TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bitlis

AGRONEWS - Bitlis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bitlis haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu Haber

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48,1’e gerilerken, en düşük gelir grubunun payı yüzde 6,3’e yükseldi. En yüksek gelir grubunun gelirden aldığı pay, 2023 yılına kıyasla 0,6 puan düşerken, en düşük gelir grubunun payı 0,2 puan artış gösterdi. Türkiye’de ortalama hanehalkı geliri yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye ulaştı. GİNİ KATSAYISI VE SOSYAL TRANSFERLERİN ETKİSİ Gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı, 0,007 puan azalarak 0,413 olarak hesaplandı. Sosyal transferler hariç tutulduğunda bu oran 0,476’ya yükseldi. Emekli maaşları ve sosyal yardımların etkisiyle gelir dağılımındaki bozulma azaldı. YILLIK GELİRLERDE EĞİTİM VE SEKTÖR ETKİSİ Yıllık ortalama gelir, yükseköğretim mezunlarında 309 bin 721 TL’ye çıkarken, inşaat sektörü gelir artışında yüzde 115,4 ile öne çıktı. İşverenlerin yıllık geliri 804 bin 882 TL ile zirvede yer aldı. GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE BÖLGESEL FARKLILIKLAR En yüksek gelir, İstanbul’da 257 bin 891 TL, en düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde 91 bin 818 TL oldu. Gelir eşitsizliği İstanbul’da en yüksek seviyedeyken, Kocaeli ve çevresi eşitlikte ön sırada yer aldı. İSTİHDAMDA DÖNÜŞÜM VE HAREKETLİLİK 2023’te işsiz olanların yüzde 40,8’i 2024’te çalışmaya başladı. Çalışanların yüzde 90,6’sı iş hayatını sürdürürken, işgücüne katılımda da artış görüldü.

Güroymak’ta Küçükbaş Hayvanlara Aşı ve Küpeleme Sürüyor Haber

Güroymak’ta Küçükbaş Hayvanlara Aşı ve Küpeleme Sürüyor

Hayvan Sağlığında Aşı ve Küpelemenin Önemi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, aşı ve küpeleme işlemlerinin hayvan hastalıklarıyla mücadelede ve hayvancılığın sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Veteriner hekimler tarafından hassasiyetle yürütülen bu çalışmalar sayesinde, bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi ve hayvan hareketlerinin etkin bir şekilde takip edilmesi hedefleniyor. Türkvet Sistemi ile Kayıtlı Hayvancılık Yetkililer, aşı ve küpeleme işlemleriyle hayvanların Türkvet sistemine kaydedilmesinin hayvan kimliklendirilmesi açısından önem taşıdığını belirtti. Üreticilerden bu süreçte aktif katılım beklenirken, hayvanların aşılarının eksiksiz yapılması gerektiği hatırlatıldı. Üreticilere Çağrı Tüm küçükbaş hayvan sahiplerine çağrıda bulunan yetkililer, hayvan sağlığı ve bölgedeki üretimin sürdürülebilirliği için aşı ve küpeleme işlemlerinin düzenli olarak devam edeceğini ifade etti. Yetkililer, “Bereketli bir üretim yılı diler, üreticilerimizi bu çalışmalara destek olmaya davet ederiz” dedi. Sürdürülebilir Hayvancılık Aşı ve küpeleme çalışmalarının bölgedeki hayvancılığın geleceği için önemini vurgulayan Güroymak Tarım ve Orman Müdürlüğü, insan ve hayvan sağlığını öncelik alarak çalışmalarına devam ediyor.

Van, Hakkari ve Bitlis İçin Tarım ve Hayvancılık Çözüm Önerileri Haber

Van, Hakkari ve Bitlis İçin Tarım ve Hayvancılık Çözüm Önerileri

Tarım ve Hayvancılıkta Destek Artışı Şart Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’un geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın istenilen düzeyde olmadığını belirten Süer, desteklerin artırılmasının hayati önemde olduğunu ifade etti. TÜİK verilerine göre, küçükbaş hayvancılıkta lider olan Van’da, sektörün daha profesyonel bir anlayışla dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Pazar ve Nakliye Sorunları Çözülmeli Yaylalardan dönen hayvanların yem maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle düşük fiyata satılmak zorunda kaldığını belirten Süer, nakliye desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. Van’ın ülke pazarına uzaklığı sebebiyle Diyarbakır ve Gaziantep gibi illere yapılan sevkiyatların çiftçilere ek maliyetler yüklediğini belirtti. TMO Başmüdürlüğü ve Lojistik Talepleri Süer, Van’da bir Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü kurulmasının bölge için önemini vurgulayarak, mevcut şube müdürlüğünün ihtiyaçları karşılamadığını söyledi. Ayrıca Van-Şırnak karayolu projesinin tamamlanmasının, tarım ve hayvancılık lojistiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade etti. Çiftçi Sorunları ve Çözüm Önerileri Van Ticaret Borsası Başkanı Süer, çiftçilerin en büyük sorunlarının yem maliyetleri, pazar eksikliği ve sürü yöneticisi (çoban) temini olduğunu belirtti. "Çiftçilerimiz uygun fiyatlı yem, geniş pazar olanakları ve lojistik destekle daha rahat nefes alabilir" dedi. Ayrıca, Van Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları uygun fiyatlarla almasının sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi. Bölgesel Kalkınmaya Pozitif Ayrımcılık Çağrısı Van’ın, geniş mera varlığı ve tarım potansiyeliyle sektördeki rolünü güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Süer, lojistik desteklerin yanı sıra devlet yatırımlarıyla bölge çiftçisine pozitif ayrımcılık yapılmasını talep etti. Süer, "Birlikte çalışarak daha güçlü bir hayvancılık sektörü inşa edebiliriz" diye konuştu.

Bitlis Erencik'te Tarım Hala Karasabanla Yapılıyor   Haber

Bitlis Erencik'te Tarım Hala Karasabanla Yapılıyor  

BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Hizan ilçesinin Erencik köyündeki bazı vatandaşlar, traktörlerin giremediği dik yamaçlardaki tarlalarını karasabanla sürmeye devam ediyor. Gelişen teknoloji ve makinelerin kullanımının artmasına rağmen, engebeli arazilerde karasaban, kırsal kesimdeki çiftçiler için vazgeçilmez bir tarım aleti olmaya devam ediyor.   Erencik köyündeki sarp tarım arazilerinde üretim yapmak isteyen çiftçiler, motorlu araçların işlevsiz kaldığı alanlarda, öküzlerin çektiği karasabanları kullanarak toprağı işliyor. Bu köyde çiftçilik, özellikle dağlık ve engebeli arazilerde oldukça zorlaşıyor.   Sonbaharın son haftasında sabanlarla sürülmeye başlanan onlarca dönüm arazi için öküzler özel olarak hazırlanıyor. Çift sezonu yaklaşırken, öküzler güçlenmeleri için arpa ile besleniyor. Köylerde çiftçilik yapabilen çok az insan kalmasıyla birlikte sarp arazilerden verim almak isteyen vatandaşlar, bahçelerini sürdürebilmek için adeta sıraya giriyor. Motorlu tarım aletlerinden faydalanılamayan bu dağlık alanlarda, öküzler asırlardır olduğu gibi çiftçinin en değerli varlıkları arasında bulunuyor. "ATADAN BABADAN BÖYLE GELDİ" Erencik köyünde, tarımı karasabanla yapan İsmet Zorlu, "Arazimiz hem dar hem de engebeli, bu yüzden öküzlerle çalışıyoruz. Atadan babadan böyle geldi, biz de böyle devam ediyoruz. Köyümüz dağlık bir köy, traktör burada çalışamaz. Biz öküzlere alıştık, öyle devam ediyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.