TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bayramiç Beyazı

AGRONEWS - Bayramiç Beyazı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bayramiç Beyazı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Coğrafi işaretli ‘Bayramiç beyazı’nda bu yıl 20 bin ton ürün bekleniyor Haber

Coğrafi işaretli ‘Bayramiç beyazı’nda bu yıl 20 bin ton ürün bekleniyor

Hasadına başlanan, kendisine has aroması ve lezzetini Kaz Dağları’ndan alan Bayramiç beyazı, tüccarlar tarafından kalitesine göre üreticiden kilosu 15 ile 25 liradan alınıyor. Mitolojik adı ‘İda’ olan Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinde yetişen nektarin, Bayramiç Ziraat Odası’nın yaptığı başvuru ile ‘Bayramiç beyazı’ adıyla Coğrafi İşaret tescili aldı. Bayramiç beyazının 4 çeşit fidan tescili gerçekleştirildi. Bayramiç beyazı, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline de kavuştu. Kaz Dağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli ‘Bayramiç beyazı’, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Rengi, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çeken ürün, diğer nektarin çeşitlerine göre de daha uzun süre dayanıyor. İhraç edildiği gibi Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hallere gönderilen ürün tüketicilerin sofralarına ulaştırılıyor. AB Coğrafi İşaret tescilli 2 üründen biri olan Bayramiç beyazında hasat işlemleri başladı. Bayramiç beyazında sezonda 20 bin ton üretim bekleniyor. Hasadına başlanan kendisine has aroması ve lezzetini Kaz Dağları’ndan alan Bayramiç beyazı, tüccarlar tarafından kalitesine göre üreticiden kilosu 15 ile 25 liradan alınıyor. Üretici Mustafa Göker, "2005-2006 yıllarından bu yana bu ağaçlarımızdan mahsul alıyoruz. Verimimiz çok güzel ama fiyatlarımız biraz düşük olduğu için emeğimizin karşılığını ister istemez zor almaktayız. Fiyatlar 15 ile 20 lira arasında değişiyor. Üretici için biraz daha makul fiyatlar olması daha iyi olabilirdi. Bu yıl tarlarımızdan 15 ile 20 ton arasında ürün almayı bekliyoruz" dedi. Bayramiç Ziraat Odası Genel Sekreteri Gülçin Zeybekoğlu ise, "Bayramiç beyazı yöremize özgü olarak bilinen endemik meyve çeşitlerimizdendir. Kaz Dağları’nın eteklerinde yetişmesi meyvenin nefasetini de arttırmaktadır. Bu meyve ülkemizin çeşitli coğrafyalarında denenmesine rağmen Bayramiç yöresindeki tat ve aromaya ulaşılamamıştır. 2011 tarihinde Bayramiç beyazı coğrafi tescil işareti aldı. Aynı zamanda 2021 yılında ise Avrupa Birliği tarafından da tescil edilen 7’nci ürünümüz olmuştur. İlçemizde 6 bin 507 dekar alanda Bayramiç beyazı üretimi yapılmaktadır" diye konuştu.

Bayramiç beyazı üreticinin yüzünü güldürdü Haber

Bayramiç beyazı üreticinin yüzünü güldürdü

Hasadına başlanan kendisine has aroması ve lezzetini Kazdağları’ndan alan Bayramiç beyazı, tüccarlar tarafından kalitesine göre üreticiden kilosu 25 ile 30 liradan alınıyor. Mitolojik adı ’İda’ olan Kazdağları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinde yetişen nektarin, Bayramiç Ziraat Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru ile 2013 yılında ’Bayramiç beyazı’ adıyla Coğrafi İşaret tescili aldı. 2016 yılında Bayramiç beyazının 4 çeşit fidan tescili gerçekleştirildi. Bayramiç beyazı, 4 yıl önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuştu. Bayramiç beyazı, Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7’nci ürünü oldu. Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli ’Bayramiç beyazı’, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Rengi, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çeken ürün, diğer nektarin çeşitlerine göre de daha uzun süre dayanıyor. İhraç edildiği gibi Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hallere gönderilen ürün tüketicilerin sofralarına ulaştırılıyor. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Yaklaşık 7 bin dönüm üzerinde üretim yapılmaktadır. Bu yıl ortalama 8 bin ton Bayramiç beyazı elde etmeyi hedefliyoruz. Fiyatlarımız geçen yıla nazaran 3 kat artmıştır. Üreticiden yaklaşık 25-30 lira arasında fiyatla alınmaktadır. Halde ise 40 ile 45 lira arasında satılmaktadır. Marketlerde 50 ile 70 lira arasında satılmaktadır” dedi. Bayramiç beyazının bu kadar lezzetli olmasının sebebini de anlatan Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Kazdağları’nın havası, toprağı ve suyuyla üretilen ve hasat edilen bu ürünlerimiz hoş kokusu, lezzeti, aromasıyla ağızda güzel bir tat bırakmaktadır. Bu ürünün tadına bakan, yiyen her insan Bayramiç beyazını aramaktadır. Her yıl üretimin artmasıyla, talep de artmaktadır. Yurt dışında Almanya, İngiltere, Rusya’ya gönderilmektedir. İç pazarda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya olmak üzere büyük illerimize de Bayramiç beyazı gitmektedir” diye konuştu. Bayramiç beyazı üreticisi Hasan İnceoğlu, “35 yıldır tarımla uğraşıyorum. 55 dönüm yerde Bayramiç beyazı üretimi yapıyorum. Hasat dönemi başladı. Şu anda hasat döneminden memnunum. Eğer ihracat olursa beklentilerimiz daha fazla olacak. Şu andaki hasat döneminden memnunuz. Geçen yıla nazaran bu yıl fiyatlar daha iyi. Geçen yıl fiyatlar 4 ile 5 lira arasındaydı, bu yıl ise fiyatlar 25 ile 30 lira arasında satılıyor" şeklinde konuştu. Bayramiç beyazı, tüccarlar tarafından üreticiden kalitesine göre kilosu 25 ile 30 liraya kadar fiyatla alınıyor.

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı Haber

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çağlayancerit cevizinin ardından Gemlik zeytininin de Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasıyla Türkiye'nin Birlik nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli coğrafi işaretinin 12'ye yükseldiğini belirterek, "Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke ve bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır." dedi. Kacır, AA muhabirine, AB'den tescil alan Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ülkede coğrafi işaretli tescil sayısının 1382 olduğu bilgisini veren Kacır, "Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) coğrafi işaret almak için işlemleri devam eden 692 başvuru bulunuyor. " diye konuştu. Kacır, coğrafi işaretli ürünlerin katma değere dönüştürülerek ticari ve ekonomik hayata kazandırılması gerektiğine dikkati çekerek, TÜRKPATENT'in, ülkenin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması için yoğun gayret gösterdiğini söyledi. Coğrafi işarette tescilin birinci aşama olduğuna işaret eden Kacır, şunları kaydetti: "Tescilden sonra bu ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşması için projeler hazırlanarak daha fazla katma değer yaratılmalı. Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır. Bu da Türkiye'nin ekonomisinin ve kişi başına düşen milli gelirin büyümesine önemli katkı sunar." Kacır, TÜRKPATENT'in bu yıl tarihinde ilk kez AB'ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 coğrafi işaretli ürünün tescili için toplu başvuruda bulunduğunu dile getirdi. Çağlayancerit cevizinin AB'de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen 11'inci ürün olduğunu anımsatan Kacır, "Çağlayancerit cevizinin ardından Gemlik zeytini de AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece, AB nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli 12 coğrafi işaretimiz oldu. AB'de Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve kestanesi, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi ve Suruç narı daha önce tescil edilmişti." dedi. AB'de tescil sırasında bekleyen 42 coğrafi işaretli ürün bulunuyor Kacır, Türkiye'nin AB'de tescil sırasında bekleyen coğrafi işaretli ürünleri olduğuna dikkati çekerek, bunların da tescil alması için gereken girişimlerin yapıldığını bildirdi. AB'den tescil bekleyen 42 coğrafi işaretli ürüne ilişkin de bilgi veren Kacır, şunları kaydetti: "Bunlardan Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, İnegöl köftesi, Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısı, Antep fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş çöreği ve tarhanası, Gaziantep melengiç kahvesi, Araban sarımsağı, Tonya tereyağı, Erzurum su böreği, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri, Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Kilis zeytinyağı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Rize çayı, Urla sakız enginarı, Ayaş domatesi, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Tarsus sarıulak zeytini, Hatay kaytaz böreği, Osmaniye yer fıstığı, Melli inciri, Adan Şalgamı ve Sinop kestane balı için AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı." Kacır, ayrıca daha önce tescil sırasında olan Edremit zeytinyağı ile Milas yağlı zeytininin Avrupa Komisyonunda tescilinin ilan edildiğini, onlara ilişkin de son prosedürlerin beklendiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.