TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Beyaz Altın

AGRONEWS - Beyaz Altın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beyaz Altın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

’Beyaz altın’ın sofralara uzanan yolculuğu başladı Haber

’Beyaz altın’ın sofralara uzanan yolculuğu başladı

Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 5’inin karşılandığı Çorum’un Osmancık ilçesinde “beyaz altın” olarak adlandırılan pirincin sofralara uzanan yolculuğu başladı. Çeltik tohumu eken çiftçiler, önce tarlalarındaki ’keşan’ adını verdikleri alanları, tarım aletleri yardımıyla ekim için hazırlıyor. Daha sonra hazırladıkları keşanların içine su salarak bütün tarlanın su tutmasını sağlayan çiftçiler, tarlalar bataklık haline gelince çeltikleri saçarak toprakla buluşturuyor. Suda eriyen oksijeni kullanarak gelişimini sürdüren çeltik bir süre sonra hastalıklara karşı ilaçlanırken, yabani otların istilasına uğramaması için temizlikten geçiriliyor. 5 ay sonra hasat edilecek Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlaması beklenen çeltik için çiftçiler sürekli olarak tarlaların su altında kalmasını sağlayacak. Belirli olgunluğa erişecek çeltikler daha sonra biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, özel bir gayret ile kabuklarından ve kepeklerinden ayrılıp pirinç haline getiriliyor. Yılda yaklaşık 30 ton üretiliyor Osmancık ilçesinde yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. İlçede üretilen “Osmancık97” pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının yüzde 5’ini karşılıyor. Osmancık’ın önemli gelir kaynaklarından birisi olan çeltik ilçede "pırlanta" ya da "beyaz" olarak anılıyor. Çeltik, ilçe ekonomisine milyonlarca lira katkı sağlıyor. Çeltik üreticisi Adem Odabaş ise, çeltik ekiminin başladığını belirterek, “Bir taraftan tarlalara su verilirken diğer taraftan tohum atılıyor. İnşallah hava şartlarının elverişli olmasıyla randumanlı, bereketli hasat dönemine ulaşacağız. Yüce Allah, inşallah emeğimizin karşılığını almayı nasip eder” diye konuştu. Beyaz altının sofralara uzanan yolculuğunu anlatan Mustafa Özüdoğru ise, “Bir taraftan tarlaları suyla buluştururken diğer taraftan tohum ekimini yapıyoruz. Yeni sezon ülkemiz, üreticilerimiz için hayırlı olsun. Umarım herkesin yüzü güler” ifadelerini kullandı. Ramazan Temiz, yeni sezonun bereketli geçmesini temenni ederek, “Çeltik ekimi başladı. Şuan tarlalar ekim için hazırlanıyor. Tapan çekiyoruz. İlaç ve gübrelerini atıyoruz” dedi.

’Beyaz altın’ Taşköprü sarımsağı toprakla buluşuyor Haber

’Beyaz altın’ Taşköprü sarımsağı toprakla buluşuyor

Dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen Taşköprü sarımsağının ekiminde çalışan kadınlar, sarımsakları elleriyle toprakta buluşturuyor. Dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen uluslararası coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının ekimi başladı. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’nin yüzde 25’lik ihtiyacını karşılayan Taşköprü sarımsağı, 4 binden fazla ailenin geçim kaynağı oluyor. Mart ayının ortasına kadar ekimi devam edecek olan Taşköprü sarımsağının, verimi arttırdığı gerekçesiyle el ile geleneksel usullerle dikimi yapılıyor. İlçede günlük 600 liralık yevmiyeyle çalışan kadınlar, sarımsakları elleri ile toprakla buluşturuyor. Yaklaşık 25 bin dekar alanda ekilmesi hedeflenen Taşköprü sarımsağının hasadı ise Temmuz ayından itibaren yapılacak. "Elimizle diktiğimizde verim daha iyi oluyor" Sarımsak ekiminin ilçede yaşayan kadınlara da iş kapısı olduğunu belirten Aliye Güllü, "Sarımsak sezonumuz başladı. İki gündür ekim yapıyoruz. Bildiğiniz gibi sarımsağımız dünyaca ünlüdür. Ben ekip başkanıyım. Ekibimle birlikte dikimini yapıyoruz. Daha sonra çapalamasını yapacağız. 10 ay boyunca böyle çalışıyoruz. Traktörle verim olmuyor. Elimizle diktiğimizde verim daha iyi oluyor. 5 Şubat’ta başlıyoruz, Mart ayına kadar devam ediyor. Beyaz altın dediğimiz sarımsağımızı toprağımızla buluşturuyoruz. İnşallah bol kazanç olur. Allah köylüye versin, onlar da bize versin. Kardeş gibi çalışıyoruz. 10 ay boyunca biz normal sigortalı çalışan gibi maaş alıyoruz. Günlük yevmiyemiz 600 lira. Sökümde biraz daha zam yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Beyaz altının hasadında sona yaklaşılıyor Haber

Beyaz altının hasadında sona yaklaşılıyor

Denizli’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Sarayköy ilçesinde 67 bin dekar alanda ekili olan pamukların yüzde 90 hasadı tamamlandı. Hasat öncesi üreticilerle bir araya gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, hasat hakkında bilgiler aldı. 50 dekarlık alanda pamuk üretimi yapan üretici Hasan Adalı, geçmiş yıllarda elle yapılan hasadın teknolojinin gelişmesiyle makinalarla yapılmaya başlandığını ve modern tarım tekniklerinin kullanımı sayesinde işçilik ve zaman yönünden de büyük ölçüde tasarruf sağladıklarını belirtti. Türkiye’de Ege, Güney Doğu Anadolu, Çukurova ve Batı Akdeniz Bölgelerinin ekolojik şartları pamuk üretimi için elverişli durumda. Denizli’de üretilen Ege pamukları kalite olarak standart olarak kabul ediliyor ve tekstil sektöründe öncelikli olarak tercih ediliyor. Kentte pamuk üretimi yoğun olarak Sarayköy, Pamukkale ve Merkezefendi ilçesinde yapılıyor. Son yıllarda ortalama 100 bin dekar alanda üretim gerçekleşirken, bu sezon üretim alanı 123 bin 595 dekara ulaştı. “Türkiye’de pamuk üretiminde Denizli 8. sırada yer almaktadır” 2023 üretim sezonunda hasadın devam ettiğini belirten İl Müdürü Şakir Çınar, "2022 yılında Sarayköy, Pamukkale ve Merkezefendi İlçelerimizde 123 bin 595 dekar alanda 61 bin 932 ton pamuk elde ettik. Makinalı hasat işlemleri devam etmekte hasat yapılan parsellere göre ortalama verim 428,6 kilogram olup Türkiye’de pamuk üretiminde Denizli 8. sırada yer almaktadır" dedi.

Mardin'de 50 bin dönümde ekilen 'beyaz altın'ın hasadına başlandı Haber

Mardin'de 50 bin dönümde ekilen 'beyaz altın'ın hasadına başlandı

Türkiye'nin önemli tarım illerinden olan Mardin'de 50 bin dönüm arazide ekilen "beyaz altın" pamuğun hasadına başlandı. Türkiye'nin önemli tarım illerinden olan Mardin'de, diğer tarımsal ürünler gibi pamuk ekimi de önemli yer tutuyor. Bu sene 50 dönümde ekilen pamuk hasadına başlandı. Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine pamuğunu ülke kalkınmasında önemli payı olduğunu belirterek, tekstil sektöründe ve endüstriyel sektörün olmazlarından biri olduğunu söyledi. Gıdadan sonra insanlar için en temel ihtiyacın pamuk olduğunu ifade eden Öter, "Giyim sektörüne büyük bir hizmettir. Burada iç ve dış bütün giyimlerimiz pamuktan geliyor. Pamuk ithal edildiği zaman ülkemizin ekonomik kaynakları dışarıya gidiyor. Çiftçinin desteklenirse üretimimiz artar ve ekonomimize katkı sağlar. Yetkililerimize sesleniyoruz. Lütfen, pamuğun cazip hale gelmesi için çiftçinin destekleme noktasında gerekli duyarlılığı ve ilgiyi göstermelerini bekliyoruz" dedi. Geçen seneye göre rekoltede bir miktar düşüş olduğunu aktaran Öter, "Ama rekolteden çok destek konusunda çiftçilerin talebi var ve dışarıdan gelen bugün balya pamuk 55 bin ile 60 bin arasıdır. Bizim yerli balya 43 bin arası oluyor. Neredeyse üçte birini dışarıdan ithal ediyoruz. Yerli üretici de pamuk üretiminin yerine farklı şeyleri üretmeye çalışıyor. Pamuğun insanlık için de ülkemiz için de stratejik olduğunu bilmemiz gerekiyor. İki defa fiyat güncellenmesi oldu ve şu anda 19 liradan tüccar tarafından alınıyor" diye konuştu. Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey ise bu yıl rekoltenin istedikleri gibi olmadığını dile getirerek, çiftçilerden aldıkları bilgiler dahilinde dekar başı 250 ile 350 arası verim alındığını kaydetti. Pamuk kozalarının güzel açılmadığından verimin istedikleri gibi olmadığını belirten Erbey, "Geçen sene 500 aldığımız dekarda bugün 250 ile 350 arasında bir verim alıyoruz. Mazot, gübre, tohum, biçer, işçilik ve ilaç fiyatları yükselirken pamuk desteği geçen seneye oranla Bin 600 lirada kaldı. Biz daha yüksek bir oran bekliyoruz" şeklinde konuştu. Çiftçi Hamit Aydın, bu sene toplam 530 dönüm ektiğin fakat verim alamadığını söyleyerek, "Beyaz sinekten dolayı verim düşük oldu. Çiftçi arkadaşlar mağdur oldu. Bu sene yüzümüz gülmedi. Pamuğu tarladan 18 liraya veriyoruz" dedi. Çiftçi Salih Kızıltaş da, yanlış ilaç kullanımının pamukta rekolteyi düşürdüğünü, hem iklimin hem de bilinçsiz ve düzensiz kullanılan ilaçlar bu sene verimin düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Mardin’de 50 bin dönümde ekilen ’beyaz altın’ın hasadına başlandı Haber

Mardin’de 50 bin dönümde ekilen ’beyaz altın’ın hasadına başlandı

Türkiye’nin önemli tarım illerinden olan Mardin’de 50 bin dönüm arazide ekilen "beyaz altın" pamuğun hasadına başlandı. Türkiye’nin önemli tarım illerinden olan Mardin’de, diğer tarımsal ürünler gibi pamuk ekimi de önemli yer tutuyor. Bu sene 50 dönümde ekilen pamuk hasadına başlandı. Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine pamuğunu ülke kalkınmasında önemli payı olduğunu belirterek, tekstil sektöründe ve endüstriyel sektörün olmazlarından biri olduğunu söyledi. Gıdadan sonra insanlar için en temel ihtiyacın pamuk olduğunu ifade eden Öter, "Giyim sektörüne büyük bir hizmettir. Burada iç ve dış bütün giyimlerimiz pamuktan geliyor. Pamuk ithal edildiği zaman ülkemizin ekonomik kaynakları dışarıya gidiyor. Çiftçinin desteklenirse üretimimiz artar ve ekonomimize katkı sağlar. Yetkililerimize sesleniyoruz. Lütfen, pamuğun cazip hale gelmesi için çiftçinin destekleme noktasında gerekli duyarlılığı ve ilgiyi göstermelerini bekliyoruz" dedi. Geçen seneye göre rekoltede bir miktar düşüş olduğunu aktaran Öter, "Ama rekolteden çok destek konusunda çiftçilerin talebi var ve dışarıdan gelen bugün balya pamuk 55 bin ile 60 bin arasıdır. Bizim yerli balya 43 bin arası oluyor. Neredeyse üçte birini dışarıdan ithal ediyoruz. Yerli üretici de pamuk üretiminin yerine farklı şeyleri üretmeye çalışıyor. Pamuğun insanlık için de ülkemiz için de stratejik olduğunu bilmemiz gerekiyor. İki defa fiyat güncellenmesi oldu ve şu anda 19 liradan tüccar tarafından alınıyor" diye konuştu. Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey ise bu yıl rekoltenin istedikleri gibi olmadığını dile getirerek, çiftçilerden aldıkları bilgiler dahilinde dekar başı 250 ile 350 arası verim alındığını kaydetti. Pamuk kozalarının güzel açılmadığından verimin istedikleri gibi olmadığını belirten Erbey, "Geçen sene 500 aldığımız dekarda bugün 250 ile 350 arasında bir verim alıyoruz. Mazot, gübre, tohum, biçer, işçilik ve ilaç fiyatları yükselirken pamuk desteği geçen seneye oranla Bin 600 lirada kaldı. Biz daha yüksek bir oran bekliyoruz" şeklinde konuştu. Çiftçi Hamit Aydın, bu sene toplam 530 dönüm ektiğin fakat verim alamadığını söyleyerek, "Beyaz sinekten dolayı verim düşük oldu. Çiftçi arkadaşlar mağdur oldu. Bu sene yüzümüz gülmedi. Pamuğu tarladan 18 liraya veriyoruz" dedi. Çiftçi Salih Kızıltaş da, yanlış ilaç kullanımının pamukta rekolteyi düşürdüğünü, hem iklimin hem de bilinçsiz ve düzensiz kullanılan ilaçlar bu sene verimin düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Bir zamanların pamuk diyarı artık tropikal ürünlerle anılıyor Haber

Bir zamanların pamuk diyarı artık tropikal ürünlerle anılıyor

Pamuğun başkenti, ülkenin pamuk üretimde 5. sıraya geriledi. Uçsuz bucaksız tarım alanlarının sahibi pamuk ağaları ile film ve romanlara konu olan Adana’da "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamukta hasat başladı. Ancak yıllar önce uçsuz bucaksız pamuk alanlarıyla meşhur kentte artık pamuk sadece 182 bin dönüm alanda üretiliyor. Pamuk tarlaları ise genelde narenciye bahçesine çevrilirken, pamuk ve buğday diyarı olan Adana, artık tropik meyvelerle ekonomiye katkı sunuyor. Son yıllarda özellikle yüksek katma değeri ve ihracat talebi nedeniyle Akdeniz bölgesinde tropikal meyve yetiştiriciliğine ilgi gösteren üreticiler, bu türler için bahçeler oluşturmaya başladı. Adana, artık tropik ürünlerle de ekonomiye katkı sunuyor. İlk olarak muz ile tropik meyve üretimine başlayan çiftçiler daha sonra sırasıyla avokado, ejder meyvesi, yaban mersini ve kivi yetiştirdi. “Bereketli toprakların her tarafı beyaz altındı” İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 1980 itibarıyla Adana’nın tarım çeşitliliğinin değiştiğini söyledi. Doğan, “1980 öncesi Adana’da sadece iki ürün vardı. Buğday ve pamuk. Bunun yanında arpa ve karpuz kavun gibi sebze ürünleri vardı. Uçsuz bucaksız bereketli toprakların her tarafı beyaz altındı. Çukobirlik ve çırçır fabrikaların önünde traktörler ve kamyonlarla uzun kuyruklar oluşturuldu. Güneydoğu’dan buraya özellikle pamuk toplaması için tarım işleri falan gelirdi. Pamuk hasadı elle toplanırdı, başlanırdı, kışa doğru devam ederdi. Bittikten sonra işçiler tekrardan memleketlerine dönerdi” ifadelerini kullandı. “Pamuk ekim alanı azalıyor” Pamuğun Adana için çok önemli bir ürün olduğunu anlatan Doğan, “Eskiden sanayi gelişmemişti. Adana’mızın meşhur pamuk ağaları vardı. Filmlere, türkülere, romanlara konu olmuş. İstanbul’da dahi sanayi gelişmemişken Adana’nın pamuk ağaları konuşuldu. Ancak damlama sulama sistemleriyle birçok alternatif ürün ekildi. Şu anda Adana’da pamuk en az ekilen ürünlerden birisi haline geldi. Adana Türkiye pamuk üretiminde şu an beşinci. Adana’da gün geçtikçe pamuk ekim alanı eksilmekte ve yerini mısır, narenciye, domates, avokado ve muz serası gibi değişik ürünlere bırakmakta” dedi. Ayrıca Doğan pamuğa destek gelmemesi halinde gelecek yıllarda ekimin daha da azalacağını belirtti.

Mersin’in beyaz altını incirde hasat başladı Haber

Mersin’in beyaz altını incirde hasat başladı

Mut ilçesinde 8 bin dekar alanda üretilen beyaz incirden bu sene yaklaşık 30 bin ton rekolte beklendiği belirtildi. Türkiye’nin üretim merkezlerinden Mersin’in her ilçesinde çiftçiler ülke ekonomisine önemli katkı veriyor. Yaz kış her mevsim çeşitli ürünlerin hasat edildiği kentte Mut ilçesi de başta kayısı ve erik olmak üzere birçok ürünü üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satılmasını sağlıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından bugünlerde ilçede Mut beyazı incir hasadına başlandı. Sadece ilçede 8 bin dekar alan üretilen ilçenin beyaz altını incirden bu sene 30 bin ton verim bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından olan beyaz incir rengi, aroması, tadı ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih edilirken kilosu 65 liradan alıcı bulması da üreticisinin yüzünü güldürüyor. Bu yıl incir hasadının başlamasıyla birlikte üreticinin yüzünün gülmeye başladığını belirten tüccarlardan İsmail Kaplan, "Bugün itibarıyla Mersin’in Mut ilçesinde beyaz incir hasadımız başlamıştır. Tüm esnaf arkadaşlarımıza duyurulur. Bugün için benim verdiğim fiyat 65 liradır. İnşallah piyasa düşmez böyle devam eder vatandaşlarımızın yüzü güler. Biz bu tahmindeyiz. Mut’umuzda kayısının yanında bu incire biraz daha rağbet edilmesini, en azından bahçelerin kenarında inciri çoğaltıp piyasaya katkı yapmalarını istiyorum" dedi. Mut’un Burunköy Mahallesi’nde incirin daha kaliteli olduğunu gördüğünü belirten Kaplan, "Başka köylerde de incirin çıktığını gördük. Kalitemiz belli şu anda Mut’un rakibi yok. İnciri şu an Ankara’ya, Konya’ya gönderiyoruz" diye konuştu. Üretici Birol Ay ise, “Bugün bahçemde ilk incir hasadını topladım. 65 liraya verdik. İnşallah hep böyle devam eder düşmez” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.