belirtti. Arıcılara Çağrı Sağlam, arıcıların varroa mücadelesi ve kış beslemesini ihmal etmemesi gerektiğini ifade ederek, detaylı bilgi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapılmasını tavsiye etti. “Arıcılığın sürdürülebilirliği için doğru tekniklerle kışlatma çok önemli” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.