TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balık Üretimi

AGRONEWS - Balık Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balık Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şırnak Üniversitesi proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yaptı Haber

Şırnak Üniversitesi proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yaptı

Şırnak Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde 2021 yılında başlatılan “Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında bu yıl toplamda 25,5 ton alabalık ve somon üretildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Valiliği, Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklığıyla gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi”, 2023 yılında başarıyla tamamlandı. Özellikle Uludere Barajı’nda hayata geçirilen bu proje, Şırnak’ın Uludere ve diğer ilçelerinde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin önemli bir ekonomik potansiyel taşıdığını gösterdi. Proje, bölgedeki altı barajda benzer projelere örnek teşkil etti. Projenin ardından Şırnak Üniversitesi, bölgedeki su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2023-2024 sezonunda Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik destekleriyle kurulan alabalık yetiştiriciliği tesisinde 4 ton somon ve 21,5 ton alabalık olmak üzere toplamda 25,5 ton balık üretildi. Sezon, sektör ortalamasının üzerinde bir yem verimliliğiyle tamamlandı. Kasım 2023’te başlayan somon ve alabalık üretimi, Nisan-Mayıs 2024 döneminde gerçekleştirilen hasat faaliyetleriyle sürdü. Üretilen balıklar, Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçe merkezleri ile Kasrik, Kum Çatı, Balveren, Uzungeçit, Hilal ve Şenoba gibi beldelerde satışa sunuldu. Toplamda 6,5 ton alabalık, bölgede faaliyet gösteren tesislere satılırken, 19 ton alabalık ise Şırnak ilçe ve beldelerinde yaşayan bölge halkına ulaştırıldı. Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen su ürünleri üretimi ve canlı balık satışı faaliyetleri, bölge halkına taze, protein ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin su ürünlerine erişim imkanı sundu. Üniversitesi’nin bu girişimi, bölgede su ürünleri üreticiliğinin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynuyor. 2022-2023 ve 2023-2024 sezonlarının tecrübeleriyle tedarik, üretim ve satış süreçlerine ilişkin değerli veriler elde eden üniversite, su ürünleri sektöründe öncü bir konumda bulunuyor. Bu proje, özel sektör girişimcileri için de bölgede kurulacak yeni su ürünleri üretim tesislerine yol gösterici nitelikte. Gelecek sezonlarda üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen üniversite, bölge halkını ucuz ve taze su ürünleriyle buluşturmayı ve su ürünleri sektörünün gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Üniversitenin bu çalışmaları, üniversite-sanayi iş birliğinin başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor.

Van'da balık üretimi yaygınlaştırılıyor Haber

Van'da balık üretimi yaygınlaştırılıyor

Van Gölü'nde yaşayan inci kefali, bölgede balıkçılık yapanların önemli geçim kaynağı haline gelirken Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce sağlanan desteklerle çiftlik balıkçılığı da yaygınlaşıyor. Devlet teşvikleri sayesinde Gürpınar, Çatak, Erciş, Muradiye ve Bahçesaray ilçelerindeki akarsu ve barajlara kurulan 39 tesiste alabalık üretimi yapılıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü görevlilerince su kalitesinin sürekli analiz edildiği tesislerde yıllık 3 bin 950 ton alabalık ve 40 milyon yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Balık yetiştiriciliğiyle ilgili verilen eğitimlerden yararlanarak daha bilimsel üretim yapan balıkçılar, yetiştirdikleri balıkları kentin yanı sıra birçok ildeki işletmelere satarak ekonomiye katkı sağlıyor. "Göl ve göletlerin su kalitesini inceliyoruz" Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, AA muhabirine, balık üretiminin her yıl daha da yaygınlaştığını söyledi. Kentte belli aralıklarla tesisleri denetleyerek balık yetiştiriciliği ve hastalıklara karşı yetiştiricileri bilgilendirdiklerini anlatan Demir, "39 işletmenin 22'sinde yavru üretimini gerçekleştiriliyor. En çok alabalık üretimi Çatak, Gürpınar ve Muradiye ilçelerinde yapılıyor." dedi. Göl, göletler, barajlar ve stok yoğunluğunun düştüğü su kaynaklarında balıkları aşıladıklarını belirten Demir, şunları kaydetti: "Müdürlüğümüzce 43 su kaynağında son üç yılda yaklaşık 1 milyon 630 bin sazan balığı aşılandı. İnci kefali dünyada sadece Van Gölü havzasında bulunan bir tür. Van su kaynakları yönünden zengin. Bu kaynaklar iyi değerlendirilirse alabalık yönünden kapasiteyi 4-5 bin tona kadar yükseltebiliriz. Bilimsel çalışmalara göre, Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde Türkiye'nin en çok yavru yetiştiriciliğinin yapılabileceği su kaynakları mevcut. Biz de balıkçılarımızı, üreticilerimizi bu ilçelerde yavru yetiştirmek için yönlendiriyoruz. Göl ve göletlerin su kalitesini inceliyoruz. Sulardan numuneler alarak laboratuvarda parametrelerine bakıyoruz. Su kalitesi sonucuna göre suların balıkçılığa uygun olup olmadığına karar veriyoruz. Çalışmalarla Van'daki balık üretimini, balıkçılık sektöründeki istihdamı artırarak ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz." Yıllık 80 ton balık üretimi yapan Medeni Sarban da "Burada bir gramdan bir kilograma kadar balık görmek mümkün. Yavru balıkları büyüttükten sonra il dışına götürüp lokantalara teslim ediyoruz. Genellikle Ağrı, Hakkari ve Bitlis gibi çevre illere gönderiyoruz." dedi. Balıkçı Muğdat Unak da "Kapasitemiz yıllık 26 ton. Yavru balıkları 500 gram olduktan sonra satışa sunuyoruz. Devlet destek veriyor. Hedefimiz daha çok üretim yapak." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.