TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balık

AGRONEWS - Balık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu Haber

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu

GAZİANTEP (İHA) - Ramazan ayının başlamasına saatler kala Gaziantep’te balık tezgahları çeşit çeşit deniz ürünleriyle doldu. Karadeniz ve Ege’den gelen taze balıklar arasında en çok tercih edilenler palamut, hamsi, istavrit, levrek ve çipura oldu. Balık hali esnafı Ali Tekin, "Ramazan ile birlikte vatandaşın balığa talebi bayağı arttı. Satışlarımız da yüzde 100 arttı. Ramazan ayı nedeniyle şu an yaklaşık 40 çeşit balığımız geliyor. Halkımız balığa rağbet gösteriyor. Ramazan ayında yaklaşık 12 saat oruç tutuyoruz. Bundan dolayı vücut biraz yorgun düşüyor. Balıktaki omega-3 ve yine B12 vitaminleri vücuda katkı sağladığı için halkımız balığa daha çok ilgi gösteriyor. En çok hamsi, istavrit, levrek, çipura, palamut, deniz somonu, alabalık, mercan ve diğer balık çeşitlerimiz tercih ediliyor" diye konuştu. Gaziantepli vatandaşlar, iftar sofralarını zenginleştirmek için balık alımına yönelirken, hamsi 200 TL, palamut ise 250 TL’den satışa sunuldu. Ramazan’ın heyecanını yaşadıklarını belirten tüketicilerden Burak Coşkun, "Gaziantep'te daha çok et tüketiyoruz ama balık da kışın vazgeçilmez bir yiyeceği. Eşim ve çocuğumla balık almaya geldik. Balık tüketmeyi çok seviyoruz. O yüzden kendimizi balık tezgahlarında bulduk ve taze balık aldık. Ramazan ayının heyecanı da bizleri sardı. Esnafımıza kolaylık ve bol kazançlar diliyorum. İftar sofralarımızda mutlaka balık bulundurmaya çalışacağız" dedi.

Balık, Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Olacak Haber

Balık, Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Olacak

MERSİN (İHA) - Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen balığın Ramazan ayı boyunca da sofralarda yer alması gerektiğini vurguladı. Omega-3’ün yanı sıra birçok vitamin ve mineral içeren balığın, sağlıklı bir beslenme için önemli olduğunu belirten Polat, "Halkımızın Ramazan'da da balığı sofrasından eksik etmemesini istiyoruz" dedi. Ramazan alışveriş telaşı devam ederken, Polat, balığın uzmanlar tarafından yıl boyunca tüketilmesi tavsiye edilen değerli bir besin olduğunu hatırlattı. Balık sezonunun sürdüğünü ve Ramazan’a özel indirimler yaptıklarını belirten Polat, "Balık fiyatlarında bugünden itibaren yüzde 30 civarında indirim başladı" ifadelerini kullandı. "BALIK FİYATLARI ŞU AN ÇOK UYGUN" Ramazan’ın ilk haftasında balık tüketiminin genellikle düştüğünü söyleyen Polat, "Her gün aynı yiyecekler yenecek diye bir şey yok. İlk bir hafta balıkta durma olur. Bir haftadan sonra halkın tekrar balığa rağbeti artıyor. Havalar da serin geçiyor. Geçen yıla göre bu yıl balık tüketiminin artacağını düşünüyoruz. Biz de fiyatlarımızı bazı kalemlerde sabit, bazı kalemlerde de yüzde 30'a varan indirimler halinde düşürmeyi planlıyoruz. Balık fiyatları şu an çok uygun" dedi. Polat, sardalya ve hamsinin mevsim dolayısıyla en çok tercih edilen balıklar olduğunu söyledi. Hamsinin 150 TL, sardalyenin 120-150 TL arasında, barbunyanın 150-250 TL civarında, somonun ise 200 TL seviyelerinde satıldığını dile getirdi. "BALIK ZAHMETLİ DEĞİL, SAĞLIKLI BİR SEÇENEK" Balığın zahmetli bir yiyecek olduğu yönündeki yanlış algıya da değinen Polat, "Balık hiç zahmetli yiyecek değildir. Balığı yaparsınız, yanına bir salata, bir çorba koyarsınız. Zaten bir akşam yemeği, bir sahur yemeği yeniyor" dedi. Halkın Ramazan'ın ilk haftasından sonra balık tercih etme eğiliminde olduğunu yineledi. "BALIK, SAĞLIĞIN ANAHTARIDIR" Omega-3 bakımından en zengin yiyeceklerden biri olan balığın, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan Polat, "Balık, omega-3'ün yanı sıra diğer mineral ve vitaminler açısından da zengindir. Tamamen doğaldır. Tertemiz berrak denizlerden alıyoruz, taze taze günlük satışa sunuyoruz. Halkımızın Ramazan'da da balığı sofrasından eksik etmemesini istiyoruz. Balık vitamindir, sağlıktır, sıhhattir" ifadelerini kullandı.

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı Haber

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'de av sezonunun açılmasıyla birlikte balık tezgahlarında çeşit çeşit deniz ürünü yerini aldı. "Denizlerin prensi" olarak adlandırılan lüfer, kilosu 1200 liradan satışa sunulurken, palamut ise tanesi 150 liradan satılıyor. 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından 1 Eylül itibarıyla su ürünleri av sezonu açıldı. "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, gırgır tekneleriyle avlanmaya başladı. Çanakkale'deki balık tezgahlarında çeşit çeşit balıkların yerini almasıyla birlikte, vatandaşların balığa gösterdiği rağbet artıyor. "Denizlerin prensi" olarak bilinen lüfer, kilosu 1200 liradan satılırken, palamutun tanesi ise 150 liradan alıcı buluyor. Balıkhane esnafı Hasan Doğuş Tunç, bu sezon balık çeşitlerinin bol olduğunu belirterek, "Bu sene av sezonumuz bereketli geçti. Palamut bu sene boldu. Vatandaşın, tezgahtaki balıkçı ve denizcinin yüzünü güldürdü. Palamutta fiyatlar 70 liradan başladı. Balıkların boyu küçüktü. Sonrasında balıklar kilograma ulaştı. 1 kilo 200 gram, 1 kilo 300 gram şu anda 150 lira" dedi. Lüfer sezonunun bu yıl geç başladığını belirten Hasan Doğuş Tunç, "Geçen sene bol lüfer olmuştu. Bu sene lüfer biraz geç kaldı. Lüfer daha yeni yeni yüzünü gösteriyor" dedi. İlerleyen günlerde bolluk olursa fiyatlarda düşüş beklenebileceğini ekledi. Tunç, "Şu anda lüfer 1000 lira ile 1200 lira arası, balığına göre satışı değişmektedir. Bunun yanında çinekop, sarıkanat yüzünü gösterdi. Çinekop 300 ile 400 lira arasında balığına göre satılıyor. Sarıkanat 500 ile 600 lira arasında satılıyor" diye belirtti.

Adana'da Balıkçılar “Vira Bismillah” Diyerek Denize Açıldı Haber

Adana'da Balıkçılar “Vira Bismillah” Diyerek Denize Açıldı

Adana’nın Karataş İlçesinde Av Sezonu Coşkuyla Başladı Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçılar, av yasağının sona ermesinin ardından “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı. Bölgedeki balıkçılar için büyük önem taşıyan 2024 yılı Su Ürünleri Av Sezonu açılış programı, Karataş Balıkçı Barınağı’nda düzenlendi. Adana'nın Su Ürünleri Potansiyeli ve Geleceği Törende konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana'nın su ürünleri potansiyeline dikkat çekti. Kökçüoğlu, "Adana, 160 kilometrelik kıyı şeridi, Seyhan ve Ceyhan nehirleri, baraj gölleri, göletler ve 5 adet lagün ile su ürünlerinde ciddi bir potansiyele sahip. 2023 yılında 6 bin ton avcılık, 2 bin 500 ton yetiştiricilik olmak üzere toplamda 8 bin 600 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirdik. Bu ürünleri 7 adet işleme ve paketleme tesisinde işleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz," dedi. Kökçüoğlu, Karataş ilçesine yapılacak Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle su ürünleri üretiminin daha da artacağını belirtti. Sürdürülebilir Avcılığın Önemi Vurgulandı Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Melih Er, 2023 yılında su ürünleri üretiminde 1 milyon tonun aşıldığını belirtti. Er, “Bu üretimin 450 bin tonu avcılıktan kaynaklanıyor. Avcılığı gelişigüzel değil, sürdürülebilirliği sağlayarak ve stokları koruyarak gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemde de bu yaklaşımımız devam edecek,” dedi. Ayrıca, balıkçılara sübvansiyonlu krediler, teşvikler ve desteklerle her zaman destek olduklarını ifade eden Er, “Son 22 yılda balıkçılara 45 milyar lira doğrudan destek verdik ve bu desteklerimiz devam edecek,” diye ekledi. Su Ürünleri Politikalarının Hedefi Karataş Kaymakamı Necati Aktan ise su ürünleri politikalarının ana hedefinin vatandaşların bol ve ucuz balık yemesini sağlamak, aynı zamanda deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri sürdürülebilirliğini temin etmek olduğunu belirtti. Yeni Av Sezonu İçin Dua Edildi Törenin sonunda, Kur’an-ı Kerim tilaveti eşliğinde yeni av sezonunun bereketli olması için dua edildi. Gece ilerledikçe, balıkçılar Karataş Balıkçı Barınağı’ndan Akdeniz’e açılarak denizde rızkını aramaya başladı. Bu yeni sezon, bölgedeki balıkçılar ve deniz ürünleri sektörü için umut ve heyecan dolu bir başlangıç olarak değerlendiriliyor.

Palamut nereye onlar oraya Haber

Palamut nereye onlar oraya

Balıkçı tekneleri 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonu için ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Yeni sezonda palamuttan umutlu olduklarını belirterek balıkçılar bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor. Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan’da başlayan av yasağı dönemi 1 Eylül itibariyle sona eriyor. 1 Eylül’de denize açılacak olan tekneler 4,5 ayın ardından son hazırlıklarını tamamlayarak denize açılmak için beklemeye başladı. Trabzon’un Yoroz mevkiinde bulunan limandan denize açılacak olan tekneler yeni av sezonunda palamudun peşinden gideceklerini belirtirlerken, "Palamut nereye biz oraya” dediler. Palamuttan beklenti yüksek Yeni sezonda palamuttan beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden tekne sahiplerinden Emre Köroğlu, “Palamuttan be sene beklentimiz yüksek. Denizdeki görüntüye bakacak olursak bu seneki palamut güzel görünüyor. Beklentilerimiz geçen sene oranla bu sene daha iyi. Geçen sene pek olmadı. Ancak bu seneki görüntü daha iyi. Başlangıç palamut diye gözüküyor eğer palamudun olmama durumu görünürse istavrite bakacağız. Bu sene palamut var inşallah hamsi de olur . Deniz suyu sıcaklığı şu anda güzel gözüküyor palamut için elverişli. Yoroz limanından çıkış yaparak palamudun durumuna göre nerede bolsa oraya gideceğiz. İstanbul’dan Hopa’ya kadar bakacağız, bakalım balık nerede olacak” dedi. Hazırlıklar bitti Yeni sezon için hazırlıklarının bittiğini belirten Köroğlu, “Bütün işlerimizi hemen hemen bitirdik. Her sezon olduğu gibi ağlarımızı tamir ettik, teknenin bakımlarını yaptık sezona hazırız. Balığın çıkış fiyatı bizde uygun inşallah daha da iyi olur. Vatandaşımız her zaman ucuz yesin biz de onu isteriz. Balık tüketiminde diğer ülkelerin çok gerisindeyiz daha fazla olmasını isteriz” diye konuştu. Tekne sahiplerinden Mehmet Genç ise “Bu sene palamudun çok olduğu söyleniyor. İnşallah hamside olduğu gibi palamut yüzümüzü güldürür. Herkes rızkının peşinden koşacaktır. Geçen sene palamut yoktu hamsi çok iyi idi. Bu sene işler tersine döndü palamut var hamside biraz burukluk var ama inşallah hamsi de olacak. Yeni sezonda teknenin boyasından ağların tamirine kadar hepsini yaptık. Masraflar çok ağır mazotudur tayfaya ödenen avans bunlar çok yüksektir” ifadelerini kullandı. Rota Ereğli ve Sinop Bu sene inşallah vatandaşın ucuz palamut yiyeceğini belirten Genç, ”Yeni sezonda güzergâhımız balığın durumuna göre, büyük bir ihtimalle Ereğli, Sinop taraflarından başlama durumu var. Çünkü balık devamlı o taraftan geliyor onun için o taraflara yönelme durumumuz var. İnşallah bu sene bol balıkçılık olacak, vatandaş palamudu ucuz yiyecek” diye konuştu.

Mersin'de balıkçılar av sezonuna hazırlanıyor Haber

Mersin'de balıkçılar av sezonuna hazırlanıyor

Akdeniz'de 15 Nisan'da başlayan av yasağı, 15 Eylül itibarıyla sona erecek. Akdeniz'de av sezonunun kapanmasıyla ekmek teknelerini bakıma alan Mersinli balıkçıların mesaisi ise sürüyor. Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar Balıkçı Barınağı'nda karaya çekilen teknelerde kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor. Balıkçılığın önemli bir ekonomik getiri sağladığı Mersin'de, hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar 15 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyecek. "Yakıt konusunda indirim bekliyoruz" Karaduvar Mahallesi Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Adnan Dengiz, geçen sezonun güzel geçtiğini belirterek, bu sezonun daha iyi olmasını temenni ettiklerini söyledi. Üyelerinin teknelerini karaya çekerek sezon öncesi bakım ve onarım çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Dengiz, 15 Eylül'de av yasağının sona ermesiyle balıkçıların 'Vira Bismillah' diyerek denize açılacaklarını belirtti. Bölgede yoğunlukla sardalya ve kefal avlandığını vurgulayan Dengiz, "Açık denizde bazı çeşitler de var. Arada bir kolyos, torik gibi balıklar da çıkıyor. Ama genelde bizim balığımız sardalya. Bu sene beklentimiz bir önceki seneden daha iyi olması yönünde. Ancak özellikle yakıt konusunda bazı sıkıntılarımız var. Tamam balık yakalıyoruz, güzel fakat balığın fiyatı ile gider bir olmuyor; giderimiz daha fazla. Büyük teknelerde 25'e yakın bazılarında 30 işçi var. Bunlara aidat ödeyeceksin, pay vereceksin, mazot sıkıntısı var, ağ işi derken biraz sıkıntı çekiyoruz" dedi. Devletin küçük ölçekli balıkçılara destek verdiğini ancak artık bunun yetmediğini savunan Dengiz, yakıt konusunda indirim beklediklerini kaydetti. Son günlerde deniz suyu sıcaklığında meydana gelen artışın balıkları olumsuz etkilediğini de dile getiren Dengiz, kimi balıkların sıcaktan baygın hale geldiğini ifade ederek, "Denizin sıcaklığı 30 dereceyi geçti. Bu da balığa zarar veriyor" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.