TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balık Avı

AGRONEWS - Balık Avı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balık Avı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Balık av yasağı kalktı: Bandırma’da ilk mezat yapıldı Haber

Balık av yasağı kalktı: Bandırma’da ilk mezat yapıldı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde av yasağının kalkmasının ardından sezonun ilk balıkları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali’ne getirilerek satıldı. Bandırma’da, 1 Eylül tarihi itibariyle denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte sabahın ilk saatlerinde yeni balık sezonun ilk balıkları sahiplerini buldu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali’nde sabahın ilk ışıklarında gerçekleştirilen mezat programına; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Kasalarla hale getirilen balıklar, mezat usulü satışa çıkartıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın bir gelenek haline gelen ilk düdüğü çalması ile mezat başladı. Sezonun ilk taze balıklarını almak isteyenler mezata katıldı. Programın devamında balık sezonunun hayırlı geçmesi için dualar edildi. Av sezonunun ilk gününde denizden en çok çıkan balık sardalya oldu. İlk mezatta sardalyanın kasası bin liradan satıldı. “Ekmeğini denizden kazanan tüm balıkçılarımızla bir olduk” Yeni sezonun bol bereketli olmasını dileyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın yaptığı konuşmada, “Bandırma Balık Hali’nde balıkçılarımızla hep birlikte ’Vira Bismillah’ dedik. Ekmeğini denizden kazanan tüm balıkçılarımızla bir olduk. İnşallah bol balıklı bütün memleketin ihtiyaçlarını karşılayacak bir sezon olur. Bütün balıkçılarımıza kazasız belasız hayırlı işler, bol kazançlar diliyorum” dedi. “Yakın Mutfak adı altında kendi mutfağımızı oluşturuyoruz.” Balıkesir ile çapında faaliyete geçecek esnaf lokantalarının müjdesini vererek konuşmasında devam eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Balıkesir’in ilçelerinin tamamında Yakın Mutfak adı altında kendi mutfağımızı oluşturuyoruz. Yakın Mutfak’ta 5 kap yemek 50 lira olacak. Bugün burada esnafımızın ekmeğinin bereketini arttırmak için geldik. Kent lokantalarımızda bu balıkları da kullanacağız” ifadesinde bulundu.

Kooperatif Başkanı Ünlü: “Bu sene 50 kat daha palamut var" Haber

Kooperatif Başkanı Ünlü: “Bu sene 50 kat daha palamut var"

Sinop’un önemli balıkçılık merkezlerinden biri olarak bilinen kentinde, balıkçılar 1 Eylül’de başlayacak olan balık avı sezonu için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, 1 Eylül için hazırlıklarını büyük oranda tamamladıklarını belirterek açıklamalarda bulundu. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, bu sene geçen seneye göre palamut avcılığının olacağını belirterek, “Bu sene sezon öncesi ağlarımızı almaya başladık, tayfalarımız da geldi. 1 Eylül’de ’Vira Bismillah’ diyeceğiz inşallah. Bu sene Eylül 1 dediğimiz gün palamut avcılığına başlayacağız inşallah. Çok çok iyi gözüküyor palamutçuluk. Denizde şu andaki belirtiler geçen senekinden 50 kat daha palamut var gibi gözüküyor. 100 tane alan çaparilerimiz var şu anda çok daha büyük balık gördüklerini söylüyorlar. Biz de denize çıktığımız zaman göreceğiz inşallah. Palamut yönünde bu sezon çok verimli olacağını düşünüyoruz. Çünkü, belirtiler çok iyi. Geçen sene palamut yoktu zaten ama hamsi boldu. Bu sene de onun yerini palamut ile dolduracağız gibi gözüküyor. Hamsi için yorum yapmak şimdiden çok erken. Çünkü, bu balık bol olduğu zaman hamsiyi değirmen gibi öğütüyor. Bir balığın büyümesi için zaten bir kilograma ulaşması için en az 22 kilogram net hamsi yemesi gerekiyor, ya da istavrit yemesi gerekiyor” diye konuştu.

Balıkçılar yeni sezonda palamuttan umutlu Haber

Balıkçılar yeni sezonda palamuttan umutlu

Balıkçılar, Ekim ve Kasım aylarında da lüfer ve çinekop balığı avından da beklentilerinin yüksek olduğunu aktardı. Kozlu ilçesindeki Su Ürünleri Kooperatifi’ne kayıtlı balıkçılar, 1 Eylül günü başlayacak olan av sezonu öncesi hazırlıklarını sürdürüyor. Ağlarını onaran balıkçılar, bugün itibariyle olta balıkçılığının başladığını ifade ettiler. Limanda 35 yıldır balıkçılıkla uğraşarak evini geçindiren 50 yaşındaki kooperatif üyesi Gökmen Ay, yeni sezonda palamut balığından ümitli olduklarını ifade etti. Bolluk içerisinde geçecek bir sezon beklediklerini aktaran Ay, "14 yaşımdan beri balıkçılık sektöründeyim. Geçim kaynağımız balıkçılık. Başka bir ek gelirimiz yok. Sezona hazırlık yapıyoruz. Bu sene yeni hazırladığımız ağlarımız var. Şu anda hazırlık yapıyoruz. Bu sezon şu anda görüldüğü gibi çok iyi bir sezona benziyor. Palamut şu an çok iyi, tabii hava şartlarına bağlı. Havalar güzel giderse iyi bir av sezonu olur. İyi bir sezon bekliyor bizi. Bu aralar poyraz havası var. Palamut pek bu havayı sevmez. Birkaç günlük hava. Sonra normale dönmesini bekliyoruz. Halkımızın bu sene balığa doyacak. Çinekop şu anda Karadeniz sahilinde çoğu limanda yavrusu çok görülüyor. Bu sene palamut, lüfer ve çinekop havyarı tuttu. Ekim-Kasım aylarına doğru lüfer ve çinekoptan çok beklentimiz var. Havalar istediğimiz gibi giderse bu sene halkımız balık yer" dedi. Palamut, lüfer ve çinekop gibi balıkların beslenmek için küçük balıkları yediğini bu sebeple hamsinin yeni sezonda az olabileceğine vurgu yapan Ay, şöyle devam etti: "Palamut, lüfer ve çinekop olsun besi için devamlı yemesi lazım. Bilhassa lüfer ve çinekop küçük balık hangisi varsa sürekli beslenir. Palamut da aynı şekilde. Belki hamsi bu sene az olabilir. Ama görüntü şu an iyi. İyi bir sezon geçecek. İnşallah balıkçı arkadaşlarımız sebeplenir. Herkesin işi rast gider. Olta balıkçılığı bugün başladı. Oltacı arkadaşlara hayırlısı olsun." 15 Ağustos itibariyle 12 metre altı teknelerin de olta balıkçılarıyla birlikte denize açılması yönünde talepleri olduğunu hatırlatan Gökmen Ay, "Ama biz istiyorduk ki 15 Ağustos itibariyle 12 metre altı teknelerin de oltacılarla birlikte müsaade edilseydi. 1 Eylül’e kadar biraz balık avlardık. Çünkü 1 Eylül itibariyle büyük gırgır tabir edilen tekneler ava çıkacak. Piyasa aşırı düşecek. Bizim para kazanmamız güçleşecek. Şu anda şartlar ağırlaştı. Kasa, köpük, mazot, kumanya masraflarıyla belimizi büküyor" ifadelerini kullandı.

Beyşehir’de profesyonel ve amatör avlanma sıkı takipte Haber

Beyşehir’de profesyonel ve amatör avlanma sıkı takipte

Konya’da göllerde yeni av sezonunun başlaması ile birlikte profesyonel ve amatör balık avcılığı sıkı takip altına alındı. Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde su ürünleri avlanma sezonunun başlamasının ardından avı yapılan balıkların boy denetimleri gerçekleştirildi. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı su ürünleri kontrol ekiplerinin Beyşehir Gölü’nde serbest av döneminde de denetimleri sürüyor. Su ürünleri av yasağının sona erip yeni avlanma döneminin başlaması ile birlikte denetimlerini sıkılaştıran ekipler, göl kıyısındaki balık alım kantarlarında balıkların boy limitine uygun olarak avlanıp avlanmadığının kontrollerini gerçekleştirdi. Amatör avcılık da takip altında Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver’in de eşlik ettiği denetimlerde su ürünleri kontrol ekiplerince Beyşehir Gölünün yanı sıra ilçe sınırları içerisindeki göletlerin de sportif amatör avcılık yönünden de denetlendiği belirtildi. Açıklamada, balık alım kantarlarının denetlendiği ifade edilerek, “İlçemizde bulunan göletlerde ve Beyşehir gölünde su ürünleri denetimlerimiz aralıksız olarak devam etmektedir. Amatör olta balıkçılığı için göletlerde kişi başı 4 adet, Beyşehir Gölünde kişi başı 1 adet oltaya izin verilmektedir. Sazan balığı için 40 santim, sudak balığı ve kadife sazanı için 26 santim ve tatlı su kefali için 20 santim altı boy yasağı olduğunu hatırlatır, balıkçılık sektörünün tüm paydaşlarına bereketli bir av sezonu dileriz” denildi.

Sivas Valiliği uyardı, o akarsuda 15 gün balık tutmak yasaklandı Haber

Sivas Valiliği uyardı, o akarsuda 15 gün balık tutmak yasaklandı

Sivas’ın Gürün ilçesinden geçen Tohma Çayı’nda yaşanan toplu balık ölümleri sonrası akarsu boyunca 15 gün süreyle balık tutmak yasaklandı. Sivas’ın Gürün ilçesinden geçen Tohma Çayı’nda son günlerde yaşanan toplu balık ölümleri yetkililer harekete geçirdi. Sivas Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, incelenmek üzere ölen balık ve sudan numuneler alındığı ve Tohma Çayı boyunca 15 gün süreyle balık tutmanın yasaklandığı ifade edildi. Öte yandan vatandaşlarında suyla temas etmemeleri konusunda uyarılarda bulunuldu. Zirai ilaçlardan şüpheleniliyor Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ilk bulgulara göre bölgede tarımsal faaliyet yapan kişi veya kişiler tarafından zirai ilaçlamada kullanılan bazı kimyasal maddelerin akarsuya karışmış olabileceğinin değerlendirildiği ifade edilerek, "21 Haziran 2024 Cuma günü Gürün ilçemizde bulunan Tohma Çayı’nın bazı bölümlerinde ve akarsu yakınlarında faaliyet gösteren bir alabalık üretim çiftliğinde toplu balık ölümleri yaşandığı görülmüştür. Söz konusu bölgede Gürün Kaymakamlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeler başlatılmış ve gerekli numuneler alınarak analize gönderilmiştir. Elde edilen ilk bulgulara göre bölgede tarımsal faaliyet yapan kişi veya kişiler tarafından zirai ilaçlamada kullanılan bazı kimyasal maddelerin akarsuya karışmış olabileceği değerlendirilmektedir. 22 Haziran 2024 Cumartesi günü yapılan son incelemelerde balık ölümlerinin sona erdiği tespit edilmiştir. Gürün ilçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile numune analizlerinin tamamlanması, ölüm ve bulaş kaynağı araştırmalarının sonuçlanması için akarsu boyunca 15 gün süreyle balık tutmak yasaklanmıştır. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın suyla temas etmemek ve hayvan sulamamak konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica ederiz” denildi.

Balıkçılar, balık fiyatları düşsün diye ihracata kısıtlama istedi Haber

Balıkçılar, balık fiyatları düşsün diye ihracata kısıtlama istedi

Akdeniz’de balık avının sona ermesinin ardından denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen balıkların fiyatlarında yapılan artışların diğer balıkların da fiyatını yükselttiğini söyleyen balıkçılar, ihracata kısıtlama istedi. Akdeniz’de 15 Nisan’da başlayan av yasağı 15 Eylül’e kadar devam edecek. Av yasağının başlamasından 3 hafta sonra özellikle denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen ve balıkların fiyatının belirlenmesinde etkin olarak kabul edilen levrek ve çipura türlerine yüzde 30 civarında zam geldi. Ortada balık fiyatlarının artmasına neden olacak bir gelişme olmadığına değinen balıkçılar, artışa tepki gösterdi ve tavukta olduğu gibi balıkta da ihracatın kısıtlanmasını istedi. 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını hatırlatan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Uluslararası avcılık dediğimiz 12 milden sonra avcılığımız serbest, yine balık çeşitliliğimiz sürüyor" dedi. "Şu anda 250 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz" Balık çeşitlerinde azalma olduğuna da dikkat çeken Polat, "30-40 çeşit balığımız varken şu an 10-15 çeşide düştü. Tazelik devam ediyor, çipura, levrek özellikle bu kültür balığına halkımız kılçıksız olması sebebiyle çok alıştı. Ancak sabah itibarıyla yüzde 30-40 zam yedik. Normalde 150 liraya aldığımız balık 200 liraya çıktı, 40-50 lira zam getirdiler. Bir hafta öncesine kadar 170 liraya 180 liraya çipura, levrek satıyorduk, şu an 250 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Fiyatları duyan müşterilerimizin çoğu geri çekiliyor. ’Ben bir hafta önce 50 liraya aldım, birden 50 lira zam olur mu’ diyorlar" şeklinde konuştu. Polat, çipura ve levrek fiyatlarının diğer balık fiyatlarını belirlemede etken olduğunu, sardalyanın kasasını 300-400 TL’ye aldıklarını ancak onların da 700 TL’ye çıktığını kaydederek ihracatın kısıtlanmasını istedi.

Av yasağıyla balık çeşitliliği azalacak, fiyatlar aynı kalacak Haber

Av yasağıyla balık çeşitliliği azalacak, fiyatlar aynı kalacak

Denizlerde av yasağının başlamasıyla balık çeşitliliğinin azalacağı, ancak mevcut balıklarda fiyatların aynı kalacağı bildirildi. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını belirterek, Akdeniz’de bu yasağın 15 Eylül’e kadar devam edeceğini söyledi. Av yasağının başlamasına rağmen uluslararası sularda 12 milden sonra avlanmanın serbest olduğunu belirten Polat, "Şu an teknelerimiz, trollerimiz çalışıyor. Oradan da taze balıklarımız geliyor. Fakat 35-40 olan balık çeşitliliğimiz 10-15’e düşecek. Ama günlük ve taze balıklarımız mevcut" dedi. "Her bütçeye uygun balık var" Akdeniz’in balık çeşitliliğinin diğer denizlere göre daha çok olduğunu ifade eden Polat, sardalyanın yılın 12 ayı tüketildiğini kaydetti. Omega-3 açısından zengin olan sardalyayı satmaya devam edeceklerini vurgulayan Polat, "Fiyatlar da gayet uygun. Şu an sardalya fiyatlarımız 60-70 lira arasında, bazen 50 liraya kadar veriyoruz. Çok uygun fiyata, her bütçeye uygun balık var. Çipura, levreğimiz var, kefalimiz var. 70-80 liraya kefal satıyoruz. İstavrit var; 80-90 lira. Barbunya şu an 100-150 lira arasında. Bu aya çıkan özel balıklarımız var. Herhangi bir fiyat artırımı yapmıyoruz. Sezondaki fiyatların aynısı devam ediyor" diye konuştu. "Uluslararası avcılıkta çıkan bazı balıkların fiyatlarında yüzde 20’lik artış olur" Av sezonunun kapanmasıyla bazı balıkların avlanmasının tamamen yasak olduğunu belirten Polat, "Ama uluslararası avcılıkta barbun da çıkıyor, gümüş de çıkıyor. Fiyatlarında biraz artış olur. Uluslararası avcılıkta çıkan bazı balıkların fiyatlarında yüzde 20’lik artış olur ama diğer balık fiyatlarında herhangi bir artış yok" ifadelerini kullandı. Vatandaşların da balık tüketme konusunda bilinçlendiğini belirten Polat, vatandaşlara sağlık açısından bol bol balık tüketmelerini önerdi. Av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül’de başlayacak Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’de yasağın 1 Eylül’de kalkacağını ifade eden Polat, "Bizim 15 gün gecikmeli olarak 15 Eylül’e kadar yasağımız devam edecek. Havaların sıcaklığı, Akdeniz’de sıcaklığın, suyunun sıcaklığı ve tuz oranının yüksek olmasından dolayı 15 günlük gecikme var. Ondan sonra ’Vira Bismillah’ deyip başlayacağız" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.