TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bergama

AGRONEWS - Bergama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bergama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bergama’nın geleneksel üzümleri yeniden canlanıyor Haber

Bergama’nın geleneksel üzümleri yeniden canlanıyor

Kozak yöresinde bağcılığın geliştirilmesi ve tarımda gelir getirici ürünlerin artırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, ilk etapta 3 üreticiye 4 bin fidan dağıtılarak 12 buçuk dönümde bağlar kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Kozak yöresinde uzun yıllardır yetiştirilen ancak son zamanlarda eski ihtişamını kaybeden Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzümlerini yeniden bağlara taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü arasında yapılan protokol kapsamında, yöresel üzümlerin tekrar canlandırılması için pilot bölgelerde çalışma başlatıldı. Bir yandan bölgenin asıl gelir kaynağı olan çam fıstığındaki verim düşüklüğüyle mücadelesini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da yöredeki alternatif gelir getirici kaynakları yeniden ayağa kaldırmayı hedefliyor. 4 bin üzüm fidanı desteği Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, Kozak yöresindeki muhtarlara ve üreticilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından Kozak yöresindeki üreticilere bağcılık konusunda yetiştiricilik, budama, bakım, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Bilgilendirme toplantıları ve teorik eğitimler sonrasında Kozak Yaylası’nda bulunan Demircidere ve Aşağıbey mahallelerinden 3 üreticiyle proje başlatıldı. Üreticilerin arazilerinden toprak analizleri yapılarak danışmanlık hizmeti verildi. Eğitim ve analiz süreçlerinin ardından üreticilere toplam 4 bin 35 üzüm fidanı desteği sağlanarak örnek dikim çalışması yapıldı. Proje kapsamında bu yıl içerisinde V terbiye sistemi desteği ile bağ tesisi kurulumu yapılması planlanıyor. 12 buçuk dönümlük alanda proje başladı Proje hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Ve Geliştirme Şube Müdürü Ayşegül Karakoyun Seçgin, “Bağcılık aslında Kozak yöresinde çok eskilere dayanan bir üretim modeli. Burada çok büyük alanlarda Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı yetiştiriliyormuş. Fakat buradaki fıstık çamının yüksek gelir getirmesi nedeniyle üreticilerin yönelimi fıstık çamına doğru olmuş. Zaman içerisinde bağcılık da geri planda kalmış. Burada Kozak Siyahı ve Kozak Beyazının yeniden canlandırılması için demonstrasyon çalışmaları yaparak örnek alanlar oluşturmaya çalıştık. Bu örnek alanlar oluşturulurken üreticilerimize eğitimler verildi, toprak analizleri yapıldı, fidanlar ürettirildi. Sürecimiz devam ediyor. Önümüzdeki aşamalarda telli terbiye sistemini de kurup çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu an 3 üreticimizle bu çalışmayı başlattık. İkisi Demircidere’de diğeri Aşağıbey’de. Toplamda 12 buçuk dönümlük alanda bu çalışmamızı gerçekleştiriyoruz. İlerleyen aşamada bu projenin yaygınlaştırılmasını istiyoruz” diye konuştu. “Daha önce babamız sattı şimdi biz yeniden yetiştiriyoruz” Demircidereli üretici Ali Konuk, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bize Kozak yöresine özgü Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzüm fidanlarını verdi. Biz de böyle bir projeye girdik. Asmalarımızı diktik, geliştirmeye çalıştık. İnşallah iyi olacak. Daha önce bağlarımız vardı; bu işi yapıyorduk. Daha sonra yaşam mücadelesinden başka şartlarda çalışmaya başladık” dedi. Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı’nın tadının çok güzel olduğunu söyleyen Ali Konuk, “Yiyenler bu üzümün farkındadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bizimle çok ilgileniyor. Son aşamalara geldik. Terbiye sistemini de kurduktan sonra daha güzel olacak” şeklinde konuştu. “Belediye sayesinde arkadan gelen arkadaşlara kılavuz oluyoruz“ Aşağıbeyli üretici Hayri Görgülü, “Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı sofralık üzüm olarak geçiyor. Bu üzümler tescillendi. Kendine has bir aroması var. Tat olarak şeker oranı yüksektir. Beyazın kabuğu incedir. Ağza hoş bir his verir. Şeker oranı da yüksektir. Siyah üzümün de ayrı bir aroması, lezzeti var” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iyi bir iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Görgülü, sözlerine şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi, yardım ediyor ve ilgileniyor. Çünkü bu işte zamana ve ilgiye ihtiyaç var. Şimdi burada ‘sen yap bakalım biz görelim. Sonra biz de yaparız’ derler. Önde birisi kılavuz olacak; ondan sonra yapalım derler. İzmir Büyükşehir Belediyesi fidanı karşılıyor, terbiye sistemini karşılıyor, gerekli teknik zirai danışmanlar geliyor. Bunları biz getiremiyorduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde bize yol gösteren oluyor. Şu an sıfırdan başladık; inşallah başarılı oluruz, öncü oluruz” ifadelerini kullandı. “Pekmezinden şarabına çok faydalı ve güzel” Demircidereli üretici İbrahim Konuk ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Bize asmaları verdi, diğer ekipmanları da verecek. Biz de suluyoruz. Bizim yıllardan beri pekmezimizden, şarabımızdan, kuru üzümümüzden güzel, tutulan bir üzüm bu; çok faydalı. Yöre olarak mıdır bilmem ama tadı diğer üzümlerden çok farklı” diye konuştu.

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak Haber

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bergama’ya 2 baraj birden Son 21 yılda Kuzey İzmir’in kalbi Bergama’ya 6 Baraj (Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar) ve 2 gölet (Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar) inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü Seklik ve Kırcalar Barajlarını da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi. Seklik tamamlanıyor, Kırcalar yolda Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kırcalar Barajı’nda da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ”Bergama’nın 8. barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kırcalar Barajı’nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak; “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1,8 milyon metreküp su tutulacağını hatırlattı. Kırcalar Barajı’nın Bakırçay Havzasında 3 bin 10 dekar araziye can suyu vereceğini söyledi. Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, şu ana kadar 4 bin 300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunun bilgisini verdi. Üreticiye 15 milyon lira ek gelir Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3 bin 10 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman İzmir Bergamalı üreticiler 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.

İzmir’de zeytin ve zeytinyağı sezonu açıldı Haber

İzmir’de zeytin ve zeytinyağı sezonu açıldı

TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, "Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut" derken, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Bu yıl küresel iklim krizi sebebiyle ekstra bir yıl yaşıyoruz; fakat artık pazarda söz sahibi olmaya başladık" şeklinde ifadelerini kullandı. 2023-2024 zeytin ve zeytinyağı sezonunun açılışı, Bergama ilçesinde yoğun bir katılımla yapıldı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Bergama Ticaret Odası (BERTO) iş birliğinde düzenlenen programda, bir zeytin bahçesinden ilk hasat gerçekleştirildi. Fiyatların yükseldiği bu dönemde zeytinyağında tağşiş, sofralık zeytinde ise merdiven altı üretime dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Haksız rekabet neden olan, tüketici sağlığını ve güvenini olumsuz etkileyen bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu. "Ürünlerimizi iyi pazarlamalıyız" Törende konuşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu da, zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunların derlenerek kayıt altına alındığını, çözüm bulunması için çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Koştu, “Zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunlara artık bir çözüm getirmemiz gerekiyor. Bergama, Dikili ve Kınık’ın sorunu ortak. Bakırçay Havzası, verimli topraklarıyla birçok medeniyete başkentlik yapmış önemli bir coğrafya. Bakırçay Havzasının kalkınması için bu üç belediyemizin ortak hareket etmesi gerekiyor. Bölgemizin en hızlı şekilde kalkınmasını sağlayan şey ise ulaşımdır. Kuzey Ege Otoyolu İzmir metropolle olan bağlantısını çok hızlı şekilde sağlamlaştır. İzmir-İstanbul Otoyolu da aynı şekilde ulaşım imkanlarımızı kolaylaştırmıştır. Tüm bunlar bölgemizin bir kavşak noktası olmasını sağlamıştır. Birçok şehirden yatırımcı bölgemize yatırım yapmaya geldi. Bu gelişmelerin yanında bizim ürünlerimizi en iyi şekilde pazarlamamız gerekiyor. Zeytin ve zeytinyağıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımız önemli teşvikler sağladı ve bu bölgemizde de önemli bir başarı sağladı. Birçok tarıma elverişli olmayan tarım arazilerinin zeytin ağaçlarıyla donamasını sağladık. Ağaçlarımız verim vermeye başlıyor ve rekoltemiz artıyor. Bu yıl küresel iklim krizi sebebiyle ekstra bir yıl yaşıyoruz; fakat artık pazarda söz sahibi olmaya başladık” ifadelerini kullandı. "Zeytinyağı sıkıntısı yok" İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise “Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşansa da son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algı rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıldan da hemen hemen aynı oranda devreden bir stokumuz var. Yaklaşık 40 bin ton Suriye’den olmak üzere 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde, 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” diye konuştu. Törende Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat ve Bergama Kaymakamı Avni Oral da birer konuşma yaptı. Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesislerinde düzenlenen programa ayrıca Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan da katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.