TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balık Avı Yasağı

AGRONEWS - Balık Avı Yasağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balık Avı Yasağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Van’da inci kefali av yasağı sonra erdi Haber

Van’da inci kefali av yasağı sonra erdi

Van Gölü’nde yaşayan ve endemik bir tür olan inci kefalinin 3 aylık av yasağı bugün itibarı ile sona erdi. Van Gölü’nde bulunan tek endemik tür olan inci kefali balığının göçüne denk gelen aylarda ilan edilen balık avı yasağı sona erdi. Üç aylık av yasağı süresi içinde Van Valiliği öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında birçok tedbir alındı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen kaçak avlanan tonlarca balık ele geçirildi. Türkiye genelinde denizlerde ve derelerde av yasağı uygulanırken, Van’da da Van Gölü’ndeki inci kefali balığının tatlı sulara doğru yaşanan göçüne denk gelen 15 Nisan tarihi itibariyle başlayan av yasağı, 15 Temmuz itibarı ile son buldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, av yasağı süresince gerek jandarma gerek emniyet gerekse il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri personelinin yoğun çalışmaları kapsamında 185 kişiye 2,5 milyon TL’lik bir idari para cezasının uygulandığını ifade ederek, “Bu çalışmalar çerçevesinde ekiplerimiz 77 ton balık yakalarken, bu balıkların yaklaşık 20 tonu canlıydı ve tekrar doğaya salındı. Tabi su sene yağışların bol geçmiş olması, her noktada balıkların tatlı sulara göçlerini kolaylaştırdı. Ayrıca bu göçler sırasında vatandaşların bize yaklaşım tarzı, bizi sürekli bilgilendirmeleri ve balık yasağını desteklemeleri bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu çalışmalar kapsamında bize destek veren valiliğimize, emniyet ve jandarma ekiplerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Bu sene yağışların bol olmasının balık miktarında artışa neden olduğunun altını çizen Görentaş, “Bu sene av yasağı çalışmalarının yanı sıra yağışların bol olması, herhangi bir derede su kesintisinin olmaması, balıkların hem göç hem de dönüş yolunda bir sıkıntıya uğramaması ileriki dönemlerde Van Gölü’ndeki balık miktarının artmasına faydası olacaktır. Balıkçılarımız teknelerini hazırladılar ve 15 Temmuz itibariyle de ‘Vira Bismillah’ diyecekler. Ben bu sezonun balıkçılarımıza bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sivas Valiliği uyardı, o akarsuda 15 gün balık tutmak yasaklandı Haber

Sivas Valiliği uyardı, o akarsuda 15 gün balık tutmak yasaklandı

Sivas’ın Gürün ilçesinden geçen Tohma Çayı’nda yaşanan toplu balık ölümleri sonrası akarsu boyunca 15 gün süreyle balık tutmak yasaklandı. Sivas’ın Gürün ilçesinden geçen Tohma Çayı’nda son günlerde yaşanan toplu balık ölümleri yetkililer harekete geçirdi. Sivas Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, incelenmek üzere ölen balık ve sudan numuneler alındığı ve Tohma Çayı boyunca 15 gün süreyle balık tutmanın yasaklandığı ifade edildi. Öte yandan vatandaşlarında suyla temas etmemeleri konusunda uyarılarda bulunuldu. Zirai ilaçlardan şüpheleniliyor Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ilk bulgulara göre bölgede tarımsal faaliyet yapan kişi veya kişiler tarafından zirai ilaçlamada kullanılan bazı kimyasal maddelerin akarsuya karışmış olabileceğinin değerlendirildiği ifade edilerek, "21 Haziran 2024 Cuma günü Gürün ilçemizde bulunan Tohma Çayı’nın bazı bölümlerinde ve akarsu yakınlarında faaliyet gösteren bir alabalık üretim çiftliğinde toplu balık ölümleri yaşandığı görülmüştür. Söz konusu bölgede Gürün Kaymakamlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeler başlatılmış ve gerekli numuneler alınarak analize gönderilmiştir. Elde edilen ilk bulgulara göre bölgede tarımsal faaliyet yapan kişi veya kişiler tarafından zirai ilaçlamada kullanılan bazı kimyasal maddelerin akarsuya karışmış olabileceği değerlendirilmektedir. 22 Haziran 2024 Cumartesi günü yapılan son incelemelerde balık ölümlerinin sona erdiği tespit edilmiştir. Gürün ilçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile numune analizlerinin tamamlanması, ölüm ve bulaş kaynağı araştırmalarının sonuçlanması için akarsu boyunca 15 gün süreyle balık tutmak yasaklanmıştır. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın suyla temas etmemek ve hayvan sulamamak konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica ederiz” denildi.

Denizlerde av yasağı başladı Haber

Denizlerde av yasağı başladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığını belirterek, “İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerekiyor. Yasaktaki amaç günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak” dedi. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2023-2024 balıkçılık av sezonu kapanışı hakkında bir açıklama yayımladı. İl Müdürü İbrahim Sağlam tarafından yapılan yazılı açıklamada, 15 Nisan 2024 günü itibariyle tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığı duyuruldu. Denizlerde su ürünleri stoklarının ve kalitesinin korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması için, Karadeniz’de 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığının yasaklandığını söyleyen Sağlam, “Ancak Karadeniz’de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Samsun ili Yakakent ilçesi Çayağzı Burnu ile Ordu ili Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça avcılığı devam edecektir. Bakanlığımız, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, denizlerimizde su ürünleri stoklarının korunması, avcılığının sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirmektedir. Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerdir. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir” ifadelerine yer verdi. Avlanma sezonu içerisinde, getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulanacağına dikkat çeken Sağlam, “Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın iş birliği içerisinde yürütülen denetimler; denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirilmektedir” diye konuştu. Sağlam, av yasağı boyunca yasak olan herhangi bir istihsal ürünün kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, ideal avcılığın dengeli avcılık olduğunu, aşırı ve kuralsız avcılığın gelecek ve çok önemli bir zenginliğin yok edilmesi anlamına geldiğini aktardı. Sağlam, yasaklardaki amacın günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Denizlerde balık avı yasağı 1 ay sonra bitiyor Haber

Denizlerde balık avı yasağı 1 ay sonra bitiyor

Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayacak yeni balık avı sezonu öncesi teknelerin bakımları sürerken, palamudun görüntü vermemesi hamsinin ise yaz mevsimi olmasına rağmen görünmesi balıkçıları şaşırttı. Yeni av sezonuna 1 ay kala balıkçı teknelerinin bakımları sürdürüyor. Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesine bağlı Yoroz Balıkçı Barınağı’nda tekneler yeni sezon için son rötuşlarını yapıyor. Karadeniz’de şu sıralar hamsinin çok görüldüğünü palamudun ise henüz görüntü vermediğini belirten Bozoklar Balıkçılık tekne sahiplerinden Halil İbrahim Bozoklu, sezona 1 ay kala eksiklerini tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti. Ağların bakımını tamamladıklarını, teknenin bakım ve onarımını yapmaya çalıştıklarını kaydeden Bozoklu, “Ağlarımızın bakımını Mayıs-Haziran aylarında yaptık. Sezona artık 1 ay kaldı, hazırlıklarımız boya ve raspa işleri, makine bakım onarım işleriyle sürüyor. Palamut henüz görünmedi ancak şu an çok yaz mevsimi olmasına rağmen çok hamsi görünüyor. Geçen yılın hamsisi Karadeniz’de kaldı gibi görünüyor. Eylül 1’de sezon açılır, muhtemel istavrit ve hamsi avcılığı ile başlarız gibi bir umudumuz var” dedi. Hamsinin geçen yıl Karadeniz’e geç geldiğini ifade eden Bozoklu, “Geçen yıl hamsi Karadeniz’e geç geldi. Göçünü geç yapmasıyla birlikte özellikle Trabzon bölgesi olarak konuşuyorum Mart-Nisan ayı sonu itibariyle hamsi kaldı, o hamsi de gitmedi buralarda kaldı. Şu an denizde hamsi görünüyor ilerleyen zamanlarda ne olur bilemeyiz Eylül 1’de göreceğiz. Her yaz mevsiminde hamsi, genelde dağınık olur. Hamsi sıcaklıktan dolayı kalır buralarda üreme yapar. Deniz suyu soğudukça açıkta toplanır. Kasım aylarında kıyıya doğru gelme durumu olabilir. İklimlerin değişikliğinden dolayı hamsinin, palamudun ne zaman olacağı belli olmuyor. 1 Eylül itibariyle avcılığa istavritle başlayacağız. Şu an palamut hiç görünmüyor, bizim beklentimiz hamsi erken çıkmasın. Kasım aylarında geç çıksın ki uzun süreli avcılık olsun. Maliyetler ağır olduğundan Eylül ayında hamsiye başlanabilir” diye konuştu. Balıkçı tayfalarından Özkan Yılmaz da hazırlıkların 20 gün daha süreceğini belirterek “Şu an teknenin bakımını yapıyoruz işimiz 20 gün kadar sürer. Sezona hazırlanıyoruz. Temennimiz sezon bereketli geçsin” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.