TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Beylikova

AGRONEWS - Beylikova haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beylikova haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı Haber

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Beylikova ve Alpu ilçelerinde düzenlenen bilgilendirme toplantılarında, Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ele alındı. Toplantıda, ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca ve Veteriner Hekim Oğuz Umur, çiftçilere yönelik sunumlar yaptı. Stratejik Ürünler ve Bitkisel Üretim Planlaması Yapılan sunumlarda, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde stratejik öneme sahip 13 ürün ve 1 ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı açıklandı. Bu stratejik ürünler şunlardır: Arpa, Aspir, Ayçiçeği (yağlık), Buğday, Kolza (kanola), Fasulye (kuru), Mercimek, Mısır (dane), Nohut, Pamuk (kütlü), Patates, Soğan (kuru), Soya Çiftçilere, hangi ürünlerin Eskişehir havzalarında üretimine izin verildiği ve planlamaya uygun olmayan ürünlerin destek alamayacağı konusunda bilgi verildi. Ayrıca, havzasında izin verilmeyen bir ürün ekildiğinde yapılması gereken iş ve işlemler de detaylı bir şekilde anlatıldı. Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği Yeni Destekleme Modeli ile çiftçiler, üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı elde edecek. Bu sayede, üretim planlamasının daha sağlıklı bir şekilde yapılabileceği ve tarımsal üretimde verimliliğin artacağı vurgulandı. ÇKS Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile çiftçilerin kayıt işlemlerinin kolaylaştırıldığı ve bu değişikliklerin nasıl uygulanacağı hakkında da bilgiler aktarıldı. Katılım ve Geri Bildirim Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Beylikova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahmut Dinçer ve Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş katıldı. Toplantının sonunda, çiftçilerle soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşim sağlanarak, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Beylikova Besi Tarıma Dayalı İhtisas OSB değerlendirildi Haber

Beylikova Besi Tarıma Dayalı İhtisas OSB değerlendirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantı ile Beylikova ilçesinde bulunan Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) değerlendirildi. Beylikova ilçesinde bulunan Besi TDİOSB, 01 Haziran 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yürütülen iş ve işlemlerin denetlenmesi maksadıyla toplantı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen ve valilik oluru ile oluşturulan Denetim Komisyonu, 15 Mayıs 2024 tarihinde Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda İl Müdür Yardımcısı Rıdvan Akpolat başkanlığında bir araya geldi. Beylikova Besi TDİOSB Bölge Müdürü Yurdal Çetinkaya’nın komisyona sunmuş olduğu dosyaların incelenmesi sonucu; TDİOSB içerisindeki mevcut parsellerden, 16 adet eski parsel tahsisine ilave olarak, 30 Haziran 2023 ile 31 Aralık 2023 arasında 7 adet yeni parsel tahsisi yapılarak toplamda 23 parsel tahsisine ulaşıldığı, bu çerçevede 7 adet 50 baş, 3 adet 100 baş ve 13 adet 200 baş olmak üzere toplam 3 bin 250 baş kapasiteli büyükbaş besi hayvancılık tesisi yapılması amacıyla tahsisinin yapıldığı görüldü. Toplantıda yapılan incelemede 2017 yılından bu yana tahsisi yapılmış ancak parsel bedelini ödememiş veya yatırımını tamamlayarak faaliyete geçmemiş yatırımcılara 04 Aralık 2023 tarihli ve 2023/7 sayılı müteşebbis heyet kararı ile Covid-19 pandemisi sebebiyle son kez 31 Ocak 2024 tarihine kadar borçlarını ödemeleri ve yatırımlarını biran önce tamamlamaları için süre verildiği komisyonca tespit edildi. Yatırımcıların dilekçe ve talep formları ile Yatırım Bilgi Formunda istenilen belgeleri tam doldurduğu, Parsel Tahsis Sözleşmesi ve Yatırım taahhütnamesinin usulüne uygun hazırlandığı komisyonca tespit edildi. Denetim ve inceleme maksadıyla yapılan toplantı sonunda, komisyon başkan ve üyeleri Eskişehir Beylikova TDİOSB Bölge Müdürü Yurdal Çetinkaya ve Yönetim Kuruluna gerçekleştirdikleri düzenli çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, başarı dileklerinde bulundu. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ece Cura Özel, Ziraat Mühendisi Mustafa Gür, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Şube Müdürü Aydın Tonguç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Mimar Gökçe Koçak, Eskişehir Beylikova Besi TDİOSB Müdürlüğü Müteşebbis Heyet Üyesi İrfan Ceylan, YİKOP İnşaat Mühendisi Canan Doğan, BEBKA Eskişehir Ofisi Eskişehir Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Nigah Ertekin ve Beylikova Besi TDİOSB Müdürü Yurdal Çetinkaya katıldı.

4 milyon metrekare tarım arazisine hububat ekimi başladı Haber

4 milyon metrekare tarım arazisine hububat ekimi başladı

Beylikova Belediyesi, ilçedeki 4 milyon metrekarelik arazinin tarıma yeniden kazandırmak için hububat ekimi yapmaya başlarken, Kaymakam Kübra Eroğlu traktör başına geçti ve alanı yerinde inceledi. Beylikova Belediyesi, gıda üretiminin önemine vurgu yaparak, dünyada yaşanan gıda sıkıntısının Türkiye’de yaşanmaması için yürüttüğü çalışma ile Beylikova su depolama barajını işletme haklarını aldı. Beylikova Belediyesi Özkan Alp, depolanan su ile sulanmayan arazileri sulu tarıma açmayı hedeflediklerini söyledi. Şimdiden 23 milyon metrekare tarım alanının sulu tarıma açıldığını ifade eden Başkan Alp, 4 milyon metrekare alanda hububat ekimi çalışmalarına katıldı. Beylikova Kaymakamı Eroğlu da hububat ekilişine katılırken, traktör koltuğuna geçti ve Eskişehir İl Tarım Müdürü Ender Gümüş ile birlikte yapılan ekimi yerinde inceledi. Su depolamanın önemi ve ekilen 4 milyon metrekarelik tarım arazisi hakkında konuşan Başkan Alp, ‘’Beylikova su depolama barajını Beylikova belediyesi olarak işletmeye karar verdik. DSİ ile protokol yaparak belediye olarak işletme hakkını elde ettik. Pandemi ve asrın felaketi bize gıda ve suyun önemini bir kez daha hatırlattı. Şu anda dünyanın en büyük sıkıntısı üç şey üzerinde; birisi enerji, birisi su, birisi ise gıdadır. Yaklaşık 9 kilometre mesafeden Porsuk Çayı’nın kışın boşa akan suyunu, Beylikova Belediyesi’ne işletmesi devredilen DSİ Beylikova Sulama Barajı’na depoluyoruz. 23 Milyon metrekare kıraç, hiç sulanmayan araziyi sulu tarıma açtık. Arazinin tamamını yer altı sulama sistemi döşedik ve hepsinde kartlı sayaçlar takıldı. Çiftçi tarla başında modern bir şekilde sulamasını yapıyor. Şimdi burada katma değeri yüksek ürünlerin ekilişi yapılıyor. Çok ciddi bir yatırım var. Çiftçinin geliri tam 5 kat arttı. Ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Eskiden ‘Su akar Türk bakar’ diyorlardı ama şimdi, ‘Su akar, Türk yapar’ diyoruz. Gelinen noktada burası ne kadar doğru bir yatırım olduğunu gösteriyor. Güneş enerjili elektrik projelerimizi tamamladık. İnşallah çok kısa sürede güneş enerji sistemini de kurup, güneş enerjisiyle depolamaya başlayacağız. Böylece enerji su ve gıda oluşacak. Bu Beylikova için, Eskişehir için, hatta ülke için örnek bir projedir. DSİ 3. Bölge Müdürü Kağan Şan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu projede çok destek veriyorlar’’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.