TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bandırma

AGRONEWS - Bandırma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bandırma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bandırma’da su krizi kapıda Haber

Bandırma’da su krizi kapıda

Balıkesir’in Gönen ilçesinde, Bandırma’nın içme suyunu karşılayan Gönen Barajı’nda doluluk seviye kritik seviyelere kadar indi. Bandırma içme ve kullanma suyunu sağlayan Gönen Barajı’nda, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde ve yağışsız geçmesi, tarımsal sulamanın artışı ve nüfusa bağlı olarak suyun kullanımın artması nedeniyle barajdaki suyu seviyesi yüzde 14. 61 seviyelerine kadar indi. Gönen Barajı’nda doluluk oranı Temmuz sonlarında yüzde 51.96’da iken, 19 Eylül 2024 tarihinde barajdaki su seviyesi yüzde 14,61 seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar, 2030 yılına kadar dünya genelinde su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Su Danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker ile yapılan özel röportajda, su yönetimi ve gelecekte yaşanması muhtemel krizler ele alındı. Arıker: "Suyun yolculuğu ve alınması gereken önlemler" Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma programının 2030 yılında sona ereceğini hatırlatan Arıker, “Dünyanın 2’inci büyük Fransız su yönetim şirketi Wivendi’ye göre 2030’dan sonra su, dünyanın en büyük sorunu olacak. Hatta şu anda dünya genelinde 400 noktada su savaşı yaşanıyor. Türkiye de bu tehlikenin farkında. Orman Bakanlığı, su kriziyle mücadele için 2023 yılında 114 maddelik bir eylem planı yayınladı. Özellikle turizm sektörü için su verimliliği rehberleri hazırlandı. Ayrıca yeni su yasası üzerinde çalışmalar sürüyor” dedi. Su kaynaklarının verimli kullanılmasına dikkat çeken Arıker, “Barajlardan çeşmelere kadar suyun her aşaması titizlikle kontrol edilmeli. Su kalitesi sık sık incelenmeli, pompalar gözden geçirilmeli, isale hatları ve şehir şebekeleri bakım altında tutulmalı. Su kaçakları en aza indirilmeli ve su konusunda halk bilinçlendirilmelidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Arıker, yağmur suyu toplama ve gri su projeleri gibi alternatif su kaynaklarına da daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. "Bandırma’nın geçmişteki su krizini tekrar yaşamamalı" Arıker, Bandırma’nın yaklaşık 30 yıl önce yaşadığı su krizini hatırlatarak, “O dönemde şehirde su, saatli olarak bölge bölge veriliyordu ve tankerlerle su takviyesi yapılıyordu. Bandırma’da oturan 40 yaş üstü insanlar bu zor günleri çok iyi hatırlar. Bu kriz üzerine Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya su getirilmesine karar verildi ve bu proje sayesinde Bandırma’ya uzun vadeli su temini sağlandı” dedi. Arıker, bu süreçte dönemin Belediye Başkanı Durgut Ergin’in büyük bir risk alarak belediye bütçesinin yaklaşık 10 katı borca girdiğini belirtti. "Danışmanlığını yaptığım proje, belediyenin hazine garantili uluslararası ihaleye çıkmasıyla 40 kilometrelik CTP boru hattı döşendi ve Bandırma’ya su sağlandı" diye ekledi. Arıker: "Tedbirlere bugünden başlamalıyız" Wivendi eski Türkiye yönetim danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker, Bandırma’nın su krizini yeniden yaşamaması için halkın eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca yeni binalarda su depoları yapılması, depoların yanlarına yangın hortumları alınması ve su kaynaklarının verimli kullanılması gibi adımların atılmasının şart olduğunu belirtti. “Bandırma halkı 30 yıl önce yaşadığı susuz günleri tekrar yaşamamalı” diyen Arıker, su isale hattı yanında kurulan organize sanayi bölgelerinin su ihtiyaçlarının da dikkate alınarak bölgede geniş araştırma yapılması ve bu bölge için göçü önleme projesi yapılması gerektiğine dikkat çekti.

The fishing ban has been lifted: The first auction was held in Bandırma Haber

The fishing ban has been lifted: The first auction was held in Bandırma

In Bandırma, Balıkesir, following the lifting of the fishing ban, the season's first fish were brought to the Balıkesir Metropolitan Municipality Bandırma Seafood Market and sold. On September 1st, with the end of the fishing ban, the first fish of the new season were sold early in the morning. The auction, held at the Bandırma Seafood Market at dawn, was attended by Balıkesir Metropolitan Municipality Mayor Ahmet Akın, Bandırma Mayor Dursun Mirza, fishermen, and local residents. The fish were brought to the market in crates and sold via auction. The auction began with the traditional first whistle blown by Balıkesir Metropolitan Municipality Mayor Ahmet Akın. People interested in buying the season's first fresh fish participated in the auction. The program also included prayers for a successful fish season. On the first day of the fishing season, sardines were the most abundant catch from the sea. During the first auction, a crate of sardines was sold for 1,000 Turkish Liras. ‘We have united with all fishermen who earn their bread from the sea’ Expressing wishes for a bountiful new season, Balıkesir Metropolitan Municipality Mayor Ahmet Akın said, 'At the Bandırma Fish Market, we all together said 'Vira Bismillah' (an expression used by fishermen when starting a new journey). We have united with all fishermen who earn their bread from the sea. Hopefully, it will be a season with plenty of fish that will meet the needs of the entire country. I wish all fishermen a safe and successful season with abundant earnings.' ‘We are creating our own kitchen under the name Yakın Mutfak’ Continuing his speech by announcing the good news of new eateries, Balıkesir Metropolitan Municipality Mayor Ahmet Akın said, 'We are creating our own kitchen under the name Yakın Mutfak (Close Kitchen) in all districts of Balıkesir. At Yakın Mutfak, 5 dishes will cost 50 Liras. We came here today to increase the prosperity of our tradespeople. We will also use these fish in our city eateries.'

Balık av yasağı kalktı: Bandırma’da ilk mezat yapıldı Haber

Balık av yasağı kalktı: Bandırma’da ilk mezat yapıldı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde av yasağının kalkmasının ardından sezonun ilk balıkları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali’ne getirilerek satıldı. Bandırma’da, 1 Eylül tarihi itibariyle denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte sabahın ilk saatlerinde yeni balık sezonun ilk balıkları sahiplerini buldu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali’nde sabahın ilk ışıklarında gerçekleştirilen mezat programına; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Kasalarla hale getirilen balıklar, mezat usulü satışa çıkartıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın bir gelenek haline gelen ilk düdüğü çalması ile mezat başladı. Sezonun ilk taze balıklarını almak isteyenler mezata katıldı. Programın devamında balık sezonunun hayırlı geçmesi için dualar edildi. Av sezonunun ilk gününde denizden en çok çıkan balık sardalya oldu. İlk mezatta sardalyanın kasası bin liradan satıldı. “Ekmeğini denizden kazanan tüm balıkçılarımızla bir olduk” Yeni sezonun bol bereketli olmasını dileyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın yaptığı konuşmada, “Bandırma Balık Hali’nde balıkçılarımızla hep birlikte ’Vira Bismillah’ dedik. Ekmeğini denizden kazanan tüm balıkçılarımızla bir olduk. İnşallah bol balıklı bütün memleketin ihtiyaçlarını karşılayacak bir sezon olur. Bütün balıkçılarımıza kazasız belasız hayırlı işler, bol kazançlar diliyorum” dedi. “Yakın Mutfak adı altında kendi mutfağımızı oluşturuyoruz.” Balıkesir ile çapında faaliyete geçecek esnaf lokantalarının müjdesini vererek konuşmasında devam eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Balıkesir’in ilçelerinin tamamında Yakın Mutfak adı altında kendi mutfağımızı oluşturuyoruz. Yakın Mutfak’ta 5 kap yemek 50 lira olacak. Bugün burada esnafımızın ekmeğinin bereketini arttırmak için geldik. Kent lokantalarımızda bu balıkları da kullanacağız” ifadesinde bulundu.

Bandırma Chamber of Commerce is working on a new geographically indicated product Haber

Bandırma Chamber of Commerce is working on a new geographically indicated product

Noting that they will obtain geographical indication registration for another product to add value to the region's products, Bandırma Chamber of Commerce President Adem Yılmaz stated that they have started working on the geographical indication registration for Çakıl Kestanesi (Pebble Chestnut). Bandırma Chamber of Commerce President (BTO) Adem Yılmaz stated that they continue their efforts to register the region's valuable products with geographical indications. President Yılmaz noted that another geographically indicated product will be added to Bandırma. He stated that the Çakıl Kestanesi, a product from Bandırma's Çakılköy Neighborhood, will also receive geographical indication registration. "Since we took office, we have placed great importance on geographically indicated products. With the initiatives of the Bandırma Chamber of Commerce, we have obtained 4 geographical indication registrations so far. The most recent was the geographical indication registration of Edincik Su Olive Oil. If there are no issues, we will obtain the geographical indication for Çakıl Kestanesi in August and bring it to Çakılköy Neighborhood. It is currently pending approval. I do not anticipate any major issues. Our goal is to add value to our village producers' products and provide added value. We want to ensure that young people continue to be employed in the villages by seeing the happiness of their families. There is a decrease in village populations, and there is migration from villages to cities. We want to make our ancestral lands valuable," he said. "If we succeed, we will introduce our products to the whole world and Europe." Stating that the main goal is to contribute to the regional economy by promoting the products, President Yılmaz said, "There are very valuable products in this region. By obtaining geographical indications, we bring out the very valuable products of our region. We had applied for EU geographical indication for Manyas Kazak Beans. If we succeed, we also want to apply for Edincik Su Olive Oil. Our research on Edincik Su Olive Oil is still ongoing. The history of Edincik Su Olive Oil dates back 400-500 years. It is produced in very small quantities. It is truly a very valuable product. If we can promote these products well in our region, our producers will take ownership of their products, earn good money, and our young people will be able to find employment in this region. If we succeed, we will introduce our products to the whole world and Europe using new technology," he said.

Bandırma Ticaret Odası yeni coğrafi işaretli ürün için çalışıyor Haber

Bandırma Ticaret Odası yeni coğrafi işaretli ürün için çalışıyor

Bölgedeki ürünlere katma değer sağlamak için bir ürünün daha coğrafi işaret tescilini alacaklarını kaydeden Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Çakıl Kestanesi’nin coğrafi işaret tescili için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Bandırma Ticaret Odası Başkanı (BTO) Adem Yılmaz, oda olarak bölgenin değerli ürünlerini tescillemek için coğrafi işaret çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Başkan Yılmaz, Bandırma’ya coğrafi işaretli bir ürün daha kazandırılacağını kaydetti. Bandırma Çakılköy Mahallesi’nin ürünü Çakıl Kestanesi’nin de coğrafi işaret tescilinin alınacağını söyleyen Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimizden beri coğrafi işaretli ürünlerimize çok önem veriyoruz. Bandırma Ticaret Odası’nın girişimleriyle şimdiye kadar 4 coğrafi işaret tescili aldık. En son Edincik Su Zeytinyağı’nın coğrafi işaret tescilini kazandırmıştık. Bir sıkıntı olmazsa Ağustos ayında Çakıl kestanesinin de coğrafi işaretini alarak Çakılköy Mahallesi’ne kazandıracağız. Şu anda askıda bekliyor. Çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Hedefimiz, köylerdeki üreticilerimize değer katmak, ürünlerini katma değer sağlamak. Gençlerinde ailelerin mutluluğunu görerek köylerde istihdama devam etmelerini sağlamak istiyoruz. Köy nüfuslarında bir azalma mevcut. Köylerden şehirlere bir göç söz konusu. Ata topraklarımızı değerli hale getirmek istiyoruz.” dedi. “Başarabilirsek tüm dünyayı, Avrupa’yı ürünlerimizle tanıştıracağız” Asıl hedefinin ürünlerin tanıtımını yaparak bölge ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “Bu bölgede çok kıymetli ürünler var. Coğrafi işaretli ürünleri alarak bölgemizin çok kıymetli ürünlerini ortaya çıkartıyoruz. Manyas Kazak Fasulyesini, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret için müracaat etmiştik. Başarabilirsek Edincik Su Zeytinyağı içinde başvuru yapmak istiyoruz. Şu anda Edincik Su Zeytinyağı ile ilgili de araştırmalarımız devam ediyor. Edincik Su Zeytinyağı’nın tarihi 400-500 yıllık bir tarihe dayanıyor. Çok az üretiliyor. Gerçekten çok kıymetli bir ürün. Biz bu ürünlerin tanıtımını bölgemize iyi yapabilirsek üreticilerimiz ürünlerine sahip çıkarak hem iyi para kazanabilecek hem de gençlerimiz bu bölgede istihdam sağlayabilecek. Başarabilirsek yeni teknolojiyi de kullanarak tüm dünyayı, Avrupa’yı ürünlerimizle tanıştıracağız.” diye konuştu.

Fiyatlar uygun, satışlar durgun Haber

Fiyatlar uygun, satışlar durgun

Balık tezgahlarındaki fiyatlar ise geçtiğimiz haftalara göre daha makul seyrediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali’nde bu hafta satışlarda bir durgunluk yaşanıyor. Bu durumu vatandaşların Ramazan Ayı’nda balık yemeyi tercih etmediklerine bağlayan Balıkçı Barış Deniz, balık tezgahlarındaki fiyatların ise geçtiğimiz haftalara nazaran daha makul olduğunu belirtti. Barış Deniz, Su Ürünleri Hali’ndeki balık fiyatlarına ilişkin bilgiler verdi. Barış Deniz, “Hamsi bu hafta 150 liraya kadar düştü. Geçtiğimiz hafta 250 liraya kadar çıkmıştı. Sardalya 70 lira, istavritin kilosu ise 70-100 lira arasında değişiyor. Şu an gümüş balığının tam zamanı, havyarlıdır. Gümüşün de kilosu 150 lira civarında gidiyor. Hava birkaç günden bir sert. O yüzden fiyatlar biraz yüksek diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde havanın daha güzel olmasını ön görüyoruz. Fiyatlar da biraz daha aşağı inecektir,” dedi. Ramazan Ayı nedeniyle vatandaşların balık tüketmeyi tercih etmediklerini ifade eden Barış Deniz, “Ramazan Ayı dolayısıyla işlerimiz yarı yarıya düştü. İnsanlar balık yemeyi tercih etmiyor ancak Ramazan Ayı’ndan sonra av yasağı başlayacak ve fiyatlar yükselecek. Ramazan Ayı dolayısıyla işlerin düşmesinden kaynaklı olarak bazı arkadaşlarımız tezgah açmıyor. Şu an Su Ürünleri Hali’nde birkaç dükkan açık,” diye konuştu.

Edincik Zeytini ve Edincik Su Zeytinyağı’na coğraf işaret geliyor Haber

Edincik Zeytini ve Edincik Su Zeytinyağı’na coğraf işaret geliyor

Aynı zamanda başvuruda bulunulan Edincik Su Zeytinyağının ise tescil süreci devam ediyor. Edincik zeytininin tescil belgesinin alınmasının ardından ürünün bilinirliğinin arttırılması ve üreticilere coğrafi işaretli ürünle ilgili nasıl katkı sağlanabileceği konusunda görüş alışverişi yapılması amacıyla Bandırma Ticaret Odası’nda ilgili kurum temsilcileri ve Edincik Zeytini ve Edincik Su Zeytinyağı üreticileriyle bir araya gelindi. Toplantıda öncelikle Edincik Zeytini ve Edincik Su zeytinyağı coğrafi işaret tescili sürecinde danışman olarak kuruma destek olan Prof. Dr. Mustafa Kıralan süreçle ilgili bilgilendirme yaparak, “Yaklaşık 2 yıl önce eş zamanlı olarak Edincik Su Zeytini ve Edincik Su zeytinyağına coğrafi işaret alınmasıyla ilgili başvurumuzu yaptık. Türk Patent Kurumunun incelemeleri ve bizim de tanımlamalarımızla hem zeytin hem zeytinyağı 1 Aralık 2023’te bültene çıktı. 3 aylık askı süresinin ardından Edincik Zeytininin coğrafi işaret tescilini aldık. Ancak zeytinyağı ile ilgili tarım reformunun itirazı oldu. İtiraza cevabımızı da hazırladık gönderdik. İnşallah en kısa zamanda Edincik Su Zeytinyağının da tescilini alacağız” dedi. Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz ise konuşmasında, “Biz tescili aldık. Bu aşamadan sonra bu nitelikli ürünün bilinirliğini daha da arttırmak ve hem üreticilere hem bölgeye katma değer katmak için neler yapabiliriz görüşmek, konuşmak, fikir alışverişi yapmak üzere bir araya gelmek istedik. Sizlerin bu konudaki faaliyetlerinize destek olmak amacıyla biz de Ticaret Odası olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. Toplantıda yer alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisat Politikası Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Karahan, Rektör hocamızın görevlendirmesi üzerine, Bölgesel Kalkınmada Coğrafi İşaretlerin Rolü konulu çalışma yaptıklarını, bir ürünün coğrafi işaret tescili almasının başlangıç olduğunu, sonrasında yapılacakları planlamak gerektiğini belirtti. Özcan Karahan, “Coğrafi işaretin promosyonunun yapılması gerek. Balıkesir’de 33 coğrafi işaret var. Dolayısıyla da rekabet var. Şirketlerin uzun vadeli planlarla, kaynak sağlayarak bu coğrafi işaretin promosyonunu yapmalı, bunu yapan bölgeler var. Öncelikle yetiştiriciler bir araya gelmeli. Sonrasında festival, müze, afiş, promosyon ürünler vb. planlanmalı” dedi. Karahan, üreticilerin zeytin tonajında sıkıntı olduğu, talep gelse bile bunu karşılayacak üretimin olmadığını belirtmeleri üzerine, üreticilerin sorunlarıyla da ilgili projeler yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Toplantıda, üreticilerin bu ürünün yetiştirilmesi, tedarik ve satışı ile ilgili sıkıntı ve sorunlarını dile getirmelerinin yanı sıra, zeytinyağı firmalarının Edincik Su Zeytinyağı ile ulusal ve uluslararası platformlarda almış oldukları ödüller konusunda yapmış oldukları bilgilendirmeler neticesinde bu ürünlerin tanıtım ve reklamına daha fazla önem verilmesi gerektiği hususunda fikir birliğine varıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.