TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Batman

AGRONEWS - Batman haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Batman haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sason’un Cevizli Sucukları: İlçenin Geçim Kaynağı ve Yüksek Talep Haber

Sason’un Cevizli Sucukları: İlçenin Geçim Kaynağı ve Yüksek Talep

Batman’ın meşhur Sason ilçesi, ceviziyle adından söz ettiriyor. Ekim ayıyla birlikte cevizli sucuk üretimi hız kazandı ve yüzlerce aile için önemli bir geçim kapısı oldu. Önceki yıllarda sadece sonbaharda yapılan bu lezzetli ürün, artan talep nedeniyle artık yılın her döneminde üretiliyor. Cevizli Sucuk Yapımının Detayları Cevizli sucuk yapımında ilk adım, toplanan cevizlerin kırılarak içlerinin çıkarılmasıyla başlıyor. Ardından cevizler, ipe dizilerek kurutulmaya bırakılıyor. İşlem, meşe odunu üzerinde saatlerce kaynatılan üzüm pekmezinden yapılan bulamacın cevizlerle buluşmasıyla devam ediyor. Bulamaca batırılan cevizler, yaklaşık bir hafta açık havada kurutularak satışa hazır hale getiriliyor. Üreticilerden Açıklamalar Sason’da cevizli sucuk üreticilerinden Murat Demir, “Kendi cevizlerimizden ve bahçelerimizdeki üzümlerden cevizli sucuk yapıyoruz. Doğal yöntemlerle üretiyoruz ve yılda yaklaşık 80 ton cevizli sucuk üretiyoruz. Kış aylarında çay ile birlikte tüketilen vazgeçilmez bir lezzet ve tatlı olarak bilinir. Türkiye’nin dört bir yanından olduğu gibi, İran ve Irak’tan da talep alıyoruz. Kilosunu 500 TL’den satışa sunuyoruz,” dedi. Bir Gelenek Haline Gelen Üretim İlçede cevizli sucuk yapımı, her yaştan insanın katıldığı bir gelenek haline gelmiş durumda. Cemile Demir, 13 yaşından beri bu işi yaptığını belirterek, “Bahçelerimizden üzümleri topluyoruz. Üzümleri sıkarak suyunu çıkarıyoruz, meşe odunu külü ile temizleyip pekmez haline getiriyoruz. Sonrasında ceviz içini bu bulamaca batırarak cevizli sucuk yapıyoruz. Pestil ve pekmez de yapıyoruz,” dedi. Talep Artışı ve Gelecek Perspektifi Sason’da üretilen cevizli sucuk, başta soğuk geçen kış aylarında tüketilen bir ürün olarak, Türkiye’nin tüm illerinde ve yurt dışında, özellikle Irak ve İran’da yoğun talep görüyor. İlçede cevizli sucuk, yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline gelmiş ve bölgenin ekonomik yaşamında önemli bir yer edinmiştir.

Batman’da üreticilere 64 adet üzüm sıkma makinesi hibe edildi Haber

Batman’da üreticilere 64 adet üzüm sıkma makinesi hibe edildi

Batman İl Özel İdaresi finansmanı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destekleriyle Gercüş ilçesindeki üzüm üreticilerine yüzde 70 hibeli 64 adet üzüm sıkma makinesi verildi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan proje dahlinde Batman Valisi Ekrem Canalp’in, katılımı ile yüzde 70 hibeli ve yüzde 30 çiftçi katkı paylı, toplam 64 adet üzüm sıkma makinesi çiftçilere dağıtıldı. Gercüş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen üzüm sıkma makinesi dağıtım töreninde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman’ın 293 köyünün tamamını, ilçe kaymakamları ve tüm kamu kurum yöneticileri ile birlikte ziyaret ederek, sorunları sahada ve vatandaşlarla bire bir görüşerek tespit ettiklerinin altını çizerek, oturdukları yerde olup biteni görmenin ve geleceği inşa etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Köy ziyaretlerinde tespit edilen sorun ve taleplerin il genelinde yüzde 75’ini karşılandığını belirten Vali Canalp, “Ayrıca bu ziyaretler sırasında Batman’ın yanı sıra bölgenin de sorunlarını tespit etme imkanımız oldu. Bugün dağıtmış olduğumuz bu üzüm sıkma makineleri köy ziyaretleri sırasında tespit etmiş olduğumuz ihtiyaçlardan bir tanesiydi. Bir taraftan geleneksel yöntemlerle üzümün sıkması yapılıyor. Ama bu hijyenik ve gıdaların üretim metotlarına uygun değil. Hijyeni sağlayamadığınız gibi, üretim süreçleri de zahmetli ve sıkıntılıydı. Buna bir çare üretmek gerekiyordu. Yapılan çalışmalar neticesinde 2022 yılında bu makinelerden 4 adet üretim yapıldı. Bizim için bu bir denemeydi. İlk verileri bu dört makineden elde ettikten sonra, bir sonra ki yıl İl Özel İdaresinin destekleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 43 adet üzüm sıkma makinesi daha yoğunluk Gercüş ilçesi olmak üzere üreticilerimize dağıttık. Bugün de bu projenin devamı olarak 64 adet üzüm sıkma makinesini üreticilerimize dağıtıyoruz. Üç yıllık bir periyot; 2022’de 4 adet, 2023’de 43 adet dağıttık, bugün de 64 adet dağıtıyoruz, bu bir çan eğrisi gibidir, önümüzdeki yıllarda da ihtiyaçlar hasıl olursa, yine bu projeyi devreye koyarak bu ihtiyacın giderilmesi memnuniyeti içerisinde oluruz” dedi.

Batman’da devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi Haber

Batman’da devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi

Batman’ın Sason ilçesinde arıcılığın geliştirilmesi ve organik bal üretiminin arttırılması eylem planı dahilinde "Örnek Ürün Örnek İlçe" projesi dahilinde elde edilen bal, yapılan analizde yüksek prolin ve diastaz enzim değeri ile dünyanın en kaliteli balı olduğu belirlendi. Devletin yüzde 100 desteğiyle başlatılan proje dahilinde ilçedeki flora çeşitliliğiyle bilinen 1950 rakımlı Cobet Yayla’sında doğal ortamda el değmeden üretilen baldan yapılan hasadın ardından kalitesinin belirlenmesi amacıyla İzmir Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarına numune gönderildi. Çıkan sonuçlar hem besicilerin yüzünü güldürü. Yapılan analiz raporunda balın yüksek kalitede olduğunun belirlendiğini ifade eden Sason Kaymakamı Furkan Başar, analiz raporunda balın bin 778 prolin, 57,1 diastaz enzim değerli olduğu ortaya çıktığını söyledi. Kaymakam Başar, “Cöbet yaylasında, il valimizin desteğiyle “örnek ürün, örnek ilçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Projemiz meyvelerini vermeye başladı. Bal üreticilerimiz elde ettikleri yüksek kalitedeki balı piyasaya sürmeye, vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladı. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak il valiliğimizin desteğiyle proje dahilinde olan tüm üreticilerimizin yanında durarak desteklemeye devam edeceğiz. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cöbet Yaylası’nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi. “Bal üreticileri olarak elde ettiğimiz sonuçlardan dolayı çok mutluyuz” Devletin desteğiyle başlatılan projenin ikinci yılında çok kaliteli bal elde etmeninin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bal üreticilerinden Barış Yaşar, “Örnek ilçe, örnek ürün projesi dahilinde 2022’de valimiz, Kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğümüzün desteğiyle başlattığımız bu projemiz ikinci yılını tamamlamış bulunmakta. Tamamen organik olarak elde ettiğimiz balımızın hasadını yaptık. Elde ettiğimiz balın yapılan analizler sonucunda çok kaliteli bir bal olduğunun tespit edilmesi biz üreticileri fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Sason’da doğal ortamda el değmeden üretilen yüksek kalitedeki Sason balı, geçtiğimiz yıl ilçede düzenlenen festivalde açık artırma ile bir kilo gramı 160 bin liradan alıcı bulmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.