TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balık

AGRONEWS - Balık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana'da Balıkçılar “Vira Bismillah” Diyerek Denize Açıldı Haber

Adana'da Balıkçılar “Vira Bismillah” Diyerek Denize Açıldı

Adana’nın Karataş İlçesinde Av Sezonu Coşkuyla Başladı Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçılar, av yasağının sona ermesinin ardından “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı. Bölgedeki balıkçılar için büyük önem taşıyan 2024 yılı Su Ürünleri Av Sezonu açılış programı, Karataş Balıkçı Barınağı’nda düzenlendi. Adana'nın Su Ürünleri Potansiyeli ve Geleceği Törende konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana'nın su ürünleri potansiyeline dikkat çekti. Kökçüoğlu, "Adana, 160 kilometrelik kıyı şeridi, Seyhan ve Ceyhan nehirleri, baraj gölleri, göletler ve 5 adet lagün ile su ürünlerinde ciddi bir potansiyele sahip. 2023 yılında 6 bin ton avcılık, 2 bin 500 ton yetiştiricilik olmak üzere toplamda 8 bin 600 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirdik. Bu ürünleri 7 adet işleme ve paketleme tesisinde işleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz," dedi. Kökçüoğlu, Karataş ilçesine yapılacak Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle su ürünleri üretiminin daha da artacağını belirtti. Sürdürülebilir Avcılığın Önemi Vurgulandı Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Melih Er, 2023 yılında su ürünleri üretiminde 1 milyon tonun aşıldığını belirtti. Er, “Bu üretimin 450 bin tonu avcılıktan kaynaklanıyor. Avcılığı gelişigüzel değil, sürdürülebilirliği sağlayarak ve stokları koruyarak gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemde de bu yaklaşımımız devam edecek,” dedi. Ayrıca, balıkçılara sübvansiyonlu krediler, teşvikler ve desteklerle her zaman destek olduklarını ifade eden Er, “Son 22 yılda balıkçılara 45 milyar lira doğrudan destek verdik ve bu desteklerimiz devam edecek,” diye ekledi. Su Ürünleri Politikalarının Hedefi Karataş Kaymakamı Necati Aktan ise su ürünleri politikalarının ana hedefinin vatandaşların bol ve ucuz balık yemesini sağlamak, aynı zamanda deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri sürdürülebilirliğini temin etmek olduğunu belirtti. Yeni Av Sezonu İçin Dua Edildi Törenin sonunda, Kur’an-ı Kerim tilaveti eşliğinde yeni av sezonunun bereketli olması için dua edildi. Gece ilerledikçe, balıkçılar Karataş Balıkçı Barınağı’ndan Akdeniz’e açılarak denizde rızkını aramaya başladı. Bu yeni sezon, bölgedeki balıkçılar ve deniz ürünleri sektörü için umut ve heyecan dolu bir başlangıç olarak değerlendiriliyor.

Palamut nereye onlar oraya Haber

Palamut nereye onlar oraya

Balıkçı tekneleri 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonu için ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Yeni sezonda palamuttan umutlu olduklarını belirterek balıkçılar bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor. Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan’da başlayan av yasağı dönemi 1 Eylül itibariyle sona eriyor. 1 Eylül’de denize açılacak olan tekneler 4,5 ayın ardından son hazırlıklarını tamamlayarak denize açılmak için beklemeye başladı. Trabzon’un Yoroz mevkiinde bulunan limandan denize açılacak olan tekneler yeni av sezonunda palamudun peşinden gideceklerini belirtirlerken, "Palamut nereye biz oraya” dediler. Palamuttan beklenti yüksek Yeni sezonda palamuttan beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden tekne sahiplerinden Emre Köroğlu, “Palamuttan be sene beklentimiz yüksek. Denizdeki görüntüye bakacak olursak bu seneki palamut güzel görünüyor. Beklentilerimiz geçen sene oranla bu sene daha iyi. Geçen sene pek olmadı. Ancak bu seneki görüntü daha iyi. Başlangıç palamut diye gözüküyor eğer palamudun olmama durumu görünürse istavrite bakacağız. Bu sene palamut var inşallah hamsi de olur . Deniz suyu sıcaklığı şu anda güzel gözüküyor palamut için elverişli. Yoroz limanından çıkış yaparak palamudun durumuna göre nerede bolsa oraya gideceğiz. İstanbul’dan Hopa’ya kadar bakacağız, bakalım balık nerede olacak” dedi. Hazırlıklar bitti Yeni sezon için hazırlıklarının bittiğini belirten Köroğlu, “Bütün işlerimizi hemen hemen bitirdik. Her sezon olduğu gibi ağlarımızı tamir ettik, teknenin bakımlarını yaptık sezona hazırız. Balığın çıkış fiyatı bizde uygun inşallah daha da iyi olur. Vatandaşımız her zaman ucuz yesin biz de onu isteriz. Balık tüketiminde diğer ülkelerin çok gerisindeyiz daha fazla olmasını isteriz” diye konuştu. Tekne sahiplerinden Mehmet Genç ise “Bu sene palamudun çok olduğu söyleniyor. İnşallah hamside olduğu gibi palamut yüzümüzü güldürür. Herkes rızkının peşinden koşacaktır. Geçen sene palamut yoktu hamsi çok iyi idi. Bu sene işler tersine döndü palamut var hamside biraz burukluk var ama inşallah hamsi de olacak. Yeni sezonda teknenin boyasından ağların tamirine kadar hepsini yaptık. Masraflar çok ağır mazotudur tayfaya ödenen avans bunlar çok yüksektir” ifadelerini kullandı. Rota Ereğli ve Sinop Bu sene inşallah vatandaşın ucuz palamut yiyeceğini belirten Genç, ”Yeni sezonda güzergâhımız balığın durumuna göre, büyük bir ihtimalle Ereğli, Sinop taraflarından başlama durumu var. Çünkü balık devamlı o taraftan geliyor onun için o taraflara yönelme durumumuz var. İnşallah bu sene bol balıkçılık olacak, vatandaş palamudu ucuz yiyecek” diye konuştu.

Mersin'de balıkçılar av sezonuna hazırlanıyor Haber

Mersin'de balıkçılar av sezonuna hazırlanıyor

Akdeniz'de 15 Nisan'da başlayan av yasağı, 15 Eylül itibarıyla sona erecek. Akdeniz'de av sezonunun kapanmasıyla ekmek teknelerini bakıma alan Mersinli balıkçıların mesaisi ise sürüyor. Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar Balıkçı Barınağı'nda karaya çekilen teknelerde kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor. Balıkçılığın önemli bir ekonomik getiri sağladığı Mersin'de, hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar 15 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyecek. "Yakıt konusunda indirim bekliyoruz" Karaduvar Mahallesi Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Adnan Dengiz, geçen sezonun güzel geçtiğini belirterek, bu sezonun daha iyi olmasını temenni ettiklerini söyledi. Üyelerinin teknelerini karaya çekerek sezon öncesi bakım ve onarım çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Dengiz, 15 Eylül'de av yasağının sona ermesiyle balıkçıların 'Vira Bismillah' diyerek denize açılacaklarını belirtti. Bölgede yoğunlukla sardalya ve kefal avlandığını vurgulayan Dengiz, "Açık denizde bazı çeşitler de var. Arada bir kolyos, torik gibi balıklar da çıkıyor. Ama genelde bizim balığımız sardalya. Bu sene beklentimiz bir önceki seneden daha iyi olması yönünde. Ancak özellikle yakıt konusunda bazı sıkıntılarımız var. Tamam balık yakalıyoruz, güzel fakat balığın fiyatı ile gider bir olmuyor; giderimiz daha fazla. Büyük teknelerde 25'e yakın bazılarında 30 işçi var. Bunlara aidat ödeyeceksin, pay vereceksin, mazot sıkıntısı var, ağ işi derken biraz sıkıntı çekiyoruz" dedi. Devletin küçük ölçekli balıkçılara destek verdiğini ancak artık bunun yetmediğini savunan Dengiz, yakıt konusunda indirim beklediklerini kaydetti. Son günlerde deniz suyu sıcaklığında meydana gelen artışın balıkları olumsuz etkilediğini de dile getiren Dengiz, kimi balıkların sıcaktan baygın hale geldiğini ifade ederek, "Denizin sıcaklığı 30 dereceyi geçti. Bu da balığa zarar veriyor" diye konuştu.

Karadenizli balıkçılar sezon için gün sayıyor Haber

Karadenizli balıkçılar sezon için gün sayıyor

Balıkçılar, bu sezon palamut balığından beklentilerinin yüksek olduğunu, vatandaşların ucuz balık yiyeceklerini belirtiyor. Denizlerde 15 Nisan tarihinde başlayan avlanma yasağı, 1 Eylül tarihinde sona erecek. Av yasağı öncesi Ordulu balıkçılar yoğun bir mesai harcıyor. Kıyıda teknelerinin periyodik bakımları ile ağlarının onarımlarını yetiştirmek için çalışan balıkçılar, sezonun açılmasını heyecanla bekliyor. Balıkçılar, bu sezon özellikle palamut balığı, istavrit ve çinakop balığından beklentilerinin yüksek olduğunu, vatandaşların ucuz balık yiyeceklerini söylediler. "Palamut balığında işaretler güzel" Perşembe Balıkçılar Kooperatif Başkanı Ünal Karadeniz, av yasağının olduğu süreçte her yıl olduğu teknelerin ve ağlarının bakımlarını yaptıklarını söyledi. Bu yıl palamut balığında işaretlerin güzel olduğunu ifade eden Karadeniz, “Bu sene denizde aşırı bir palamut olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte ağ ve radarlarımıza önem verdik. Bunun halkımız ve bizim için iyi olacağını düşünüyoruz. Fakat şöyle bir durum var, palamut çok olduğunda hamsi az oluyor. inşallah her ikisinin de iyi olacağını ümit ediyoruz. Halkımıza ucuz palamut ve hamsi yedirmeyi kendimize hedef edindik” diye konuştu. "İnşallah vatandaşlarımız ucuz balık yiyecek" Kumbaşı Balıkçı Barınağı Başkanı Şahin Aydın, balıkçıların ağlarının tamirini yaptıklarını ve teknelerin bakımlarını büyük oranla tamamlayarak, sezonu beklediklerini ifade etti. Bu yıl sezonda denizde palamut bolluğu beklediklerini aktaran Aydın, “Hava şartları sıcak, bu nedenle balık ortadan kaybolabilir. İnşallah vatandaşlarımız ucuz balık yiyebilir” şeklinde konuştu. "Denize açılmayı bekliyoruz" Yaklaşık 25 yıldır balıkçılık yapan tekne sahibi Selim Demir ise, balık sezonunun canlı gideceğinden umutlu olduklarını söyledi. 1 Eylül tarihinde ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacakları günü beklediklerine dikkat çeken Demir, “Hazırlık ve yatırımlarımızı tamamladık. Sezon geçen yıla göre canlı görünüyor ancak denize çıkıldığında kendini belli edecektir” ifadelerine yer verdi.

Hamside 400 bin tonluk av kotasına balıkçılardan tepki Haber

Hamside 400 bin tonluk av kotasına balıkçılardan tepki

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğlere göre 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlenmesi bazı balıkçıların tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, kota uygulamasını eleştirdi. Kotanın çok sağlıklı olacağını düşünmediklerini belirten Mutlu, "Burada konu, 400 bin ton veya 300-200 bin olması değil, burada sıkıntı şu. Neye dayanarak kota uygulaması yapıyoruz? Bizim sularımızda 9 santim olarak bize tutturduğun hamsiyi besliyoruz, tutuyoruz, büyütüyoruz, ruhsat iptaline kadar her riski alıyoruz ama başka ülkelere gidiyor. Bizden Gürcistan’a gidiyor oradan başka ülkelere gidiyor, orada 5 santim 3 santim avlatıyorsun. Bizde büyütüp besleyip niye başkasına avlatıyorsun bunu merak ediyorum. Kota ile beraber acaba halk ucuz hamsi mi yiyeceğini sanıyorsunuz ? Bu arz talep meselesidir. Kota uygulayıp az avlanma, her zaman için fiyatı yükseltir biz bunu iddia ediyoruz. İddia edilenlerden bir tanesi olimpik sistem ikincisi de teknenin boy metresine göre uygulama istenmesi. Boyları 40 -50 metre arasındaki balıkçı teknelerimizin bize göre olimpik sistemde avlanması gerekir. Fabrikaya ne kadar verecek, ne kadar kasa yapacak şoka ne kadar verecek piyasaya ne kadar hamsi verecek. Bunun için kotanın çok sağlıklı olacağını düşünmüyorum” diye konuştu. “Avlamak istediğimiz balığı bize avlatmıyorsunuz?” Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu şöyle devam etti: “Her teknede 35-40 kişi var. Bunun yanı sıra kamyoncusundan tutun da fabrikada çalışanlara kadar bir sürü insan var, bunları da düşüneceksin. Karadeniz’de ekonomik kriz hissedilmiyorsa bunun bir sebebi de bizim denizler, teknelerdir. Bunlar bizim bacasız fabrikalar. Bunları da göz önüne almak lazım. Biz de Avrupa Birliğine girsek, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Ukrayna gibi. Türkiye derim ki tamam bunun bir ortak noktası olur da kota uyguluyorlar. Bu devletlerin zaten böyle bir uygulaması yok. Hamsi göç eden bir balık, bunun yaklaşık olarak yüzde 60-70’ini bizim balıkçı avlanıyor. Bizim avlamak istediğimiz balığı bize avlatmıyorsunuz ? Gürcistan’da gidip parayla mı avlayalım başka bir ülkelerde parayla mı avlayalım. Av baskısını mı düşürmek istiyorsun? Devlet balıkçının arkasında olsun, yeni ufuklar yeni Moritanya’lar, yeni Senegal’ler, yeni Fas’lar, yeni ülkeler bulsun. Devlet arasında olsun, yeni ülkeler bulsun, bu balıkçının ufkunu açsın, balıkçı her zaman her yerde bir numara olacağına eminim” şeklinde konuştu.

Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz geliri Haber

Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz geliri

Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatından toplamda 62 milyon 434 bin 426 dolar, 18 milyon 6 bin 888 euro, 53 bin 530 sterlin döviz ve 6 milyon 234 bin 309 TL gelir elde edildi. Samsun’da hayvansal ürün ihracat işlemlerine bakıldığında 108 ton balık unundan 313 bin 282 dolar gelir, 6 bin 23 ton balık yağından 37 milyon 158 bin 867 dolar ile 568 euro gelir, balık çeşitlerinin ihracatından 13 milyon 354 bin 267 dolar ile 16 milyon 622 bin 23 euro döviz getirisi ile 6 milyon 234 bin 309 Türk Lirası, tıbbi sülük ihracatından 38 bin 500 dolar, 16 bin 500 euro ile 53 bin 530 sterlin gelir, 340 ton deniz salyangozu etinden 4 milyon 195 bin 304 dolar, 16 ton deniz salyangozu kapağından 232 bin 736 dolar, 405 ton baldan, 356 bin 957 dolar ile 1 milyon 170 bin 905 euro, 3 bin 553 ton kanatlı ürünlerden (piliç eti, yumurta) 6 milyon 435 bin 175 dolar ile, 24 bin 896 euro gelir, 31 ton hayvansal yan üründen 334 bin 456 dolar ile 65 bin 716 euro gelir, bitkisel ve hayvansal menşeli sıvı gübreden 14 bin 880 dolar ile 106 bin 280 euro gelir sağlandı. Toplamda 62 milyon 434 bin 426 dolar, 18 milyon 6 bin 888 euro, 53 bin 530 sterlin döviz geliri ile 6 milyon 234 bin 309 TL gelir elde edildi. Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin kapasiteleri Samsun’da su ürünlerinin yetiştiricilik kapasitelerine bakıldığında denizin kapasitesi 8 bin 506 ton gökkuşağı alabalığı, 5 bin 540 ton levrek ve 148 ton çipura, Derbent ve Boyabat Baraj Göllerinin 6 bin 814 ton gökkuşağı alabalığı, diğer göllerde 30 ton gökkuşağı alabalığı ve 10 ton ise sazan, karadaki havuzların ise yıllık 60 ton sazan kapasitesi mevcut. Samsun’da 462 bin gıda ve yem maddeleri ihracatı Gıda ve yem maddeleri ihracatında ise 2023 yılında toplam bin 904 ihracatta 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Yurt dışına en çok buğday unu 433 bin 833 ton ihraç edilirken, bunu mısır irmiği 12 bin 903 bin ton, fındık ve fındık ürünler 5 bin 628 bin ton, yaş meyve-sebze 4 bin 63 ton, mısır unu 3 bin 288 bin ton, şekerleme ürünleri 258 ton, kuruyemiş 137 ton ve filtre kağıdı 213 ton şeklinde takip etti.

Dünya yemeklerinin baharatları Türkiye’den Haber

Dünya yemeklerinin baharatları Türkiye’den

İnsanlığın lezzet tutkusu baharatlara ilgiyi artırıyor. Türk baharat sektörü lezzet arayışını fırsata çeviriyor. Türkiye’nin baharat ihracatı 2024 yılının ilk yarısında yüzde 27’lik artışla 89 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi. Dünya mutfaklarında pişen binlerce çeşit yemeği Türk baharatları lezzetlendirdi. Türk baharat sektörü 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyor. Et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller, tatlılar başta olmak üzere her türlü yemeğe lezzet veren baharatlar tuz kullanımını da düşürdüğü için baharat tüketimi dünya genelinde her geçen gün artıyor. Türkiye’nin dünyanın önemli baharat tedarikçilerinden biri olduğunu dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, defne ve kekikte dünya lideri olduğumuzu; adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tatlı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kimyon, kişniş, rezene gibi baharatların ihracatını yaptıklarını kaydetti. 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 113 milyon dolarlık baharat ihracatının 74 milyon dolarlık dilimi Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiği bilgisini veren Öztürk, “Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat ihracatından yüzde 65,5 pay aldı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Ege Bölgesi baharat ihracatındaki gücünü gösterdi. 2024 yılının ikinci yarısında baharat ihracatındaki performansımızı koruyarak 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Defne en çok ihraç edilen ürün Türkiye’nin baharat ihracatının lideri defne ihracatının yüzde 57’lik artışla 23 milyon dolardan 36 milyon dolara çıktığını paylaşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, kekik ihracatının yüzde 11’lik artışla 24 milyon dolardan 27 milyon dolara çıktığını ifade etti. Tarakçıoğlu, “Karabiber, kırmızı biber grubu 8,3 milyon dolardan 10,6 milyon dolara çıktı” dedi. Turkish Tastes Türk baharatını vitrine çıkardı “Baharat ihracatında en büyük pazarımız 10,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu” diyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, ABD’yi 8,2 milyon dolarla Tayland ve 7,1 milyon dolarla Vietnam’ın izlediğini paylaştı. Türkiye’nin baharat ihracatında Ameraki Birleşik Devletleri’nin lider olmasında Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak için 5 yıldır başarıyla sürdürdüğü Turkist Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nin itici güç olduğuna dikkati çeken Gürel, önümüzdeki 4 yıl ABD pazarında Turkish Tastes Projesiyle Türk baharatlarının tanıtımına devam edeceklerini Türk baharat sektörünün ABD pazarında 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.